İkinci El Mobilya Yenileyerek Para Kazanmak

Kusursuz ek iş kusursuz peynir gibidir: Bulunması zordur, ancak bulunduğu zaman ise vazgeçilemezdir.

Mevcut maaşınızın yanına ek bir iş arıyorsanız çeşitli opsiyonlar mevcut: Blog yazmak, Youtube’a video yüklemek, anket doldurmak, eski eşyalarınızı satmak gibi…

İşte bu tür ek iş fikirleri arasında ikinci el mobilyaları yenileyerek tekrar satışa koymak oldukça popüler son yıllarda.

Zira tüketim çılgınlığı nedeniyle insanlar sapasağlam mobilyaları bile “yeni bir şeyler satın alma” isteğiyle çöpe koyabiliyor. Buna karşın eski mobilyaların çok ekonomik yöntemlerle yenileyerek, boyayarak, tamir ederek Letgo, Sahibinden ya da Facebook üzerinden satabilirsiniz.

 

Mobilya Yenileyerek Nasıl Para Kazanılır?

Oldukça basit bir süreç var aslında. İnternette ya da spotçularda satılan kaliteli ikinci el mobilyaları, şifonyerleri, vitrinleri, koltukları uygun fiyattan satın alıyorsunuz. Bu mobilyaları boyayarak, kumaşını yenileyerek trendy ve popüler bir şekilde tekrar satışa sunuyorsunuz.

Mobilya yenileyerek satmak esasında karlı bir iş. Yani bugün gidip Tepe Home ya da İstikbal Mobilya’dan bir adet şifonyer almaya kalksanız fiyatların en aşağı 1000 lira olduğunu görürsünüz. Halbuki 1980’lerden kalma taş gibi şifonyerleri Letgo’da 200-300 liraya satın almak mümkün. İşte bu noktada ek iş olarak ikinci el bu mobilyaları uygun fiyata satın alıp yeniledikten sonra daha yüksek bir fiyata satmanız mümkün.

Lakin bir meseleyi açıklamak gerekiyor: Mobilya yenilemeyi hobi olarak yapan pek çok insan var. Bu harika bir şey. Ancak meseleye sadece hobi gözüyle bakıldığı zaman işin rasyonel ve finansal kısmı bir miktar gölgede kalabiliyor. Bir komodini yenilemek için 3 gün uğraşmak, bu işten kar elde edebilmek için pek de mantıklı değil çünkü.

Eğer mobilya yenileme işini makul bir sürede tamamlar, bu iş için gerekli malzemeleri doğru oranda kullanırsanız mobilya yenileyerek güzel bir ek gelir elde edebilirsiniz. Zira mobilya ikinci el piyasasına düştüğünde oldukça değer kaybedebiliyor.

Çöpe atılan, bağış kampanyalarında, spotçularda ya da bit pazarlarında satılan mobilyaları oldukça uygun fiyatlara satın alabilirsiniz. Yenileme işlemi yaptıktan sonra ise alış fiyatı + harcanan emek ve malzeme masrafının üstüne kar marjınızı koyarak satış yaparak kazanç elde edersiniz. Temel mantık bu şekilde yani.

Mobilya restorasyonu büyümenin zor olduğu bir alan tabii. Onu da belirtmek gerek. Çünkü elde edilecek kar, ikinci el mobilyayı uygun fiyatla satın almaya, doğru şekilde yenilemeye ve doğru kişilere satmaya bağlı olarak değişiyor. Bu işi otomatiğe bağlayarak seri üretim yapamıyorsunuz yani. Ciddi bir alın teri ve emek var. Sırf mobilya yenilemek için personel almak da pek makul bir opsiyon değil, zira bu iş adı üzerinde ek iş… Tam zamanlı olarak bu işten para kazanmak en azından yeni başlayanlar için çok da mümkün değildir aslına bakarsanız.

Ancak mobilya alırken sıkı bir pazarlık kabiliyetiniz varsa, çevrenizdeki insanlar ellerinden çıkarmak istedikleri mobilyaları size bedava ya da çok düşük fiyatlara veriyorsa, boyama ve döşeme konularında eliniz becerikliyse bu işe yönelmeniz son derece mantıklı olabilir.

Bu işin en büyük artılarından biri sağladığı esnekliktir. Yani çalışma saatini siz belirlersiniz. Programınızı kendinize  göre ayarlarsınız. Bir anlamda kendi işinizi yaparsınız.

Aynı zamanda bu işe girmek için önünüzde hiçbir engel de yoktur. Birkaç kum zımpara, birkaç temel fırça ve bir kutu boya ile hemen demode görünümlü bir komodini, modern ve şık bir hale dönüştürebilirsiniz. Yani mobilya yenileme işine girişmek için sermaye yok denecek kadar azdır. Başlangıçta 100-200 liralık bir alet-edevat satın almak yeterlidir. İşi büyüttükçe, para kazandıkça örneğin elle zımpara yapmak yerine elektrikli zımpara satın alabilirsiniz. Ancak dediğimiz gibi işe başlama maliyeti oldukça düşüktür.

Büyüme konusunda şunu diyebiliriz: Düzenli olarak alışveriş yaptığınız yerler ve kişiler oldukça önemli. Sosyal medyada yaptıklarınızı “öncesi-sonrası” şeklinde göstermeniz takipçi kitlesi edinmeniz, “Ya bizim evde dedemden kalma bir sandalye var, atmaya kıyamıyoruz, yenileyebilir misiniz?” gibi müşteri talepleri almanız, “Ya yeni mobilya aldık, bunları da elimizden çıkarmamız lazım. Gelip alırım diyorsan ücretsiz verebiliriz.” diyen kişilerle tanışmanız bu işte ivme kazanmanız için çok önemli.

 

Mobilya Yenileme İşine Nasıl Başlanır?

İster tam zamanlı ister yarı zamanlı olsun, bir işe yavaş ve istikrarlı başlamak gerekir. Önce kendi evinizdeki birkaç eski mobilyayı gözünüze kestirin. Bu mobilyaları tamir edin, boyayın, vernikleyin; mobilyaya ikinci baharını yaşatın yani. Sonra bu mobilyayı internet üzerinden satışa çıkarın. Bu süreci tekrarlamaktan başka bir durum yok çünkü. Her yeni projede yeni şeyler öğrenir ve bir sonraki projeye daha donanımlı ve bilgili şekilde başlarsınız. Ki bu da maliyetlerinizi azaltır ve kar marjınızı artırır.

Başlarken pahalı olmayan mobilyalara yönelin. Yani 3500 lira değerinde antika bir büfeyi yenilemeye girişmektense 100 liraya her yerde bulunabilecek bir komodini alın; onu insanların sevebileceği şekilde yenileyin, boyayın ve söz gelimi 200 liradan satışa çıkarın.

Sunta ve kontrplak mobilyalar genelde malzeme kalitesi gereği ucuzdur. Buna karşın gerçek ahşap ve metal mobilyalar çok uzun yıllar kalitesinden ödün vermez. Bu tür mobilyaları yenileyip daha yüksek fiyatlara satmanız mümkündür.

Bir diğer tavsiyemiz ise tamiri ve yenilemesi çok zor olmayan parçalar satın almanız. Tamirine 3 gün uğraştığınız bir mobilyayı 100 liralık bir kar marjıyla satmak uğraştığınıza değmeyebilir. Bu nedenle tamiri kolay parçalar üzerinde çalışmanız verimlilik ve karlılık adına önemli.

 

Yenilemek Üzere Mobilya Nereden Alınmalı?

Yenileyip tekrar satışa koymalık mobilyaları çeşitli yerlerden temin edebilirsiniz.

Facebook Marketplace ve Facebook gruplarında envai çeşit mobilya bulabilirsiniz mesela. Facebook’ta yaşadığınız şehre ait ikinci el değiş tokuş grupları mutlaka vardır. Bu gruplara üye olup yeni gönderileri mutlaka takip edin.

Letgo, Sahibinden üzerinden de mobilya alışverişi yapılabilmekte.

Yine mahallenizdeki spotçuları gezerek eski mobilya alabilirsiniz. Şehrinizdeki bit pazarlarını, ikinci el eşya satan dükkanları gezebilir; yenilendiği zaman tekrar satabileceğinizi düşündüğünüz güzel parçaları satın alabilirsiniz.

Bazen hiç ummadığınız yerlerde, hüzünlü hüzünlü duran şık sandalyeler, sehpalar bulabilirsiniz. Böyle durumlarda o eşyanın sahibine sorabilirsiniz “Bunu satmak ister misiniz?” diye. O parçayı yeniledikten sonra satacağınızı bilmeniz lazım tabii. Bir süre sonra mobilyalara farklı bir gözle bakmayı, neyin nasıl satacağını öğreneceksiniz zaten…

 

Mobilya Nasıl Yenileme Yapılır?

Bu konu esasında kendi başına özel bir yazıyı hak ediyor. Ancak bu yazı kapsamında size bazı ipuçları verebiliriz.

İkinci el mobilya aldığınızda her şeyden önce mobilyanın kırık ya da oynayan parçaları varsa buraları tamir edin.

Mobilyayı iyice temizledikten sonra zımparalayarak  boyaya hazır hale getirin. Bazı durumlarda ürün görsel açıdan çok iyi olabilir, lakin mobilya yenileme derken çoğu zaman mobilyayı daha güncel, daha modern renklere boyamak gelir akla.

Mobilyaya yeni ayaklar takmak ya da teker takmak da yine modern mobilyaların ruhunu yakalamak için iyi bir hareket olur. Mobilyanın kulplarını yenilemek, mobilyanın rengiyle uyumlu hale getirmek bu işin parçalarından bir diğeri.

Dediğimiz gibi bu konuyla alakalı Youtube ve Pinterest’te binlerce içerik bulabilirsiniz. Google’a “Furniture makeover” yazarak ilham alabileceğiniz sayısız çalışma görebilirsiniz. Yine videoları izleyerek mobilya yenileme konusunda daima yeni şeyler öğrenebilirsiniz. Deneyim kazandıkça kendinize ait bir çalışma tarzı geliştireceğinize emin olabilirsiniz.

Önemli olan birkaç parça  mobilyayla ilk olarak deneme yapmak… Sonrasında bu işin sanıldığı kadar zor, ancak çok da kolay olmadığını göreceksiniz.

 

Mobilya Yenileme İşinde Kazancınızı Artıracak Hususlar

Mobilya yenileme işinde kar oranınızı artıracak bazı temel konular var. Bu konulara dikkat ederek satın alma, yenileme ve satış yaparsanız cebinize daha çok para girecektir.

Nasıl ev ya da araba ya da herhangi bir şey alırken kelepir bir ürüne denk gelmek istersiniz; ikinci el mobilya için de aynısı geçerlidir. Ufacık bir sehpayı dahi yenilerken bu işe harcadığınız emeği ve zamanı düşünün. Bu emek ve zamanın karşılığını alabilmek için kar marjınızı yüksek tutmanız şart. Yani ikinci el mobilya alırken uygun fiyatlı ürünlere bakın, haftanın en az yarım gününü ikinci el mobilya satan yerlerde, bit pazarlarında geçirin.

Makul fiyattan bir mobilya aldınız ve yenilemeye başlamak istiyorsunuz. Yenileme için gereken zımpara, boya, fırça, cila, vernik, ahşap macunu, tutkal, sprey boya, kulp gibi ürünler de satın almanız gerekecektir. Lakin bu malzemeleri toplu olarak satın aldığınız zaman daha ekonomik olur.  Sürekli kullanmayı düşündüğünüz bir boyanın 500ml olanı 30 lira, 1000ml olanı ise 45 lira ise 1000ml olanı almanız daha doğru olur. Böylece boyayı daha uyguna satın almış olursunuz. Yine malzemelerin fiyatlarını mağazalardan ve internetten karşılaştırmak da en uygun fiyatı yakalamak için oldukça önemli.

Bir şifonyeri yenilemek için saatlerce uğraşmış olabilirsiniz. Lakin bu emeği güzel bir şekilde pazarlayamazsanız satış yapamazsınız. Bu şu anlama geliyor: Yenilediğiniz ürünlerin fotoğraflarını güzel çekin. İnsanlara daha ilk bakışta “Aaaa çok iyiymiş ya.” dedirtsin yani. Yenileme sürecinizi de yine hikaye şeklinde Instagram’da, Youtube’da paylaşmanız size iyi ve sadık bir takipçi kitlesi kazandırabilir.

Yenilediğiniz mobilyayı Letgo, Facebook Marketplace gibi yerlere koyarken açıklamalara özen gösterin. Mobilyanın boyutu, ağırlığı, üretim malzemesi gibi detayları yazın. Sadece ürün görselini koyup geçmeyin yani. İkinci el mobilya söz konusu olduğunda sizle aynı şehirde yaşayan kişiler olacaktır müşterileriniz.  Ancak yenilediğiniz mobilyaya aşık olan bir kişi farklı bir şehirde de olsa size mesaj atacaktır. Böyle durumlarda şehir dışına kargo opsiyonunu da düşünmeniz iyi olur.

 

Sonuç

 

Eğer boya yapmaktan zevk alıyorsanız, güzel bir mobilyanın verdiği hazzı seviyorsanız mobilya yenilemeyi ek iş olarak değerlendirebilir ve hiç olmazsa başlangıçta ek gelir temin edebilirsiniz.

Özetle:

Haftada birkaç saatinizi vererek eski bir mobilyayı daha modern ve cazip hale getirebilirsiniz. Spotçudan 120 liraya aldığınız büfeyi 100 liralık malzeme kullanarak yenileyebilir, 500 liraya satabilirsiniz. 500-220=280 lira kar etmiş olursunuz bu işlemden.

Mobilya yenileme işinin mantığı basittir: Kelepir mobilya bulmak, yenilemek ve daha yüksek bir fiyata satmak. Bu kadar. Üstelik başlangıç için yatırım sermayesine de gerek yoktur. Birkaç fırça, bir kutu boya ile hemen yenileme işine başlayabilirsiniz.

Uzmanlık ve deneyim kazandıkça hem yenilemeye ayırdığınız zaman azalacak, hem de yüksek fiyata satabileceğiniz mobilyaları daha kolay tespit edebileceksiniz. Bu açıdan ilk dönemlerde sebat ederseniz ilerleyen süreçte bu işten güzel paralar kazanabilirsiniz.

Bu işi tam zamanlı hale getirmek çok kolay değil, ancak uzun saatler çalışmayı göze alıyorsanız yapılmayacak kadar da zor değil.

Uygun fiyata mobilya alabildiğiniz dükkanlarla ve satıcılarla iyi ilişkiler geliştirin. Böylece bir satıcı eline şahane bir antika büfe geçtiği zaman önce size haber verebilsin. Bu işlerde iletişim ve ikili ilişki çok önemli.

Satış ve pazarlama için de özellikle sosyal medyayı çok iyi kullanmanız şart. Yenileme sürecini örneğin Instagram ve Youtube’da insanlarla paylaşabilir, video ve fotoğrafların altına da Letgo, Sahibinden gibi satış linklerinizi koyabilirsiniz.

Yeni İş Fikirleri ailesi olarak bu işe girişmek isteyenlere bol şans ve kolaylıklar diliyoruz! Soru, görüş, önerileriniz varsa bizimle paylaşmanızı rica ediyoruz.

 

İlginizi çekebilir

En Çok Para Kazandıran Hobiler
Pasif Gelir Kaynakları
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir