Güneş Enerjisiyle Çalışan Sentetik Deri

İskoçya’nın Glasgow Üniversitesi’ndeki bilim adamları güneş enerjisiyle çalışan sentetik bir deri üretmeyi başardılar. Bu deri sayesinde türlü sebeplerle uzvunu kaybeden kişiler, tekrar dokunma hissine kavuşabilecek. Bu teknolojinin, robot ve protez üretiminde çığır açması bekleniyor.

Bir atom tanesi kalınlığında olan grafen molekülü o kadar işlevsel ki giyim, teknoloji, sürdürülebilirlik gibi pek çok alanda kullanılıyor.  Örneğin grafen kaplı güneş panelleri hava bulutluykan bile enerji üretebiliyorlar. Son olarak Glasgow Üniversitesi’nden bilim adamları grafen aracılığı ile sentetik deri üretmeyi başardılar. Bu da protezlerin daha dayanıklı olması ve protez kullanan kişilerin tutma, kavrama -örneğin mouse kullanma- becerilerinin artması anlamına geliyor. Bu sentetik derinin robot ve protez teknolojilerinde önemli sonuçları olması bekleniyor.

Bahsi geçen bilim adamları şimdilerde fazla ışık ve elektriği depolama yöntemleri üzerine çalışma yürüyor.

Bu kadar hafif, sağlam ve sürdürülebilir bir materyalden başka hangi sektörlerde yararlanılabilir sizce?

 

İlginizi çekebilir

Günümüzdeki Robotik İnovasyonlar
Sağlık Sektöründeki Yenilikçi Girişimler
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir