Sıfırdan Ücretsiz Borsa Eğitimi: Borsa Nasıl Öğrenilir?

Sıfırdan borsayı öğrenmek, tıpkı bisiklet sürmeyi öğrenmek gibi deneme yanılma yöntemiyle adım adım ilerleyerek mümkündür.

Borsanın önemli avantajlarından biri hayat boyu sürmesinde saklıdır. Kabiliyetlerini geliştirmek ve meyvelerini toplamak isteyen yatırımcıların yıllarını alan bir süreçtir. 20 yıl önce kullanılan stratejiler hala kullanılmaktadır. Tabiri caizse oyun hala tüm gücüyle devam etmektedir.

Ben ilk hisse senedini satın aldığımda sadece 18 yaşındaydım. Binden fazla alım-satım işleminden sonra şu an 33 yaşındayım ve hala yeni dersler çıkarmaya devam ediyorum. İşte sizlere ücretsiz borsa eğitimi nasıl alabileceğinize dair tavsiyeler:


Borsa Nedir?

Her şeyden önce borsa nedir onu kısaca bir tanımlayalım.

Borsayı kısaca şirketlerin hisselerinin alınıp satıldığı, alıcıları ve satıcıları buluşturan bir platform olarak tanımlayabiliriz. Borsa sayesinde dilediğiniz şirketin hissesini sadece birkaç tıkla satın alabilirsiniz. Bu kolaylık aynı zamanda borsanın sanal bir oyun olarak görülmesine de sebep olmaktadır. Ancak bu düşünce doğru değildir. Hisse almak bir şirkete ortak olmak demektir. Onun geleceğine yatırım yapmaktır. Üzerinde araştırma ve analiz yapmadan bir şirketin hissesini almak sizi yatırımcıdan çok spekülatör yapar.

Diyelim ki bir kafenin sahibi kendisine ortak arıyor. Bu kafe hakkında hiçbir bilginiz yok. Ortaklık için de 500.000 TL talep ediyor. Böyle bir paranız olsa bu talebi direkt kabul eder misiniz yoksa önce kafenin aylık cirosunu, kazancını, müşteri sayısını vb. bilgileri öğrenmek mi istersiniz?

Hisse senedi alırken de aynı ciddiyetle şirketi ve verilerini araştırmalı gerekirse yıllık ve 3 aylık olarak yayınlanan şirket raporlarını didik didik etmelisiniz.

Çokça bilinen Türk borsa hisseleri: Türk Hava Yolları (THYAO), Garanti bankası(GARAN), Tüprai (TUPRs), Aselsan (ASELS); Amerikan borsa hisseleri: Apple (AAPL), Facebook (FB), Disney (DIS), Microsoft (MSFT), Amazon (AMZN), Google (GOOGL), Netflix (NFLX), Uber (UBER) ve Pinterest (PINS).

Borsada her alıcı için bir satıcı vardır. Siz 100 tane hisse aldığınızda birileri size 100 adet satıyordur. Aynı şekilde, siz sattığınız zaman da birileri almak durumundadır. Eğer alıcıların (talep) sayısı satıcılardan (arz) fazlaysa, o zaman hissenin fiyatı artacaktır. Buna karşılık, eğer satıcıların sayısı alıcılardan fazlaysa da fiyat düşecektir.

Mutlaka okuyun: Borsa Hakkında Yanlış Bilinen Gerçekler


10 Adımda Borsa Nasıl Öğrenilir? Borsayı Öğrenmek İçin Ne Yapmalı?

Borsayı öğrenmek ve hisse senedi alıp satmak isteyenler için “Nasıl başlarım?” sorusunun 10 şahane cevabı:


1- Öncelikle bu 2 özelliğe sahip olun.

borsayı öğrenmek

Bu yazıdan gerçekten fayda sağlamak istiyor ve başarılı bir borsa yatırımcısı olmak istiyorsanız her şeyden önce 2 şeye sahip olmanız gerekiyor: Güçlü bir merak ve sınırsız öğrenme isteği.

Bunlara sahip değilseniz ne yaparsanız yapın borsayı öğrenmek mümkün olmayacak ve kaybettiğiniz zaman ve para sonrasında kendinizi bir daha borsaya bulaşmamak adına kendinize söz veriyor halde bulacaksınız.

Peki bu 2 şeye sahip olmak için ne yapabilirsiniz?

Daha mutlu ve yaşanılır bir hayat herkesin hakkı. Kimi dilediğince gezmek, kimi sadece kafasını dinlemek, kimi ise sevdikleriyle doya doya vakit geçirmek istiyor. Ancak herkesin tek bir ortak hayali bir daha para için çalışmak zorunda olmamak. Borsanın hayatınızı nasıl değiştirebileceğini, finansal özgürlüğünüzü nasıl sağlayacağını hayal edin. Para için çalışmak zorunda olmadığınızda neler yapacağınızı gözünüzde canlandırın.


2. Kitap Okuyun

kitap okumak

Herkes benim okuduğum dergilere ve kitaplara ulaşabilir. Sahip olduğum bilgi, onu edinmek isteyenler için hep orada duruyor. Ancak görünüşe göre kimse onu edinmek istemiyor.

Ünlü milyarder Mark Cuban

Kitaplarda istemediğiniz kadar bilgiye ulaşabilirsiniz ve internet üzerindeki dersler, seminerler ve eğitim setleriyle karşılaştırıldıklarında daha uygun fiyatlıdırlar. Araştırmanız halinde Warren Buffet ve Michael Lewis gibi birçok önemli yatırımcı ve yazar ismine ulaşabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz ise Warren Buffet’ın da favorisi olan ” Akıllı Yatırımcı” kitabı ve  William O’Neil’in “Borsada Nasıl Para Kazanılır?” isimli kitabıdır.

“Akıllı Yatırımcı” yı henüz 20 yaşındayken okuyan Warren Buffett kitap hakkında şunları söylüyor:

Akıllı Yatırımcı benim hayatımı değiştirdi. Bu kitabı okumamış olsaydım muhtemelen halen gazete dağıtıyor olurdum.

Mutlaka okuyun: Borsayı Öğrenmek İçin Kitaplar


3. Makale Okuyun

Makaleler ücretsiz eğitim için kullanılabilecek harika kaynaklardır. ” Borsa ” başlıklı kategorimizden her seviyeye uygun onlarca makaleye ulaşabilirsiniz. Eğer ingilizce kaynak tavsiyesi isterseniz de Investopedia şu an en popüler yatırım eğitim sitesidir.

Mutlaka okuyun: Beynimiz, Yatırım Kararlarımızı Nasıl Etkiliyor?


4- Bir Mentör ya da Arkadaş Bulun

Temel borsa bilgisi olan ailenizden, iş yerinizden, hocalarınızdan ya da herhangi başka bir yerden tanıdığınız bir kişi size mentörlük edebilir ve yol gösterebilir. İyi bir mentör sorularınıza cevap verme, yardımcı olma, kullanışlı kaynaklar tavsiye etme ve işler kötü gittiğinde size moral verme konusunda istekli kişidir. Geçmişte ya da günümüzde başarılı olmuş bütün yatırımcıların ilk zamanlarında bir mentörü olmuştur.

Artık eskimiş olmalarına rağmen online forumlar hala kullanılmaktadır ve sorularınıza cevap alabileceğiniz harika ortamlar olabilirler. Ancak kimi dinlediğinize dikkat edin. Katılımcıların büyük bir çoğunluğu bırakın kar etmiş başarılı yatırımcılar olmayı profesyonel yatırımcılar dahi değiller. Forumlardan gelen tavsiyeleri iyice incelemeden hayatınıza geçirmeyin ve hiçbir şart ve koşul altında yatırım tavsiyelerini takip etmeyin. Bunların yanında belli başlı twitter hesablarını da takip ederek güncel bilgi ve gelişmelerden haberdar olabilir ve verilen hisse tavsiylerinden istifade edebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Doğru Akıl Hocası Nasıl Bulunur?


5. Başarılı Yatırımcıları İnceleyin

Geçmişteki büyük yatırımcıların hayatını ve yaptıklarını öğrenmek, yeni bir bakış açısına sahip olmak, ilham almak ve borsanın kıymetini anlamak açısından çok önemlidir. Warren Buffett, Jesse Livermore, George Soros, Benjamin Graham, Peter Lynch, John Templeton ve Paul Tudor Jones gibi isimler efsane isimlere örnek olarak gösterilebilir.

Mutlaka okuyun: Warren Buffett’ın Yatırım Sırları


6. Borsa Haberlerini Takip Edin

Her gün biraz da olsa borsa haberlerini takip ederek ekonomik trendlere aşina olabilir ve üçüncü kişilerin analizlerini inceleyerek yatırım diline hakim olabilirsiniz. Diğer yandan investing üzerinden hisse fiyatlarını bir grafik halinde izlemek, haber başlıklarına bakmak ve şirketlerin temel bilgilerini incelemek de diğer bir faydalı uğraştır.

Borsayla haşır neşir olmanın diğer bir yolu da televizyondur. Bloomberg bu konuda tartışmasız en popüler kanaldır. Günde 15 dakika izlemek bile bilgi birikiminizi artıracaktır. Jargonun ya da haber şeklinin sizi korkutmasına müsaade etmeyin. Sadece izleyin. Beyninizin yorumları, tartışmaları ve röportajları yavaşça sindirmesine izin verin. Aklınızda bulunsun, zamanla yatırımla ilgili birçok televizyon programının kullanışlı olmaktansa sadece dikkat ve adrenalin dağıtmak amaçlı olduğunu düşünebilirsiniz.

Önemli not: Televizyonda verilen tavsiyelerin kara dönüştüğü çok nadir görüldüğünü aklınızdan çıkarmayın. Yatırım terimlerine ve haberlerine belli bir aşinalık kazandığınızda haberleri ve piyasayı günlük takip etmeyi bırakmanız hem psikolojiniz hem de yatırımlarınız için en doğrusu olacaktır.

Deneyimli yatırımcıların piyasayı ve haberleri günlük olarak neden takip etmediğini şu yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Borsa Nasıl Takip Edilir?


7. Paralı Abonelikler Edinin

Araştırma ve yatırım fikirlerine para vermek eğitici olabilir. Bazı yatırımcılar piyasada profesyonellerini izlemeyi ya da gözlemlemeyi yeni öğrendikleri şeyleri uygulamaya çalışmaktan daha faydalı bulabilirler. İnternet üzerinde paralı abonelik alabileceğiniz birçok web sitesi bulunmaktadır. Kilit nokta size en uygun olanını bulmaktır.

DİKKAT! – Bilhassa sosyal medya üzerinden online pazarlanan paralı üyeliklerin birçoğu, inanılmaz geri dönüş oranları olduğunu ve size nasıl başarılı olunacağını öğretebileceğini iddia eden bireysel yatırımcılar kaynaklıdır. Bunların %99,99’u çok kötü yatırımlardır ve aylık 99 ila 199 lira arası hatta daha yüksek ücretlerle çalışırlar. En büyük zarar ise onların yaptıklarını yapmaya çalışıp bir hisse tüyosuna çok fazla para yatırıp işe yaramadığında kendinizi tüketmenizdir.


8. Seminerlere Gidin, Online ya da Canlı Derslere Katılın

Seminerler size genel olarak piyasa hakkında ya da belirli yatırım şekillerine dair kıymetli iç görüler sunabilirler. Seminerlerin çoğu piyasanın belirli bir alanına ve konuşmacının kendi stratejilerini kullanarak yıllar içinde nasıl başarılı olduklarına odaklıdır. Ayrıca bütün seminerler ücretli değildir. Bazıları ücretsizdir ve faydalı bir deneyim olabilirler. Ancak ücretsiz seminerler hakkında son derece dikkatli ve farkında olmanız gereken şey, ne olursa olsun sonunda satış konuşmasının geleceğidir. Ne teklif ederlerse etsinler, nazikçe reddedebilirsiniz!

Online veya canlı dersler genelde pahalıdırlar ancak onlar da seminerler gibi faydalı olabilirler.

DİKKAT! Dersler ve kurslar konusunda da tıpkı paralı üyeliklerde olduğu gibi dikkatli olun. Çoğunun fiyatı 500 liranın üzerindedir ve genelde çok değerli bilgiler içerdiğine dair verilmiş sözlerle satılırlar. Fantastik satış hunileri sizi içine çekecek ve ders sırasında heyecanlandırıp sonunda da 5-10 yıl önce karlı olan ve artık bir geçerliliği kalmamış bir strateji ile baş başa bırakacaktır. Tabii verdikleri strateji başarılı olup siz onu uygulayacak yeterlilikte bir uzmanlığa da sahip olmayabilirsiniz.

Yatırım 101, Tuncay Turşucu ve Yaşar Erdinç hocamızın youtube videolarını izleyerek başlayabilirsiniz.

Borsada hisseye değer biçmek



9. Hemen Hisse Satın Alın ya da Simülasyon Kullanın

İyi bir online borsa aracı kurumu bulun ve bir hesap açın. Sitenin ara yüzüne aşina olun ve sadece müşterilere sunulan ücretsiz yatırım ve araştırma araçlarından yararlanın. Her bankanın yatırım bölümünden de hesabınızı açabilir ve bankanın uygulaması üzerinden ilk hissenizi birkaç tıkla alabilirsiniz.

Online aracı kurum hesabınızı açtıktan sonraki adım direkt olarak karar kıldığınız hisseyi satın almaktır. Küçük küçük başlamaktan korkmayın. 1, 10 ya da 20 hisse de amacına hizmet edecektir.

Eğer zar zor kazandığınız parayla borsaya girmek sinirlerinizi çok zorlayacaksa öncelikle sanal hesap ile başlamayı bir düşünün. Bazı online aracı kurumlar pratik yapabilmeniz için sanal yatırım hizmeti sunmaktadır.

DİKKAT! Yeni başlayan en sık yaptıkları hatalardan biri de ilk işlemlerinde çok fazla sayıda hisse satın almalarıdır. Bir acemi olarak gereğinden çok fazla risk almak büyük ihtimalle gereksiz kayıplarla sonuçlanacaktır. Bunun yerine küçük adımlarla daha temkinli başlayın ve zamanla daha fazla hisse satın alarak yatırımınızı artırın.


10. Warren Buffett’ın Tavsiyesine Uyun: Piyasayla İnatlaşmayın!

Warren Buffett, tüm zamanların en büyük yatırımcısı, bireysel yatırımcılara basit bir şekilde pasif yatırım yapmalarını ve piyasayı yenmeye çalışmaktansa satın alıp uzun vade beklemelerini önermektedir.

Çünkü piyasanın ne zaman düşüp ne zaman yükseleceğini öngörmeye çalışmak beyhude bir çabadan öteye gidemez. Dünyada hiç kimse için bunu bilemez. Piyasa duygusal bir ergen gibidir. Bazen fiyatları şişirirken bazen de aşırı kötümserlikle fiyatları yerin dibine sokabilir. Burada dikkat etmeniz gereken sadece almak istediğiniz hissenin hangi fiyatlarda pahalı ve hangi fiyatlarda ucuz olduğunu hesaplamak olmalıdır. Alacağınız hissenin gerçek değerini bilirseniz onu çok yüksek bir fiyattan alarak zarar etmemiş olursunuz. Hisseyi ne kadar ucuza alırsanız uzun vadede getiriniz de aynı oranda yükselecektir.

Mutlaka okuyun: Warren Buffett Tavsiyeleri


Borsayı Öğrenmek İçin “Ücretsiz Borsa Eğitimi Pdf”

Ülkemizin çok önemli profesörlerinden olan Erdinç Yaşar hocamızın ücretsiz olarak paylaştığı pdf kitabını indirerek eğitiminize başlayabilirsiniz. Hemen şimdi indirmek için tıklayınız.


Neden Borsayı Öğrenmek İstiyorsunuz?

Bir arkadaşınızın kısa sürede borsadan elde ettiği kazancı duyduktan sonra siz de borsayı merak etmiş olabilir ya da uzun süredir borsayı takip ediyor ve oluşan düşük fiyatları fırsata çevirmek istiyor olabilirsiniz.

Her ne sebeple olursa olsun borsaya girip para kazanma düşüncesi gayet normaldir. Paranızın enflasyona karşı değerini koruyup ileride bir gün finansal özgürlüğünüzü kazanma fikri de oldukça cezbedicidir. Ancak öncelikle kendi şartlarınıza uygun bir yatırım stratejisi oluşturmalı sonrasında yatırım kararınızı vermelisiniz.


Ne Kadar Paranızı, Ne Kadar Süreyle Riske Edebilrsiniz?

Borsaya yatırmak istediğiniz paranın miktarı ve bu paraya ileride ihtiyaç duyup duymayacağınız yatım kararlarınızı etkileyecektir.

Çünkü kimse, ileride çocuğunun okul masrafları için zarar eden hisselerini satmak istemez. Bunun için paraya 1 yıl sonra mı, 5 yıl sonra mı, yoksa 3 ay sonra mı ihtiyacınız olacağını kestirebilmelisiniz.

  • Çocuklarınız var mı ve zorunlu masrafları neler?
  • Aylık kazancınızdan kenarı para ayırabiliyor musunuz?
  • Kötü günler için kenarda paranız var mı?
  • Bakmakla yükümlü olduğunuz aile büyükleriniz var mı?
  • Maaşlı çalışıyorsanız sizi işinizden edebilecek gelişmeler neler olabilir?
  • Kendi işinizi yapıyorsanız işinize neler zarar verebilir?

Bu tür soruları masaya yatırarak paranızın ne kadarını riske edebileceğinize karar verebilirsiniz. İlk defa borsaya yatırım yapıyorsanız paranızın %50’den fazlasını riske etmemenizi öneririz.




İlginizi çekebilir

Hapishanede Okumayı ve Borsayı Nasıl Öğrendim?

Borsadan Nasıl Para Kazanılır?

Mutlaka Okumanız Gereken Borsa Makaleleri

Yorum

Bir Yorum da Sen Bırak
  1. Borsayı öğrenmek istiyorum ancak nerden başlayacağımı bilmiyorum diyenler için süper bir rehber olmuş. Elinize sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir