Günümüzdeki Robotik İnovasyonlar

Robot dendiğinde birçok insanın aklına, Star Wars filmindeki R2D2 ve BB8 gibi asistan robotlar gelmektedir. Gerçek hayatta biraz farklı da olsa robotlar (veya başka bir değişle botlar), gündelik hayatımıza girmeye ve inanılmaz bir hızla kendilerini geliştirmeye devam ediyorlar.

Günümüzde gerçek robotlar mekanik formlarının ötesine geçerek birçok farklı alanda işleri otomatikleştirmek için kullanılıyorlar.Ve heyecan verici kısmı; 2025 yılına kadar bu robotlar sayesinde üretimin yüzde 40 ila 50 arasında artış göstereceği ve bunun da dünya ekonomisine yıllık katkısının 1.7 trilyon ila 2.2 trilyon dolar arasında olacağı öngörülüyor.

 

Birlikte Daha İyiye

birlikte-daha-iyiye

Robotların işlerimizi elimizden alacağına dair duyduğumuz tahminler de birer gerçek. Aslında iyimser olmak için birçok nedenimiz var. Botlar bizleri amelelik olarak adlandırdığımız işlerden kurtarabilir. Bu sayede rutin işleri otomatikleştirebilir ve bunun sonucunda da daha hızlı, daha iyi ve daha akıllıca ürünler üretmeye odaklanabiliriz.

Bu yeni ve harika işbirliği (insanların ve robotların birlikte çalışması) küresel ekonominin gelişmesi için çok umut vericidir.

İşte toplumun yararlandığı veya ileride yararlanacağı ve aynı zamanda sizleri hayretler içinde bırakacak 19 robotik yenilik:

 

1. Robot Eczacılar

1-robot-eczacilar

San Francisco’daki Kaliforniya Üniversitesi otomatik olarak ilaç dağıtan otomatik bir hastane eczanesi geliştirdi. 2011 yılından bu yana sistem hiçbir hata yapmadan hastalara 350.000 ilaç verdi. Bu, çok detaylı angarya işlerden insanları kurtarmak için basit bir otomasyon örneği sayılabilir. Robot eczacılar, büyük bir titizlikle ilaçşarın üretimden nihai kullanıcıya ulaşmasına kadar tüm süreci kontrol ediyor ve hatalı paketleme gibi insan hatalarını ortadan kaldırıyor. Ve ayrıca eczacıların hesaplamalarla uğraşmasındansa doğrudan hasta danışmanlığına odaklanmasına olanak tanıyor.

 

2. Japonya’daki Robot Otel

2-japonyadaki-robot-otel

Japonya otomasyon konusunda sahip olduğu 250.000 endüstriyel robot ile birlikte dünyada öncü konumunda. Bu rakamların önümüzdeki 15 yıl içerisinde milyonu geçmesi bekleniyor. Japonya’daki Henn-na Oteli, resepsiyondaki robotlardan, yüz tanımalı kilit sistemleri ve restoranlarına kadar tamamen tüm hizmetler otomatik olacak şekilde tasarlanmış. Ancak insani etkileşimin de hala gerekli olduğunu görüyoruz. Otelde kalan misafirlerden biri şunları dile getiriyor: “İlk başta çok ilgi çekiciydi ancak daha sonra hiçbir çalışan göremediğim için yalnızlık hissetmeye başladım.” Henn-na otelinin sahibi olan Huisten Bosch firmasının CEO’su Hideo Sadawe, şunları dile getiriyor: “İnsanlar daha yaratıcı ve sanatsal çalışmalara odaklanıyorlar ve bu sayede de işlerini kaybetmiyorlar.” Kendisi 2025 yılında bu botlar ile işletilen otellerin tüm dünyaya yayılacağını öngörüyor.

 

3. Dijital Hemşirelik

saglik-sektorunun-gelecegi

Sağlık sektörü yoğun kayıt tutma gereksinimi ile bilinmektedir ve dahası tıp uzmanları zamanlarının çoğunu hastaların sağlık durumları ile ilgili kayıt tutmak ile geçirmektedirler. Peki ya bir hemşire odaya girer girmez, dijital bir etiket sayesinde hastanın tüm ilgili bilgilerini bir el terminalinde görüntüleyebilseydi? Tıp sektörü dokunmatik bir ekran üzerinde hasta ile ilgili veri toplayan ve organize eden bir yazılım sayesinde robotların bu sektörde kullanılabilinip, kullanılamayacağını tecrübe ediyorlar. Hemşireler vakitlerinin yaklaşık yüzde 20’sini hastalara harcıyorlar ve otomasyonlar artık onların hasta bakımına daha çok vakit harcamalarına yardımcı olacaktır.

 

4. Sanal Müşteri Hizmetleri Çalışanları

5-sanal-musteri-hizmetleri-calisanlari

Otomasyon ve yapay zeka son birkaç yıl içerisinde müşteri hizmetleri alanında büyük ilerlemeler kaydedilmesine yardımcı oldu. Sanal çalışanlar sürekli geliştirilen, firmaların müşterilerine destek sağladığı yeni nesil araçlardır ve her bir etkileşimin bir öncekinden daha iyi olmasını garanti ederler. Rutin görevleri gerçekleştirirken aynı zamanda insan etkileşimlerinden öğrenirler, çözümleri daha hızlı bulurlar. Sunulan hizmeti kişiselleştirmek için birçok kaynaktan müşteri ile ilgili veriler toplarlar. Ve gelecekte müşterilerin ses tonlarını tanımlayarak, daha iyi bir seviyede empati kurmak için yanıtlarını ayarlayabiliyor olacaktır. Tüm bunların hepsi insan çalışanları tekrarlanan işlerden kurtaracak ve onların daha ilgi çekici, daha yüksek değerli işlere yoğunlaşmalarına yardımcı olacaktır.

 

5. Kendiliğinden Uçan Uçaklar

6-kendiliginden-ucan-ucaklar

İşte size bir soru: Eğer droneları uzaktan kumanda ile kontrol edebiliyorsak niçin büyük ticari uçakları da kalkıştan inişe kadar kontrol edemeyelim? Aslında buna oldukça yaklaştık. Duke Üniversitesi İnsan ve Özerklik Labaratuarı tarafından yapılan araştırma Boeing pilotlarının sadece yedi dakikalarını uçakları kontrol etmek için harcadıklarını ve Airbus pilotlarının ise bunun yarısı kadar bir vakit harcadıklarını göstermektedir. Pilotsuz uçaklar daha şimdiden kalkmaya hazırlar ve insansız Jetstream uçağı Birleşik Krallık’ta test edildi. F-18ler uçak gemilerine otomatik olarak inebiliyorlar ve belirli uçuş seviyelerinde otomasyon ise zorunlu oluyor. Ancak konu aslında halkın bunu kabul edip etmeyeceğidir. Tamamen bir otomasyon mümkün olsa bile yolcular büyük ihtimalle uçuşun bir pilotun kontrolünde olmasını isteyeceklerdir.

 

6. Sürücüsüz Araçlar

7-surucusuz-araclar

Robotlar sürüş gibi tekrarlanan görevleri yerine getirmekte gayet başarılar. İnsanların aksine dikkatleri dağılmıyor veya uykuları gelmiyor. Google’ın sürücüsüz araçları birkaç küçük kaza geçirdi ancak bunların tamamı diğer sürücülerin karıştığı kazalardı. Konu sürücüsüz araçlar olduğunda güvenlik önlemleri her zaman en büyük konu olmuştur ancak gerçek şu ki, mükemmel olmalarına gerek yoktur. Sadece insan sürücülerden daha iyi olmaları yeterlidir.

 

7. Makinistsiz Trenler

8-makinistsiz-trenler

Uçaklar için geçerli olan şeyler trenler için de geçerli, üstelik konu kara yolculuğu olduğunda insanlar biraz daha az korku hissediyorlar. Paris’teki 14. metro hattı tamamen otomatik olarak faaliyetini sürdürüyor. Meteor olarak da bilinen bu tren (MÉtro Est Ouest Rapide) isminin hakkını veriyor ve hız ve güvenliği başarılı bir şekilde harmanlıyor. Londra’daki Docklands Light Trenyolu da makinistsiz sisteme geçti ancak daha sonra insanların rahat hissetmesi için trende görevliler bulundurmaya başladılar. Mesaj oldukça açık: otomasyon işi yapabiliyor ancak birçoğumuz hala yüksek riskli işlerde kontrolün insanlarda olmasını istiyor.

 

8. Otomatik Pasaport Kontrolü

10-otomatik-pasaport-kontrolu

Bazı şeyler teknoloji ile daha iyi sonuçlar vermektedir. Çok uzun bir vardiyanın başında ya da sonunda aynı dikkat ile çalışabilen bir çalışanı kim istemez? İşte size otomatik pasaport kontrolü! Her ne kadar yolcuların büyük bir çoğunluğu aranan kişiler olmasa bile onlara tek tek yardımcı olmak fazla zaman almaktadır. Artık e-pasaport; Amerika, İngiltere ve dünyanın bazı diğer ülkelerinde otomatik pasaport kontrolüne olanak tanımaktadır. Biyometrik veriler yolcuların bir insana kıyasla otomatik sistemlerle çok daha kolay tanınmasına olanak vermektedir. Teknoloji daha hızlı, daha güvenilir ve bizleri daha güvende tutuyor. Bu sayede çalışanların da daha ciddi işler için vakit harcamalarına olanak tanıyor.

 

9. Otomatik Çeviri

11-otomatik-ceviri

Google Çeviri’nin bir dakika içerisinde dünyadaki tüm insan çevirmenlerden çok daha fazla kelime çevirebildiği söyleniyor. Skype’ın çeviri programı ise artık gerçek zamanlı video görüşmelerini çevirebiliyor. Müşterilerin daha ucuz ve daha hıızlı çeviri hizmeti istedikleri bir dünyada genellikle makine çevirilerini kullanıyoruz ancak profesyonel çevirmenler de olmazsa olmazlar. Otomatik çeviri henüz mükemmel değil, genellikle içeriği yanlış anlıyor veya söylenenin aksini çevirebiliyor ya da sözcük – sözcük çeviri yapıyor. Ancak yine de bir şekilde çeviriyor. Anlık çeviri hizmetleri, zaman içerisinde doğal dil işleme ve öğrenme teknolojisi ile gelişecek ve sanal müşteri hizmetleri çalışanları gibi önceki deneyimlerinden öğrenerek daha anlamlı metinler ortaya koyacaktır.

 

10. Otomatik Rapor Yazımı

12-otomatik-rapor-yazimi

Otomatik metin üretimi bir bilim kurgu senaryosu gibi gelebilir ancak her ne kadar sınırlı bir alan ile de olsa günümüzde kullanılmaya başlandı. Quill, belirli bir kitle için İngilizce raporlar hazırlayan ve doğal dil teknolojisini kullanan rapor hazırlayıcı bir araçtır. Yapay zekasını kullanarak bazı olguları analiz eder ve hangilerinin hedef kitle için ilgi çekici olduğuna karar verir.  Quill’in yaratıcıları programları için şunları söylüyor: “İnsan tarafından yazılan bir metinden ayrımı yapılması imkansız olan bir içerik üretiyor.” Tabii burada bahsettiğimiz şey bir kural tabanlı tekrarlanan bir metin üretimidir ve öncesinde belirlenmiş bir formülü bulunmaktadır. Spor haberciliği (maçların sonuçları gibi) birincil bir örnek olarak verilebilinir. Olguların ve rakamların belirli bir kalıp dışında kullanılmaya başlanabilse bile teknoloji hala bizi biraz sınırlandıracaktır. Ancak zaman içerisinde daha iyiye de gidecektir.

 

11. Amazon’un Robot Ordusu

14-amazonun-robot-ordusu

Hamallık işi için konuşursak Amazon’un günümüzde siparişleri daha hızlı ulaştırmaları için 15.000 robotu bulunuyor. Bu robotlar toplam işlemleme süresini bir buçuk saatten 15 dakikaya düşürüyorlar. 750 kilograma kadar olan yükleri kaldırabiliyor ve Amazon’un insan gücünün yapamayacağı yükleri yüksek raflara kaldırmak ve yerleştirmek gibi çeşitli işleri yerine getiriyorlar.Amazon, otomasyonun kendi işlerini daha kolay yapmalarına olanak tanıdığını ve minimum yıpranma ile müşterilerinin siparişlerini daha hızlı ulaştırmalarına yardımcı olduğunu söylüyor. İnsan çalışanlar artık günde 20 kilometre daha az yürüyorlar. Şirket aynı alanda yüzde 50 daha fazla ürün depolamasının yanı sıra büyük bir tasarruf ve etkin birikim sağlıyor.

Amazon’un 30 dakikadan daha kısa bir süre içerisinde teslimatı garanti eden Drone sistemi üzerinde çalışılmaya devam ediliyor.

 

12. Robot Güvenlik Görevlileri

15-robot-guvenlik-gorevlileri

Robot bomba imha ekipleri yaklaşık 40 yıldır hizmet veriyorlar. Özel güvenlik hizmetlerinin de otomatikleştirilmesi artık an meselesidir. Knightscope firmasının K5 adlı robotu bunların ilk örneği olabilir. 140 kilogramlık robot suçu öngörüp engellemeyi vadediyor. K5 görebiliyor, duyabiliyor, hissedebiliyor, koku alabiliyor ve ayrıca kontrol merkezine haftanın her saati bir rapor gönderiyor. Tahmine dayalı analiz ve işini yapmak için termal görüntülemeye sahip sensörler kullanıyor. 360 derecelik bir görüntü sunmasının yanı sıra ulusal veri tabanından dakikada 300 plaka kontrol edebiliyor. Akıllı “gözleri ve kulakları” ile K5’in varlığı bile son suç işlemeyi düşünenler için son derece caydırıcı. Peki insanların yerini alacak mı? Tam olarak değil. Onlar daha üst seviye görevlere, istihbarat toplamaya, verileri yorumlamaya, bağlantı kurmaya ve son derece hassas konulara odaklanacaklardır.

 

13. Ev Otomasyonu

akilli-ev-sistemleri

Eve geldiğinizde evinizin sıcak, aydınlatılmış ve akşam yemeğinin de pişiyor olduğunu görmeyi kim istemez ki?  Artık akıllı ev aletleri ve otomasyon sistemleri sayesinde evinizi uzaktan takip edebiliyor ve yönetebiliyorsunuz. Örneğin Apple’ın Ev Kiti “akıllı cihazların daha da akıllı” olmasını vadediyor. Panjurlarınızı, termostatlarınızı, lambalarınızı ve kapılarınızı uzaktan kontrol edebiliyorsunuz. “Evi 32 dereceye ayarla”, “ofisteki yazıcıyı kapat” gibi sesli komutlarla çalışan sistem sürekli geliştirilmeye devam ediyor.

 

14. Robot Barmen

18-robot-barmen

Makr Shakr isimli bu robot, manyetik konveyör kullanarak saatte 120 içecek hazırlamak için dört farklı hareket kullanmaktadır (karıştır, çalkala, salla ve süz). Sistem ile birlikte satılan uygulama aynı zamanda arkadaşlarınızla kendi içeceğinizi yaratmanızı ve bunu sosyal platformlarda paylaşmanızı mümkün kılmaktadır. Ancak gerçek bir barmenin yapabileceği bir şeyi şu an için yapamamaktadır: Kalbi kırılmış müşterilerine içten tavsiyeler vermek.

 

15. Robotik Cerrahi

19-robot-yardimci-cerrahi-operasyon

Robot yardımcılarla gerçekleşen cerrahi operasyonlar öyle ya da böyle bir şekilde 1985 yılından beri var. Ameliyatlarda hala robo-cerrahların kollarını hareket ettirmek için el ile kontrol yapılmaktadır. Da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi gibi teknolojiler sahip oldukları bir üzüme dikiş atabilme hassasiyeti ile operasyonları gerçekleştirmektedir. Bu, teknolojinin tamamen karmaşık süreçleri otomatikleştiremediğine ancak insan becerilerini arttırmaya ya da onlara yardım etmeye yaradığına güzel bir örnektir.

 

Parlak, Yeni (Otomatikleştirilmiş) Bir Gelecek

parlak-yeni-otomatiklestirilmis-bir-gelecek

Burada listelenen bazı robotlar kulağa biraz saçma gelebilir. Ancak bunların tamamı inkar edilemez bir eğilimin örnekleridir: robotik yenilikler ve yapay zeka hayatımızın her alanına giriyor ve bilgisayarların varlığı ile birlikte belirli alanlarda giderek daha da uzmanlaşıyoruz.

Ayrıca insanlar ile uyumlu bir şekilde çalışıyorlar. En heyecan verici yeni uygulamalar insanları ve botları otomatik süreçlerde beraber çalıştırarak daha iyi, daha hızlı ve daha akıllı sonuçlar veriyorlar.

Bu bile oldukça heyecan verici.

 

İlginizi çekebilir

En İlginç Robotlar
Akıllı Ürünlerle İlgili İş Fikirleri

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir