IKEA’nın Pazarlama Stratejisi ve Başarı Sırları

İsveç merkezli IKEA, kaliteli ve şık ürünleri uygun fiyatlarla sunan ve insanlara kendi mobilyalarını monte etme deneyimi yaşatan bir mobilya markası.

Peki dünyanın en bilinen markalarından biri olan IKEA’nın pazarlama stratejisi hangi bileşenlerden oluşuyor? IKEA pazarlama stratejisi küçük büyük tüm işletmelerin ilham alabileceği unsurlar içeriyor.

O halde gelin, IKEA pazarlama stratejilerine biraz daja yakından bakalım.

 

IKEA, Pazarlamada Neden Bu Kadar Başarılı?

Coca Cola, Nike, Apple… Bu markaları dünyanın en ücra köşesindeki insanlar bile bilir. IKEA bu markalardan geri kalır bir noktada değil tabii ki. Nasıl Coca Cola kırmızı ve el yazısı fontuyla biliniyorsa IKEA da kalın (bold) harflerle yazılı mavi-sarı fontuyla biliniyor.

IKEA’nın pazarlama stratejisini orijinallik, farklılık ve hayalgücü kavramlarıyla ele almak mümkün. Tüm bunlara ilave olarak IKEA’nın değer önerisi de son derece net.

Biri size Lack orta sehpa aldığını söylediğinde ürünün fotoğrafını göstermese bile bilirsiniz ki:

  • Bu ürün İsveçli mobilya firması IKEA üretimi.
  • Bu ürün fiyat/performans açısından ideal. Çok pahalı değil.
  • Bu ürün eve demonte şekilde geldi.
  • Bu ürünü satın alan kişi kurdu.
  • Bu ürünün taşımasını bizzat satın alan kişi yaptı.
  • Kahve sehpası minimal ve şık bir görünüme sahip.

Başka bir şekilde söylersek:

  • IKEA’nın marka imajı A’dan Z’ye tutarlıdır. Markanın tarihi, logosu, renkleri, mağazaları insanların zihninde direkt bir imaj oluşturur.
  • IKEA’nın ürünleri birbirleriyle kombinlenmeye çok müsaittir. Bu da her türlü insanın IKEA’dan seveceği en az bir ürün olması anlamına gelir.
  • IKEA, bütçe sarmaz. Fiyat/performans anlamında maksimum verim alınabilecek bir mobilya markasıdır.
  • IKEA mağazaları, mağazayı gezen insanlara ilham vermek üzere tasarlanmıştır.
  • IKEA ürünleri “hack”e son derece uygundur. Yani insanlar IKEA ürünlerini diledikleri gibi modifiye edip geliştirebilir.
  • Ayrıca IKEA, görsel pazarlama alanında yapay ve zenginleştirilmiş zekadan sonuna kadar istifade ederek müşteri deneyimini ileri bir noktaya taşır.

 

a) Tutarlı Marka Kimliği

IKEA bulunduğu kaba göre şekil almayan, mevcut marka kimliğini dünyanın her yerinde sergileyen, bunu da büyük bir doğallıkla yapan bir marka.

Herhangi bir IKEA mağazasına girdiğinizde marka logosundaki renklerin ağırlıklı olduğunu görürsünüz. İsveç köftesi IKEA restoranındaki temel yemeklerden biridir.

Yani IKEA marka kimliğini çok başarılı bir şekilde vurgulayabilen bir marka. Marka kimliğini hem reelde hem de sanalda doğru bir şekilde yansıtmak ise IKEA’nın tıpkı Nike ya da Coca Cola gibi ikonik bir marka olmasında etkilidir.

 

b) Modülarite Vurgusu

Mobilya sektörü müşterilere sonsuz seçenek sunulabilen, bu anlamda şanslı sayılabilecek bir sektör. Lakin tek boyutlu bir strateji, müşterilere yeni şeyler deneme ve yeniden alışveriş yapma imkanı vermez. IKEA böyle değil mesela. IKEA, mevcut bir ürünü zenginleştirmek ve geliştirmek için onun yanına kombinlenebilecek onlarca ürün daha satıyor.

IKEA web sitesinde herhangi bir ürünü incelerseniz sayfanın altında “Bu ürün şu şu ürünlerle de birlikte kullanılabilir. Vida delikleri şu şu şu ürünlerle uyumludur.” tarzı bir ifade görürsünüz.

Bu ise insanların satın aldıkları bir ürünü kendi zevklerine göre geliştirebilmelerine imkan sağlar.

Ayrıca IKEA mağazasına girdiğiniz zaman aslında bir depoya girmiş olursunuz. Mağaza içi lojistik, taşıma ve kurulum da müşteriye ait olduğu için ürün fiyatları makul düzeye iner. IKEA da zaten sürdürülebilirliğe ayrı bir vurgu yapmaktadır.

Yani müşterilerinizin soru ve sorunlarına verebilecek tek bir yanıtınız varsa bir kere daha düşünün. Onlara verebileceğiniz cevapların ve opsiyonların çeşitli olmasını sağlayın. Böylece insanlar sizden bir kere daha alışveriş yapmayı kafalarında garantilesinler. IKEA mağazasına ilk kez gelen biri, çok büyük oranda bir kere daha gelmek ve “çok daha detaylı gezmek” isteyecektir.

 

3. Geri Dönüşüm

Planlı eskitme diye bir olay var, duymuşsunuzdur. Firmalar, ürettikleri ürünün belli bir zaman sonra yavaşlamasını bilerek ayarlıyorlar. Böylece kullanıcı aynı ürünü bir kere daha almak zorunda kalıyor. IKEA’da böyle bir şey yok. Zira IKEA, sunduğu ürünlerin ömür boyu kullanılacağını taahhüt etmiyor.

Ancak IKEA, marka olarak geri dönüşüme ve farklı amaçlarla yeniden kullanıma (repurpose) önem veriyor. Mesela meşhur IKEA Frakta alışveriş poşetini görmüşsünüzdür. Bu poşet köpek giysisi olarak bile kullanılabiliyor.

IKEA’da satılan ürünler el emeğiyle, ustalar tarafından hazırlanmıyor. Yani ince işçilik yok. Buna karşın IKEA’da satılan ürünler hem gayet kaliteli hem de farklı amaçlarla senelerce kullanılabiliyor. Yani bir IKEA ürününü eskidiği ya da demode olduğu için kolay kolay çöpe atmazsınız.

IKEA o açıdan geri dönüşüme, çevresel hassasiyetlere önem veren bir marka imajına sahip. Bu da onu müşteriler nezdinde saygın kılıyor.

 

4. Sponsorlu İçerik

IKEA, Youtube’u ve Tiktok’u epey faal kullanıyor. “Easy to Assemble” adlı video serisiyle ünlü kişiler ve fenomenler IKEA ürünlerini anlatıyor, IKEA deneyimlerini aktarıyor. IKEA’nın hayatın her yerinde olduğu imajı veriliyor.

Bunu reklam sıkıcılığında değil, görsel zenginliği yüksek bir dizi şeklinde yapıyor.

 

 

5. Görsel Dil

IKEA katalogları hem tasarımı hem de ürün görselleriyle çok ciddi bir hazine niteliğinde. Katalogdaki her fotoğraf insanlara IKEA ürünleriyle nasıl yaşam alanları oluşturulabileceği konusunda ilham veriyor. IKEA katalogunu inceleyen biri, IKEA’ya gidip katalogdaki yaşam alanlarına benzer bir oda tasarlamak için sabırsızlanır.

IKEA kullandığı görsel dil ile insanların iştahını kabarıyor. Bu sadece bir katalogla oluyor üstelik. Katalogdaki her bir ürün, diğer IKEA ürünleriyle birlikte kullanıldığında ortaya minimal ve şık bir yaşam alanı oluşuyor. Bu da IKEA’nın tekil ürünlerini bağlam içinde sunmayı çok iyi kotardığını kanıtlar nitelikte.

 

6. Influencer Marketing

Mobilya firmaları müşteri sadakatine büyük önem verir. IKEA bu durum çok daha belirgin.

Sponsorlu içeriğin yararlı olduğu alanlar var ancak organik içerikler özellikle gençler arasında daha makbul. Hiçbir şey sahici bir etkileşimin verdiği etkiyi yaratmaıyor çünkü.

IKEA bu bağlamda fenomenlerle işbirliği yaparak ürünlerinin kullanılmasını, test edilmesini sağlıyor ve bilhassa gençlerin zevkle izleyeceği içerikler üretilmesini sağlıyor.

Mutlaka okuyun: Influencer Marketing Nedir? Örnekleri Nelerdir?

 

7. Zenginleştirilmiş Gerçeklik

IKEA, müşteri deneyimini zenginleştirmek için augmented reality (zenginleştirilmiş gerçeklik) teknolojisini ilk yakalayan markalardan biri. İnsanların mağazada ya da web sitesinde incelediği bir ürünün kendi evlerinde nasıl duracağını anlamalarına dair IKEA Place adlı bir uygulama geliştiren marka, bu sayede insanların alışveriş deneyimine yeni bir boyut kazandırıyor.

Sanal gerçeklik ve zenginleştirilmiş gerçeklik teknolojileri daha gelişmiş ve daha pratik hale geldikçe pazarlamacılar da müşteri deneyimini daha kaliteli hale getirmek için bu teknolojilerden istifade etmeli.

 

İlginizi çekebilir

Reklam ve Pazarlama Yöntemleri
IKEA Etkisi Nedir? Örnekleri Nelerdir?
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir