Hukuk Bürosu Açmak

Hukuk bürosu açmak korkaklara göre değildir. Üniversiteden mezun olur olmaz hukuk bürosu açmaya çalışmak tamamen delicedir.

Ancak ben bunu zorlu ekonomik koşullarda yaptım ve de başarılı oldum. Kendi hukuk büronuzu açmak istiyorsanız bunu yapabilirsiniz. Size şimdi nasıl yaptığımı anlatacağım.

 

Hukuk bürosu nasıl açılır?

1 – Başaramayacağınızı söyleyen insanları görmemezlikten gelin

Sınıf arkadaşlarınızın, avukatların ve profesyonellerin %98’i hukuk bürosu açacağınıza inanmaz. Bu kişileri görmemezlikten gelin.  Avukatların çoğu doğaları gereği karamsardır ve insanlara yapamayacakları şeyleri söylemekten keyif alırlar. Hiçbir zaman denemedikleri için bilemezler. Onlara inanırsanız başarı şansınız sıfıra düşer. Ben yaptım ve sizinde yapabileceğinizi biliyorum.

2 – Önceden plan yapın

Hukuk okurken zamanımın çoğunu nasıl hukuk bürosu açarım diye düşünerek geçirdim. Detaylı bir iş planı ve pazarlama planı yazdım. Daha sonra kendi hukuk bürosu olan avukatlarla görüştüm. Bu oldukça iç karartıcı ancak bir o kadar da faydalıydı. Şimdi açık olalım. Planlama aşamasında kestirmeden gitmedim. Finansman, pazarlama analizleri, hedef tanımları ve rekabet avantajları geliştirdim. Kendi hukuk alanıma uygun bir hukuk bürosu açmanın maliyetlerini biliyordum ve ilk senede eksiye geçmemem için ne kadar paraya ihtiyacımın olduğunu hesaplamıştım.

Ancak unutmayın ki kenarda biraz fazladan paranızın olması gerekir. Seçtiğiniz hukuk alanına bağlı olarak en erken 4-6 ay içerisinde gelir elde etmeye başlarsınız. İflas etmeden parasız kaç ay idare edebileceğinizi hesaplayın.

3 – Sadece bir hukuk alanı seçin

Bu oldukça önemlidir. “Kapıdan kim girerse artık” şeklinde başlamayı denemeyin. O günler eskide kaldı. Bir veya maksimum iki alan seçin ve odaklanın. Her şeyi aynı anda yapmayı denerseniz hiçbir şeyde uzmanlaşamazsınız. Herkesi rakibiniz gibi görmeniz bağlantılar kurmanızı zorlaştırır. Ben mezun olmadan önce farklı iki hukuk bürosunda iş hukuku üzerine çalıştım. Bu sayede önemli iş kanunları ve mahkeme içtihatları ile ilgili bilgi sahibi oldum. Deneyimlerim riskleri göze alırken büyük bir güven verdi.

4 – Doğru hukuk alanını seçin

Bazı alanlara girmek diğerlerine girmekten daha zordur. Örneğin tek kişilik bir hukuk bürosu açmak ve anında kurumsal müşteri bulmak zordur. Kurumsal müşteriler bulmak için başarı geçmişinizin, grileşmiş saçlarınızın ve kurum avukatlarıyla güçlü ilişkilerinizin olması gerekir. Diğer taraftan fiziksel yaralanma, suç cezaları, iflas, iş hukuku ve aile hukuku gibi konularda davacı olan kişilerin çoğu hangi avukatla çalıştıklarını önemsemez. Seçici değillerdir. Onları önemseyen, işinin ehli ve davalarına inanan birinin olması yeterlidir.  Kısacası güçlü yönlerinizi ve zayıf yönlerinizi bilmeniz ve müşterilerinizi seçtiğiniz hukuk alanına göre tanımlamanız gerekir.

5 – Referans ağı kurun

Karşılaştığınız herkese bir hukuk bürosu açacağınızdan ve hangi alanda hizmet vereceğinizden bahsedin. Avukatlarla öğle yemeğine çıkın. Davaları nasıl ve nereden aldıklarını sorun. Bu insanlarla birkaç kez görüşmeniz güçlü ilişkiler kurmanızı sağlayacaktır ve bir süre sonra size iş paslamaya başlayacaklardır.

Ayrıca sizin alanınız dışındaki avukatlarla da temas kurun. Yönlendirmelerin çoğu bu temaslar sayesinde olacaktır. Örneğin ceza hukukunu seçtiyseniz haksız borçlar hukuku alanını seçip haksız fiil avukatlığı yapan birkaç kişiyi tanımanız gerekir. Bu avukatlar ceza davalarına bakmazlar ancak küçük bir bölümü müşterilerinin suç teşkil eden yasal problemleriyle ilgilenirler. Borçlar hukukunda uzmanlaşan avukatlar bu tarz işleri bildikleri ve güvendiklerin birine gönderirler.

6 – En kısa sürede bir internet sitesi açın

Potansiyel müşterileriniz internet siteniz olmadığı için sizi yargılayabilir. İnsanlar telefon defteri kullanan değil Google’ı kullanan avukatları tercih eder. Her sene ortalama 100 dolar ödeyerek kendi internet sitenizi açabilirsiniz. İnternet siteleri oldukça etkilidir. Mezun olan bir arkadaşım okuldan mezun olur olmaz kendi hukuk bürosunu açtı. İnternet sitesini yapması için biriyle anlaştı ve sitenin ona kendisinin de beklemediği bir katkı sağladı. İnternet sitesinin nasıl yapılacağını öğrenmek için zamanınız veya motivasyonunuz yoksa işinin ehli bir web tasarımcı ile anlaşabilirsiniz.

7 – Birliklere ve derneklere katılın

Alan olarak iş hukukunu seçtikten sonra iş hukuku avukatlarının bir araya geldiği muhteşem bir dernek buldum. Bu avukatlar işyeri anlaşmazlıklarında çalışanları temsil ediyordu. Listserv denilen e-posta programını kullanıyorlardı ve bir üye e-posta attığında bu e-posta her üyeye gönderiliyordu. Eminim ki her alanın bu tür dernekleri vardır. Bu oldukça etkili bir araçtır çünkü bazen yanıtlanması gereken sorularınız olabilir. Bu topluluklar size aradığınız cevapları verecektir.

Okuldan yeni mezun olduğunuzda size saygı duyacak deneyimli bir avukatla bir dava üzerinde çalışmanız sizin için faydalı olacaktır çünkü hem parayı bölüşmüş olursunuz hem de deneyim kazanırsınız. Sonuçta iki taraf içinde kazanç sağlayan bir deneyim olur.

8 – Unutmayın ki müşteriler not ortalamanızı, yaşınızı veya hukukla ilgili görüşlerinizi önemsemez

Bu size güven vermelidir. Hiçbir müşterim not ortalamamı sormadı. Hiçbiri sınıf sıralamamı sormadı. Hiçbiri kaç yaşında olduğuma bakmadı ( 29 yaşındayım ve yaşımın iki katından fazla müşterim var). Diğer avukatlar dışında hiç kimse bu saçmalıkları önemsemedi. Müşteriler için en önemli şey yaptığınız iştir. Bu nedenle işinize odaklanın ve her şey kendiliğinden çözülsün.

 

Hukuk bürosu açmak için gerekenler

• Başvuru formu,
• Tapu fotokopisi,
• İskan,
• Kira kontratının aslı ve fotokopisi,
• Vergi levhası,
• Yerleşim yeri belgesi,
• Nüfus cüzdanı sureti,
• 3 adet vesikalık fotoğraf (Şahıs ise),
• Şirket başvurularında şirkete ait imza sirküleri, faaliyet belgesi ve sicil gazetesi,
• Meslek odası veya ticaret odası kaydı,

 

Hukuk bürosu açma maliyeti

Maliyet hukuk büronuzu nerede açacağınıza ve kaç kişiyle hizmet vereceğinize bağlı olarak değişecektir. Detaylı maliyet analizi yazımıza yorum bırakabilirsiniz. Uzmanlarımız uygun olduğunu yardımcı olacaklardır.

Kendi işyerini açmak isteyenlere özel iş fikirlerini ve başka hiçbir yerde bulamayacağınız ipuçlarını paylaşmaya devam edeceğiz.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir