+36 Adet Pasif Gelir Kaynakları: Uyurken Kazanma Yolları!

Sabahın köründe çalar saatin sesine uyanıp yataktan fırla, giyin, zorla bir şeyler atıştır, başka birine büyük paralar kazandırmak ve sana tanınan fırsata teşekkür etmek için berbat bir trafiğin içine dal. Nasıl razı olunur böyle bir yaşama?

2024’te işinden istifa edip bir daha para için çalışmak zorunda olmayan biri olarak bu yazımızda sizlere bunu nasıl başarabileceğinizden bahsedeceğim. Farklı bir hayatın kapısını aralamak istiyorsanız tek yapmanız gereken yazımızı sonuna kadar sindire sindire okumak.

İster yarın, ister seneye, ister 10 yıl sonra farketmez neredeyse herkes finansal özgürlüğe kavuşarak maaşlı işini bırakmanın hayalini kuruyor. Fakat “hayaller” ve “hayatlar” arasında insanların bir türlü geçemediği bir boşluk var ki bu boşluk genelde paradan kaynaklanıyor.

Eğer işinizi bırakmak istiyorsanız faturalarınızı ödemeye ve hayatın tadını çıkarmaya yetecek kadar paranızın olması gerekiyor. Peki bu sorunu en iyi şekilde nasıl aşabilirsiniz?

Cevap: Pasif gelir sahibi olarak…

Öncelikle isterseniz en temelden başlayalım:

 Pasif Gelir Nedir?

pasif gelir nedir

Uyurken para kazanmanın bir yolunu bulmazsanız ölene dek para kazanmak için çalışmaya mahkum olursunuz. – Warren Buffett

Ekonomik özgürlüğünüzü kazanmanın en kolay yollarından biri de kazandığınız paranın büyük bir kısmını emek harcamadan kazanmaktır. Kısacası gelirinizi pasif gelir kaynaklarından elde etmektir.

Pasif gelirin ana fikri hiç ya da çok az efor harcayarak bir gelir akışı elde etmektir.

Bir ev inşa ettiğinizi düşünün. Siz sadece evin temelini atıp sonra da ev kendi kendini inşa etse nasıl olurdu?

İşte pasif gelir tam olarak budur.

Gelin durumu net bir biçimde ortaya koymak adına aktif ve pasif gelir kaynağı örneklerine bir bakalım:

Aktif Gelir Örnekleri :

-Saat başı danışmanlık

-Freelance bilgisayar programcılığı

-Freelance yazarlık

-Şahsi aracınızla taksi hizmeti vermek

Pasif Gelir Örnekleri:

-Herhangi bir buluş ya da fikir patenti almak

-Yarattığınız karakterler ya da markalar için ticari marka lisansı almak

-Kitaplardan, şarkılardan, yayınlardan ya da başka orijinal çalışmalardan telif hakkı satın almak

-Gün içerisinde çok az ya da hiç sorumluluğunuzun olmadığı işlerden kar etmek

-Kendinize ait bir blog ya da internet sitesine reklam alarak para kazanmak

-Para ya da hisse senetleriniz üzerinden faiz yoluyla para kazanmak

-Emeklilik maaşı

-Kira gelirleri

-Herhangi bir ürünün ya da hizmetin satışı üzerinden komisyon yolu ile para kazanmak


Pasif gelirin altın kuralı zamanı boşa harcamamaktır.

Pasif gelir, her şeyden öte zamanla ilgilidir. Para kazanmak uğruna farklı pek çok iş yapabilirsiniz, ancak tüm gelir akışlarının pasif olması söz konusu değildir. Yeni bir iş kurmaya niyetlenebilir veya ek işlerde çalışabilirsiniz, ancak gelir akışınızın gerçek anlamda pasif olabilmesi için gelir elde etme sürecinde her geçen gün azalacak ve nihayetinde hiçe dönecek bir çaba harcamanız gerekir.

Örneğin, bugün 1000 TL kazanmak için 2 saatinizi harcıyor olun. Önümüzdeki hafta veya bir yıl sonra da aynı geliri elde etmek için aynı zamanı harcıyor olacaksanız, kazandığınız bu 1000 TL’nin pasif bir gelir akışı olduğunu söyleyemeyiz-çünkü harcadığınız zaman ve çabada bir azalma veya gelirinizde belirgin bir artış yoktur.

Öte yandan, bir yatırım hesabı açmak belirli bir çaba gerektirir. Ama aylar ya da yıllar içinde söz konusu hesap büyür ve getirileriniz artarken gösterdiğiniz çaba azalır.

Online kurs verdiğinizi düşünün. Durum yine değişmez. İlk başta hiç para kazanamaz, ancak bir hayli çabalarsınız. Kurs içeriklerini tamamlandıktan ve haftada yalnızca birkaç saatinizi alacak pazarlama ve müşteri desteği eğitimleri aldıktan sonra ise satışlarınızı kat be kat artırabilirsiniz-hem de çok daha az bir çabayla!

Sanırım olayı anladınız. Şimdi bir de pasif gelirin ne olmadığı hakkında konuşalım.


Pasif Gelir Ne Değildir?

pasif gelir kaynakları nelerdir

1- Pasif gelir işiniz değildir. Pasif gelirin nihai amacı emekli olabilmeniz, seyahat edebilmeniz veya sevdiklerinize daha çok zaman ayırabilmeniz için sizi mevcut işinizden bir nebze de olsa uzaklaştırmak veya mevcut işinize destek olacak yeni bir gelir kapısı yaratmaktır.

2- Ek iş değildir. Ek iş yapmak para kazanmanın mükemmel bir yolunu sunar, ancak tüm ek işler pasif gelir sağlayacak diye bir şey yoktur. Ek işler genellikle aktiftir ve ancak ama ancak belirli sistemler dahilinde pasif gelir akışlarına dönüşebilirler- bu, her ek iş için geçerli değildir.

Sürekli olarak aynı miktarda finansal çıktı elde etmek için aynı (veya daha fazla) süreyi harcamanız mı gerekiyor, o halde bu girişimin pasif olması mümkün değildir. Bu noktada dikkatli olmalısınız, çünkü başlangıçta pasif bir gelir akışı dahi elde ettiğiniz gelirden çok daha fazla zaman, para veya çaba gerektirebilir. Pasif gelir fırsatları uzun vadeli yatırımlar olarak değerlendirilmelidir.

3- Danışmanlık hizmeti değildir. Danışmanlık ayrı bir iş koludur- ve mükemmel bir ek gelir fırsatıdır, ancak tam olarak pasif bir eylem değildir. Danışmanlığın pasif olması için, uygulamayı devreye sokup aradan çekilmeniz gerekir ki bu danışmanlığın özüne aykırıdır.

4- Her borsa yatırımı pasif gelir kaynağı sayılmaz. Sermaye değerlenmesine yönelik hisse senedi yatırımlarını pasif gelir olarak göremeyiz. Neden mi? Çünkü hisse senedi değeri bir “gelir” değildir. Öte yandan, hisse başına düzenli temettü veren istikrarlı şirketlere yatırım yapmak kesinlikle pasif bir gelir stratejisidir. Aradaki fark şudur: Öz sermayeniz üzerinden belirli bir gelir mi elde edeceksiniz, yoksa yalnızca yatırımınızı sattığınızda mı paraya kavuşacaksınız?

5- Son olarak, kripto para birimleri ve emtialar gibi yatırımlar da spekülasyonlara bağlı olup dalgalı bir seyir izleyebilirler. Bu tarz yatırımlar genellikle istikrarlı bir pasif gelir stratejisi olmanın uzağındadır.


Neden Pasif Gelir Kaynakları Elde Etmelisiniz?

pasif gelir fikirleri

Yapmaktan zevk aldığınız şeylere zaman ayırabilme lüksünü sunması açısından pasif gelir kaynakları birçok insan için daha çekicidir.

Başarılı bir doktor, avukat ya da bir gazeteci aylık çok yüksek ücretler kazanabilir. Fakat bu kişiler eğer hayatları boyunca aynı yaşam standartlarını devam ettirmek istiyorlarsa devamlı olarak  çalışmaları ve zamanlarını satmaları gerekiyor.

Elbette böyle başarılı ve yüksek maaşlı meslekler sahiplerine çalıştıkları sürece harika hayatlar sunabilir. Ancak emekli olmaya karar verdiğinizde ya da daha fazla çalışamayacak hale geldiğinizde eğer pasif bir gelir kaynağınız yoksa yaşam standardınız gittikçe düşmeye başlayacaktır.

Pasif Gelir Nasıl Elde Edilir?

pasif gelir elde etmek

Zamanı doğrudan paraya çevirebilmenin sihirli bir yolu yoktur. Bunun yerine, uyurken veya parkta köpeğinizi gezdirirken dahi para kazanabileceğiniz gelir tohumlarını eker, büyüyüp size hizmet etmelerini beklersiniz.

Pasif gelirde bekleme süresi bir blog açmak kadar kısa olabilir. Ya da borsaya 1000 TL’lik bir yatırım yapmak için ihtiyaç duyduğunuz süre de gelir akışının başlaması için yeterli olabilir.

İster parlak bir iş planına sahip bir girişimci, ister yetenekli bir sanatçı olun fark etmez. Yatırım yapacak fazladan paranız olduğu sürece pasif gelir elde edebilirsiniz.

Nasıl mı?


1) Zor günler için para biriktirmeye başlayın.

pasif gelir para biriktirme

Daha önce pasif gelir yaratmak için zamana, paraya veya becerilere aynı anda ihtiyacınız olduğunu söylediğimizi hatırlıyor musunuz? O halde işe parayla başlayalım. Yüksek faizli bir tasarruf hesabı açın ve içine en az 1000 TL yatırın. İşte bu! Pasif gelir elde etmeye başladınız bile! Çok fazla olmasa da bu paradan belirli bir faiz elde edeceksiniz, hatta bankaların yeni hesap açan müşterileri için avantajlı faiz oranları sunduğunu da unutmayın.

Mutlaka okuyun: Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Para Biriktirme Tavsiyeleri


2) Becerilerinizi kullanın.

pasif gelir yöntemleri

Diyelim ki görevi genel müşteri sorularını yanıtlamak olan sertifikalı bir finansal planlama uzmanısınız. Bu becerileri internette harika içerikler oluşturmak için kullanabileceğinizi ve zaman içinde açtığınız bir blog sayfası ya da youtube kanalı üzerinden para kazanabileceğinizi biliyor musunuz?

Borsa yatırımcısı olup şimdilerde bu becerilerini finansal yayınlar için kullanan pek çok kişi var. Veya yönetimde başarılı olup liderlik becerilerini kariyer odaklı içerikler aracılığıyla diğer çalışanlara sunanlar da…

Peki, ya siz? Hangi konuda iyisiniz? Tutkulu olduğunuz şey nedir? Hızlı bir durum değerlendirmesi yapın ve bu becerilerinizi gelir akışı oluşturmada nasıl kullanabileceğinizi araştırın.


3) Zaman, para ve çaba dengesini kurun. Gerçekçi taahhütlerde bulunun.

zaman para dengesi

Zaman aldatıcıdır, çünkü o en sınırlı kaynağımızdır. Daha fazla para kazanmaya veya pasif gelir elde etmeye çalışmanız bir tuzak olabilir, çünkü bu çoğu zaman yeni konular öğrenip yeni beceriler edinmenizi de gerektirir- ne denli zaman alıcı bir eylem olacağını tahmin edersiniz. Unutmayın, kısa vadede amacınız dişinizi sıkmak uzun vadede ise zaman yatırımınızı minimum seviyeye indirmek olmalıdır.

Pasif gelir elde etmek konusunda son derece kararlı mısınız? Mevcut işiniz, aileniz ve sosyal aktiviteleriniz çok mu fazla zaman alıyor? Zamansızlıktan şikayetçiyseniz yatırım yapmaya veya işlerinizi sizin adınıza yürütecek birilerini bulmaya her zamankinden daha fazla odaklanmalısınız.

Bizler de yazımızda mevcut yeteneklerinizi size en çok uyan pasif gelir fikriyle eşleştirmenize yardımcı olmaya çalıştık ve her fikri belirli bir çaba puanı (1 ila 5 arası değişen bir puanlama sistemi ile) üzerinden değerlendirdik.


4) Farklı pasif gelir fikirleri geliştirip size en uygun fikri belirleyin.

pasif gelir fikirleri

Son adım, pasif gelire ilişkin bazı fikirleri kağıda dökmek ve işe hangisi ile başlayacağınızı belirlemektir. Beyin fırtınası başlatmanıza yardımcı olacağını düşünerek aşağıdaki listeyi oluşturduk.

İşte sizleri hayal ettiğiniz zenginliğe ve finansal özgürlüğe taşıyacak olan pasif gelir kaynakları!

Bu pasif gelir fikirleri sayesinde normal işinizde çalışmaya devam ederken de ek gelir elde edebileceksiniz. Üstelik birçoğu öğrenciler için de uygun.


En İyi Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?

1- Emlak ve arsaya yatırım yapın.

emlak yatırımı

Gayrimenkul, uzun zamandan beri servet inşa etmenin en sağlam yollarından biri olarak kabul ediliyor. Gayrimenkul yatırımı eskiden çok daha fazla zaman, sermaye ve uzmanlık gerektirirdi. Ancak, şimdilerde internet bu varlık sınıfına erişimi bir hayli kolaylaştırdı.  Yani, parası olan herkes gayrimenkul yatırımları sayesinde çalışmasına gerek kalmaksızın pasif bir gelir elde edebiliyor.

Robert Kiyosaki’nin yazdığı “Fakir Baba Zengin Baba”’ kitabını okuduğum zaman aklıma ilk olarak “pasif gelir” fikri geldi. Tam olarak bir emlak kitabı olması da bana gelir sağlayan mülklerin önemini öğretti ve bu da beni emlağa yönlendirdi. Emlak yatırımı her zaman için pasif ya da kolay olmayabilir fakat oldukça kârlı bir yatırımdır. Ayrıca, emlağa yatırım yapmanın yüzlerce yolu var. Örneğin;

  • Aldığınızdan daha yüksek bir fiyata evinizi satabilirsiniz
  • Kiralık konut sahibi olabilirsiniz.
  • Evinizde bir odayı kiraya verebilirsiniz.

Emlak yatırımı ek gelir elde etmek konusunda benim favori yöntemim çünkü lokomotif gibi ilerliyor. Harekete geçirmesi biraz zaman alabilir fakat harekete geçtiği zaman çok çaba gerekmeden ilerleyebiliyor.

Mutlaka okuyun: 30 Yaşında Nasıl Emlak Zengini Ounur?

Bir diğeri ise benim de favorim olan ve uzun vadede geri dönüşü muazzam olan toprağa yatırım yapmaktır. Elbette kira geliri gibi düzenli bir gelir elde etmezsiniz ancak ileride hayatınızı kökten değiştrme potansiyeline sahip bir yatırıma sahip olursunuz.

Cüzi bir parayla tarla aldığınız bir tarlanın sonradan imara açılmasıyla 10’larca dairesi sahibi olabilirsiniz. Bu tarz örneklere çoğu çevrede rastlamak mümkün.

Şehrin bittiği yerden toprak alın. Bir gün orası şehir merkezi olacak.

Mutlaka okuyun: Neden Arsaya Yatırım Yapmalısınız?


2- Kitap yazın.

kitap ile pasif gelir elde etmek

Birçok kişinin kitap yazma hayali vardır fakat pek az kişi bunu gerçekleştirir. Kitap yazmanın çok zor olduğunu, yeterince bilgili olmadıklarını, vakitlerinin olmadığını, yeterince zeki olmadıklarını ya da buldukları herhangi bir şeyi bahane ediyorlar. Fakat gerçek şu ki kitap yazabilirsiniz ve bu kitap size aylık ek gelir kaynağı olabilir.

Kitap yazarken takip edebileceğiniz pek çok yol var ve bunlardan hiçbiri “en iyisi” değil. Örneğin;

  • Konu odaklı kısa kitaplardan oluşan bir seri yazabilirsiniz.
  • İnternet siteniz üzerinden kendiniz yayınlayabilir ve müşterilerinize satabilirsiniz.
  • Büyük bir platformla iş ortaklığı yapabilir ve onların okuyucularına satabilirsiniz.
  • Büyük bir yayın evinden kitap çıkarmaya çalışabilirsiniz. (Muhtemelen en zor yol bu.)
  • Bir audio kitap kaydedebilir be Audible’da yayınlayabilirsiniz.

Bugün yayınlayabileceğiniz pek çok yol olduğu için kitap yazmak eski zamanlarda olduğu kadar zor değil. Anahtarlar artık büyük yayın evlerinin elinde değil. Anahtarlar artık sizin elinizde.

Mutlaka okuyun: E-kitap Yazarak Para Kazanmak

Mutlaka okuyun: Daha çok para kazanmak için çoğaltma etkisini kullanın

Mutlaka okuyun: Dijital Bilgi Ürünleri ile Pasif Gelir Elde Etmek


3- İnternette bir ürün satın.

internetten pasif gelir

Artık toptan ya da perakende satış yapmak için bir mağazaya ya da çalışanlara ihtiyacınız yok. İnternet oyun alanını genişletti ve artık herkes bir şeyler satabiliyor.

İnternet üzerinden satış yaparak ayda binlerce TL kâr yapabilirsiniz. En güzel tarafı ne biliyor musunuz? Sattığınız ürüne dokunmanız gerekmiyor bile, her şey otomatik olarak yürüyor.

Mutlaka okuyun: E-Ticaret ile Pasif Gelir Nasıl Oluşturulur?


4- Online Kurs Oluşturun veya Kılavuz Yayımlayın

pasif gelir kaynakları online kurs

Çevrim içi eğitim sektörü son dönemin yıldızı parlayan iş fırsatlarındandır.  Denizci düğümünün nasıl atılacağından tutun da kedi bakımına, hatta kızlarla (veya erkeklerle) nasıl konuşulur’a kadar hemen her konuda kurs oluşturabilir ve pasif gelir kazanmaya başlayabilirsiniz.

Nasıl mı?

Kursunuzu oluşturmanın ve paylaşmanın en basit yolu Udemy vb. web sitelerini kullanmaktır. Örneğin, Udemy Türk girişimci Eren Bali tarafından kurulan dünyanın en büyük online eğitim platformudur. Hali hazırda 57 milyondan fazla öğrenciye sahip olan platforma üye olup kursunuzu rahatlıkla satışa sunabilirsiniz.

Kurslarınızda;

  • video derslere
  • video derslerinizde önerdiğiniz adımları tamamlamak için kullanılacak kontrol listelerine
  • dersleri tamamlayıcı nitelikte küçük e-kitaplara
  • kullanıcıların seyahat ederken dinlemek için kullanılacakları ses dosyalarına
  • benzer fikirlere sahip olduğunuz uzmanlarla yaptığınız bilgilendirici röportajlara ve daha pek çok farklı fikre yer verebilirsiniz.

İpucu: Farklı fiyatlara sahip temel birkaç paket oluşturun. Bazı insanlar her şeyi bir arada ister, böylece tüm içeriği en yüksek fiyat üzerinden tek seferde satabilir veya mümkün olan en büyük sipariş hacmini alabilmek yani sürümden kazanmak adına ürün/hizmet paketleriniz için düşük fiyatlar belirlemeyi tercih edebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Online Kurs ile Nasıl Pasif Gelir Yaratılır?


5- Bir blog açın.

blog yazarak pasif gelir kazanmak

Kendiniz için pasif bir gelir yaratmanın son derece ucuz, ancak bir o kadar da ölçeklenebilir bir yolunu mu arıyorsunuz? O halde bir blog sayfası başlatmayı düşünebilirsiniz. Ancak, bir blog sayfası üzerinden banka hesaplarınızı doldurabilmek için kaliteli içerikler yayınlamaktan çok daha fazlasına sahip olmanız gerekeceğini unutmamalısınız.

Blogunuzu tutarlı bir şekilde kullanır ve sayfanızda farklı pek çok insana hitap eden benzersiz bir değer sunarsanız yüksek miktarlarda bir pasif gelir elde edebilirsiniz. Bu kalitede gönderiler yayınladığınız sürece bu işe ekstra zaman ayırsanız da ayırmasanız da blog sayfanız ziyaretçi trafiği çekmeye başlayacaktır.

Blog, pasif bir gelir akışı yaratmanın en uygun maliyetli yöntemidir. Tek sıkıntı bu işin oturması için belirli bir zamana ihtiyaç duyulmasıdır. Bu nedenle, blog sayfanızı ne kadar erken açarsanız, gelir akışınız o denli hızlı artar. Ve çok geçmeden blogunuz zamandan bağımsız olarak sizin yararınıza çalışır.

Kendi blog sayfanızı açmak için atacağınız ilk adım, bir domain almak ve blogunuza uygun bir hosting/barındırma planı belirlemektir. Başlangıç aşaması için Bluehost’u-web hosting hizmeti sunan bir website- kullanabilirsiniz.

Blog yazarak para kazanma konusunda başarılı olmak için:

  • İçeriğin kaliteli olmasına odaklanmalısınız.
  • Bu içeriğin dünyaya yayılması için çalışmalısınız.

Blog işi kesinlikle “evde pijamalarımla oturup para kazanayım” işi değil. Çaba, kalite ve zaman gerektiriyor. Fakat bunun yanında blog işi gayet verimli de olabiliyor.

Mutlaka okuyun: “Ne Blogu Açmalıyım?” Diyenlere

Mutlaka okuyun: Online bir iş kurup uyurken para kazanmak


6- Bir Blog veya Web Sitesi Satın Alın.

webistesi alıp satmak

Günümüzde alıcılar ve satıcıları buluşturacak çevrim içi işletmelere yönelik sağlıklı pazarlara ulaşmak her zamankinden daha kolaydır. Her yıl binlerce blog, sahipleri tarafından satışa sunulur. Makul miktarda web trafiğine sahip ve sağlam bir nakit akışı olan bu bloglardan herhangi birini satın almanız, mükemmel bir pasif gelir kaynağına sahip olacağınız anlamına gelir.

Çoğu blog para kazanmak için Google’ın blog sayfasında yer alan reklamlara dayalı olarak aylık bir gelir akışı sunduğu Google AdSense’i kullanır. Bunun dışında, affiliate/bağlı kuruluş pazarlama linklerinden de yararlanılabilir.

Bloglar genellikle aylık gelirlerinin 24 katı bir ücret üzerinden satışa sunulabilirler. Dolayısıyla, ayda 2500 TL gelir getiren bir blog için 100.000 TL üzerinde bir rakam ödemezsiniz. 60.000 TL’lik bu yatırım sonrasında yıllık 30.000 TL civarı bir nakit akışı sağlayacaktır.

Bazı siteler, site eskisi kadar aktif olmasa da yıllar sonra dahi gelir oluşturabileceğiniz “her daim güncel” bir içeriğe sahiptir, bu nedenle basit bir 5.000 TL’lik yatırımla dahi süreklilik arz eden bir pasif gelir elde etmeniz mümkündür.

İpucu: Bu tarz bir site satın alıp onu güncel içeriklerle canlandırırsanız aylık gelirinizi katlayabilir ve sonrasında bu siteyi ödediğinizin çok daha üstünde bir fiyata satabilirsiniz.

Flippa, r10.net vb. açık artırma sitelerini inceleyin. Bu sitelerde satılık pek çok uygulama, blog, e-ticaret işletme fırsatı bulmanız mümkün. İşte bu harika pazarlara ilişkin bazı gerçekler:

  • Flippa, küçük çaplı olanlardan tutun da milyarlarca lira kazandıranlara kadar hemen her tarzda web sitesi içerir.
  • Bugün dahi satılık 2.000’den fazla web tabanlı işletme mevcuttur.
  • Site, paranızın ve işinizin güvence altına alınmasını sağlamak adına açık artırma/teklif sistemi kullanır.


7- Mevduat Sertifikası(CD) Kullanın.

mevduat sertifikası

Mevduat sertifikaları basit, anlaşılır ve dürüst olmak gerekirse piyasadaki en az heyecan verici yatırım stratejisidir.  Ancak, amacınız uyurken para kazanmaksa gelir elde etme konusunda CD’lerden daha pasif bir başka yöntem yoktur. Bir mevduat sertifikası yatırımı yapmanız mükemmel bir düşük riskli yatırımdır.

CD’ler, bir çeşit vadeli hesaptır. Vade bitimine ulaşmadan fonlarınıza dokunamazsınız. Bu zaman dilimi aylarla başlayıp yıllara kadar uzanabilir.

Mevduat sertifikanızı Mevduat Sigorta Kurumu onaylı bir finans kurumundan temin edin ve en iyi faiz oranlarını aldığınızdan emin olun. Sertifikanızın vadesi ne kadar uzunsa, finans kurumunun size o kadar fazla faiz ödeyeceğini unutmayın.

Mutlaka okuyun: Paranızı Güvenli Bir Şekilde Her Yıl İkiye Katlamanın Yolu


8- Borsaya Yatırım Yapın

borsa ile pasif gelir

Halka açık hisse senetlerine veya tahvillere yatırım yapmak insanların uzun vadeli bir gelir-hatta servet- elde etmelerinin en temel yoludur. Veriler oldukça iyi olsa da, ortalama bir birikime sahip ortalama bir kişi ETF’ler(borsa yatırım fonları) ve düşük ücretli endeks fonları aracılığıyla pasif olarak para kazanabilir.

Bunu yapmanın iki yolu vardır:

1.Bir robo-danışman bulun ve tüm işi ona bırakın.

Yatırımlarınızı bir algoritmanın yönetmesine izin vermeniz, söz konusu yatırımlar olduğunda olabileceğiniz en pasif hali temsil eder. Bu oto-danışmanlar, risk tercihlerinizi belirlemenize ve arkanıza yaslanıp gelir akışınızı izlemenize olanak tanır. Üstelik bu hizmete ödeyeceğiniz ücret gerçek bir yatırım hesabı yöneticisine ödeyeceğinizden çok daha düşüktür.

Ülkemiz için robo-danışmanlığın bir hayli yeni bir konu olduğu söylenebilir. Bu alana ilişkin en önemli örnekler arasında AKıllıBES, Garanti Emeklilik’in Fon Koçu, Addvice, Zek.ai ve İnfina vardır. Global örneklerle kıyasladığımızda Türkiye’de de bu alana yönelik büyük bir potansiyel olduğunu söyleyebiliriz.

2. Çevrim içi bir aracı kurum ile çalışın ve istediğiniz temettü hisse senetlerini veya ETF’leri(borsa yatırım fonlarını) belirleyin.

Yüksek temettü hisselerinden oluşan bir portföy oluşturun ve banka yatırımlarından elde ettiğinizden çok daha yüksek bir yıllık faiz oranı üzerinden düzenli bir pasif gelir yaratın.

Üstelik yüksek temettü hisse senetleri de birer hisse senedi olduğu için, her daim sermaye değeri potansiyeline sahip olurlar. Bu şekilde, iki ayrı kaynaktan pasif gelir elde edebilirsiniz – temettüler ve sermaye kazançları.

Aracı kurumlardan herhangi birinde hesap açarak bu işlemi çok daha kolay ve ekonomik hale getirmeniz de mümkündür. Bugünlerde çoğu aracı şirket ticaret komisyonu talep etmez-bu da sizin için büyük bir tasarruf olacaktır.

Çevrim içi borsa aracı kurumları, yatırım yapmak istediğiniz ETF’leri (ve bireysel hisse senetlerini) seçmeniz konusunda çok daha esnek davranırlar. Dahası çevrim içi brokerlar, bireysel hisse senedi ve tahvil alım satımları konusunda düşük ücretler üzerinden oldukça iyi iş çıkarmaktadırlar.

Mutlaka okuyun: Borsada Nasıl Para Kazanılır?


9- Bir İşletmeye Yatırım Yapın.

işletme yatırımı

Borsa size hitap etmiyor mu? O halde pasif gelir elde etmenin daha iyi bir yolunu sunalım; görebileceğiniz, anlayabileceğiniz ve zaman içinde büyümesini izleyebileceğiniz somut varlıklara yatırım yapmaya ne dersiniz?

Bunu gerçekleştirmenin en garanti yolu küçük işletmelere yatırım yapmaktır. Her girişimci özeldir ve doğru fikre sahip olan doğru kişi ile karşılaştığınızda ayağınıza kadar gelmiş bu fırsatı tereddüt etmeksizin değerlendirmelisiniz. Çünkü geleceğiniz- dolayısıyla kazanacağınız gelir de- bu kişilerin elindedir!

O halde geç olmadan gelecek vaat ettiğini düşündüğünüz girişimcilere büyümeleri için ihtiyaç duydukları fonu sağlayın.

Özel sektöre ilişkin çoğu yatırım “net varlık değeri yüksek” kişilere özgüymüş gibi görünür, ancak bir işletmeye yatırım yapmanın başka yolları da vardır. Etrafınızda bir miktar sermayeye, yardıma veya her ikisini birden ihtiyacı olan bir veya iki yerel işletme olması muhtemeldir. Söz konusu işletmenin nakit akışlarından payınızı almak şartıyla sosyal medya danışmanlığı veya operasyonel danışmanlık gibi hizmetler de sunabilirsiniz. Sermayeniz varsa ve belirli nitelikleri karşılıyorsanız, işletmenin belirli bir yüzdesini satın alabilirsiniz.


10- Stok Fotoğrafları Satın.

pasif gelir kaynakları: fotoğraf satmak

Fotoğrafçı mısınız? Yoksa fotoğraf çekmeyi hobi haline getirenlerden mi? Cevabınız ne olursa olsun, fotoğraf yeteneği ve tutkunuzu kullanmalısınız! Fotoğraflarınız üzerinden ek gelir elde etmek istiyorsanız, görsellerinizi stok fotoğraf olarak satmayı düşünebilirsiniz. Bunu gerçekleştirmenin en kolay yolu, Adobe Stock, Shutterstock, Alarmy vb. üçüncü taraf web sitelerinden yararlanmaktır.

Bu işi yapacak beceriye ya da kaynağa sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, stok görsellerinizi kendi web siteniz üzerinden de satışa sunabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Fotoğraf Satarak Pasif Gelir Elde Etmek


11- Müziğinizi Lisanslayın. 

pasif gelir kaynakları: müzik lisansı

Müzik tutkunuz mu var? Bu tutku canlı performanslar gerçekleştirmekten çok müzik üretmekle mi ilgili? Ya da canlı performansı da denediniz ancak yeterince gelir elde edemediniz mi? O halde yaptığınız müziği lisanslayıp satmayı deneyin.

Böylece size ait müziklerin herhangi bir projede kullanılması karşılığında bireylerin ve şirketlerin size ödeme yapmasını sağlamış olursunuz- müzik lisansı, müziğinizin kullanım hakkını elinizde tuttuğunuzu ifade eder. Yani süreç telif hakkı veya patent alma ile benzer bir mantıkta ilerler.

Müziğinizi lisanslamak suretiyle para kazanmak için şu yolları deneyebilirsiniz:

  • Müziğini tüm dünyaya duyuran bir YouTuber olun.
  • Videografiker-video ile öykü anlatan kişiler-olun ve düğün hikayeleri anlatın.
  • Bağımsız film müzikleri üretin.
  • Müziğinizi bağımsız film fragmanlarında kullanın.
  • Kurumsal videolarda yer alın.
  • Müziğinizin reklamlar için kullanılmasını sağlayın.

Mutlaka okuyun: Spotify ile Para Kazanmak


12- Satabileceğiniz Bir Uygulama veya Ürün Yaratın.

pasif gelir yöntemleri

Başkalarıyla paylaşabileceğiniz bir beceri veya sunabileceğiniz etkileyici bir hizmet mi var? O halde bir uygulama oluşturabilir veya satılabilir nitelikte bir ürün yaratabilirsiniz. Örneğin, fitness tutkunu olup sağlam bir antrenman geçmişine sahipseniz, bir fitness uygulaması oluşturabilirsiniz.  Bunu yapamayacağınızı düşünüyorsanız, kitap benzeri fiziksel veya dijital bir ürün yazmak da aynı işi görecektir.

İkinci bir seçenek ise aklınızdaki uygulamayı sizin adınıza yaratacak birini bulmaktır, ancak bu iş sandığınızdan çok daha külfetli olabilir. Öğrenmeye istekli iseniz, uygulamanızı kendi başınıza veya hizmet takası yoluyla da yaratabilirsiniz. Bir uygulama veya ürün oluşturmak mükemmel bir pasif gelir kaynağı olacaktır.

Yarattığınız ufak çaplı ürünleri satmak da karlı bir girişim olabilir. Etsy vb. siteler, el yapımı,kişiye özel ve benzersiz pek çok ürünü satmanıza izin verir. Bu işe başlamak ise söz konusu siteye kaydolup kendi vitrininizi oluşturmak kadar basittir.

Yaratıcı projelerinizi hayata geçirmenize yardımcı olan Kickstarter, Indiegogo,Biayda  vb. kitlesel fonlama siteleri de mevcuttur. Bu siteler “Harika bir fikrim var, ancak fonum yok” diyenler içindir. Bir proje başlatmak veya mevcut projelere destek vermek için bu tarz sitelere üye olabilirsiniz. Bu platformlar size fikirlerinizi tüm dünyaya duyurmanın, ürününüz için bir talep olup olmadığını görmenin ve ardından finansman konusunda yardım almanın mükemmel bir yolunu sunacaktır- örneğin, Kickstarter 2009’daki lansmanından bu yana 18 milyon kişinin proje desteği bulmasını sağlamıştır.

Mutlaka okuyun: Uygulama Yaparak Pasif Gelir Kazanmak


13- Sosyal Medya Influencer’ı Olun.

pasif gelir ve influencer olmak

Sosyal medyada gönderi paylaşarak para kazanabileceğinizi biliyor muydunuz? “Influencer”-etki insanı- adı verilen bu kişiler sosyal medya üzerinden çeşitli şekillerde para kazanırlar. Örneğin, üreteceğiniz gönderiler / içerikler için size sponsor olmayı kabul eden firmalarla çalışabilirsiniz-sponsorlu gönderilerden elde edeceğiniz kazanç, kaç takipçiniz olduğuna veya etkileşim oranlarınıza göre hesaplanır. Ayrıca, bağlı kuruluş/affiliate bağlantılarını paylaşarak, sponsorlu blog gönderileri yazarak veya bir influencer olarak etkinliklere ev sahipliği yaparak / etkinliklere katılarak da ciddi bir gelir elde edebilirsiniz.

Sosyal medya influencer’ı olarak para kazanmaya başlamak için sosyal medya hesabı oluşturmakla işe başlayın. Ardından sosyal medya hesaplarınızı, nişinizi ve çalışma örneklerinizi öne çıkaracak bir reklam ve tanıtım çalışması yapmaya odaklanın.

Mutlaka okuyun: İnstagram’dan Para Kazanmak

Mutlaka okuyun: Sosyal Medyadan Para Kazanmak


14- Aracınızı Kiralayın.

araç kiralayarak pasif gelir elde et

Tanımadığınız kişilere evinizin boş odasını kiralamak ya da tatile çıktığınızda bir yabancının evinde kalmak tuhaf geliyor olabilir. Ancak Airbnb ve diğer platformların ne denli kullanışlı olduğunu kanıtlamaları sayesinde paylaşım ekonomisi hizmetlerinin hiç de korkutucu olmadığını anlamış olduk!

Öyleyse sormamıza izin verin: Arabanızı kiralamak konusunda ne düşünüyorsunuz?

Kiralık araba acenteleri (Enterprise, Avis, Budget, vb.) pahalı ve başa çıkamayacağınız gereksinimler talep eden şirketlerdir. Ancak, son zamanlarda ABD’de yaşayan Türk bir girişimci tarafından kurulan Turo adlı bir şirket, tıpkı Airbnb’nin otelcilik sektörüne damga vurması gibi araba kiralama sektörünü altüst ediyor. Çoğu insan artık arabalarını yabancılara ödünç vererek para kazanıyorlar.

Turo uygulaması henüz Türkiye’de aktif değil ancak, çok yakında faaliyete geçmesi bekleniyor. Şimdilik Rentiva gibi diğer alternatifleri kullanabilirsiniz.


15- Ağ Pazarlamasından(Network Marketing) Yararlanın.

network marketing

Ağ pazarlaması, bağımsız yüklenicilerin bir şirkete ait ürünleri sattıkları iş modelidir. Daha sonra sattıkları bu ürünler üzerinden komisyon kazanırlar. Bu iş modeli bireylerin kendi işlerinin patronu olmalarına, kendi çalışma saatlerini belirlemelerine ve esnekliğe sahip olmalarına izin vermesi bakımından bir hayli rağbet görmektedir.

Piyasada pek çok ağ pazarlama şirketi mevcuttur. Ağ pazarlaması yoluyla para kazanmanın birkaç farklı yolu vardır. Ağ ortaklığı kurduğunuz şirkete ait ürünlerini başkalarıyla paylaşarak kar elde edebilir, ürünleri bizzat kullanabilir veya kullanacak kişileri bulabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Network Marketing ile Para Kazanmak


16- Amazon Üzerinden Dropshipping Yapın.

amazonda satış yapmak

Dropshipping, yani stoksuz e-ticaret, perakendecinin malları stokta tutmadığı, bunun yerine müşterisinin siparişlerini ve sevkiyat ayrıntılarını üreticiye, başka bir perakendeciye veya ürünleri doğrudan müşteriye gönderecek toptancıya aktardığı bir tedarik zinciri yöntemidir.

Amazon üzerinden dropshipping yapmak isteyen satıcılar doğrudan bir toptancı ile çalışır ve satacağı ürünleri indirimli olarak satın alırlar. Karı oluşturacak olan şey ise ürünün başlangıç maliyeti ile satış fiyatı arasındaki farktır.

Sizler de kendi Amazon mağazanızı kurabilir ve 24 saat içinde siparişleri kabul etmeye hazır olabilirsiniz! Ancak, tıpkı e-ticaret kısmında da bahsettiğimiz gibi hangi ürünlerin satışının yapılacağını seçmek konusunda kapsamlı bir araştırma yapmanız önemlidir. Yüksek talep gören ve rekabet oranı düşük bir ürün bulup işe onunla başlamalısınız.

Mutlaka okuyun: Amazon’da Satış Yapmak


17- Video Üretin

youtubedan pasif gelir elde etme yolları

Yayınladığınız bir videodan ömür boyu para kazanmaya ne dersiniz?

YouTube kanalı açmak için geç kalmış sayılmazsınız. Bugün yetişkinlerin yüzde 74’ü YouTube kullanmaktadır. Burada pasif gelir elde etmeye uygun çok fazla fikir mevcuttur. Ancak, başlangıç aşamasında çok çalışmalı, en önemlisi de çalışmalarınızın meyvesini hemen alamayabileceğinizi bilmelisiniz.

Uzun vadeli düşünebilen ve çabalamaktan çekinmeyenlerdenseniz bu iş tam da size göre. Başarılı bir YouTube kanalının pasif gelir potansiyeli oldukça yüksektir. Siz; içerik, tıklama ve görüntüleme oranlarınızı artırıp hedef kitlenizi büyüttüğünüz sürece satış ortağı linkleri, sponsorluklar, marka çalışmaları ve reklam gelirinden elde ettiğiniz kazanç pasif olarak artacaktır

Başarılı bir YouTube kanalı oluşturmanın sırrı ise içeriklerinizi uzun soluklu ve tutarlı bir program dahilinde yaratmaktır. Evet, yanlış duymadınız. Yapmanız gereken en önemli şey budur. Sabırlı olur, programınıza bağlı kalırsanız, ödülünüzü de çok geçmeden alırsınız. İlginizi çeken ve iyi olduğunuz alanlarda videolar yayınlayadığınızda ise kendinizde ise bu sabır ve azmi kendinizde daha kolay bulabilirsiniz.

Hali hazırda bir YouTube kanalınız var mı?

O halde video içeriklerinden nasıl para kazanılacağına ilişkin benzersiz fikirlere yer verdiğimiz  makalelerimize göz atmayı ihmal etmeyin.

Kim bilir, belki de birkaç yıl içinde YouTube kanalınızı tam zamanlı işinizden de güçlü bir gelir kaynağına dönüştürebilirsiniz. Hayali bile güzel, değil mi?

Mutlaka okuyun: Youtube ile Pasif Gelir Oluşturmak


18- Otomat ile Pasif Gelir Üretin

otomat makinaları ile pasif gelir

%100 pasif gelir elde etme yöntemi olmasa da otomat işini de değerlendirmenizi öneririz. Otomat makineleri sayesinde küçük bir yatırımla ve biraz araştırmayla güzel paralar kazanabilirsiniz.

Her daim dolu olan tüm bu satış makineleriyle kimin ilgilendiğini merak ettiğiniz olmuş muydu? Bu makinelerin sahibi olan kişiler, atıştırmalık ve içecek ihtiyaçlarınızdan (yarı) pasif bir gelir elde ederler.

Kulağa hoş geliyor, değil mi?

Bir dizi araştırmanın ardından siz de bu eğlenceye ortak olabilirsiniz. Otomat pazarı 8,6 milyar dolar değerinde olup sağlıkla işlemektedir.

Ancak, otomatik satış makineleri aracılığıyla pasif bir gelir kaynağı yaratmak için zaman ve para yatırımı yapmanız şarttır. Otomat makinenizi kullanmaya nasıl başlayacağınıza dair ipuçları içeren bir rehbere ihtiyacınız olabilir

Mutlaka okuyun: Otomat İşi Yapmak


19- Talep üzerine baskı işi kurun.

Bir sanatçı, tasarımcı veya girişimciyseniz talep üzerine baskı işi karlı bir pasif gelir akışı yaratabilir. Yani, yaratıcılığınızı kullanarak para kazanabilirsiniz. Bu iş modeli, tişörtler, posterler, sırt çantaları veya kitaplar gibi ürünleri özelleştirmek ve söz konusu ürünleri sipariş bazında satışa sunmak adına tedarikçilerle bir arada çalışmanızı gerektirecektir.

Stoksuz satışa benzer şekilde burada da yalnızca ürünü satmanız halinde ödeme yaparsınız. Dolayısıyla, toplu bir stok alımına veya envanter kaydına gerek duyulmaz. Talep üzerine baskı işi oldukça güçlü bir pasif gelir akışı sunar çünkü:

  • Ürünlerinizi olabildiğince hızlı bir şekilde oluşturabilir, hatta dakikalar içinde satışa sunabilirsiniz.
  • Nakliye ve müşteri deneyimine ilişkin tüm işlemler tedarikçi firma tarafından yürütülür.
  • Mağazanızı kurduktan sonra pazarlama ve satış sürecini kolaylıkla otomatik hale getirebilirsiniz.

Printful, Printify vb. talep üzerine baskı işi yapan platformlar sayesinde, satılacak ürünleri kolaylıkla oluşturabilir, mağazanıza ait web sitenizde veya Shopify mağazanızda satışa sunabilirsiniz. Özetle, talep üzerine baskı işleri hızlı bir şekilde çalışmaya başlayabileceğiniz basit ve nispeten düşük riskli bir pasif gelir kaynağıdır.


20- Buluşlarınız yoluyla telif hakkı kazanın.

Yeni bir şey icat etmeye ne dersiniz? Kulağa modası geçmiş bir fikir gibi gelse de mucitlik geçmişte kalmış değil. Bugün dahi eşsiz icatlarınızla pasif gelir elde edebilirsiniz. Bu, sıklıkla konuşulan pasif bir gelir yolu olmasa da gelir potansiyeli yüksek, gerçek bir iş alanıdır.

Bir mucidin yolculuğunun en zor kısmı başlangıç aşamasıdır. Yararlı ve belirli bir sorunu çözecek değerli bir icadınız olduğundan emin olmak istersiniz. Fikrinizin daha önce yaratılmadığından emin olmak içinse patent sayfalarına göz atmanız şarttır.

Buluşunuzu patentlenmek değil de satmak istiyorsanız, Invention City ve InventMyIdea gibi sitelerden yararlanabilirsiniz. Bu sayede, fikriniz piyasaya çıktığında elde edilecek gelirden belirli bir yüzde veya ödeme kazanma şansına sahip olursunuz- gelirinizin yaptığınız anlaşmaya bağlı olarak değişebileceğini unutmayın


21- Kitap seslendirin.

Sesli kitapları seviyor musunuz? Peki, dinleyici değil de seslendirici olarak sektöre dahil olmayı düşünmez misiniz? Sonuçta bu kitaplar da birileri tarafından oluşturuluyor, öyle değil mi? Bu kişi neden siz olmayasınız ki?

Bu sektörle telif hakkı üzerinden pasif gelir elde edebilirsiniz – çoğu sesli kitap anlatıcısına bu şekilde ödeme yapılır.

Sesli kitaplardan gelir elde etmeden önce ustalaşmanız gereken birkaç konu var:

  • Seçmelere nasıl katılacağınızı/seçmeleri nasıl geçeceğinizi bilmeli
  • Doğru anlatım tekniklerine vakıf olmalı
  • Hangi niş için çalışacağınızı belirlemeli
  • Edit yapabilmelisiniz.

Neyse ki tüm bu işlerle tek başına uğraşmak zorunda değilsiniz. Bazı platformlar işe başlamanızı hatta ilk işinizi almanızı dahi kolaylaştırabilir. Siz şimdilik bu sektörde başarılı olmak için neye ihtiyacınız olduğunu derinlemesine araştırmaya odaklanın.

Mutlaka okuyun: Seslendirme Yaparak Para Kazanmak


22- El yapımı ürünler satın.

Online platformlar üzerinden ürün satışı yapmak için bundan daha iyi bir zaman olamayacağını söylesek abartmış olmayız. İnternete bağlı 4,6 milyardan fazla insanın varlığı göz önünde bulundurulduğunda, online bir iş kurup bu işi ölçeklendirmeye yönelik fırsatların sandığınızdan da büyük olduğunu anlamanız kaçınılmaz olacaktır. Zira bugün el yapımı ürün vb. nişler başta olmak üzere, büyük çoğunluğu ne isterse satan yüzlerce çevrim içi mağaza mevcuttur.

En popüler çevrim içi satış siteleri ise şunlardır:

  • Kendi çevrim içi mağazanız
  • Etsy
  • Handshake
  • Amazon
  • eBay
  • Ruby Lane
  • AliExpress
  • Shopify

Bu iş için gereken yatırımın boyutu ise diğerlerine kıyasla çok daha büyüktür. Çanak, çömlek veya kıyafet gibi el yapımı ürünleri(DIY) hazırlayıp satmak için malzemeye ve zamana eşit derecede yatırım yapmanız gerekir. Ayrıca, ürünlerinizi sunacağınız bir online mağazaya da ihtiyaç duyarsınız.

Araştırmalara göre, tüketicilerin en çok satın almak istediği ilk 10 ürün şu şekilde listelenmektedir:

  • Bebek kıyafet ve aksesuarları
  • Sanal ders veya deneyimler
  • Egzersiz/spor ekipmanları
  • Ev temizlik ürünleri
  • Güzellik ürünleri
  • Kişisel bakım ürünleri
  • Sebze/Meyve
  • Spor şık kıyafetler
  • Evcil hayvan ürünleri/malzemeleri
  • Ayakkabı, şapka vb. giyim aksesuarları

Listeyi inceleyip ürün seçimini buna göre belirlemeniz karınıza olacaktır.

Unutmayın, kendi mağazanız üzerinden satış yapmak, satış başına ödeyeceğiniz bedeli azaltır ve size kendi markanızı yaratma fırsatı sunar. Marka yaratmanın getirisi ise her geçen gün büyüyen bir kitle yani daha fazla müşteriyle bağlantı kurma imkanıdır. Bu sayede, zaman içinde yaptığınız satış miktarı belirgin ölçüde artacağından kayda değer bir pasif gelire de kavuşmuş olursunuz.

Mutlaka okuyun: Etsy’de Nasıl Satış Yapılır?


23- Boş bir oda/ev kiralayın.

Ev satın alıp kiralama işine başlamanıza yetecek kadar sermayeniz olmayabilir. Ama yaşadığınız dairede fazladan bir odanız varsa yeni bir gelir akışı oluşturmaya yakınsınız demektir. Varsayalım ki üç haftalık bir yolculuğa çıkıyorsunuz ve evinizi boş bırakmak istemiyorsunuz. Bu boşluğu karlı bir işe çevirmek adına evinizi kiralamayı düşünebilir, bunun için Airbnb veya VRBO benzeri bir kiralama şirketiyle ortaklık kurabilirsiniz.

Airbnb, ev sahiplerini bir sonraki gezi kaçamağı için konaklama seçenekleri arayan kişilerle buluşturur. İnsanlar Airbnb evlerini sıklıkla tercih eder çünkü bu sayede otellerden daha ucuz ve daha konforlu bir konaklama seçeneğine sahip olurlar- bu da bir Airbnb ev sahibi olarak evinize yönelik talebin yüksek olacağı anlamına gelir.

Pasif gelir elde etmek adını boş bir odayı/evi kiralamak harika olsa da, 10 ayrı yeri kiralamak çok daha karlı olacaktır. Airbnb yoluyla elde edeceğiniz pasif geliri artırmak istiyorsanız, yalnızca kiralamak amacıyla daire satın alabilirsiniz. Bununla birlikte, ev/oda kiralamanın bir ön çalışma gerektireceğini unutmayın. Boş odanızı veya evinizi kiralamadan önce evin eksikliklerini tamamlamanız veya bazı eşyaları yenilemeniz gerekebilir.

Mutlaka okuyun: Airbnb İle Pasif Gelir Elde Etmek


24- Kripto para yatırımları yapın.

Kripto para birimlerini  “stake” etmek yüzde 5 ila 10 oranında bir pasif gelir elde etmenin yolunu sunar. Kripto Staking, bir kripto para zincirinin operasyonlarını desteklemek adına kripto paralarınızı cüzdanınızda belirli süre kilitleyip harcamadan veya transfer etmeden tutma işlemini ifade eder. Kilitlediğiniz bu kripto paralardan, kilitlediğiniz süre boyunca belirli oranlarda ödül kripto para kazanırsınız. Bundan daha iyi bir pasif gelir fikri olabilir mi?

Bu yatırımı, tasarruflarınız üzerinden faiz geliri elde etmek olarak da düşünebilirsiniz, tek fark burada çok daha yüksek meblağların söz konusu olmasıdır.

Bu işi nasıl yapacağınıza gelince…

Öncelikle, kripto para birimleri ve kripto cüzdanı edinmeye ilişkin bilgi edinin. Ardından, hangisine yatırım yapacağınız konusunda bilinçli bir seçim yapabilmek adına farklı para birimlerini araştırmalısınız. Hazır olduğunuzda kripto paralarınızı alabilirsiniz, Kraken veya Coinbase gibi kripto borsalarının satın alıma en uygun yerler olacağını unutmayın.

Bu aşamadan sonra yapılacak en iyi şey beklemek ve yatırım getirilerinizin düzenli takibini yapmaktır. Kripto dünyası hakkında ne denli çok şey bilirseniz o denli isabetli yatırım kararları alır, pasif gelir akışınızı aynı oranda artırırsınız.

Her yatırımda olduğu gibi, kripto dünyasının da kendine has riskler barındırdığını aklınızdan çıkarmayın. Akıllıca yatırımlar yapabilmek için araştırma yapmalı, bu uğurda kayda değer miktarda zaman harcamaktan çekinmemelisiniz.


25- No-code platformlar aracılığıyla uygulama geliştirin.

No-code, önceden yalnızca geliştiricilerin yapabileceği türden yazılımları oluşturmak için programlama becerilerine ihtiyaç duyulmamasını sağlayan bir yazılım geliştirme yaklaşımıdır. Bu sayede, sıradan bir insan dahi tek bir kod satırı dahi öğrenmeksizin veya yazmaksızın uygulama ya da web sitesi oluşturabilmektedir. ApplyPie, Webflow, Bubble, Glide ve Adalo, herkesçe bilinen no-code platformlarından birkaçıdır.

İlk adımınız web sitesi mi yoksa mobil bir uygulama mı oluşturmak istediğinize karar vermek olmalıdır. Ayrıca hangi nişe hizmet edeceğinizi veya hangi sorunu çözeceğinizi de belirlemelisiniz. Tabi uygulamanız yoluyla nasıl para kazanacağınızı planlamanız da gerekiyor.

Hazırlıklarınızı tamamlayıp uygulamanızı yarattığınız vakit şu yolları kullanarak pasif gelir elde edebilirsiniz:

  • Abonelikler
  • Reklamlar
  • Ücretli yükleme
  • Pazar yerleri


26- E-tablo oluşturun ve satın.

Bazılarımız elektronik tablolar oluşturma konusunda doğuştan yeteneklidir. Siz de böyleyseniz, elektronik tablo becerilerinizi pasif gelir elde etmek için kullanabilirsiniz.

Excel ya da Google Sheets kullanarak oluşturacağınız, amaca hizmet eden her türden e-tablo karşılığında size ödeme yapacak sayısız pazar mevcuttur: bütçe, kar tahminleri, alışkanlık takibi ve hatta işletme sahiplerinin sıfırdan oluşturmak istemeyeceği bilanço tabloları gibi…

Bir e-ticaret mağazası açabilir, sayfanızı Digital Downloads uygulamasıyla eşleştirerek para kazandırmaya hazır pasif bir gelir akışına sahip olabilirsiniz. Ancak, bunu gerçekleştirmek için mağazanıza ziyaretçi trafiği çekmeniz gerekeceğini unutmamalısını


Pasif Gelir Elde Etmek İçin En Sık Kullanılan Yol

Büyük pasif gelir kaynağı oluşturmanın en yaygın yolunun, bir işte çalışmak ve düzenli olarak pasif gelir elde eden varlıklara yatırım yapmak olduğu görülmektedir.

Örneğin önceki örneğimizdeki doktor ya da avukat, gelirini, büyüyen bir şirketin hisselerini satın almak için kullanabilirdi.

Mutlaka okuyun: Borsaya Nasıl Yatırım Yapılır?


Vergiler ve Pasif Gelir

Pasif gelir elde etmenin önemli bir avantajı, genellikle aktif gelirden daha olumlu vergilendirilmesidir. Bu haksızlık gibi görünebilir ancak durumun böyle olmasının arkasındaki fikir düşük vergi oranlarının insanlara ekonomiyi büyütecek ve iş olanakları yaratacak varlıklara yatırım yapmaya teşvik etmesidir.


Girişimcilere Özel Pasif Gelir Kaynakları

girişimcilik ve pasif gelir

Şirketiniz kurulduğunda ve para kazanmaya başladığında aşağıda sıralayacağımız 9 stratejiden birini kullanarak başka projelerle de meşgulken para kazanmaya devam edebilirsiniz.

İşletmenizin çalışma şeklini düşünün: Potansiyel müşterileri çeker, onları kendi müşteriniz yapar, paralarını toplar, tekrar eden işler geliştirir ve müşterilerinizi diğer potansiyel müşterileri size yönlendirmeleri için teşvik edersiniz.

Bu adımların her biri belirli zorluklar barındırır ve bir girişimci olarak hedeflerinizden biri, bu adımları mümkün olduğunca otomatikleştirmek olmalıdır. Otomasyon – sizin dahil olmanızı gerektirmeden işinizi idame ettiren sistemler kullanmak – uyurken gelir elde etmenin anahtarıdır.

İşte dikkatinizi başka şeylere verirken pasif gelir elde etmenin 9 yolu:

1. Pasif Gelir Yöntemi: Kendinizi bir ürüne çevirin.

pasif gelir kaynakları

Başarılı olduktan sonra (hatta başarılı olma yolundayken bile) kendinizi bir marka olarak pazarlamanın yollarına bakmalısınız.  Kendinizi alanınızda otorite olarak konumlandırın ve başarı sırlarınızı paylaşan kitap ya da video gibi ürünler  geliştirin. Bir kitap çıkarmanın güzel tarafı, esas iş bittikten sonra, yani kitabı yazıp yayına hazırlayıp pazarlama planınızı uygulamaya başladıktan sonra, başka bir projeye geçebilmeniz ve o sırada bu işten karınızı toplamaya devam edebilmenizdir. Bir kitaptan doğrudan gelir elde etmenin yanı sıra, kitabınızın markanızı önemli ölçüden görünür kıldığını ve şirketiniz için satışları artırdığını keşfedeceksiniz. Yalnızca yeni bir gelir akışı oluşturmakla kalmayacak, mevcut akışınızı genişleteceksiniz. Tam bir kazan-kazan durumu!

Mutlaka okuyun: Daha çok para kazanmak için çoğaltma etkisini kullanın!


2. Pasif Gelir Yöntemi: Daha az şey yapın.

pasif gelir kaynakları

Her şeyi kendiniz yapmakta ısrar ederseniz, işinizin herhangi bir bölümünü otomatikleştirmek imkansız hale gelir. Her şeyi tek başınıza yapmaya çalışmayı bırakın. İşletmenizin belirli yönleriyle ilgilenebilmeleri için personelinizi eğitmeniz gerekir, bunu başarmanın en iyi yolu da faaliyetlerinizi sadeleştirmektir.

Ürün Çözümü:

Süreçleri otomatik hale getirmeye ve görevleri personelinize devretmeye başladığınızda, işletmenizi tanımlayan özelliklerin korunduğundan emin olun.

Popüler fast-food restoranlarına bakın: Temel olarak sadece beş şey üretiyorlar; hamburger, patates kızartması, tavuk, salata ve soda. Ürünlerin her birini farklı şekilde paketliyorlar ve farklı kombinasyonlarda satıyorlar. Ancak şirketin menüyü tüm dünyada yeniden üretmesine ve ürünlerini vasıflı emek gerektirmeden satmasına olanak tanıyan şey sadeliktir. Güçlü olduğunuz yanları belirleyin ve ürün ve hizmet yelpazeninizi düzene koyun, personelinizin sizin gibi satabileceği ürünlere odaklanın. Ürün veya hizmetlerinizi elerken, en kârlı olanları elde tutmaya odaklanın.  Ürününüzü birkaç temel seçeneğe indirgeyip ürünü özelleştirmek için pahalı seçenekler sunabilirsiniz. Örneğin arabaları düşünün. Muhtemelen herhangi bir otomobilin yüzde 95’i, temel modeli veya çok özellikli bir sürümünü de seçseniz  aynı olacaktır. Temel ürünlere lüks eklentiler sunarak büyük paralar kazanabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: İşinizi Otomatikleştirmenin ve Verimi Artırmanın 12 Yolu


3.Pasif Gelir Yöntemi: Süreklilik yaratın

pasif gelir yolları

Sağladığınız her ürün veya hizmet için faturalandırma yapmak istikrar sağlamaz; hem geliriniz hem de müşterinizin masrafları çok değişken olacaktır. Sabit bir fiyattan abonelik satarak, şirketiniz için güvenilir bir gelir kaynağı yaratır ve müşterilerinize öngörülebilir harcamalar sağlarsınız. Bu durumda her iki taraf da maksimum verimliliğe yatırım yapar; kalite yükselir ve sıkıntılar en aza iner.

Hem siz hem de müşterileriniz için bir kazan-kazan durumu olur. Ayrıca, faturalandırmayı otomatikleştirdiğiniz için işiniz daha da kolaylaşmış olur. Şirketinizin tüm yönlerini çok daha verimli ve uygun maliyetli bir şekilde entegre eden bulut tabanlı faturalandırma ve muhasebe hizmetlerinden yararlanmak günümüzde artık hiç olmadığı kadar kolay. Kaynaklarınızı otomatik olarak halledilebilecek alanlara harcamayın. Abonelik satın, faturanladırmayı otomatikleştirin ve her ay hizmetinizden memnun olan müşterileriniz size para göndersin.


4. Pasif Gelir Yöntemi: Sisteminizi ucuza satın ve yedek parçalardan para kazanın

pasif gelir kaynağı

Bu durumda, öncelikle somut mallar üreten işletmelerden bahsediyoruz. Bu işletme modelinin en iyi iki örneği, kahve makineleri ve yazıcılardır. Cihazın kendisi görece ucuz olsa da karın büyük bir kısmı kahve veya mürekkep satışından geliyor. Eğer makineniz kahveyi çok iyi yapıyor ya da yazıcınız harika çalışıyorsa müşteriler bir kere sizin markanızı satın aldığında onların sizinle alışveriş yapmaya devam etmesini güvence altına almış olursunuz. İnsanlar pazarlık yapmayı severler. Sisteminizde indirimler sunarak mutlu müşterilerinizin size sadık olmasını ve gelecek yıllarda da yedek parçaları sizden satın almalarını garantilemiş olursunuz.


5. Pasif Gelir Yöntemi: Aracı olun

aracılık

Aracılık yapmanın bir yolunu bulun ve bırakın işi başkaları sizin yerinize yapsın. Amazon satış ortağı olmak bunun iyi bir örneğidir. Ürünleriniz bağlantı olarak sitede yer alıyor ve Amazon bu bağlantılardan ürününüzü sattığında para kazanıyorsunuz. Kişisel olarak üretmediğiniz ürünleri sipariş alıp satışını yaptığınız stoksuz satış ve çevrimiçi pazarlarda satış yapmak gibi seçenekler, üretim yükü olmadan kârlı sektörlere katılmak için harika birer fırsat olabilir. Sattığınız mal ve hizmetlere komisyonculuk yapma fırsatını her zaman kovalamaya devam edin.


6.Pasif Gelir Yöntemi: Öğretmenliğe Başlayın

öğretmek

Yaz tatilleri ve veli toplantısı olan bir iş bulmaktan bahsetmiyoruz. İşinize bakın ve diğer girişimcilere sizin modelenizi kullanarak kendi işlerini kurmak için yeni becerileri nasıl kazanabileceklerini öğretmenin yollarını bulun. Diyelim ki başarılı bir pizza restoranınız var.

Uzmanlığınızın eğitim yönünden para kazanma fırsatı sunmadığını düşünebilirsiniz, ama yanılıyorsunuz. Ailenizin tarifleri hakkında bir kitap yazabilir veya bir dizi eğitim videosu çekebilir ya da karlı bir pizza dükkanı açmak için planınızın tüketilebilir bir versiyonunu pazarlayabilirsiniz.

Bu stratejinin bir diğer avantajı ise kendinizi otorite olarak konumlandırmanızı sağlaması ve kitap üstündeki adınızın markanızı geliştirmesidir.  Eğitici videolar yaratmanın bir yan faydası ise işletmenizle ilgili müşteri bilincini de bu şekilde artırabilmenizdir.


7. Pasif Gelir Yöntemi: Yatırımcı olun

yatırım ve pasif gelir

Para paradan kazanılır, ancak girişimci olarak nasıl yatırım yaptığınıza dikkat etmeniz önemlidir. İşte size bir ipucu: Müşterilerinize bakın ve onların ihtiyaçlarını değerlendirin. Bu ihtiyaçları sizden başka karşılayan bir şirket  bulun ve oraya yatırım yapın. Sadece şirketiniz ve müşteri ilişkilerini geliştirmeye odaklanan diğer şirketler arasında bir bağ kurmakla kalmayacaksınız, aynı zamanda müşterilerinizin isteklerine hitap eden bir işletme olarak pozisyonunuzu da sağlamlaştıracaksınız.

Temeli kurduktan sonra çaba sarf etmeden para kazanan biri olacaksınız. Düşünerek yatırım yapmanın bir diğer avantajı da bakış açınızı genişletecek, karlı bir işletmeyi yönetme konusunda size farklı bakış açıları kazandıracak diğer girişimcilerle kuracağınız ilişkilerdir. Her şeyi yapmanın tek bir doğru yolu yoktur, bu yüzden yatırım yaptığınız insanlardan yeni şeyler öğrenmek kulağa mantıklı geliyor.

Mutlaka okuyun: Rakiplerinizle Ortaklık Yaparak Kazançlı Çıkın!


8. Pasif Gelir Yöntemi: Küresel düşünün

büyük düşünmek

Belki de içinde yaşadığınız topluluğun üyelerine hitap eden küçük bir perakendecisiniz. Belki de başarılı bir pizza restoranı sahibisiniz. Sektörünüz ya da uzmanlık alanınız ne olursa olsun, dışarıda sattığınız şeyi alabilecek insanlarla dolu büyük bir dünya var. Perakende mağazanız, malların çevrimiçi satın alınabileceği bir web sitesi eklenerek genişletilebilir. Bu, kelimenin tam anlamıyla uyurken siparişlerin geleceği anlamına gelir.

Başarılı bir pizza dükkanı açma konusundaki kitabınıza, pizza startup’ınızı farklı kültürlerin arzularınına hitap etmek üzere özelleştirmeye ilişkin bir bölüm ekleyebilirsiniz. Buradaki kilit nokta, düşüncelerinizi dünya çapında mümkün olduğunca çok insanı içerecek şekilde genişletmektir. Kendinizi yalnızca mağazaya giren müşterilerle sınırlamayın.

Mutlaka okuyun: İhracat Yapmak İsteyenlere 15 Şahane Tavsiye


9. Pasif Gelir Yöntemi: Sizi benzersiz yapan şeylere odaklanın

farklılaşmak

Süreçleri otomatik hale getirmeye ve görevleri personelinize devretmeye başladığınızda, işletmenizi tanımlayan özelliklerin korunduğundan emin olun. Ürününüz insanların herhangi bir yerden alabileceği genel bir ürüne dönüşürse uzun vadede pek bir işinize yaramayacaktır. Kendinizi marka haline getirmek için çok çalıştığınızı varsayalım, bunun her türlü otomatik sürece nüfuz ettiğinden emin olmak istersiniz. Daha fazla kazanmak için kaliteden ödün veremezsiniz. Uyurken para kazanmanın bir kısmı da, mevcut müşterilerinizin size sadık kalmasına bağlıdır ve bunu yapmanın en iyi yolu, üstün kalitede hizmet sunmaya devam etmektir.

Önceki gün olduğunuzdan daha zengin bir şekilde uyanmanın kolay olduğunu iddia etmiyoruz. Hepimiz bir iş kurmanın ve işi büyütmenin ne kadar yorucu olduğunu biliyoruz. Ancak, şirketinize yatırım yaptığınız tüm saatleri kaplayan o fırtınanın içinde bir umut ışığı var. İşinizi belli bir noktaya kadar büyüttükten, başarılı ve büyüyen bir şirket olduktan sonra uyurken para kazanmanın yollarını bulabilirsiniz.

Uyurken nasıl para kazanacağınızı merak ediyorsanız, kutunun dışında düşünmeniz gerekebilir. Uyurken para kazanmak başlangıçta biraz daha fazla çalışma gerektirebilir. Ama buna değer. Bazı süreçleri otomatikleştirip, bazı sorumlulukları devrettiğinizde ve kendinizi bir lider ve öğretmen olarak konumlandırdığınızda, şirketinizdeki her şeyi kişisel olarak yönetmenize sebep olan kısıtlamalardan kurtulmaya yönelik bir adım atmış olursunuz. Bu özgürlükle beraber size gelir sağlayacak seçenekleri keşfedebilirsiniz. Hak ettiğiniz boş zamanın keyfini çıkarabilirsiniz. Boş zamanınızla ne yapmayı seçerseniz seçin, her şartta bir geliriniz olmasının yarattığı memnuniyetin tadını çıkarabileceksiniz… Uyuyakalmış olsanız bile.

Bu, nasıl para kazanacağınız konusunda endişeli bir halde uyanık kalmaktan çok daha iyidir.


Son Söz

İster yatırım yapacak milyonlarca liranız olsun, isterseniz de sahip olduğunuz tek şey bolca boş zaman veya bir yaratıcılık kıvılcımından ibaret olsun fark etmez. Pasif gelir herkes gibi sizin de işinize yarayabilir.

Yukarıda yazılan pasif gelir kaynaklarının hepsinin ortak bir noktası var. Ne mi? Hepsi biraz da olsa çaba gerektiriyor. Aynen öyle. Eğer uğrunda çaba göstermezseniz asla istediğiniz yaşam tarzına ulaşamayacaksınız.

Başlamak için biraz para ve çokça cesaret gerektirseler de, bu listede yer alan pasif gelir yaratma fikirleri işe koyulduktan çok sonra dahi size para kazandırmaya devam edecektir.

Öyleyse cesaretinizi toplayın, ne üzerine çalışacağınıza karar verin; finansal hedeflerinizi belirleyin ve girişiminiz için ne kadar zaman, çaba ve para harcayacağınızı belirleyin.

Yatırım yapmayı, bir iş satın almayı, dış kaynak kullanmayı veya günlük rutininiz karşılığında para kazanmayı seçebilir, pasif gelirle zenginleşebilirsiniz.

O halde durmayın, listedeki fikirlerden birini seçip zenginlik tohumlarını hemen bugün ekmeye başlayın.


İlginizi çekebilir

Finansal Özgürlük Nasıl Kazanılır?

İnternetten Para Kazanma Yolları

Avatar

Written by Gökhan IŞIK

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir