En İyi Kitlesel Fonlama Siteleri

Harika bir bilgisayar oyunu yaratmak, ses getirecek bir albüm yapmak ya da dünyayı kasıp kavuracak yeni bir sosyal ağ oluşturmak gibi bir projeniz mi var?

Ne yazık ki bu materyalist dünyada hayalleri ve projeleri gerçekleştirmek çok pahalı olabiliyor. Umutsuzluğa kapıldığınız tam da bu noktada projenizin hayata geçebilmesi için insanların projenize bağış yaptıkları kitle fonlama siteleri devreye giriyor. Bu sitelerden günümüzde toplanan fon miktarı yılda 20 milyar dolara dayanmış durumda ve sektörün, 2022-2030 aralığında her yıl ortalama %25 büyümesi bekleniyor.

Bu yazımızda sizlere hayalinizi ve milyonluk iş fikrinizi gerçeğe dönüştürebilecek 10 kitle fonlama sitesini tanıtacağız. Her bir sitenin özelliklerini, avantajlarını ve dezavantajlarını detaylı olarak listeleyeceğiz. Bu sayede hayata geçirmek istediğiniz projenize ve iş fikrinize en uygun olan siteyi seçebileceksiniz.

Dünya, sizinki gibi birçok hayale ve yenilikçi iş fikrine ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden şimdi biraz hareketlenin ve hayalinizdeki projeyi hayata geçirmeye hazırlanın.


Kitlesel Fonlama Nedir?

kitle-fonlaması
kitlesel fonlama nedir?

Kitlesel fonlama, yüksek sayıda bireyin küçük miktarlarla yeni projelerini hayata geçirmek isteyen girişimcilere mali kaynak sağladığı bir yöntemdir. Bu terimi kısaca bağış olarak da adlandırabiliriz.

Kitlesel fonlamayı sadece proje için gerekli olan mali kaynağı sağlamak için kullanabilirsiniz ve bir kez üretime geçtikten sonra bir daha kitle fonlamadan yararlanamazsınız.

Farklı kitlesel fonlama sitelerinin farklı amaçları ve yaklaşımları olabilir ancak konsept genelde basittir: Öncelikle projenizi site kulanıcıları veya “potansiyel yatırımcılar” görmesi için paylaşırsınız. Projenizi beğenenler de kendi birikimlerinden projenize kaynak olarak diledikleri kadar para aktarırlar. Dilediğiniz zaman kitlesel fonlamadan yararlanabilir ve gereken sermayenin bir kısmını ya da tamamını tamamladıktan sonra bu sistemden çıkabilirsiniz. Kaybedecek hiçbir şeyiniz yoktur ve bu, iş fikriniz için harika bir de tanıtım yoludur.

İşte sizlere dünyadaki en popüler kitlesel fonlama siteleri:


Hayalinizdeki Projeyi Gerçeğe Dönüşterecek Kitlesel Fonlama Siteleri:

1. Fongogo

türk kitlesel fonlama siteleri


Harika bir iş fikrim var ama param yok diyorsanız Fongogo sayesinde ihtiyaç duyduğunuz sermayeyi bulabilirsiniz. Ülkemizdeki en iyi kitlesel fonlama sitesi olarak bilinen Fongogo, her türlü projenin hayata geçmesi için ihtiyaç duyulan sermayenin kitlelerin desteğiyle bir araya getirilmesine aracı olan bir platformdur. Proje sahipleri, desteklerin karşılığında projeleri ile ilgili alt ürün ve servisleri destekçilerine sunarlar. Proje sahiplerinin proje sayfalarını yaratıp ödeme sistemlerini kullanabilecekleri ve kampanyalarını yürütebilecekleri düzeneği Fongogo sağlar.

Sizin tek yapmanız gereken siteye üye olup, projenizi detaylarıyla birlikte siteye girişini yapıp arkanıza yaslanmaktır.

2. Kickstarter

1-kickstarter
kitlesel fonlama sitesi kickstarter

Kickstarter, internet üzerindeki en bilinen kitle fonlama sitesidir. Bugüne kadar 61.000 hayata geçen proje için yaklaşık 220 milyon dolar fon toplandı. Binlerce insan her saniye bu sitenin proje listesine bakarak birikimlerini aktaracakları en çok hak eden projeyi arıyorlar. Site kurallarına göre Kickstarter, her türlü yaratıcı projeyi ve iş fikrini kabul ediyor.

Projenizi gönderim süreci de oldukça basit işliyor. Tek yapmanız gereken bir hesap açmak ve proje detaylarınızı girmek. Her şeyi detaylıca yazmanız için ilgili yönlendirmeleri takip etmeniz yeterli. Projeniz, yayına alınmadan önce bir ekip tarafından da inceleniyor.

Özellikler

Destekçi ödülü: Belirli bir fiyat üzerinden küçük bir ödül yaratın ve ardından bu fiyattan fazla para gönderen kişiler eğer projeniz için aradığınız kaynağa erişirseniz sizden belirlediğiniz bir ödülü kazanıyor olacaklardır (ancak mali kaynak için belirlediğiniz miktara ulaşmanız gerekmektedir). Örneğin, hayata geçireceğiniz proje için 100 bin USD ‘lik bir fon hedefi koydunuz diyelim. Her 5 bin USD ve katlarını bağış yapanlara belli bir yüzdede ortaklık verebilirsiniz. Ya da örneğin, kamburluğa çözüm sunan bir inovatif ürünü seri üretime geçirmek için fon arayışı içindeyseniz ürün için ön satış fiyatı belirleyerek bu fiyat kadar bağış yapanlara gerekli sermayeye ulaştığınız takdirde ürünü gönderebilirsiniz.

Ücretler 

Kickstarter her başarılı proje için %5 komisyon almaktadır. Kaynağı almak için Amazon ödeme sistemi kullanıldığından Amazon toplam elde ettiğiniz kaynak üzerinden de %3 ila 5 arasında bir kredi kartı işlem ücreti alacaktır.

Dezavantajlarına bakacak olursak projeniz, belirlediğiniz fon miktarına ulaşamazsa hiçbir ödeme alamıyorsunuz. En büyük dezavantajı ise bir proje gönderebilmeniz için kayıtlı olan 22 ülkenin birinde yaşıyor olmanız gerek. Bu yüzden proje sahipleri eğer bu ülkeler dışında yaşıyorsa ne yazık ki bu siteden hizmet alamıyorlar. Ülke sayısı her geçen gün artış gösterse de Türkiye şimdilik bu ülkeler arasında yer almıyor.

Mutlaka okuyun: Kitlesel Fonlamaya Hayata Geçen Örnek Projeler


3. Indiegogo

2-indiegogo
kitlesel fonlama siteleri indiegogo

Indie, İngilizce’de bağımsızlık anlamına gelen indepedence kelimesinin kısaltmasıdır ve bu sayede sadece isminden bile bu kitlesel fonlama sitesinin kaynak bulmanıza yardımcı olabileceğini ve kişisel projenizi bir zorluk ile karşılaşmadan hayata geçirebileceğinizi anlıyorsunuz. Sitenin tasarımı ve işleyişi Kickstarter’a çok benziyor. Ancak Indiegogo’da Kickstarter’ın aksine hemen hemen her proje için kaynak arayabiliyorsunuz. Destekçi Ödülü yerine de İkramiye adında bir özellik bulunuyor.

Özellikler

Amerika’da ikamet etsin ya da etmesin ödeme seçeneği PayPal olan bu siteyi herkes kullanabilir. “Esnek Fon” adında bir fonlama planı da bulunuyor ki projeniz amaçladığınız fona ulaşmasa bile fonu alabiliyorsunuz; tabi bunun için Indiegogo sizden daha fazla komisyon alıyor.

Ücretler

Indiegogo her fondan %4 ve kredi kartı işlemleri için de %3’lük bir komisyon alıyor, bunun haricinde ABD dışı kampanyalar için 25 dolarlık bir havale ücreti bulunuyor. Eğer Esnek Fon planını seçtiyseniz ve amaçladığınız tutara erişemediyseniz Indiegogo sizden %9’luk bir komisyon alıyor ve kalan bakiyeyi de size iletiyor.


4. GoFundMe

4-gofundme
kitlesel fonlama siteleri gofundme

Eğer çevrimiçi olarak herhangi bir sebep için veya hatta kendiniz için para bulmak istiyorsanız GoFundMe kullanabileceğiniz en iyi kitlesel fonlama sitesidir. Burada kendi kampanyalarınız için destekçilerden fon alırsınız ve bunlar kişisel seyahat ücretinden, evcil hayvanınızın veteriner parasına kadar her şey olabilir. Burası tamamen bağış odaklıdır.

Özellikler

Widgetların paylaşım gücü, sosyal medya entegresyonuna sahip bir panel ve mesajnızı yaymanız için birden fazla bağış sayfası ile başarıyla internetin dört bir köşesine ulaşın.

Ücretler

GoFundMe her bir bağıştan %5 komisyon olmaktadır. Seçiminize bağlı olarak paranızı çekmek için WePay veya PayPal kullanabilirsiniz; her ikisi de %+2.9 ila %3.5 arasında bir komisyon almaktadır.


5. Razoo

5-razoo
kitlesel fonlama sitesi razoo

Binlerce geçerli sebep için toplamda 97 milyon dolar toplandığını iddia eden Razoo sitesi yeni bir kitlesel fonlama devidir. Site ağırlıklı olarak kar getirebilecek projelere odaklanıyor ancak kar amacı gütmeyen projeler için de ayrılmış bir bölümleri bulunuyor. Razoo fon toplayan kişileri 4 kategoriye bölüyor ve her birinin kendine özgü avantajları bulunuyor. Bunlar: kar amacı gütmeyenler, bireyler, şirketler ve vakıflar.

Özellikler

Razoo’nun güçlü yönlerinden biri kuşkusuz projelerinizi dünyaya daha etkin bir şekilde duyurmanıza yardımcı olan teknoloji avantajıdır. Eski tarzda ancak son derece kullanışlı Bağış Eklentisi ve Facebook Eklentisi ile bu eklentileri herhangi bir bloga dahi dahil ederek bağış sekmesi oluşturabiliyorsunuz. Razoo’nun ayrıca bir iPhone uygulaması bulunuyor. Bu uygulama sayesinde projenizi yönetebiliyor ve bağışçılarınızı görebiliyorsunuz. Bu site tam bir son teknoloji sosyal pazarlama örneği sayılabilir.

Ücretler

Razoo sadece %2.9 ile çok düşük bir komisyon alıyor. Unutmayın ki diğer tüm sitelerin kestiği komisyonlar genellikle %4’ten daha fazladır ve buna bir de ek olarak kredi kartı ücretlerini dahil ederler.


6. Crowdrise

6-crowdrise
kitlesel fonlama siteleri crowdrise

Crowdrise, kar getirebilecek fikirlerden ziyade daha çok gerçek dünya sorunlarına odaklanan bir site. Hayvan sağlığı, sanat, kültür, hastalıklar, eğitim ve din gibi alanları finanse ediyorlar. Hatta kimi zaman kendilerini vakıflar için para toplamaya yardımcı bir platform olarak tanıtıyorlar.

Ancak bu kişisel amaçlarınız için fon bulamayacağınız anlamına gelmiyor. Crowdrise da GoFundme sitesine benzer şekilde kendi kişisel ihtiyaçlarınız için para bulabileceğiniz başka bir platform. Fon arayan kişiler hala doğum günleri, düğünler ve hatta eğitim giderleri gibi günlük hayatlarındaki etkinlikler için fon bulabiliyorlar.

Özellikler

CrowdRise Puanı: Belirli birine ne kadar çok kişi bağış yaparsa o kişi, o kadar çok CrowdRise puanı kazanıyor. Bu puanlara bakarak CrowdRise üyeleri, hangi fon arayan kişinin ya da organizasyonun dünyada daha büyük bir etki yarattığını görebiliyorlar. Bu sayede, başarılı olan projelerin popüleritelesi ve itibarı daha da artmış oluyor.

Ücretler

Genel olarak kar amacı güdülen etkinliklerden %4.95’lik bir komisyon alınıyor ancak işlem ücreti ekstra masraflarla biraz karmaşık bir hal alıyor. Kar amacı gütmeyen organizasyonlar için ücretsiz hesaplardan, aylık 199 dolarlık hesaplara kadar farklı hesap türlerinden birini seçebiliyorsunuz.


7. PledgeMusic

7-pledgemusic
kitlesel fonlama siteleri pledgemusic

Bu kitlesel fonlama sitesi, tamamen müzik sektörüne yeni yetenekler kazandırmayı amaçlıyor. Bir sanatçı kariyer yapmak için başlangıç ve tanıtım aşamasında büyük bir sermayeye ihtiyaç duyar. PledgeMusic keşfedilmemiş yeteneklere tam olarak da bu konuda yardımcı oluyor.

Özellikler

Destekçiler çok düşük bir miktar kaynak sağlasalar bile kesinlikle bir ödül alıyorlar. Bu genellikle destekledikleri sanatçının müzik albümü için dijital bir indirme bağlantısı oluyor. Ve her zamanki gibi ne kadar çok kaynak sağlarsanız ödüller de o kadar büyüyor.

Ücretler

PledgeMusic elde edilen kaynaktan %15 komisyon alıyor.


8. Sellaband

8-sellaband

2006 yılında kurulduğundan bu yana Sellaband 80’den fazla sanatçı için kayıt fırsatı sundu ve site aracılığıyla yeni müzik grupları, 4 milyon dolardan fazla kaynak topladı. Önceki sürümünden farklı olarak Sellaband müziğiniz için size %100 özgürlük tanıyor: Herhangi bir kayıt şirketi, yönetim şirketi veya yayıncı ile hiçbir sınırlama olmaksızın anlaşabiliyorsunuz.

Özellikler

Müzik türünüzü ve kamuoyundaki imajınızı yansıtmak için sayfanızın arkaplan tasarımını değiştirebiliyorsunuz. Buna ek olarak sanatçı; bağımsız bir web sayfası, sanatçı blog sayfası, biyografi sayfası ve hatta fotoğraf ve video sayfası oluşturabiliyor. Bir Sellaband sanatçısı olarak tanıtım ve CD basımı gibi profesyonel çözüm hizmetlerinde de özel fiyatlara sahip olabiliyorsunuz.

Ücretler

PledgeMusic gibi Sellaband size sağladıkları tam zamanlı asistanların masraflarını karşılayabilmek için fonunuzdan %15 kesinti yapıyor.


9. Appbackr

9-appbackr
kitlesel fonlama sitesi appbackr

Mobil cihazlar için bir uygulama yapmak istiyor ve uygulamanıza kaynak mı sağlamak istiyorsunuz? O halde doğru yerdesiniz. Appbackr, uygulama fikirlerini hayata geçirmek isteyenlerin uğrak noktası olan bir kitle fonlama sitesi. Halihazırda satışta veya geliştirme aşamasında olan uygulamalarınıza destekçi bulabiliyorsunuz ancak destekçiler de uygulamanızı desteklediği için para kazanabiliyorlar.

Özellikler

Konsept, işin içinde olmayanlar için oldukça karmaşık gelebilir ancak temelde şunun gibi bir şey: Appbackr’da listelenen uygulamayı daha düşük bir fiyattan satın aldığınızda bu para uygulamanın geliştirilmesi için yazılımcıya aktarılıyor. Uygulamayı yapan kişiler uygulama marketinde para kazanmaya başladıktan sonra Appbackr, uygulamayı daha önce satın alan destekçilere uygulamanın fiyatı kadar iade yapıyor. Örneğin 1 dolarlık bir uygulamadan 10 tane satın aldığınızı varsayalım. Daha sonra bu uygulama piyasaya sürülüp 2 dolara satılırsa siz de aldığınız uygulama kadar 10*2 = 20 dolar gelir elde ediyorsunuz. Böylece gem uygulama kendisine fon buluyor hem de yapmış olduğunuz yatırım karşılığında kar elde ediyorsunuz. Her iki tarafın da kazandığı bu işlemlerde tüm ticari işlemler Appbackr tarafından yürütülmektedir.

Ücretler

Genellikle Appbackr kendi kitle fonlama işlerini yürütmek için belirli bir komisyon olmaktadır ancak sabit bir komsiyon oranı bulunmamaktadır. Bu tutar, uygulamanın fiyatına ve kimi durumlar da bazı çeşitli etkenlere bağlıdır. Appbackr gelecekte geliştireceğiniz uygulama projeleriniz için bir altın madeni değerindedir.

Mutlaka okuyun: En Yenilikçi Mobil Uygulamalar


10. Crowdfunder

10-crowdfunder
kitlesel fonlama sitesi crowdfunder

Şirketinize kaynak sağlayacak bir melek yatırımcı bulma konusunda yardıma ihtiyacınız olur ise Crowdfunder size yardımcı olabilir. Crowdfunder, yeni ve küçük işletmelerin melek yatırımcıları ve risk sermayedarlarını bulmalarına yardımcı oluyor.

Özellikler

Site yeni bir iş fikrine fon bulma konusunda geleneksel kitle fonlama anlayışının dışında yer alıyor. Melek yatırımcıları kendinize çekmek istiyor ve efsanevi şirketinizi kurmak istiyorsanız, burayı denemelisiniz.

Mutlaka okuyun: Melek Yatırımcı Nasıl Bulunur?


11. RocketHub

3-rockethub
kitlesel fonlama sitesi rocket hub

RocketHub projenizi hayata geçirmek için en popüler kitle fonlama sitelerinden bir diğeri. Sitede projenizi yüklemek için 3 adımlık basit bir süreç işliyor. Ardından projenizin durumunu ve süreci takip edebiliyorsunuz. Eğer kitlesel fonlamaya ilgi duyuyorsanız FuelPad seçeneğini seçebilirsiniz ancak RocketHub’ın en başarılı özelliği launchpad’dir.

Özellikler

LaunchPad: RocketHub üyelerinin; en iyi markalar, şirketler ve pazarlamacılar ile çalışmalarını sağlayarak projelerini halk arasında daha bilinir kılmalarına yardımcı olur. Ödüller üst düzey pazarlamacılarla birlikte fotoğraf sergilerinden 4 haftalık medya tanıtım kampayalarına kadar değişiklik gösterebilmektedir. Bunlar, tanınmak isteyen ve nadir fırsatların peşinde olan sanatçılar, fotoğrafçılar ve müzisyenler için harika ödüllerdir.

Ücretler

RocketHub başarılı projeler için %4 ve amaçlanan fona ulaşamadan sonlanan projeler için ise %8’lik bir komisyon almaktadır. Buna ek olarak ayrıca %4’lük bir kredi kartı işlem ücreti alınmaktadır.


Her Şey Tamamen Strateji

her-sey-tamamen-strateji

Konu hayallerinizi hayata geçirmek veya şirketinizin planlarını eyleme dökmek ise bilmeniz gereken en önemli şey, işleri sırasıyla yapmanızdır. Eğer kitle fonlama, projeniz için en iyisiyse bu durumda doğru kitle fonlama sitesini seçmeniz de en önemli adım olacaktır.

Sizden kesilecek olan ücretler, sitelerin ödülleri, avantajları ve dezavantajları hakkında dikkatli olun. Fon bulma amaçlarınızda da mümkün olduğunca makul kararlar alın. Ve tüm pazarlamayı yapmaları için her şeyi kitle fonlama sitelerinden beklemeyin.

Günün sonunda bu iş için kendinizi adayacak, fikirlerinizi hayata geçirmek için size kaynak sağlamalarıiçin insanları ikna etmeye çalışıyor olacaksınız. Facebook gibi sosyal medya sitelerinde bir pazarlama kampanyası oluşturun veya en azından sansasyon yaratacak bir YouTube videosu çekin. Sonuç olarak projenizi tamamlayın ve projenizin pazarlama kampanyasının ilgi çekici, gerçekçi ve daha da önemlisi eşsiz olduğundan emin olun.


İlginizi çekebilir

Başarılı Girişimcilik Projeleri

Kickstarter’da Başarıya Ulaşmış Tuhaf Girişimcilik Ürünleri

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir