Cumartesi, Ekim 5, 2024
Ana SayfaGirişimcilikHayatta Nasıl Başarılı Olunur?

Hayatta Nasıl Başarılı Olunur?

Kaç yaşında olduğunuzun, nereli olduğunuzun veya nerede yaşadığınızın hiçbir önemi yoktur. Hepimizin paylaştığı ortak bir şey vardır: başarılı olma arzusu. Her insanın başarı tanımı farklıdır. Bazıları için başarı aşık ve sadık bir eş olmaktır veya anne-babasına bakmak ve onlardan sorumlu olmaktır. Ancak çoğu insan için başarı zenginlik, ün ve güç anlamına gelir.

Rahat bir yaşam sürmek için hepimiz başarılı olmak isteriz. Finansal özgürlük, iyi bir arabaya binmek ve güzel bir evde yaşamak… Ancak başarı elde edilen bir şey olsa da yakalamak o kadar kolay değildir.

Başarı için hayatınızın bir döneminde bedel ödemezseniz tüm hayatınız boyunca başarız olmanın bedelini ödersiniz.

İlk bedelinizi bu yazıyı sonuna kadar okumakla ödeyin! Böylece 100 kişiden ilk 3 arasına girmiş olun!

 

Başarı Nedir?

Başarı, belirlenen bir hedefe ulaşmak veya hem sizin hem de etrafınızdaki insanların gözünde değerli veya önemli olan bir işi nihayete erdirmek anlamına gelir.

Başarı, kendinizde dahil tüm insanların yaşamını etkileyecek anlamlı, önemli ve değerli bir şeyi yapma arzusu, özlemi ve dürtüsüdür.

Neyi başarmak istediğinizi, ne türden bir başarının sizin için kayda değer bir anlam ifade edeceğini ya da sizi doyuma ulaştıracak şeyin ne olduğunu en iyi siz bilirsiniz. Hayatınıza yön verecek başarı hedefini belirlemek de sizin işinizdir.

Peki, hayatta başarılı olmak için ne yapmak gerekir? Başarı ne anlama gelir? Nasıl başarılı olunur? Dahası başarılı olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Başarının kolay ulaşılabilir bir şey olmadığını bilmeyen yoktur. Bu nedenle, yazımızda nasıl başarılı olunacağına ilişkin 54 ipucuna yer verdik. Listeleyeceğimiz ipuçlarının başarıya giden yoldaki ilham veya motivasyon kaynağınız olmalarını, sizi cesaretlendirmelerini ve nihayetinde başarıya ulaşmanızı sağlamalarını umuyoruz.

 

İÇİNDEKİLER

  1. Başarıyı Kendi İfadelerinizle Tanımlayın.
  2. Büyük Hayaller Kurun.
  3. Harekete Geçin.
  4. Küçük ve Düzenli Adımlarla İşe Başlayın.
  5. Fark Yaratın.
  6. Net Bir Vizyona Sahip Olun ve Başarınızı Resmedin.
  7. Kararlı Olun.
  8. Olasılıklar Üzerinde Düşünme Becerisi Geliştirin.
  9. Yüksek Kalite Bir Müşteri Hizmeti Sunun.
  10. Tekdüze Olmayın / Değişime Açık Olun.
  11. Başarılı İnsanlardan İlham Alın.
  12. Ertelemekten Kaçının.
  13. Çok Değil Akıllıca Çalışın/Meşgul Değil Verimli Olun.
  14. Sabırlı Olun.
  15. Tutkunuzu Bulun.
  16. Sorunlara Çözüm Bulun.
  17. İleri Görüşlü Olun / Stratejik Düşünün.
  18. Övgü ve Takdirinizi İçtenlikle Sunun.
  19. Coşkunuzu Yitirmeyin/ Heyecanınızı Koruyun.
  20. Başarısızlıktan Korkmayın / Korkularınızla Yüzleşin.
  21. Farklı Olmaya Cesaret Edin / Fark Yaratın.
  22. Yeni Kaynaklar Yaratabilme Becerisine Sahip Olun/ Yoktan Var Etmeyi Bilin.
  23. Huzursuzluk/Belirsizlik/Bilinmezliklerden Korkmayın.
  24. Hedeflerinizi Yazın ve Her Biri İçin Son Tarih Belirleyin.
  25. Yaratıcı Olun / Güçlü ve Canlı Bir Hayal Gücüne Sahip Olun.
  26. İyi Bir Gözlemci Olun.
  27. Hatalarınızdan Ders Çıkarın.
  28. Fikir Günlüğü Tutun.
  29. Hayat Boyu Öğrenme Alışkanlığı Geliştirin.
  30. Sağlam Bir Ekibin Gücüne İnanın.
  31. Düşünmeye Zaman Ayırın.
  32. Kendinizi Aşın / Her Daim Kendinizi Geliştirin.
  33. Sorun/Engel/Aksiliklerden Öğrenin.
  34. Öz Güvenli ve Cesur Olun.
  35. Açık Fikirli Olun / Gerektiğinde Tepkinizi Göstermeyi Bilin.
  36. Hayatınızı Dengeleyin.
  37. Kendiniz Olun / Orijinal Olun.
  38. Kendinizden Şüphe Etmeyin/ Sınırlayıcı İnançlarınızdan Kurtulun.
  39. Nezaket Kurallarına Uyun.
  40. Akıl Hocası/Mentor Edinin.
  41.  Rehavete Kapılmayın.
  42. Pes Etmeyin.
  43. Destek Ağınızı Oluşturun.
  44. TV İzleme Sürenizi Azaltın.
  45. Yapıcı Geri Bildirimlere Odaklanın.
  46. Umudunuzu Kaybetmeyin/ Beklenti Zihniyeti Geliştirin.
  47. Müteşekkir Olun / Minnettarlığınızı Göstermekten Çekinmeyin.
  48. İnsanlara Yardım Edin/ Toplumsal Faydaya Odaklanın.
  49. Hayattan Keyif Almayı ve Eğlenmeyi Bilin.
  50. Kişisel Bakımınıza Özen Gösterin.
  51. Parçaları Birleştirin / Büyük Resmi Görün.
  52. Para Yönetimi Konusunda Uzmanlaşın.
  53. Başarınızı Ölçün ve Değerlendirin.

 

1-Başarıyı Kendi İfadelerinizle Tanımlayın.

İnsanlar başarıyı bambaşka şekillerde tanımlar. Başarının ifade ettiği anlam kişiden kişiye değişebileceği gibi bir kişinin başarı tanımı diğerinden tamamıyla farklı olabilir.

Başarı yolculuğunun ilk adımı, başarının sizin için ne anlama geldiğine dair net bir düşünceye/tanıma sahip olmaktır. Her yolculuktan önce varış noktanızı nasıl belirliyorsanız, başarı yolculuğuna çıkmadan evvel de nihai amacınızı tek bir cümle ile ifade edebilmelisiniz.

Çünkü varış noktanızı bildiğiniz vakit ona ulaşmak için farklı pek çok yol deneyebilirsiniz. Üstelik işler umduğunuz gibi gitmese dahi hedefinize yeniden odaklanmakta zorlanmazsınız.

Aslına bakarsanız,hayattaki en büyük zorluk net bir hedefe sahip olmamaktır. Hedefiniz yoksa varacağınız herhangi bir nokta da olmaz, dolayısıyla boşlukta savrulur durursunuz.Bu da başarıya asla ulaşamayacağınız anlamına gelir. Zira başarı size gümüş tabakta sunulmaz, onun için savaşmanız gerekir.

Odaklanmış bir zihin ve sarsılmaz bir zafer inancıyla savaş meydanına çıkın ve başarınız için mücadele edin.

Başarı tanımınız sizin için ciddi bir motivasyon kaynağı olmalı, yolculuğa bir an evvel başlayıp onu kararlılıkla sürdürmenizi sağlamalı ve mücadele için gereken enerjiyi vermelidir.

 

 2-Büyük Hayaller Kurun.

Hayaliniz gelecekte olmak istediğiniz yeri, yani varış noktanızı ifade eder.

Büyük hayaller ise ulaştığınız an çok daha derinlerdeki içsel bir özlemi nihayete erdireceğiniz ve kendinizi tamamlanmış hissedeceğiniz güçlü arzuları anlatır.

Peki, hayalleriniz ne kadar büyük? Elde etmeyi arzuladığınız en büyük başarı nedir?

Hayallerinizi olabildiğince büyük tutmalı ve her daim daha fazlasına ulaşmayı arzulamalısınız.  Sizi neyin mutlu edeceğine karar verin.

Hayal kurma sürecinde kurduğunuz bu hayali nasıl gerçeğe dönüştüreceğiniz konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Yalnızca hayalinizi olabildiğince netleştirmeye odaklanmalısınız.

Büyük hayaller kurmada amaç hem kendinize hem de etrafınızdakilere çok daha iyi bir hayat sürme imkanı sunmaktır. Yaşamınız, kariyeriniz, aileniz hatta tüm dünya için sonsuz olasılıklar hayal edin.

Hayallerinizi resmedin. Sizin için en büyük anlamı ifade eden bir veya birkaç fikre yoğunlaşın.

Büyük hayaller kurmaya cesaret edip hayallerinize ulaşmak için harekete geçmeniz, etrafınızdaki insanları da tıpkı sizin gibi büyük hayaller kurmaları konusunda cesaret verecektir. Hatta onlar için ilham kaynağı dahi olabilirsiniz.O halde ilhamı içinde barındıran büyük bir hayal kurun. Unutmayın, büyük başarılar elde etmek büyük hayaller kurmayı gerektirir.

Mutlaka okuyun: Büyük Düşünmek ve Hayallerini Gerçekleştirmek İsteyenlere

 

3-Harekete Geçin.

Yeterince sabreder ve uzun bir süre beklerseniz hiçbir şey olmaz!

Hayaller, vizyonlar ve hedefleri gerçekleştirmenin tek yolu harekete geçmektir.

Harekete geçmek başarının en önemli adımıdır. Zira bir işe başlamak bitirmenin yarısıdır.

Ancak, ilk adımı atmak her daim en zorudur. Bu nedenle, bulunduğunuz seviyeye en uygun faaliyetle işe başlamalı, beceri veya etkinlik düzeyinizi aşamalı bir şekilde artırmalısınız.

Harekete geçmek öz güveninizi artırır ve başarıya ulaşmak için daha çok çabalamanızı sağlar. Bu,hayatınıza belirli bir ivme de kazandıracaktır.

Harekete geçmek sizi güçlendirir. Büyür, keskin bir zekaya sahip olur, daha çok öğrenir, ilerleme kaydeder, ilerledikçe de hatalarınızı düzeltir ve nihayetinde kendinizin en iyi versiyonu haline gelirsiniz.

Harekete geçerek işlerin büyük bölümünü halledersiniz.

Tabi bu süreçte her şeyin güllük gülistanlık bir biçimde ilerleyeceğini söylemek zordur; düşüp kalkabilir, tökezleyebilir, yanlış adımlar atabilirsiniz, ancak ne olursa olsun ilerlemeye devam etmeli ve zihninizin bir köşesine kazınmış başarı resminiz eşliğinde yolunuza devam etmelisiniz.

Mutlaka okuyun: Düşünmeyi Bırakın ve Harekete Geçin!

 

4- Küçük ve Düzenli Adımlarla İşe Başlayın.

Harekete geçmek gözünüzü mü korkutuyor? Kendinizi baskı altında mı hissediyorsunuz? Endişelenmeyin, yalnız değilsiniz.

İşe koyulma vakti gelip çattığında çoğu insan kendisini dehşete kapılmış, endişeli, gergin, baskı altında veya kafası karışmış hisseder.

Sağlam bir denge tutturmadan evvel bir işe daha kaç kez sil baştan koyulacağınız gerçeği sizi endişelendirmesin. Cesaretinizi de kırmasın. Gücünüzü toplayın ve başarıya yolundaki küçük, nispeten kolay ilk adımınızı atın. Ardından bu adımları belirli bir düzene sokup sıklaştırın.

Her şeyi aynı anda halletmek zorunda da değilsiniz. Bu, sıklıkla düşülen bir hatadır. Her seferinde tek bir adım atmalı, yani elmadan tek bir ısırık almalısınız.

İşe küçük adımlarla başlamanın olumlu taraflarından bir diğeri ise başarıya giden yolda neyin işlevsel neyin gereksiz olacağını keşfetmenizi sağlamasıdır.

Diyelim ki herhangi bir konuya ilişkin kulağa pek makul gelen fikirleriniz vardı. Küçük adımlarla ilerlediğiniz süreçte bu fikirleri uygulamaya döktünüz ve aslında hiç de makul olmadıklarını fark ettiniz. Teoriyle pratik her daim birbirini tutmayabilir, değil mi?

Bu dengesizliği fark etmek size hedeflerinize ulaşmanın yeni yollarını araştırma veya kullandığınız yöntemi geliştirme imkanı sunacaktır. Gerektiğinde planlarınızı/fikirlerinizi değiştirmeye ya da aklınızın ucundan dahi geçmeyecek yönlere kaydırmaya hazır olmalısınız.

Bu, hedefinize ilişkin çok daha güçlü bir kavrayış geliştirmenizi ve kendinizle alakalı farkına dahi varamadığınız pek çok şeyi öğrenebilmenizi sağlayacaktır. Unutmayın, ilerleme kaydettikçe öz güveniniz de artacaktır.

Bir işe küçük adımlarla başlamak dikkat etmeniz gereken her ayrıntıya rahatlıkla odaklanabileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca, yeni fikirleri uygulamaya dökmeden önce test de edebilirsiniz. Tıpkı dalış yapmadan önce atlayacağınız suyun derinliğini hesap etmeniz gibi.

Büyümenin ve ilerleme kaydetmenin kilit noktasında her yeni gün bir önceki günden fazla çabalamak ve her adımda küçük başarılar elde etmek vardır. Bahsi geçen küçük adımlar/eylemler zamanla bir araya gelecek ve çok daha büyük başarılara imza atmanızı sağlayacaktır.

Mutlaka okuyun: Yüzde 10 Kuralı: Küçük Adımlarla Büyük İlerleme Kaydetmek

 

5- Fark Yaratın.

İz bırakmak mı istiyorsunuz? Bunu gerçekleştirmenin yolu kendi hayatınıza ilişkin veya başkalarının hayatı üzerinde kayda değer bir fark yaratmaktır.

Başarı ancak bir işe tüm benliğinizle sarıldığınız veya hem kendiniz hem de başkaları için en iyi olana ulaşmak adına canınızı dişinize takıp uğraşacağınız bir hayat tarzını benimsediğinizde gelecektir.

Fark yaratmaya mevcut hayatınızı değerlendirmekle başlamalısınız. Bu, duygusal, fiziksel ve zihinsel açıdan bulunduğunuz seviyeyi analiz etmeniz anlamına gelir.

Bulunduğunuz noktadan memnun musunuz?  Hayatınızı dolu dolu yaşıyor musunuz? Yetenek, beceri ve potansiyelinizi tam anlamıyla kullanıyor musunuz?

İğneyi öncelikle kendinize batırmalı, hayatınızı mercek altına almalı ve gelecek günlerde kendinizi nerede/hangi konumda görmek istediğinizi tespit edip adımlarınızı bu doğrultuda atmalısınız. Böylece, başkalarına yardım etmeniz ya da hayatlarında ciddi bir fark yaratabilmeniz kolaylaşacaktır.

Tabi bu süreçte yaptığınız her şeye “değer” katmayı da ihmal etmemelisiniz.

Kendinize şu soruyu sorun: “Hayallerim ve fikirlerim sayesinde insanların hangi sorununu/sorunlarını çözebiliyorum?

Bu soruya vereceğiniz cevap-yani çözümünüz- muazzam bir iş fırsatına dönüşebilir. Bu sayede hem kendi hayatınıza hem de başkalarının hayatına dokunabilirsiniz.

 

6-Net Bir Vizyona Sahip Olun ve Başarınızı Resmedin.

Varış noktanızı net olarak belirlerseniz, günün birinde rotadan çıksanız dahi doğru yolu yeniden bulabilirsiniz.

Sağlam bir vizyon geliştirmede ilk ölçüt, vizyonunuza ulaşmak için neler yapabileceğiniz kadar neleri göze alamayacağınızı da net bir biçimde belirlemektir.

Net bir vizyon, vizyonunuza en ufak bir katkısı dahi olmayacak tüm uğraşları bırakmanızı sağlayacak, dolayısıyla zamanınızı boşa harcamanızı engelleyecektir.

Hayal ettiğiniz başarılı geleceği resmeden görüntü, fotoğraf, çizim, video, alıntı, gazete kupürü veya aklınıza gelebilecek her türden görsel öğeyi bir araya getireceğiniz kapsamlı bir dosya oluşturun.Bu dosyayı elektronik ortamda da oluşturabilirsiniz. Ya da bu görsellerden oluşturacağınız bir vizyon panosu hazırlayın. Şayet pano oluşturma yolunu seçtiyseniz, panonuzun bir fotoğrafını çekmeli ve çantanızda/ cüzdanınızda saklanabilecek boyutlu bir kopyasını hazırlamalısınız.

Bu sayede vizyonunuz her daim aklınızda olur.

Nihai başarınızı resmetmeye odaklanın. Öyle ki gözlerinizi kapadığınız her an, uyuduğunuz da dahi,onu açıkça görebilesiniz.

Mutlaka okuyun: Kendi “Neden”inizi Öğrenmek Üzerine

 

7- Kararlı Olun.

Kararlılık, karşılaştığınız onca aksilik, zorluk veya probleme rağmen yılmayıp yolunuza emin adımlarla devam etmektir. Bitiş çizgisini göremeyecek denli tükendiğiniz durumlarda bile kendinizi adım atmaya zorlamaktır.Çünkü o tüm işaretler bu işin peşini bırakmanız gerektiğini gösterse dahi sizi oyunda tutan içsel dürtünüzü ifade eder.

Tipik bir başarı yolculuğu uzundur. Çoğu insanın aylarını, hatta çoğu zaman yıllarını alır.

Bu denli uzun bir yolculuk sürecinde ne denli çaba sarf ederseniz edin, en ufak bir ilerleme dahi kaydedemediğiniz, boşa kürek çektiğinizi düşündüğünüz sayısız an olacaktır-ki bu sizi derin bir ümitsizliğe sevk edebilir.

Bu noktada, şöyle bir durup kendinize başarıya ulaşmış çoğu insanın tıpkı sizin gibi hayatlarının bir noktasında zorluklarla ve başarısızlıkla mücadele etmek zorunda kaldığını hatırlatmalısınız.

Onlar tüm problemlere rağmen denemekten asla vazgeçmediler. Çünkü fark yaratmak konusunda son derece kararlıydılar.

Mutlaka okuyun: Öz Disiplin Geliştirme Yolları

 

8- Olasılıklar Üzerine Düşünme Becerisi Geliştirin.

Yeterince iyi  olmadığınızı düşünüyor, yeteneklerinizden şüphe mi ediyorsunuz? Olumsuz düşüncelere kapılıp büyük hayaller kurmaktan kaçınıyor musunuz?

Bu tarz sınırlayıcı inançlardan bir an evvel kurtulun.  Evrene olumlu enerjiler göndermenizi sağlayacak ve başarınızı teşvik edecek kelimeler kullanın.

Kafanızdaki gelecek tablosunu resmedin. Gerçekten ulaşmak istediğiniz birkaç parlak fikre veya sizin için anlamı büyük olan tek bir amaca odaklanın. Arzu ettiğiniz mutlu sonu belirleyin.

Uzun vadeli düşünün; büyük fikrinizi işler hale getirecek adımları, yani bulmacanın tüm parçalarını hesaba katın. Kendinize ve hayatınıza ilişkin iddialı hedefler belirleyin. Kendinize dönün ve ilhamı kendi içinizde arayın.

Kendinize sizi düşünmeye ve durumu enine boyuna değerlendirmeye teşvik edecek türden sorular sorun. Varsayımlarınızı, hareketlerinizi ve seçimlerinizi analiz edin, ardından stratejik kararlar alma aşamasına geçin.

Hayal edin, tahmin yürütün ve tahminlerinizin isabet derecesini ölçün.

Olasılıkları hesaba katın ve hayallerinize ulaşmak için her birini ayrı ayrı değerlendirdiğinizden emin olun.

 

 9- Yüksek Kalite Bir Müşteri Hizmeti Sunun.

Kaliteli bir müşteri hizmeti, öncelikle iş genel anlamda da hayat başarısı için elzemdir.

Çünkü hayatınız boyunca yapacağınız her işte üst düzey bir çaba harcamanız gerektiğini vurgular.

Müşterilerinizi dinlemek veya şikayetlerine cevap vermek için gereken zamanı ayırmalısınız.

Kendinizi geliştirmeye ve yaptığınız işe değer katmaya odaklanmalısınız.

Hizmet kalitenizin yanı sıra performansınızı artırmak için de müşteri geri bildirimlerinden yararlanırsınız .Böylelikle kendinizi geliştirebileceğiniz alanları tespit edebilmeniz mümkün olur.

Müşteri memnuniyetini artırmak adına ekstra çaba harcamaktan çekinmemelisiniz.

Müşterilerinizle sağlam ilişkiler geliştirmeli ve işletmenize kattıkları değer için onlara teşekkür etmeyi bilmelisiniz.

Ayrıca, sorumluluklarınızın farkında olmanızda da yarar vardır. Ürünlerinizi/hizmetlerinizi derinlemesine anlamalı ve sunduğunuz değeri müşterilerinize ya da tüm paydaşlarınıza tam anlamıyla ilettiğinizden emin olmalısınız.

Hata yaptığınız vakit özür dilemeyi veya durumu telafi edecek bir çözüm önerisinde bulunmayı bilmeniz de önemlidir. Her şeyden önce, başkalarıyla- en çok da müşterilerinizle- etkileşimde bulunduğunuz her an sıcak, dostane ve hoş bir tavır sergilemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.

 

10- Tekdüze Olmayın / Değişime Açık Olun.

Hayatın monotonluğuna kapılıp gidiyor musunuz? Tek amacınız günün sonunu getirmek mi oldu?

O halde bir an evvel silkelenin. Aksi takdirde geri dönülmez bir yola girebilirsiniz.

Büyük hayaller kurmakta zorlanıyor, hayatınıza ilişkin net bir vizyon belirleyemiyorsanız, öncelikle bu durumun perde arkasındaki gerçekleri öğrenmeye odaklanmalısınız.

Şayet başarısız olmayacağınızı bilseydiniz, hayatınızda yapacağınız ilk değişiklik ne olurdu? Potansiyelinizin zirvesi neresidir? Peki, ya gelebileceğiniz en yüksek mertebe?

İçinde bulunduğunuz koşullar, deneyimleriniz, çevreniz, korkularınız veya etrafınızdaki insanlar hayallerinizi sınırlandıracak güce sahip olmamalıdır. Mevcut hayatınızla yetinmemelisiniz.

Hayallerinizi kağıda dökün. Onların gerçekleştirilebilir olduğuna yürekten inanın ve bunu gerçekleştirmeye yönelik adımlarınızı belirleyin. Hayatın tekdüzeliğine kapılıp gitmeyin ve her koşulda kendiniz için daha iyisini yapmaya odaklanın.

Hayaller tıpkı toprağa ekilen tohumlar gibidir. Büyüyüp serpilmeleri için toprağa ektiğiniz andan itibaren sürekli bir bakıma ve düzenli bir sulamaya ihtiyaç duyarlar.

Hayaliniz ne denli büyükse o denli heyecan uyandırır. Bu heyecan sayesinde durmaksızın çalışır, hayalinizi olduğu kadar kişiliğinizi de geliştirmiş olursunuz.

O halde düşüncelerinizin kanatlanıp uçmasına, zihninizin açılıp sınırları aşmasına izin verin.

Tabi büyük bir hayali gerçekleştirmenin kolay olmayacağını da unutmayın; kayda değer miktarda bir zamana, çabaya ve çelik gibi bir iradeye ihtiyacınız var.

Unutmayın, çığır açan tüm işletmeler hayatlarının gidişatından memnun olmayan, kurulu düzenin canlarına tak ettirdiğine inanan ve bir şeyleri değiştirmekte kararlı insanlar sayesinde kurulmuştur.

Kariyere ve başarıya ilişkin algımız da bu tarz insanlar ve sahip oldukları farklı yaklaşımın neticesinde değişime uğramıştır.

Başarılı olmak için siz de tıpkı bu insanlar gibi hayatın sıradanlığından uzaklaşmaya niyetlenmeli ve kendiniz için daha iyisini yapabileceğinize, en çok da bunu yapmak istediğinize inanmalısınız.

Kendinizi ve becerilerinizi her daim geliştirmeye odaklanın, yatırımlarınızı bu uğurda yapmaktan asla vazgeçmeyin.

Mutlaka okuyun: Kendinizi Geliştirmenin Yolları

 

11- Başarılı İnsanlardan İlham Alın.

İlham almak adına karşı karşıya kaldıkları problem veya zorluklara göğüs gerip başarılı olmuş,sınırları aşabilmiş insanlara ait hikayeleri okuyun.

Zorlukların üstesinden gelme ve başarı elde etmede kullandıkları stratejilere ilişkin bilgi edinin.

Onlara başarı hikayelerini anlattırın ve size tavsiyede bulunmalarını talep edin.

Şüphe, korku, endişe, belirsizlik ve başarısızlık durumlarıyla nasıl başa çıktıklarını öğrenin.

Öğrendiklerinizi başarıya giden yolda size rehberlik etmesi adına kendi hayatınıza da uyarlayın.

Başkalarının da sizinle aynı yollardan geçtiğini, aynı zorluklarla karşılaşmalarına rağmen başarılı olduklarını bilmek sizi tüm riskleri göze alarak harekete geçmeniz yani ilk adımı atmanız konusunda yüreklendirecektir.

Unutmayın, başarıya yönelik ilk adımı atmak herkes için korkutucu bir deneyimdir, ancak bir yerden başlamak şarttır.

O halde harekete geçin.

Yolculuğunuz boyunca nihayetinde kavuşacağınız tüm olumlu sonuçları /olasılıkları hayal ederek kendinizi motive edebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: İlham Veren Başarı Hikayeleri

 

12-Ertelemekten Kaçının.

“Daha sonra yapacağım”, “Yarın yapacağım” ya da “Bir gün mutlaka yapacağım” vb. cümleleri sıklıkla kullanıyor musunuz? Tüm bunlar, yapacağınız işi ertelemenin somut birer göstergesi niteliğindeki ifadelerdir.

Erteleme, aslında neye ihtiyacınız olduğunu ya da ne yapmak istediğinizi net bir biçimde bildiğiniz, ancak ne hikmetse bu işi yapacak gücü kendinizde bir türlü bulamadığınız durumları ifade eder. Gücünüzü toplayamadıkça asıl işinizi bir kenara bırakır, farklı şeylerle oyalanmayı seçersiniz.

Sizler de bu durumdan muzdaripseniz, kendinize öncelikle görevlerinizi neden yerine getiremediğinizi veya mazeretlerinizin neler olduğunu sormalısınız. Çünkü erteleme alışkanlığından kaçınmanın tek yolu sorunun kökenini bulmaktır.

Erteleme durumu, duyacağınız korkudan ya da belirsizlik hissinden kaynaklanabileceği gibi yapacağınız işin zorluğu ya da size hitap etmeyişinden ötürü de açığa çıkabilir.

Net, anlaşılır ve hoş görevleri yerine getirmek nispeten daha kolaydır.

Ancak, başarı odaklı hemen her görev kayda değer miktarda bir çaba gerektirir ve genellikle çok daha talepkar, zorlayıcı hatta karmaşık olurlar.Yetmezmiş gibi zamanınızın büyük bir bölümünü de harcamanıza sebep olurlar.

Erteleme, belirsizlikten de kaynaklanabilir. Çoğu insan, hayallerini gerçekleştirmek konusunda doğru adımları attığına ya da doğru kararları alabildiğine emin olmakta zorlanır. Dolayısıyla, yapılacak en makul şeyin kendisini hazır hissedinceye ya da doğru zaman gelinceye dek beklemek olduğunu düşünür. Bu da erteleme tuzağına kolaylıkla düşülebileceği anlamına gelir.

Yani, yapbozun tüm parçaları hazır hale gelip de tatmin edici bir görüntü elde edilinceye dek kaçış oyununu sürdürürsünüz.

En doğru anın gelmesini, en uygun koşulun oluşmasını bekler, işleri erteledikçe erteler, en sonunda da bu erteleme istilasıyla biriken onca işin ağırlığı altında ezilir ve kendinizi boş vermişliğin rüzgarına kaptırmış giderken bulursunuz.

Ne denli gayret etsek de ısrarla ertelemeyi sürdürdüğümüz kimi görevler vardır ve bunlar zihnimizin bir köşesine kurulur, her saniye beynimizi kemirip dururlar.

Peki, zihnimizi bu huzursuzluktan nasıl kurtaracağız?

Görev veya hedeflerinize ilişkin bir yapılacaklar listesi oluşturmalı,listenizdeki maddeleri önceliklendirmelisiniz. Bu sayede ertelemenin önüne geçmeniz mümkündür.

Basit görevleri tek bir başlık altında toplayıp tek seferde halletmeye odaklanmalı, büyük ve uzun soluklu işleri ise küçük parçalara ayırıp adım adım halletme yoluna gitmelisiniz.

Bir işi bitirip diğerine başlayacağınız, sizi sıkmayacak ve işlerinizi kayda değer miktarda hızlandıracak nitelikte bir çalışma ritmi tutturmalısınız.

Unutmayın, yapacağınız son şey bir işi ertelemek olmalıdır.Çünkü bu hedeflerinize ulaşmanızı engelleyebilir.

 

 13-Çok Değil Akıllıca Çalışın/Meşgul Değil Verimli Olun.

Başarının anahtarı çok fazla çalışmak değil, istediğiniz hedeflere daha hızlı ulaşmak adına akıllıca çalışmaktır.

Başarılı olmak için sağlam bir plan yapmalı, sonrasında ise planınıza riayet etmek için gereken zamanı ve çabayı harcamalısınız.

Sporcuların Olimpiyatlara hazırlanma sürecini düşünün. Dakikalar süren bu performansların perde arkasında aylar hatta çoğu zaman yıllar süren bir hazırlık ve antrenman süreci vardır, öyle değil mi?

Her şey büyük bir hayal kurmak ve bu hayale erişmek adına yüksek standartta hedefler belirlemekle- yani başarıya yönelik ilk adımı atmakla- başlar.

Ardından tüm beceri, yetenek ya da maharetinizi bu hayali gerçekleştirmek adına kullanmanız ve hevesle çalışmanız gelir. Meşgul olmaya değil, akıllıca çalışmaya odaklanmalısınız.

Akıllıca bir çalışma, ulaşmayı arzuladığınız başarı alanına ilişkin yeterli donanıma ve bilgiye sahip olmanızı da gerektirecektir. Bu sayede en verimli çalışma yöntemini geliştirebilirsiniz.

Üstelik bunun için tekerliği yeniden icat etmenize gerek yoktur;başarılı insanların kullandıkları yol, yöntem ve stratejileri öğrenmeniz ve bu yöntemlerin işlevselliklerini değerlendirmeniz yeterlidir.

Görevinizi eksiksiz biçimde tamamlama sürecinde ihtiyaç duyacağınız kestirme yolları, ipuçlarını ve püf noktalarını da tespit etmelisiniz. Bunun yanı sıra, sizi arzuladığınız hedefe ulaştıracak sistem, süreç ve adımlara ilişkin bilgi edinmeniz de yararınıza olacaktır.

Başarı için yapmanız gerekenleri keşfedin.

Başarı tanımınızla uyumlu adımlar atmayı hedefleyin.

Yaptığınız işi en iyi şekilde yapmaya odaklanın ve amacınıza sadık kalın.

Başarınızı tek bir konu ile sınırlandırmayın. Yemek pişirme, boyama, bahçe işleri, şarkı söyleme, oyunculuk ve iş kurma/girişimcilik vb. bir etkinlikte göstereceğiniz üst düzey performanslar da başarıya dahildir. Eğitim öğretim, yüzme, yazma, yönetim, liderlik, kodlama, tasarım, koçluk, blog oluşturma, ailenizin bakımını üstlenme ya da toplumsal faaliyetlere ilişkin çalışmalardaki yüksek performansınız da somut birer başarı örneğidir.

 

 14-Sabırlı Olun.

Başarı konusunda aceleci davranmak başarınızın önündeki en büyük engel olabilir.

Çoğu insan başarıya hemen o anda- yarın, gelecek hafta ya da yıllar sonra değil- ulaşmayı arzular.

Anında tatmin olma ve işleri bir an evvel halletmeye yönelik bu bastırılması güç arzu, sizi her daim işin kolayına kaçmaya iter. Tıpkı kısa yoldan zengin olmaya ilişkin senaryoların peşinden koşmak gibi.

Başarı bir kek gibidir ve ustalıkla pişirilmesi gerekir. Bunu gerçekleştirmenin en etkili yolu ise sabırdır-yani tatmin olma dürtünüzü erteleyebilme becerinizdir. Doyuma ulaşma arzunuzu dizginlemeli,sabırlı olmalı ve başarı yolculuğunun tadını çıkarmalısınız.

Tek bir gecede zenginliğe/başarıya ulaşmak nadir rastlanan bir durumdur. Başarı; zaman, emek, kalp ağrısı ve sebat gerektirir.

Doğada  ya da hayatın geneli için de aynı kural geçerlidir. İyi olan çoğu şey gün yüzüne çıkmadan evvel bir süre sabırla, yerin altında bekler.

Bir tohum ürüne dönüşmeden evvel toprağın altında büyür. Kolları göğe kadar uzanan bir ağaç köklerini toprağın derinliklerine salar.

Bir bina sağlam bir temelin üzerinde yükselir.

Bir bebek yürümeden önce sürünür/emekler.

Herhangi bir işe ilişkin tüm gereksinimleri edinip ustalaşmadan evvel bir stajyerlik dönemi geçirir, yani en alt kademede işe başlarsınız. Bu süreçte sabırlı olur, işletmenize ve işe ilişkin gereksinimleri öğrenirseniz, zaman içinde çok daha iyi bir pozisyonda çalışmaya başlarsınız.

Herhangi bir şey yazmak için dahi taslak hazırlar, gerekli düzenlemeleri yapmanızın ardından söz konusu metni temize çekersiniz.

Anlayacağınız,başarı sağlam bir hazırlık süreci ile bol miktarda sabır gerektirir.

O halde gerekli hazırlıkları yapın ve kestirme yollardan olabildiğince kaçının. Çünkü başarıya kestirmeden ulaşmanın yolu yoktur. Başarı tutku ister, fedakarlık gerektirir ve uğruna kayda değer miktarda bir zaman ya da enerji harcamanızı talep eder. Başarılı olmak için çelik gibi sağlam bir iradeye sahip olmalısınız.

Yol boyunca pek çok hata yapacak, sayısız kez başarısızlığa uğrayacaksınız. Ancak, tüm bunların sizi nihai başarıya götürecek birer köprü görevi gördüğünü bilmelisiniz.

Unutmayın, etrafınızda gördüğünüz ve gözünüzde büyüttüğünüz her şey başlangıçta küçüktü – ağaca hayat veren minik bir tohum, koca bir binayı var eden ise binlerce tuğla, ahşap ve demirin birleşimiydi.

Adım adım yükselmeye hazır olun. Şuan öğrendiğiniz her şeyi bir sonraki aşamaya geçmenize yardımcı olacak basamaklar olarak algılayın.

İlk adımınızı atmadan evvel her şeyin yolunda gideceğine inanın ve tüm risklere rağmen harekete geçme cesaretini gösterin. Sabırlı olur, gayret ederseniz; başarıya ulaşmanız kaçınılmazdır.

 

15- Tutkunuzu Bulun.

Tutkunuz, en iyi yapabildiğiniz, en çok zevki aldığınız ve gerekirse bedava dahi yapabileceğiniz üç şeyin kesişiminden oluşur.

Tutkulu olduğunuz şey üzerinden geçiminizi sağlamak herkese nasip olmayacak bir lükstür, bu, piyangodan çıkmış büyük ikramiye tadında bir deneyimdir.

Maalesef çok az insan hem tutkulu olduğu işi yapıp hem de bu işten elde ettiği gelirle faturalarını ödeyecek denli şanslı olur.

Ancak, sevdiğiniz işi sağlam bir gelir kapısına dönüştürmek pekala da mümkündür. Nasıl mı?

Herhangi bir iş uğruna harcayacağınız çabanın itici gücü tutkunuz olmalıdır. Zira tutkunun sözlük anlamı “bir şey yapmaya ilişkin güçlü bir coşku ya da heyecan hissi”dir.

Tutkunuz kimi zaman çocukluk yıllarınıza, yani o dönemden beri yapmayı sevdiğiniz şeylere kadar uzanır.

O halde bir sonraki adımınız bugünleri de hesaba katıp tutkunuzu bulmak olmalıdır. Burada vurgu “olumlu tutkular” üzerinedir. Tutkularınızı nasıl keşfedersiniz?

Diyelim ki tutkunuzu buldunuz. Peki,sizin tutkuyla bağlı olduğunuz bu işi gerçek hayatta kimler yapıyor? Etrafınıza şöyle bir bakın, kime/kimlere hayranlık duyuyorsunuz?

Tüm bu soruların cevabını bulmak için yapmaktan gerçekten hoşlandığınız şeylerin- şimdi ya da çocukluk döneminizde-bir listesini çıkarın.

En çok hangi konuda bir şeyler okuyorsunuz?

Kendinizi sıklıkla ne yaparken yaparken buluyorsunuz? Peki, konuşmaktan en çok zevk aldığınız konu/konular nedir? Boş zamanlarınızda en çok ne yaparsınız?

Geleceği düşünün; gelecekte neler yapmış, neleri başarmış biri olarak hatırlanmak istersiniz? Hayalinizdeki meslek nedir?

Tutkunuzu arama sürecinde henüz tarif dahi edemediğiniz, belirsiz bir tutku uğruna her şeyden elinizi eteğinizi çekip hayatınızı bu karmaşık hisse endekslemekten kaçınmalısınız. Bunun yerine, tüm enerjinizi mevcut işinizi en iyi şekilde yapmak ve kendinize, topluma veya işletmenize sunacağınız katkıyı olabildiğince arttırmak için kullanmanızda yarar vardır.

Tutkuyla sarıldığınız, dolayısıyla başarı olasılığınızın yüksek olacağı yetenek ve becerileri kayıt altına alır, bunlara yönelirseniz; hayallerinizin peşinden gitme sürecini çok daha kontrollü bir şekilde yönetebilirsiniz.

 

16- Sorunlara Çözüm Bulun.

Karşılaşacağınız her problem yeni bir iş fırsatı anlamına gelebilir. Nihayetinde en kalıcı girişimler mevcut bir sorunu en etkili şekilde çözebilen iş fikirleri arasından çıkmaz mı? Bu nedenle, problemlere/sorunlara çözüm bulmaya odaklanmalısınız.

Sorunun ne denli büyük olduğunu, kimlerin ya da kaç kişinin aynı sorunla karşı karşıya kaldığını ve bu sorunu halletmek adına ne tür çözümlere ulaşabileceğinizi ölçmeye çalışın.

Daha da önemlisi, bulacağınız çözümü nasıl ticarileştirebileceğinizi, yani onu nasıl bir iş fırsatına/girişime dönüştürebileceğinizi düşünün.

Başkalarının benzer sorunları nasıl çözdüğünü keşfedin. Edindiğiniz bilgileri size ait çözümlerle karşılaştırın. Çözümünüz çok daha iyi ya da üstün mü? Yoksa elden geçirilip düzeltilmeye veya hassas hale getirilmeye mi ihtiyacı var?

Peki, başka hangi sorunları çözebilirsiniz? İnsanların başka ne tür sorunlarla karşılaştıklarını da sorgulayın.Sorunları çözmeye ilişkin beyin fırtınası yapın ve kalıcı çözümler üretin.

Başkalarından da öğrenin. Sıklıkla yapılan hatalara tekrar tekrar düşmeyin- en azından mevcut hatalardan kaçınarak zaman kazanın.

Ya da tüm bunları bir kenara bırakıp kendinize dönün. Siz ne tür sorunlarla karşı karşıyasınız?

Hayat sürprizlerle doludur, ne getireceği asla belli olmaz.  Her daim umulmadık olanı beklemeli ve ipin ucunu kaçırmayıp olaylara olabildiğince makul tepkiler vermelisiniz. Kendinizi hırpalamaktan kaçınmalı, yalnızca gerçekçi düşünmeye odaklanmalısınız.

 

17-İleri Görüşlü Olun / Stratejik Düşünün.

Hayat, sonsuz olasılıklardan ibarettir. Ancak, hayal gücünüz denizler kadar engin de bir pirinç tanesi kadar küçük de olabilir.

Peki, sizin hayal gücünüzün sınırları nereye kadar uzanıyor? Kendinizi bundan 5, 10, 20 veya 30 yıl sonrasında nerede görüyorsunuz?

Herkesin başarı rotası birbirinden farklıdır.

Her şeyi mümkün olduğunca iyi planlamalı ve kusursuz bir hazırlık yaptığınızdan emin olmalısınız.Stratejik düşünün.

Ancak, işlerin her daim planladığınız gibi gitmeyeceği gerçeğini aklınızdan çıkarmayın.  Zorluklarla mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz. Bu gayet olağandır ve emin olun hiçbir zorluk sonsuza dek sürmez.

Hedeflerinize ulaşma yolunda tökezleyebileceğinizi, hata yapabileceğinizi ya da başarısız olabileceğinizi de hesaba katın.

Bu aşamada, ileri görüşlülük yani olası problemler üzerine düşünüp gerçekleşme ihtimallerine ilişkin öngörüde bulanabilmek ciddi bir avantaj sağlayacaktır, çünkü neyle karşılaşacağınızı önceden bilirseniz, sorun gerçekten ortaya çıktığında onu çok daha rahat bir biçimde ele alırsınız.

 

18-Övgü ve Takdirinizi İçtenlikle Sunun.

Herkes takdir edilmek ister.

Bir görevi takdire şayan bir çaba ile tamamlayan ve oldukça iyi bir iş çıkaran insanların başarısını kabullenip onları canı gönülden kutlamanız sosyal ilişkilerinizi güçlendirmeye de yardımcı olacaktır. Bu sayede başkalarıyla çok daha iyi geçinebilirsiniz.

Olumlu pekiştirmeler, bireyin benlik saygısını arttırır ve onu övülesi tutum ve davranışları tekrarlama konusunda motive eder.

Övgü veya takdirlerinizi sunarken ilgili davranış, eylem ya da etkinliği özellikle vurgulamalısınız.

Onaylanma, takdir veya övgünün ancak zamanında yapıldığında etkili olacağını da unutmamalısınız. Birini iki yıl önce bitirdiği ve başarıyla yürüttüğü bir proje konusunda ancak bu yıl takdir edebildiyseniz, samimiyetinizden şüphe edilmesi gayet olağandır. Yaptığınız bu övgü muhatabınız için anlam ifade etmez. Çünkü olay çoktan unutulup gitmiş, bir nevi zaman aşımına uğramıştır.

İnsanlarla iyi geçinmek istiyorsanız, bol bol gülümseyin, dostane bir tavır takının, ilgi çekici ve özgün olun, onları can kulağıyla dinleyin ve gerektiğinde kendilerine teşekkür etmekten ya da iltifatta bulunmaktan çekinmeyin.

Ayrıca, insanlara isimleri ile hitap edin.

Tabi tüm bunları yaparken ipin ucunu kaçırıp yağcılığa kaçacak, doğallıktan uzak tavırlar içine de girmeyin.

 

19- Coşkunuzu Yitirmeyin / Heyecanınızı Koruyun.

Coşku çabayı da beraberinde getirir, tıpkı bir şeyi defalarca denemekle uzmanlığınızın artması gibi coşkunuz da hissettikçe çoğalacaktır.

Coşkunuzu yitirmeyin. Heyecanınızı koruyun.

Nasıl mı?

Hedefleriniz üzerine düşünün, olasılıkların gücüne inanın, başarınızı/kaydettiğiniz ilerlemeyi izleyin ve hayatınızda olan iyi şeyler için her fırsatta şükredin.

Coşkunuzu asla yitirmemenin diğer yolları ise motivasyonunuzu artıracak müzikler dinlemek, coşku dolu diğer insanlarla bir arada olmak, kendinizi geliştirmek, zihninizi olduğu kadar ruhunuzu da beslemek ve yeterli miktarda uyuyup dinlenebilmektir.

Sizi farklı kılan sahip olduğunuz tükenmek bilmez enerji ile coşkudur. Bu ikili, başarı yolculuğunuz için avantaj sağlayacaktır.

Bu nedenle, heyecanınızı beslemeli ve ilerleme kaydetmek için ondan alacağınız güçten yararlanmalısınız.

 

 20-Başarısızlıktan Korkmayın / Korkularınızla Yüzleşin.

Korku, hayalleri gerçekleştirmenin önündeki en büyük engeldir ve başarısızlık korkusu, alay edilme korkusu, belirsizlik korkusu vb. pek çok farklı formda hayatımıza sızabilir.

Korku, insanları sindirir. Potansiyellerini arttırmak ya da ne denli uzağa gidebileceklerini ölçmek adına harekete geçmelerini önler.

En yaygın olanı ise “atikifobi” olarak da bilinen başarısızlık korkusudur.

Başarılı olmak adına harekete geçtiğiniz vakit şu iki senaryo ile karşılaşırsınız: Başarı veya başarısızlık. Ötesi yoktur.

Ancak, başarıyla gelen zafer hissi ne denli güçlüyse, başarısızlık korkusu da o denli yoğundur. Öyle ki kimi zaman en ufak bir eyleme geçişe dahi müsaade etmez, yani başarısız olma ya da hata yapma korkusuyla parmağınızı dahi oynatmaktan kaçınır, çaba göstermezsiniz.

Bu nedenle, hiç kimse başarısızlıktan hoşlanmaz. Hangi işe atılırsak atılalım her daim başarılı olacağımız umuduyla yola çıkarız.

Halbuki harekete geçmek bir çeşit yazı tura oyunudur.Yazının mı yoksa turanın mı geleceği-başarılı mı yoksa başarısız mı olunacağı- tamamıyla şansa bağlıdır. Bu nedenle, parayı fırlatıp attığınızda karşılaştığınız yüzün başarısızlık olması cesaretinizi kırmamalıdır. Hem bir sonraki atışta başarıyı yakalamayacağınızı kim söyleyebilir?

Bu nedenle, başarısızlık deneyimlerinizi /hatalarınızı iyi değerlendirmelisiniz. Bu noktada sormanız gereken ilk soru “Neden?”dir. Neden başarısız oldunuz? Başarısızlığınızdan çıkarılacak dersler nelerdir?

Hatalarınızdan öğrenin. Vazgeçmek en kolayıdır, bu yüzden asla ama asla pes etmeyin.

Sevdiğiniz şeyi yapın ve bunu en iyi şekilde yapmaya odaklanın. Denemeye ve kendinizi geliştirmeye devam edin.

Bugün başarılı olan çoğu insanın hayatının belirli bir noktasında fena halde çuvalladığı gerçeğine sığınıp kendinizi teselli edin.

İlk denemede başarıyı yakalayan örnek sayısı o kadar az ki…

Unutmayın, başarısızlık sizi başarıya götürecek olan köprüdür.

Bu nedenle, sizi yıldırmanın aksine, hedefe ulaşmadaki kararlılığınızı daha da arttıracak bir güç kaynağı olmalıdır.

Hem onca zorluk ve mücadelenin ardından kazanılan zafer en tatlı olan değil midir?

O halde kendinize inanın, gerekirse rotanızı değiştirmekten çekinmeyin ve başarı elde edene kadar denemeyi sürdürün.

Başarma dürtüsü sizi daha çok çalışmaya, sınırlarınızı zorlamaya itecektir. Başarılı olacağınıza inanmaktan da asla vazgeçmeyin.

Yapılacak bir diğer şey ise başarı kadar başarısızlığın da sizin için ne ifade ettiğini kelimelere dökmektir. Başarısızlığı da net bir biçimde tanımlamalısınız.

Sağlam bir destek/motivasyon sistemi kurmanız da avantajlı olacaktır. Koşulsuz güvenebileceğiniz, sizi motive edecek, yüreklendirecek hatta neşelendirecek insanlara sahip olmak paha biçilmezdir.

Unutmayın korkularınızla ne denli sık yüzleşirseniz, üzerinizdeki etkileri o denli azalır.

 

21-Farklı Olmaya Cesaret Edin / Fark Yaratın.

İlerleme kaydetmek, hayatınızın fırsatını yakalamak ya da mevcut seviyenizin kat be kat üstünde bir başarıya imza atmak için farklı şeyler yapmanız gerekir.

Bu, günlük rutinlerinizden uzaklaşmayı ve başarı elde etmenin farklı yollarını keşfetmeyi gerektirir.

Bahsi geçen farklı yollar arasında zihniyetinizi değiştirmek yani farklı şekilde düşünmeye odaklanmak da vardır.

Ancak, farklı düşünmek ya da fark yaratmak hayatınızı tek bir gecede değiştireceğiniz anlamına gelmez.

Aksine, farklı bir yaklaşım, fikir ya da faaliyeti gözünüze kestirip onu gerçekleştirmeye doğru küçük adımlarla ilerlemenizi ifade eder.

Farklı düşünmek, geleneksel düşüncelere veya kendi varsayımlarınıza meydan okumayı, isabetli/nokta atışı sorular sorabilmeyi, alışılmadık çözümler aramayı, muhalefet etmeyi ve kalabalığın karşısında tek başına dahi olsa durabilmeyi gerektirir.

Fark yaratabileceğiniz diğer tutum ve davranışlar ise kalıpların dışına çıkmak, bir işin nasıl daha iyi yapılabileceğine ilişkin alternatifler aramak, hayatınızın kontrolünü elinize almak, mevcut şartları geliştirmeye ya da bir sonraki seviye taşımaya odaklanmaktır.

Farklı düşünmek sizi zihinsel bariyerleri aşmaya ve kalıpların dışına çıkmaya zorlar. Hayallerinizin ucu bucağı olmaz, muazzam olasılıklara yelken açarsınız.

O halde içgüdülerinize ve sezgilerinize güvenin. Yenilikçi olun. Farklı şeylere ilişkin bilgi edinin ve farklı olanı mevcut olanla bağdaştırmanın yollarını arayın.

Hayata ilişkin temel prensiplerinizi ve varmak istediğiniz en üst noktayı tanımlamakla işe başlayın. Düzenli olarak beyin fırtınası yapın. Fikir, öneri ve kavramları grupça tartışmak da yaratıcılığınızı geliştirecektir. Bu faaliyet, grup üyeleri farklı alt yapılardan geldiğinde ya da sürece farklı bir boyut kazandırabilecek yetide olduklarında çok daha etkili olacaktır.

 

22-Yeni Kaynaklar Yaratabilme Becerisine Sahip Olun/ Yoktan Var Etmeyi Bilin.

Daha az şey ile nasıl daha fazlasını elde edebilirsiniz? Yoktan var etmenin yolu nedir?

Kaynak kısıtlamasıyla karşı karşıya kaldığınız bir ortamda zamanınızı, paranızı ya da diğer kaynaklarınızı en verimli şekilde nasıl kullanabilirsiniz?

Kaynak üretebilme konusunda usta bireyler yeni veya zor durumlarla çok daha etkili bir biçimde başa çıkabilir ve sorunlara kolaylıkla çözüm bulabilirler.

Zamanınızı, paranızı ve diğer tüm kaynaklarınızı genişletmek yoluyla ekstra yol kat edersiniz.

Peki, ama nasıl?

Her şeyi kendi başınıza halletmeye çalışmak güçtür. Zengin kaynaklara sahip olmak ya da kaynak üretebilmek için dış kaynak kullanımı veya yetkilendirme yoluna gitmelisiniz(görev dağılımı).

Dış kaynak kullanımı ve yetki dağılımı, zaman alacak görevleri kolaylıkla halletmenizi sağlar.

Bu sayede, yüksek öncelikli işlere ya da temel görevlerinize odaklanır, işlerinizi çok daha etkili ve kaliteli bir biçimde halledebilirsiniz.

Aynı şekilde mali kaynaklarınızın da farkında olmalısınız. Paranızın nereye gittiğine dair fikir edinmek adına bütçe kontrolü yapın ve harcamalarınızı sıkı bir biçimde takip edin.

Masraflarınızı önceliklendirin. Pahalı ürünleri satın almadan önce fiyat karşılaştırmaları yaparak maliyetinizi düşük tutmaya odaklanın.

İndirimlere ve uygun fiyatlara ulaşmak için pazarlık yapın.

Beceri takasına gidin.

Yeni beceriler öğrenmek veya mevcut becerilerinizi geliştirmek için ücretsiz kurslara kaydolun veya bütçenize en uygun eğitmenleri arayın.

Kaynak üretimine ilişkin videolar izleyin. Başkalarından öğrenin. Farklı konu ve kavramlara ilişkin okumalar yapın, çalışın, araştırın ve keşfedin.

Sınırlı hatta kıt olabilen bir diğer kaynağın da zaman olduğunun farkına varın. Zamanı verimli kullanmak adına çalışmalarınızı önceliklendirin.

Benzer görevleri bir araya getirin ve tek seferde halletmeye odaklanın.

Rutin oluşturmanızı veya tekrarlanabilir faaliyetler yapmanızı sağlayacak sistemler, ipuçları, püf noktaları ve kısayollar geliştirin.

Kaynakları, kavramları, fikirleri ve yöntemleri yeniden kullanın ya da geri dönüştürün. Fikir veya süreçleri yeniden tasarlayın.

Getirisi en yüksek görevlere yatırım yapın.

Yeni veya daha donanımlı/gelişmiş bir şeyler yaratmak için farklı şeyleri bir araya getirin.

Kaynak açısından zenginleşmek adına mevcut sözleşmeleri yeniden müzakere edebilir, ücretsiz deneme sürümlerinden ya da kuponlardan faydalanabilirsiniz.

 

23-Huzursuzluk/Belirsizlik/Bilinmezliklerden Korkmayın.

Herkes kesin ve öngörülebilir olanı arzulasa da her daim bunlara sahip olacağımızın garantisi yoktur.

Başarı yolculuğu süresince zorluklarla karşılaşacağınız dolayısıyla da huzursuz hissedeceğiniz sayısız an olacaktır.

Nihai hedefinizin ulaşılamayacak denli uzak olduğunu ve sürecin sizi bir hayli zorladığını hissedip umutsuzluğa kapıldığınız anlar da…

Belirsizlik ya da bilinmezlerle de karşılaşabilirsiniz.

Konfor alanınızdan çıkmak zorunda kalabilir,  yeni şeyler yaparken ya da yeni bir durumla/koşulla karşılaştığınızda kendinizi büyük bir baskı altında hissedebilirsiniz.

Tüm bu senaryolar hedefe ulaşma sürecinin ayrılmaz birer parçasıdır.

Yapmanız gerekense büyük resmin sizi kapana kısılmış hissettirmesine izin vermemektir. Bunun yerine, uyum sağlamaya ve sizi her seferinde büyük resme bir adım daha yaklaştıracak küçük bir figür çizmeye odaklanmalısınız.

Kendinizi huzursuz hissettiğiniz an adımlarınızı yavaşlatmalı, kendi hızınızı belirlemeli ve küçük adımlar atmaya gayret etmelisiniz. Ardından kapasitenizi, toleransınızı, veriminizi ve çıktınızı kademeli olarak artırmalısınız.

Zamanla yaptığınız pratik, gösterdiğiniz sabır ve sergilediğiniz azim sayesinde kayda değer bir ilerleme kaydedebileceksiniz. Başarı yolculuğunun her anını kutsayın, ilerleyin ve her adımda nereye ya da niçin gittiğinizi kendinize hatırlatmaya devam edin.

Tabi duyacağınız bu huzursuzluk hissinin dış faktörler kaynaklı olabileceğini de unutmayın. Öyle ki hayalleriniz ya da hedefleriniz nedeniyle hunharca eleştirilebilir, alay edilebilir hatta görmezden dahi gelinebilirsiniz.

Eleştiri oklarının hedefi olduğunuzda yalnızca bu işin sonunda kazanacağınız ödüle odaklanmalısınız.

Başarı yolculuğunuz esnasında birbirinden farklı ve karmaşık duygulara kapılabilir ya da denizin dalgaları misali bir kabarıp bir durulan, çalkantılı bir ruh haline bürünebilirsiniz. Bir an umutsuzluktan ölecekmiş gibi hissederken bir an sonra heyecandan yerinizde duramaz olur, büsbütün iyimser bir havaya girebilirsiniz.

Bir sonraki dakikada ise kendinizi iliklerinize kadar dehşet içinde, korkmuş ve harekete geçmekten dahi aciz hissedebilirsiniz.

Endişelenmeyin, bu duygu değişimleri de başarı paketine dahildir. Bu nedenle, hislerinizi kabullenin, ancak sizi amacınızdan saptırmalarına müsaade etmeyin.

Nasıl mı?

Etrafınızı koşulsuz güvendiğiniz kişilerle kuşatın. Bu kişileri kara bulutların gökyüzünü kapladığı, fırtınanın beklendiği an ya da günlerde kendinizi güçlendirmek, şarj etmek veya yeniden motive etmek için sığınacağınız güvenli birer liman olarak kullanın.

Unutmayın, bu kişiler fırtınaya göğüs germenizi sağlamalı ve size yağmurdan sonra güneşin doğacağını, hatta gökkuşağının dahi çıkabileceğini hatırlatmalıdır.

Bilinmezlik/Belirsizlik düşündüğünüz kadar kötü bir şey olmayabilir. Yapmaktan ölesiye korktuğunuz bir şeyi yapıp da sonrasında “Yahu, ben neden korkmuştum ki?” diye düşündüğünüz olmadı mı hiç? Korkunuza rağmen yaptınız ve başardınız, değil mi? Huzursuzluk, belirsizlik ve bilinmezlikler de aynen böyledir. Onları kabullenip yola devam etmelisiniz.Nihayetinde başarıya ulaşacağınızdan şüphemiz yok.

 

24-Hedeflerinizi Yazın ve Her Biri İçin Son Tarih Belirleyin.

İnsanlar genellikle boylarından büyük hedefler belirler ve zaman zaman bu hedeflerin büyüklüğü altında ezilebilirler.

Bu nedenle, her şeyi tek seferde yapmaya çalışmamalısınız.

Yapmanız gereken ilk şey; spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, alakalı ve zamana dayalı hedeflerinizi tanımlamak ve yazmak olmalıdır.

İsterseniz, bu işi güvendiğiniz birine de yaptırabilirsiniz, bu sayede siz hedefleriniz üzerine çalışırken bu kişi de yaptıklarınızın kaydını tutmaktan sorumlu olur. Ayrıca, ilerlemenizi görmek ve sizi yüreklendirmek adına zaman zaman sizi kontrol de edebilir.

Hedeflerinizi kağıda dökmenin gücü yadsınamaz, çünkü bu sayede tüm hedefler kendinize verdiğiniz somut birer söz haline gelirler.

Hedefleri yazmak kadar önemli bir diğer konu ise bitiş tarihi belirlemektir- örneğin,hedeflerinizi “Bir yıl içinde başarmak istediklerim” vb. bir başlık altında yazmaya ne dersiniz?

Sonrasında bu büyük hedefi 12 aya bölebilir, yani “Nihai hedefime ulaşmak için her ay ne yapmalıyım?” vb. küçük adımlardan oluşan ayrı bir hedef listesi hazırlayabilirsiniz. Ardından aynı hedefi haftalara, hatta bir sonraki adımda günlere bölebilirsiniz. Bu noktada şu soruyu cevaplamanız gerekeceğini unutmayın: “Beni hedefime bir adım daha yaklaştırması için her gün veya her hafta yapmam gereken tek şey nedir?”

Tüm bunları yapın ve her gün küçük adımlar atarak başarıya/hedefinize doğru ilerleyin.

Zaman zaman-sırf kendinize vizyonunuzu yeniden hatırlatmak adına- nihai hedefinizi okumayı da ihmal etmeyin.

 

25-Yaratıcı Olun / Güçlü ve Canlı Bir Hayal Gücüne Sahip Olun.

Yaratıcılık da başarı yolculuğunun olmazsa olmazlarındandır.

Yaratıcılık, bir şeyleri yeniden düzenlemenin veya yeni şeyler yaratmanın farklı yollarını bulmak demektir. Tamamıyla yeni bir yol oluşturmayı veya mevcut yolu geliştirmeyi de içerir.

Bu aşamada, hayal gücünüzün sizi hayrete düşürmesine müsaade etmelisiniz. Yeni ve cesur her türden fikri resmedin.

Unutmayın,hayal gücünüzün kontrolü sizdedir. Onun sınırını belirlemek de sizin elinizdedir.

Herhangi bir faaliyet, süreç veya sistem üzerinde çalışırken kendinize her daim onu nasıl daha iyi hale getirebileceğinizi sorun.

Farklı yaşam deneyimlerinden yararlanın ve farklı ya da ilgisiz kavramları bağdaştırmanın yollarını arayın.

Yaratıcılığınızı geliştirmek adına yaratıcı yönü güçlü insanlarla takılabilir, yaratıcılığa ilişkin programlar veya videolar izleyebilir, kitap okuyabilir, egzersiz yapabilir, yürüyebilir veya yalnız başınıza zaman geçirmeyi tercih edebilirsiniz.

Yaratıcılığınızı oynayarak, eğlenerek veya bir süre her şeyden elinizi eteğinizi çekerek dahi ortaya çıkarabilirsiniz.

Ayrıca, yaratıcılığınızı tetikleyecek, farklı ya da sıra dışı bir ortama girmeniz de aynı etkiyi yaratabilir.

Fikir üretmek/Konsept oluşturmak söz konusu olduğunda ise başkalarıyla yapacağınız ortak çalışmalar yaratıcılığınızı olumlu anlamda etkileyecek,hatta yaratıcılığınızın tavan yapmasını sağlayacaktır.

Yeni konseptleri eskileriyle birleştirerek, yarışmalara katılarak, bol bol yazarak ve defile vb. şovlara katılarak yaratıcılığınızı daha da arttırabilirsiniz.

Yaratıcılığı zenginleştirecek diğer kaynaklara örnek olarak yaratıcılıkları ile ün salmış kişilerle konuşmayı, moda tasarım kataloglarını ya da iç dizaynları incelemeyi, bina tasarımı veya mimari dergilerini okumayı sayabiliriz.

Reklamlar, çiçek aranjmanları, sanat, resim vb. ürünlerdeki yaratıcılık unsurlarını ya da popüler eğilimleri takip etmeniz de yararınıza olacaktır.Burada anahtar nokta, başka insanların yaratıcı taraflarına şahit olmak ve onlardan ilham almaktır.

Unutmayın, yaratıcılık her yerdedir. Ve hayatımızı kaçınılmaz bir biçimde güzelleştirir.

 

26-İyi Bir Gözlemci Olun.

Detaylara odaklanın ve gözlem becerilerinizi geliştirin-en çok da ilgi alanınıza ilişkin detaylara dikkat edin.

İyi bir gözlemci olmanız, popüler eğilimleri takip etmeyi, güncelliğinizi her daim korumayı ve fırsatları tanımlamak için uyanık, dikkatli, tetikte ve gözü açık olmayı gerektirir.

Gözlem yapmanız becerilerinizi geliştirmenize ve başkalarıyla güçlü bir etkileşim kurmanıza da yardımcı olur. Bu nedenle, sözsüz iletişimi veya beden dilini nasıl gözlemleyip yorumlayacağınıza ilişkin bir şeyler öğrenmelisiniz. Sorulara en uygun cevabı verebilmek ya da olaylara en makul şekilde tepki gösterebilmek adına insanların görüşlerini, geri bildirimlerini ve bakış açılarını can kulağıyla dinlemelisiniz.

Keskin bir gözlem, aynı zamanda kendi içinize dönüp ilhamınızın gerçek kaynağını öğrenmenizi de sağlayacaktır.

Gerçekten değerli bilgilere, tabir yerindeyse bir şeylerin kafanıza dank ettiği anlara nasıl veya nerede ulaşırsınız?

Emin olun bu aydınlanma anları tuvalette, trende seyahat ederken, duş alırken, çalışırken, araba kullanırken hatta rüyada dahi gelebilir.

Herhangi bir zamanda veya herhangi bir yerde tüm fikirler bir anda zihninize üşüşebilir.

Hatta bazen en iyi fikirleriniz zihninizi aktif olarak çalıştırmadığınız anlarda gelecektir.

En riskli olan, dahiyane fikirlere veya hayatınızı değiştirecek güçte bir ilhama uykuda erişmektir, zira uyandığınızda hiçbir şey hatırlayamama ihtimali söz konusudur.

 

27-Hatalarınızdan Ders Çıkarın.

Herkes hata yapar. Hatalarınızdan ders çıkarın ve hata yapma korkusunun sizi eylemsizlik noktasına getirmesine müsaade etmeyin. Sırf hata yaptınız diye kendinizi hırpalamayın.

Unutmayın, iyi şeyler tereyağından kıl çeker gibi gelmez. Yol boyunca sizi bekleyen pek çok hata, başarısızlık, zorluk ve hayal kırıklığı olacaktır.

Yanlış yöne gittiğiniz, yolunuzu kaybettiğiniz, yavaşladığınız veya hız kazandığınız anlar da olacaktır. Hatta kimi zaman stratejilerinizin hiçbirinin işe yaramadığına şahit olursunuz.

Böylesi anlarda yaklaşımınızın veya stratejinizin hatalı olduğunu kabullenin, başarısızlığınız ve hatalarınızdan öğrenin. En önemlisi de gerektiğinde stratejilerinizi/yöntemlerinizi değiştirebilecek denli esnek olun. Yalnızca strateji değiştirdiğinizi, hedefinizin ise halen daha yerli yerinde durduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Bu süreçte vazgeçmenize ramak kaldığını ya da devam etmek istemediğinizi düşündüğünüz anlar da olacaktır. Öyle ki kimi zaman kendinizden şüphe edecek, korku dolu, kaygılı veya sabırsız bir karaktere bürüneceksiniz. Bu tarz duygu değişimlerine de hazır olun.

Ayrıca sizi eleştiren ve bu işi asla başaramayacağınızı ima edenlerle de karşılaşabilirsiniz. Bu anlarda kulaklarınızı tıkayıp yola devam etmeye odaklanın.

Başarı yolculuğu nadiren düz bir çizgide ilerler; genellikle iniş çıkışları olan bir yoldur bu.Bu nedenle, pes etme noktasına geldiğiniz her an kendinize bu gerçeği hatırlatmalı ve yolunuza devam etmelisiniz.

 

 28- Fikir Günlüğü Tutun.

Fikirleriniz kadar değerli başka bir şey daha yoktur. Onlar birer altın madenidir, dolayısıyla hak ettikleri değeri görmeleri gerekir.

Fikirlerinizi takip etmenin en etkili yollarından biri de onları kağıda dökeceğiniz bir fikir günlüğü tutmaktır.

Fikrinize ilişkin kabaca notlar almakla işe başlayın,  bu aşamada özenli ve ayrıntılı bir çalışma yapmak zorunda değilsiniz.

İlk adımınız bir fikri ham haliyle ele almak olmalıdır, ardından fikrin hem günlüğünüzde hem de zihninizde ‘işlenmesine’ izin vermelisiniz.

Sonraki aşamayı fikrinizi netleştirmek ve yapılandırılmış haliyle temize çekmek oluşturmalıdır.

Söz konusu fikri 10 yıl sonrasında uygulayacak olsanız dahi fark etmez, burada amaç onu unutmamak adına yazı ile belgelendirmektir. Bu nedenle, fikri bulduğunuz tarihi not etmeyi asla ihmal etmeyin.

Dahası, fikirlerinizi, aniden geliveren ilhamı veya kafanızda şimşeklerin çaktığı o aydınlanma anlarını not ettiğiniz küçük bir deftere/günlüğe sahip olun.Bu sayede aklınızdan geçen düşünceleri an be an takip edebilirsiniz.

Sıra dışı ya da prototip(örnek) fikirlere mi ulaştınız? Peki, hangi fikrin geliştirilebilir olduğunu düşünüyorsunuz? Ya da hangi fikir ölçeklenebilir ve geliştirilebilir bir iş planına, kariyer fırsatına veya toplumsal yardım hizmetine dönüştürülebilir? Fikir günlüğünüze tüm bu soruların cevabını eklemeyi unutmayın. Yazdıklarınızı aradan epey bir zaman geçtikten sonra dahi gözden geçirebilir, üzerinde düşünebilir ve geliştirebilirsiniz.

 

29-Hayat Boyu Öğrenme Alışkanlığı Geliştirin.

Her gün yeni bir şeyler öğrenmeye odaklanın. Bilgi ve yeteneğiniz arttıkça başarma potansiyeliniz ve arzunuz da artacaktır.

Başkalarından bir şeyler öğrenmeye bakın. Onları dikkatlice dinleyin, sorular sorun ve kendilerinden açıklama talep edin.Her daim odadaki en zeki kişi olmanıza gerek yok.

İnsanlar onlardan bir şeyler öğrenme konusunda samimi olduğunuzu anladıklarında bildiklerini sizinle paylaşmak konusunda bir hayli istekli olurlar.

Hem hayatınızı değiştirebilecek ve sizi başarılı kılacak en iyi fikrin kimden geleceğini asla bilemezsiniz. Bu, en ummadığınız kişi olabilir. Hatta dahiyane fikrinize bir çocuk sayesinde dahi ulaşabilirsiniz.

Her gün yeni bir şeyler öğrenin. Eğitsel ve ilham verici materyalleri dinlemek için işe geliş gidiş zamanlarınızı kullanın.

Farklı konu ya da disiplinlere ilişkin kitaplar okuyarak bilgi dağarcığınızı olabildiğince genişletin. Ne kadar çok okursanız, o denli çok yeni bilgiye maruz kalırsınız. Üstelik farklı bakış açılarını görme imkanına da sahip olursunuz.

 

30-Sağlam Bir Ekibin Gücüne İnanın.

Bir işi tek başına başarmak güçtür. Hayallerinizin/vizyonunuzun daha hızlı gerçekleşmesine yardımcı olacak sağlam bir ekip oluşturmalısınız.

Ekip olarak uyumlu/eş güdümlü bir çaba içerisinde çalışıldığında ortaya koyulacak ürün, herhangi bir bireyin tek başına halledebileceklerinden çok daha fazladır.

Bu, ekiplerin projeler üzerinde birlikte çalıştıkları ofis veya işletmeler bünyesinde çok daha somut şekilde gözlemlenebilecek bir durumdur.

Ekipler mevcut işleri her bir üyenin becerilerine, uzmanlığına veya yeteneklerine göre paylaşma yoluna gidebilirler-bu durum nihai çıktının ne denli kaliteli olacağının göstergesidir.

Ekip içi beyin fırtınaları ise soyut fikirleri dahi netleştirip çok daha parlak fikirlere dönüştürebileceğiniz güçlü bir sürece dönüşebilir.

Fikirlerinizi ekip üyelerinizle veya güvendiğiniz diğer insanlarla paylaşmanız henüz ham haldeki bu fikirleri daha da geliştirmenize yardımcı olabilir.

Birinin yaptığınız işe ya da fikrinize ilişkin daha önce aklınızın ucundan dahi geçmeyen bir açıdan geri bildirim verdiğini duymanız da rahatlatıcı olacaktır. Bu sayede, başkalarıyla görüş alışverişinde bulunur, zihninizin kapılarını çok daha yeni perspektiflere açar, düşüncelerinize farklı bir boyut kazandırırsınız.

 

 31- Düşünmeye Zaman Ayırın.

Kaydettiğiniz ilerlemeleri veya şu hayatta neyi/neleri başarmak istediğinizi düşünmek üzere, kendinizle baş başa kalacağınız zaman dilimleri yaratın.

Düşünme alışkanlığı geliştirin. Düşünme eylemi her zaman ve her yerde yapılabilir. Bu durumun avantajını kullanın.

En iyi fikirler, kavrayışlar ya da aydınlanma anları bu içsel düşünme süreçleri esnasında ortaya çıkar.

Hedeflerinize ulaşma yolunda ne denli yol kat ettiğinizi ya da bundan sonraki adımlarınızın ne yönde olacağını düşünün. Hayalinize ve bu hayali nasıl geliştirebileceğinize ilişkin kafa yorun.

 

32-Kendinizi Aşın / Her Daim Kendinizi Geliştirin.

Düzenli bir ilerleme kaydediyor musunuz? Yoksa yerinizde mi sayıyorsunuz?

Hedeflerinizi belirlediniz mi? Peki, hedeflerinize ulaşıyor musunuz yoksa onlara uzaktan bakmakla mı yetiniyorsunuz?

Gelecek vizyonunuz veya geleceğe dair görüşleriniz nelerdir?

İyimser bir bakış açısına mı sahipsiniz, yoksa gelecek günler sizi korkutuyor mu? Korkuyorsanız, neden?

Diyelim ki hedeflerinize ulaştınız, sırada ne var?

Kendinizle her daim yarış içinde olmalısınız. Geçmişte o veya bu sebepten yapamadığınız şeyleri yapmaya odaklanın. Bir hedefin bitiş çizgisinin, bir başkasının başlangıcı olmasını sağlayın.

Odaklanın, dayanıklılığınızı ve direncinizi artırın. Becerilerinizi kendi rekorunuzu kıracak, yani kendinizi aşacak denli geliştirin. Her gün bir önceki günden çok daha iyi olmayı hedefleyin.

Daha önce hiç yapmadığınız bir şeyi yapmayı deneyin: Hiç tatmadığınız bir yiyeceği deneyebilir, hiç gitmediğiniz bir yere gidebilir, hiç konuşmadığınız biriyle konuşabilir, rutinlerinizi değiştirebilir, resim yapabilir, koşu yapabilir, okuyabilir, sesli kitaplar dinleyebilir veya yeni dil öğrenebilirsiniz.

 

33-Sorun/Engel/Aksiliklerden Öğrenin.

Başarısızlık deneyimlerinizi ya da karşı karşıya kaldığınız sorunları analiz etmenin getirisi büyüktür. Zorluklar sizi daha da güçlendirir ve gelecek günlerin olası sıkıntılarına karşı hazırlıklı olmanızı sağlar. Dahası bu sıkıntıların üstesinden gelmenizi de kolaylaştırır.

Zorlukların üstesinden geldikçe öz güveniniz artar, yanlış giden şeyleri veya yöntemlerinizi/ taktiklerinizi analiz eder, bir durum değerlendirmesi yapar ve hatalarınızdan öğrenirsiniz.

Karşılaştığınız her sorun, problemlerden uzak geçirdiğiniz nispeten iyi zamanların kıymetini anlamanızı da sağlayacaktır. İşleri halletmenin farklı yolları olabileceğini fark edersiniz.

Problemleri ele almadaki maharetiniz mevcut bilgilerinizi tazelemenizi sağlayacağından çok daha fazla iş halleder, iradenizi güçlendirir, direncinizi artırırsınız. Yani, kişiliğinizi de aynı oranda geliştirebilirsiniz. Yapacağınız işleri sıralamaya ya da planlamaya odaklanır ve neyin işe yarayıp neyin yaramayacağını anlayabilen vizyon sahibi bir kişiye dönüşürsünüz.

 

34-Öz Güvenli ve Cesur Olun.

Öz güveni yüksek bir birey misiniz? Öz güven, bir uçtan diğerine salınıp duran bir saat sarkacı misali dengesizdir; varlığı bir hissedilir, bir kaybolur.

Öz güvenimizin tavan yaptığını hissettiğimiz anlar kadar, kendimizden şüphe ettiğimiz zamanlar da mevcuttur.

Tabi bir miktar kaygı ve endişenin zararı yoktur, zira bu iki duygu büsbütün dikkat kesilip hedefinize odaklanmanızı sağlar. Ancak, bu duyguların aşırılığı öz güveninizi zedeleyecektir.

İnsanların size yönelik tavrı da kendinizi nasıl algıladığınıza veya algınızı nasıl yansıttığınıza bağlı olarak değişecektir.

Kendinizi sevilmeye layık ve saygıyı hak eden biri olarak yansıtmalısınız. Ancak bunu yaparken aşırı bir gurur, kibir veya övünç sergilemekten kaçının.Ölçülü olun.

Davranışlarınız, kıyafetleriniz, edanız, konuşmanız, hatta duruşunuz dahi hedefi olan ve öz güveni yüksek bir birey olduğunuzu gözler önüne sermelidir. Unutmayın, başarının en kritik bileşeni öz güvendir.

 

35-Açık Fikirli Olun / Gerektiğinde Tepkinizi Göstermeyi Bilin.

Düşüncelerinize veya yöntemlerinize körü körüne bağlanmamalısınız.

Çünkü bir işi yapmanın her daim daha iyi bir yolu, bir sorunu çözmenin ise çok daha iyi bir yöntemi vardır; dahası bir duruma ya da probleme ilişkin farklı bir perspektif her daim mevcuttur. Liste böylece uzar gider.

Yeni fikir, görüş ya da düşünceleri dinleyebilmeniz, kendinizi geliştirme yolunda emin adımlarla ilerlediğiniz, yani büyüdüğünüz anlamına gelir.

Nasıl ki bir radyo istasyonu en iyi anteni havaya kaldırdığınızda çekiyor, bir bayrak göklerde iken daha bir coşkuyla dalgalanıyorsa, sizler de kendinizin en iyi versiyonu haline gelmek ve farklı bakış açılarına tanık olmak için zihninizin kapılarını ardına kadar açmalı, algı düzeyinizi artırıp ufkunuzu genişletmeye odaklanmalısınız.

Karşılaştığınız her şeyi benimsemek ya da gözü kapalı kabullenmek zorunda da değilsiniz, aksine yeni deneyimlere kucak açmanızı, size katkı sağlayanları benimserken herhangi bir yardımı dokunmayacak olanları ya da bir sebepten sevemediklerinizi elemenizi salık veriyoruz.

Açık fikirli olursanız, bilgi dağarcığınızı ve deneyiminizi daha da artırabilirsiniz. İlişkilerinizi sağlam bir zemine oturtur, başkalarıyla çok daha iyi geçinebilirsiniz. Bu, sosyal gelişiminize de katkı sağlayacaktır.

Madalyonun arka yüzüne de bakmak ve orada yatan olasılıkları görüp değerlendirmek için kendinizi zorlayın.

Fikirlerin daha da geliştirilmesi ve işlenmesine yardımcı olacak farklı görüş, düşünce veya bakış açılarına ulaşmak adına etrafınızdaki insanları da tepkilerini göstermeleri, gerektiği durumda bir fikre itiraz etmekten çekinmemeleri konusunda cesaretlendirmelisiniz.

 

36-Sözünüzü Tutun.

İnsanların çoğu sözlerini tutmakta zorlanır.

Sözlerimizi elbette ki onları tutmak ümidiyle ve tüm iyi niyetimizle veririz, ancak dış faktörler veya kişisel sıkıntılarımız nedeniyle zaman zaman bunu başarmakta zorlanırız.

Bu döngü kendini tekrarlamaya meyilli olduğundan, zamanla sözlerimiz ciddiyetini yitirir ve güvenilirliğimizi kaybederiz.

Ancak, sözünde durmak  da öğrenilebilir bir davranıştır.

Nasıl mı?

Küçük bir şey vaat ederek işe başlamalısınız. Son gün baskısı yaşamamak, sözünüzü yerine getirme telaşıyla gereğinden fazla aceleci davranmak ya da sözünüzü bozma/ tutamama riskine girmemek, en kötüsü de ilk etapta yapmayı vaat ettiğiniz şeyi unutmamak adına kendinize yeterli zamanı vermelisiniz.

Bir dizi küçük galibiyetle inşa edeceğiniz güvenin ardından çok daha büyük sözler verme aşamasına geçebilirsiniz.

Küçük adımların en somut getirisi insanların size daha çok güvenmeleri, dahası sizi güvenebilecekleri biri olarak algılamaları olacaktır.

Bu güven, kariyer basamaklarını kolaylıkla tırmanmanızı sağlayacak çok daha büyük sorumluluklar üstlenmeniz ya da terfi etmeniz vb. fırsatları ayağınıza getirecektir.

Her daim sözünüzü tutmaya gayret edin.Bir söz verdiniz ve sizin dışınızda gelişen kimi olumsuz koşullar nedeniyle o sözü tutamıyor musunuz? O halde söz konusu kişiyi sözünüzü tutamayacağınıza dair geç kalmaksızın bilgilendirmelisiniz.

 

37- Hayatınızı Dengeleyin.

Sağlığınıza gereken özeni göstererek, doğru bir beslenme alışkanlığı geliştirerek, yeterli miktarda dinlenerek ve etrafınızı sizi her durumda destekleyecek insanlarla kuşatarak hayatınızı sağlam bir dengeye oturtun.

Sorunlarla boğuşmak istemiyorsanız, sağlığınıza da gereken özeni göstermelisiniz. Fiziksel olarak güçlü olmanız, stresli durumlarla başa çıkabilmenizi sağlayacak, direncinizi artıracaktır.

Dengeli ve düzenli beslenerek, sıvı tüketiminize özen göstererek, egzersiz yaparak ve yeterince istirahat ederek zorlukları ve bu zorlukların başarı yolculuğunuz üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf edebilir, kendinizi her daim savaşa hazır güçlülük ve zihniyette hissedebilirsiniz.

İhtiyacınız duyduğunuzda yardım istemekten çekinmeyin. Duygularınızı ifade etmek, içinizi açmak ve görüşlerinizi paylaşmak için güvenilir bir sırdaş edinin.

Bazen konuşmak dahi sorunları çözmeye ilişkin beyin fırtınası yapmaya veya fikirlerin kafanıza kendiliğinden üşüşmesine yetecektir.

Düştüğünüzde sizi kaldıracak, aile, arkadaşlar, iş arkadaşları ya da komşulardan oluşan bir destek ağı oluşturun. Bu güçlü ekip sizi her durumda destekleyecek, cesaretlendirecek, motive edecek,ilerlemenizi takip edecek ve bitiş çizgisine varıncaya dek yanı başınızda olacaktır.

Büyük resme ulaşmak için göstereceğiniz çaba veya harcayacağınız zaman konusunda kaygılandığınızda veya şüpheye düştüğünüzde kendinize dönün ve o ana kadar kaydetmiş olduğunuz ilerlemeyi takdir edin. Küçük kazançlar da övülmeye layıktır.

Nihayetinde ulaşacağınız başarının sizi ne denli mutlu hissettireceğini hayal edin ve bu iyi duyguların sizi motive etmesine izin verin. Unutmayın, büyük mücadelelerin sonunda elde edeceğiniz zaferin değeri de paha biçilmez olacaktır.

Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın. Herkesin yolculuğu farklıdır; bunun yerine onlardan ilham almayı deneyin. Eleştirilere açık, karşıt görüşlere karşı ise dirençli olun.

Problemlerin sizi boğduğunu hissettiğinizde durup şöyle bir soluklanın. Farklı bir şeyler yapmak veya soruna çok daha farklı bir göz ya da tazelenmiş bir perspektiften bakmak adına bir süre dinlenmeye çalışın.

 

38-Kendiniz Olun / Orijinal Olun.

“Ben kimim?” Bu, herkesin hayatının belirli bir noktasında kendisine sorduğu kritik sorulardan bir tanesidir. Ancak, kendi sesimizi ve kimliğimizi bulmak söylemesi kolay, yapması zor bir eylemdir.

İçinde yaşadığımız toplum kurallarla doludur ve üzerimizde her daim bu kurallara uymanın ve herhangi bir şekilde göze batmamanın yoğun baskısını hissederiz.  Zira durgun denizde teknenizi batırmadan ilerlemek çok daha kolaydır, farklı olmak ise belirli riskleri beraberinde getirecektir.

Bu nedenle, uyum sağlamak veya herhangi bir direniş gösterme zahmetine dahi katlanmamak hayatımızı idame ettirmenin en kolay yoluymuş gibi görünür.

Peki, gerçekten de herkes gibi olmak zorunda mıyız?

Alternatiflerden ilki başkalarından görüp hayran olduğunuz tutum ve davranışları incelemek, gözlemlemek ve arzu edilen kısmı özümseyip aynen yansıtmak yönündedir.

İkinci alternatifiniz, yani kendiniz olma/otantiklik ise bugün dün olduğunuzdan çok daha iyi biri olmak adına mücadele edeceğiniz anlamına gelir ve bu mücadele cesaret ister.

Kendiniz olma süreci, bugüne kadar yaptıklarınızı gözden geçirmek ve kim olduğunuzu tanımlamakla başlar.

Hayatınızın anlamı nedir?

Yapmayı en çok istediğiniz şey nedir?

Deneyip de başarısız olduğunuz şeyler nelerdir? Neden başarısız oldunuz?

Hatalarınızdan ne öğrendiniz?

Kendinizi nasıl geliştirebilirsiniz?

İlhamınızın kaynağı nedir? Sizi ne motive eder?

Sizi ne mutlu eder? Neye üzülür ya da öfkelenirsiniz?

Sizi hayata bağlayan şey nedir?

Geçmişte yaptığınız şeyleri neden o şekilde yapmayı tercih etmiştiniz?

Gerçekten kim olduğunuzu anladığınızda, bu öz-farkındalığın getirisi olarak kendinizi olduğunuz gibi kabul etmeyi, kimliğinizle olduğu kadar bedeninizle de gurur duymayı, başkalarının sizi olmadığınız biri gibi tanımlamasına izin vermemeyi,benlik saygısı geliştirmeyi ve öz güveni de öğrenecek, üstelik kendi hayatınıza uyarlayabileceksiniz.

Bunların yanı sıra, eksiklerinizin farkında olmayı, kendinizi olduğunuz gibi kabullenmeyi, herkese yaranamayacağınızı, değerlerinizi/hayat felsefenizi tanımlamayı ve bunları destekleyecek nitelikte alışkanlıklar geliştirmeyi de bileceksiniz.

Hayatınıza ilişkin kararları kendi başınıza verebilecek, kendinize güvenecek, cesaretli olacak ve başaracağınıza inanacak ve nihayetinde konfor alanınızdan çıkabileceksiniz.

Bu sayede, herhangi birinin onayına ihtiyaç duymaz,duygularınızı kontrol edebilir ve kolay kolay incinmezsiniz. Başkalarına daha fazla sevgi, şefkat ve nezaket sunabilirsiniz. Empati duygunuz ve kavrayışınız da aynı oranda gelişecektir.

Kendinizi bulma sürecini tamamlamak adına kendinize özen göstermeli,hayatınıza çeki düzen vermeli ve daima kendinizi geliştirmelisiniz.

Zihninizi yeniden programlamalı, kin tutmayı bir kenara bırakmalı, kendinizi daha çok sevip takdir etmelisiniz. Hayatınızı belirli bir sisteme oturtmalı ve kendinize/hayatınıza ilişkin olumsuz söylemleri bir kenara bırakmalısınız.

Böylelikle kendiniz olabilir ve sizi olduğunuz gibi kabul edecek insanlarla çok daha sağlıklı ilişkiler geliştirebilirsiniz.

 

39- Kendinizden Şüphe Etmeyin/ Sınırlayıcı İnançlarınızdan Kurtulun.

Şüphe, hayallerinizi henüz doğmadan öldürebilecek güçteki iç sesinizi ifade eder. İlerleme kaydetmenizi engeller ve yaşayacağınız hayal kırıklıklarını düşünüp henüz yolun başındayken pes etmenize sebep olur.

Şüphe, tüylerinizi diken diken edecek denli korkutucu bir deneyimdir. Her şeyi en ince ayrıntısına kadar planlar, hazırlığınızı yaparsınız. İlk adımı atmaya en istekli olduğunuz anda ise aklınızda şüphe tohumları belirir, sonra bunu bir diğeri, ardından bir başkası daha izler. Şüphe, zihninize yağmur damlaları misali sızar. Öyle ki zamanla şimşek ve doludan oluşan büyük bir fırtınaya dönüşür.

Şüphe, dur durak bilmeksizin planınızın neden işe yaramayacağını fısıldar kulağınıza.Üstelik şüphe yağmurundan kendinizi koruyacak bir şemsiyeniz dahi yoktur. Çok geçmeden sele kapılır,  boğulacakmış gibi hissedersiniz.

Kendinizi kurtarmak için çılgınca yüzmeye çalışsanız da bitkin düşer, direnmeyi bırakır, bir köşeye kıvrılıp her şeyden uzaklaşmak dışında bir arzu duymazsınız.

Şüphe kaynaklı bu çaresizlikle baş etmenin tek yolu savaş ya da kaç tekniğine başvurmaktır:

1.Kaçma Tepkisi: Boş verin, rahatlayın, başka bir şeylerle ilgilenin veya şüphelerinizden uzaklaşın çünkü şüpheye odaklandıkça onu bir çığ misali gözünüzde büyütür, aşılması imkansız hale getirir, nihayetinde de altında ezilirsiniz.

2.Savaşma Tepkisi: Yöntemlerinizin neden işe yaramayacağına dair endişe ve korkuya kapılmak yerine, kendinize sürekli neden işe yarayacaklarını hatırlatın. Zihninizi yaptığınız işin işlevselliğine ilişkin kanıtlarla doldurun. Bu bir savaştır, şüphelerinizle cesurca savaşın.

Olumlu düşünce musluğunu açın ve olumsuz tüm düşünceleri oracıkta boğun. Zihninizi şüpheye en ufak bir yer kalmayıncaya dek olumlu duygu ya da düşüncelerle doldurun. Bu, kayda değer miktarda bir zaman ve pratik gerektirecektir, asla kendiliğinden gerçekleşmez.

Herkes hayatının belirli bir döneminde düşük bir motivasyon, ruh hali, başarısızlık veya kendinden şüphe etme durumları ile mücadele eder. Önemli olan zihninize pozitif tohumlar ekip yabani otların tamamını kökünden sökmeye odaklanmaktır. Sizi sınırlandıran her türden inançtan uzaklaşmalısınız.

Olumlu düşünce ve tutumların kalıcılığını sağlamanın ve her birini hayatınızın ayrılmaz parçaları haline getirmenin yolu ise olumlu düşünmeyi alışkanlık haline getirmektir. Günde en az bir kere bunun için uğraşmalısınız.

 

40- Nezaket Kurallarına Uyun.

Toplumsal nezaket kurallarına harfiyen uyun – lütfen, teşekkür ederim, affedersiniz veya özür dilerim vb. ifadeleri sıklıkla ve içtenlikle kullanın.

Dedikodudan uzak durun, başkalarının zamanını çalmamaya özen gösterin, başkaları adına mutlu olmayı bilin, farklı görüşlere saygı gösterin, bitmek tükenmek bilmez şikayetlerde bulunmaktan kaçının ve karşınızdaki kişiyi pür dikkat dinlemeye özen gösterin.

Kuşkusuz birinden af dilemek ya da “Üzgünüm/“Özür dilerim” demek her daim kolay olmaz. Bu güçlüğün perde arkasında ise ego, gurur, statü, konum vb. faktörler yer alır.

Ancak başkalarından özür bekliyorsanız, hatalı olan taraf olduğunuzda onlardan özür dilemeyi de bilmelisiniz. Üstelik bunu gocunmaksızın yapmalısınız.

Unutmayın, nezaket kuralları söz konusu olduğunda büyüklük her daim sizde kalmalıdır.

 

41-Akıl Hocası/Mentor Edinin.

Her insan uzmanlık, beceri ve yeterlilik seviyelerini artırmayı arzular.

Ancak, bireyselleştirilmiş/özelleştirilmiş bir koçluk veya mentorluk programı, maliyeti nedeniyle çoğu kişi için erişilemez bir hizmet olabilir.

Neyse ki bugün internet sayesinde YouTube videoları üzerinden ücretsiz eğitim programları sunan koçlara ulaşabilirsiniz.

Vizyon sahibi olan ve bu vizyonu başarıyla gerçekleştirmiş diğer insanlardan ilham alarak da kendinizi motive edebilirsiniz. Hedefine ulaşmayı başarmış kişilerle konuşun. Başarı hikayelerini -başarısızlıkları, karşılaştıkları zorluklar, direnme güçleri ve motivasyonları da dahil-öğrenin.Onlara bu işin üstesinden nasıl geldiklerini sorun. Tavsiyede bulunmalarını talep edin. Onlardan ilham alın.

Ayrıca, başarı yolculuğunu nihayete erdirip mutlu sona ulaşmış kişilere ilişkin kitaplar okuyun. İlham veren alıntılardan yararlanın veya ilham verici videolar izleyin.

Bu süreçte, üstesinden geldiğiniz zorluklarla karşı karşıya olan diğer kişilere yardımcı olmayı da ihmal etmeyin.İlham almak kadar ilham kaynağı olmak da önemlidir.

 

42- Rehavete Kapılmayın.

Bugünün başarısı yarının başarısızlığına davetiye çıkarabilir. Bazen büyük başarıları büyük çöküşler takip eder, neden mi?

Başarıya ulaşmanın ardından rahatlar, gardınızı düşürür, yenilmez olduğunuzu hisseder, rehavete kapılır ve bir şeyleri gözden kaçırmaya başlarsınız.

Başarının ardından elbette ki dinlenebilirsiniz, ancak çok geçmeden ayağa kalkmalı ve eskisinden de güçlü bir biçimde hayatınıza devam etmelisiniz. Yapmanız gereken direncinizi olabildiğince korumak ve her daim eskisinden çok daha yüksek bir devinimle hareket etmektir.

Durma noktasına gelirseniz, yeniden ayağa kalkmanız güç olacaktır.

Bir otomobil, hatta bir uçak dahi hız kazanmadan evvel belirli bir zamana ihtiyaç duyar. Belirli bir hızı yakalandığında ise vites değişikliği yapmakta veya hızını artırmakta zorlanmaz.

O halde rehavete kapılmayın ve başarılı olmak için yapmanız gereken ne varsa yapın.

 

43-Pes Etmeyin.

Herkes hayatın tozpembe olmadığını bilir. Hayat dediğimiz şey mücadeleleri, zorlukları, iniş çıkışları da beraberinde getirir.

Planlarımız her daim istediğimiz gibi gitmeyebilir. Bir işe kalkışır, başarılı olmayı arzularız ama işin sonu beklenmedik şekilde gelişebilir. Birine güveniriz, ama o kişi bizi yarı yolda bırakabilir ya da hayal kırıklığına uğratabilir.

Bir şey denediğiniz ancak başarısız olduğunuz her sefer eskisinden de güçlü şekilde ayağa kalkın, direnin, kararlı olun, denemeye devam edin. Hayatta gül bahçeleri kadar dikenli yollar da mevcuttur. Mücadelelerin de hayatın bir parçası olduğunu unutmayın ve asla pes etmeyin.

Bazen işler arapsaçına döner ve hiçbir şey yolunda gitmiyormuş gibi hissedersiniz. Ne yöne dönseniz başka bir sorunla karşılaşır, ilerleyemezsiniz. Üstelik sihirli değneğini alıp imdadınıza yetişecek bir peri de yoktur.

Böyle durumlarda, her başarısızlık deneyimine birer öğrenme fırsatı olarak bakmalı ve başarısızlığınızdan ya da hatalarınızdan ders çıkarmalısınız.

Hatalarınızı eleştirel bir gözle değerlendirmeli ve edindiğiniz bu bilgiden ilerlemeye ilişkin bir sonraki hamlenizi planlamada yararlanmalısınız.

 

44-Destek Ağınızı Oluşturun.

Başarıya ulaşma yolunda kendinize ilham vermenin bir diğer yolu da etrafınızı benzer hedeflere sahip olduğunuz insanlarla kuşatmaktır.

Onlarla konuşmalı, hikayelerini dinlemeli, nelerle savaştıklarını öğrenmelisiniz. Dilerseniz kendi hikayenizi onlarla paylaşabilirsiniz.

Üstelik tüm bunlar için fiziksel buluşmalara ihtiyacınız da yoktur. Sosyal medya üzerinden çevrim dışı veya çevrim içi gruplara katılabilir,ortak görüşe sahip olduğunuz insanlarla rahatlıkla bir araya gelebilirsiniz. Bir grup veya forum oluşturabilir ve bu platformlar aracılığıyla birbirinize destek olabilirsiniz.

Bu sayede diğer insanların da sizinle aynı yollardan geçip aynı zorlukları deneyimlediklerine şahit olursunuz. Bu, ciddi bir rahatlama sağlayacaktır. Üstelik siz de başkalarına ilham kaynağı olan, onları hayallerinin peşinden gitmeye teşvik edecek bir kişi olabilirsiniz. Unutmayın, başkalarına yardım ederek kendinize de yardım etmiş olursunuz.

 

45-TV İzleme Sürenizi Azaltın.

TV izlemeye ilişkin temel problem, normal şartlarda hedefinize ulaşmanızı sağlayacak şeyleri yapmaya ayıracağınız zamanı ve emeği bir çırpıda tüketmesidir.

İdeal olan televizyonunuzu tamamen kapatmanız olacaktır, ancak bu çoğu insan için uygulanabilir bir yöntem olmadığından, bir sonraki en iyi yöntemi yani televizyon izlediğiniz süreyi önemli ölçüde -% 80 oranında-azaltmanızı öneriyoruz.

Hafta içi her akşam 5 saat TV mi izliyorsunuz? Bunu günde bir saate düşürmelisiniz.

Bu, haftalık 4 saat gibi bir zaman diliminin size kalmasını sağlayacaktır- bu saatler içerisinde okumak, bir iş planı oluşturmak, fikirlerinizi kağıda dökmek, ilham verici bir konuşma dinlemek, yeni bir tarif denemek, motivasyonunuzu yükseltecek yazılar/alıntılar okumak veya meditasyon yapmak vb. verimli etkinliklerle ilgilenebilirsiniz.

TV izleme alışkanlığından kurtulmak kolay değildir, ancak yeterli miktarda kararlılık ve pratikle üstesinden gelinemeyecek hiçbir şey yoktur.

En işlevsel çözüm ise TV izlemenin yerini tutacak alternatif etkinliklerde bulunmaktır- yeni bir yemek tarifi denemek, kitap okumak, çocuklarla oynamak, sesli bir kitap dinlemek, yazmak, hedeflerinizi gözden geçirmek ve ilerleme kaydettiğiniz veya iyileştirme yoluna gideceğiniz alanları belirlemek, sevdiklerinizle sohbet etmek, çizim yapmak, resim yapmak, egzersiz yapmak vb. etkinlikler.

Ne yapıp edip TV karşısında harcadığınız süreyi azaltmaya bakın.

Örneğin genellikle günde 5 saat TV izliyorsanız, ilk hedefiniz bu süreyi her gün için birer saat azaltmak olmalıdır; ikinci hedef ise bu süreyi artı bir saat daha geriye çekmektir.

Öte yandan, güçlü bir iradeye sahipseniz, TV izlemeyi derhal % 80 oranında azaltma kararı alabilirsiniz, yani günde 5 saat TV izleyen biriyseniz, bu süreyi direkt olarak bir saate indirmiş olursunuz. Bu da fiziksel, zihinsel ve duygusal refahınızı artıracak aktivitelere yatırım yapabileceğiniz artı bir 4 saate sahip olacağınız anlamına gelir.

 

 46-Yapıcı Geri Bildirimlere Odaklanın.

Geri bildirimler, hangi konuda, ne derece ilerleme kaydettiğimizi gösterir ya da neleri düzelteceğimizi veya sorunlu alanlarımızı belirlerler. Bu sayede, hem iyi olduğumuz alanları keşfeder, hem de üzerinde çalışmamız gereken noktaları tespit edip onlara ağırlık verebiliriz.

Geri bildirim süreci yapıcı olmalı, mevcut düzeni yıkmaya değil iyileştirmeye odaklanmalıdır.

Geri bildirimden maksimum fayda sağlamak adına açıklayıcı sorular sormayı da ihmal etmemelisiniz.

Geri bildirimin etkili olabilmesi için zamanında yapılması gerekir. Geç kalmış bir geri bildirim, işlevselliğini yitirecektir. Dahası, belirli bir olay ya da etkinliğin hemen akabinde geri bildirime çok daha açık olur, daha fazlasını öğrenebilir veya aklımızda tutabiliriz.

Geri bildirimin faydalı olması için geniş kapsamlı veya belirsiz değil, spesifik olması da gerekir.

Geri bildirim sürecinde geri bildirim aldığınız ve zamanınızı sizin için harcayan kişilere teşekkürlerinizi sunmayı da ihmal etmemelisiniz. Geri bildirime ilişkin nezaket kurallarının aynısı geri bildirimde bulunurken de geçerlidir. Saygılı bir şekilde geri bildirimde bulunmalısınız.

Geri bildirim kişiye yönelik bir saldırı değildir, belirli davranış kalıplarının tanımlanmasını ve bu davranışların nasıl iyileştirebileceğini belirlemeyi amaçlar.

Geri bildiriminizi umursadığınız, potansiyeline yürekten inandığınız veya başarılı olduğunu görmek istediğiniz biriyle konuşuyormuşçasına yapmalısınız.

Ayrıca süslü ifadelerin geri bildirimin etkisini azaltacağını da bilmelisiniz. Lafı dolandırmadan konuşmak ve saygıyı elden bırakmamak arasında sağlam bir denge tutturmanız şarttır. Alıcınızın geri bildirime ilişkin tamamlayıcı sorular sormasına izin verin.

Kendinizi geliştirmenin ve başarıya ulaşmanın en etkili yolunun düzenli olarak geri bildirim talep etmek olduğunu unutmayın.

 

47-Umudunuzu Kaybetmeyin/ Beklenti Zihniyeti Geliştirin.

Başarı, iniş çıkışlarla dolu bir yoldur, düşüp kalksanız dahi yolculuğun keyfini çıkarmaya odaklanmalısınız.

Başardığınızı hayal edin. Beklenti zihniyeti geliştirin ve başarılı olacağınıza inanın. Direnin. Denemeye devam edin. Yol boyu çabanıza ilişkin olabildiğince şey öğrenmeye odaklanın, riske girmekten çekinmeyin ve başarıya ulaşmak adına başarısız olma riskini dahi göze alın.

Başarı bir kerede elde edilmez; çünkü o hedefin her geçen gün daha da iyiye gitmek olacağı devamlı bir süreçtir.

Nihai hedefinize ilişkin net bir vizyona sahip olmanız, sizi bu süreçte kalmaya ve denemeyi sürdürmeye zorlayacaktır.

Hedefi zihin gözünüzle görün ve ne yapıp edip ona ulaşmaya odaklanın.

Başarmanın nasıl bir şey olacağına ilişkin hayal kurmanın etkisini küçümsemeyin. Hedeflerinize sıkı sıkıya bağlanın ve sizi heyecanlandırmalarına izin verin.

 

48-Müteşekkir Olun / Minnettarlığınızı Göstermekten Çekinmeyin.

Başarı yolculuğunda karşılaşacağınız onca zorluğa rağmen vazgeçmemenin tek yolu her durumda şükredecek yeni bir şeyler bulmaktır.

Minnettarlık duygunuzu göstermeniz, bakış açınızı geliştirme konusunda da kayda değer miktarda bir yol kat ettiğiniz anlamına gelir.

Müteşekkir olmayı bilin; işiniz, yaşadığınız her yeni gün ve sizi destekleyen, her an yanınızda olan aileniz/arkadaşlarınızın varlığı için daima şükredin.

“Teşekkür” etmeyi asla unutmayın.

 

49-İnsanlara Yardım Edin/ Toplumsal Faydaya Odaklanın.

Hepimiz dünyayı çok daha iyi bir yer haline getirmeye uğraşır, bu sorumluluğu her daim omuzlarımızda hissederiz. Bu konudaki katkımız ne boyutta olursa olsun önemlidir.

Tek bir kişi dahi bütün dünyada fark yaratabilir.

İlhamı uzaklarda değil, kendi içinizde bulabilir, ya da başkaları için ilham kaynağı olabilirsiniz; cesareti kendi içinizde bulabilir veya başkalarını cesaretlendirebilirsiniz.

O halde karşılığında hiçbir şey beklemeden başkalarına yardım edin. Hayatlarına dokunun, onlara destek olun ve yardım etmeye çalışın. Gerektiğinde onlara hizmetinizi sunmaktan çekinmeyin. Birinin hayatının fırsatı olun. Ona yeni bir kapı açın-örneğin onu insan kaynakları yöneticinizle tanıştırıp hayalindeki işe kavuşturun ya da hayatının aşkıyla buluşturun.

Her daim nazik olmaya çalışın. İyilik tohumları ekmekten asla vazgeçmeyin. Hepimiz hayatımızın belirli bir noktasında birilerinin desteğine ihtiyaç duyup onlardan yardım almadık mı?

Lütfen aldığınız yardımların, yapılan iyiliklerin karşılığını verin. Uğrunuza gösterilen çabayı takdir edin. Bildiklerinizi başkalarıyla da paylaşın – herkes bir şeyler bilir, değil mi? Arkadaşlarınızla konuşun. Gerektiğinde onları övmeyi bilin.

Başkalarıyla iyi geçinin. Başarılarını kutlayın, onlara iyi dileklerinizi sunmaktan çekinmeyin. İlgi çekici olun, can kulağıyla dinleyin ve iltifatta bulunun. Güvenilir ve sağlam karakterli biri olun, etrafınızdaki insanların arkasını kollayın.

Bir hayır kurumunu destekleyin. Önem verdiğiniz bir amaç uğruna para dökmekten çekinmeyin.

Cömert olun – cömertlik sadece parayla ilgili bir şey olmak zorunda değildir. Zamanınızı paylaşmak, ihtiyaç duyan birine yardım etmeyi teklif etmek, birilerini ona yardımcı olacak veya hayatının fırsatına götürecek kişilerle tanıştırmak, birileri için yemek pişirmek vb. aktiviteler de cömertliğinizin somut birer ifadesi olabilirler.

Bunun dışında, hediyelerinizi, yeteneklerinizi, becerilerinizi, bilginizi paylaşabilir, insanları herhangi bir konuda eğitebilir veya kullanabilecekleri bir şablon, yöntem/ prosedür geliştirebilir, kontrol listesi hazırlayabilir, kılavuzlar oluşturabilir, referans kitapçıkları hazırlayabilir, bir blog sayfası açabilir ya da bir e-kitap yazabilir veya bir işin nasıl yapılacağına ilişkin video, konuşma, podcast vb. bir içerik oluşturabilirsiniz.

 

 50-Hayattan Keyif Almayı ve Eğlenmeyi Bilin.

Hayatınız bir işten öbürüne koşuşturduğunuz sonsuz bir meşguliyetten ibaret olmamalıdır.

Gerektiğinde yavaşlamalı ve hayatın tadını çıkarmak için zaman ayırmalısınız.

Manzaranın tadını çıkarın, rutinlerinizi yerle bir edin, alışılmadık yerlere gidin, farklı şeyler yapın, dinlenin, ailenizle ve arkadaşlarınızla takılın, meslektaşlarınızla mutlu saatler geçirin,sevdiklerinizin doğum gününü kutlayın.

Bir babyshower’a veya bir mezuniyet törenine katılın, tiyatroya gidin, yüzün, koşu yapın, uzun uzun yürüyün, parka gidin, film izleyin, dans edin, satranç oynayın, çocuklarınızla vakit geçirin, yeni bir yemek tarifi deneyin ve bol bol gülün.

Karaoke yapın, ızgara partileri düzenleyin, hayvanat bahçesine gidin, komşularınızı, ailenizi, arkadaşlarınızı, akrabalarınızı ziyaret edin, tatil yapın, gün doğumunu/batımını izleyin, fotoğraf çekin, favori sosyal medya platformunu ziyaret edin, arkadaşlarınızı evinize davet edin, bahçe işleriyle uğraşın, evinizi temizleyin, meditasyon yapın, zihninizi dinlendirin.

O kadar meşgul olmayın ki hayat sizi teğet geçmesin. Yavaşlayın ve her daim düz bir çizgide ilerlemeye çalışmayın. Hayatı kaçırmayın. Anılar yaratın, hayatın tadını çıkarın ve eğlenin.

 

51- Kişisel Bakımınıza Özen Gösterin.

Başarı için giyinmeyi bilmek ve kişisel bakımınızdan asla ödün vermemek de kariyer bilincine sahip bireyler için son derece önemlidir.

Peki, bunu nasıl yapacaksınız?

  • Mevcut işinizi gurur, stil ve zarafetle temsil edin.
  • İçinde olmayı arzuladığınız en üst mertebeye uyacak stilde giyinin. Bu noktada, aşırı pahalı kıyafetler satın almak zorunda değilsiniz.
  • Eşyalarınızı düzgün kullanın ve paranızı akıllıca harcayın. Tarz olduğu kadar kaliteli ve uygun fiyatlı öğeleri seçmeye odaklanın.Tutumlu olun.
  • Kişisel bakımınıza özen gösterin. Bu, küçük ayrıntılara dikkat etmenizi de gerektirecektir – deodorant kullanmak; iyi şekillendirilmiş, taranmış veya toplanmış saçlara sahip olmak, etkileyici bir saç kesimi/tıraşı yaptırmak gibi. Ayrıca, kesilmiş tırnaklara, temiz ve düzenli kıyafetlere, iyi cilalanmış, boyalı ayakkabılara; şık bir kemere, fulara veya atkıya yatırım yapmayı da unutmamalısınız.
  • Giyeceğiniz kıyafetin duruma uygunluğundan emin değilseniz, içgüdülerinize güvenin ve o kıyafeti kullanmaktan vazgeçin.

Şık ve profesyonelce giyinir, yetenekleriniz kadar tarzınızı ve duruşunuzu da geliştirebilirseniz, öz güveniniz artar. Üstelik bu güveni karşınızdakilere de yansıtacağınızdan ciddiye alınma ihtimalinizi de artırmış olursunuz-tüm bunlar başarıya ulaşma ihtimalinizi de artıracaktır.

Mutlaka okuyun: Giydiklerimiz Kariyerimizi Nasıl Etkiliyor?

 

52- Parçaları Birleştirin / Büyük Resmi Görün.

Hayat her zamankinden hızlı bir biçimde akıp gidiyor. Öyle ki bugün bilgiye dahi her zamankinden daha hızlı ve kolay bir biçimde erişebiliyoruz.

Maruz kaldığımız tonlarca bilgiyi düşününce kimi zaman edindiğimiz tüm bu bilgileri işlemek sıkıcı bir deneyime dönüşebiliyor, ancak yine de karar vermemize yardımcı olacak olanları fark edebilmemiz, gözden geçirebilmemiz, tanımlayabilmemiz ve anlamlandırabilmemiz şarttır.

Bunun yanı sıra, görünüşte ilgisizmiş gibi duran fikirleri, olayları, deneyimlere ilişkin kalıpları, eğilimleri tanımak ve parçaları birleştirmek için yetkin bir göze sahip olmak da önemlidir.

“Parçaları Birleştirme” yeteneği, başarı cephaneliğinize ekleyebileceğiniz en önemli silahlardan bir tanesidir.

Parçaları birleştirebilmek size stratejik bir avantaj da sağlar, bu sayede ufak tefek ayrıntıları ve bunların büyük resimle olan bağını görebilirsiniz. Tam tersini yapmanız da mümkündür.

Bu, aynı zamanda büyük liderlerin ayırt edici özelliklerinden olan vizyon belirleme, ileri görüşlülük, yaratıcılık, yenilikçilik, karar verme becerisi ve proaktif olmayı da destekleyecek çift yönlü bir süreçtir.

Parçaları birleştirebilmeniz için gözlem becerilerinizi mükemmelleştirmeniz ve karşınızdaki kişiyi bölünmemiş bir dikkatle dinlemeye çalışmanız yeterlidir.

Söylenen ya da söylenmeyen her şeye kulak verin, sözsüz iletişime odaklanın, meraklı olun, sorular sorun, farklı/yeni şeyler keşfedin, not alın, ilginç bilgiler edinin, bol bol okuyun, ağ kurun, işbirliğine odaklanın ve beyin fırtınası yapın.

Edindiğiniz bilgiler üzerine düşünün ve bu yeni bilgileri yaşamınız boyunca biriktirdiğiniz mevcut tüm anılarınız, gözlemleriniz, keşifleriniz ve geçmiş deneyimleriniz ile bağdaştırın.

Yaşam denilen bu büyük yapboza ilişkin parçaları ve bu parçaların birbiri ile ilişkisini anlamlandırmak için bilgi ve deneyimlerinizden yararlanın.

Bu bağlantıyı yakalamak genellikle kolay olsa da, kimi zaman mevcut neden ve sonuç ilişkisini görebilmeniz uzun sürecektir. Hatta bazen en ufak bir bağlantı dahi kuramazsınız.

Yapmanız gereken tek şey algılarınızı açık tutmak ve “parçaları tekrar tekrar birleştirmek”tir. Bu eylemi, sağlam bir inançla da desteklemelisiniz.

Unutmayın, belirsizlik sizin dostunuzdur; sizi olasılıklara inanmaya, keşfetmeye ve öğrenmeye zorlar, parçaları birleştirmenize ve büyük resmi görmenize olanak tanır.

 

53- Para Yönetimi Konusunda Uzmanlaşın.

Başarı konusu paradan bahsetmeksizin tamamlanmış sayılmaz.

Başarılı olmak için para yönetimi konusunda da uzmanlaşmanız gerekir.

Örneğin, maaşınızı nereye harcadığınızı biliyor musunuz?

Çoğu insan, harcamalarını ona göre planladıkları aylık bir bütçeye sahiptir. Ancak, kimi zaman aylık harcamalarınız bütçeniz ile eşleşmez. Peki, onca para nereye gider?

Bir ay boyunca yaptığınız her masrafı tutarlı bir şekilde izleyin ve kayıt altına alın, ardından giderlerinizi aylık bütçenizle karşılaştırın.

Bu, maaşınızı nereye harcadığınızı tespit etmenin en işlevsel ve en kolay yoludur.

Para yönetimi konusunda uzmanlaşmanız öncelikle bütçenizi iyi yönetebilmenize bağlıdır.

Bunun dışında, harcamalarınızı olabildiğince düşük tutmak, alışveriş listeleri kullanmak, tasarruf planı geliştirmek, kredi kartı kullanımınızı yönetmek, emeklilik planlaması yapmak, borçlarınızı azaltmak ve yatırım yapmak vb. yöntemlere de başvurabilirsiniz.

Son olarak, geliştirmeniz gereken finansal alışkanlıklara değinelim.

  • Kazandığınızdan daha azını harcayın.
  • Bir bütçe planı oluşturun.
  • Harcamalarınızı takip edin.
  • Tasarruf planı oluşturun.
  • Yatırım yapın.
  • Para yönetimi hakkında bilgi edinin.
  • Tasarruflarınızı otomatik ödemeler halinde gerçekleştirin.
  • Tasarruf ve yatırım yüzdelerinizi kademeli olarak artırın.
  • Gecikme bedeli ödemeyi önlemek için faturalarınızı zamanında ödeyin.
  • Ani bir dürtüyle büyük alışverişler yapmaktan kaçının.
  • Bir alışveriş listesi oluşturun ve listenize sadık kalın.
  • Mümkün olduğunca çok pazarlık edin ve indirim peşinde olun.
  • Toplu alışveriş yapmak veya dışarıda olabildiğince az yemek gibi genel tasarruf yöntemlerini araştırın.
  • Emeklilik planlaması hakkında bilgi edinin.
  • Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın.
  • Büyük alışverişleriniz için mağaza/fiyat karşılaştırmasına gidin.
  • Acil durum fonu oluşturun.
  • Borçlarınızı ödeyin.
  • Kredi kartı ekstrenizi düzenli olarak takip edin.

 

54- Başarınızı Ölçün ve Değerlendirin.

Başarı yolunda kaydettiğiniz ilerlemeyi düzenli olarak ölçün.

Süreci adım adım takip edin.

Performansınızı düzenli olarak değerlendirin ve bu süreçte belirlediğiniz ölçülebilir kimi hedeflere ulaştığınızda kendinizi ödüllendirmeyi yani başarınızı kutlamayı ihmal etmeyin.

Tıpkı bir yolculuğa çıkıyormuş gibi düşünmeli ve  nereye gittiğinize/varış noktanıza ya da oraya nasıl gideceğinize ilişkin zihinsel bir yol haritası çıkarmalısınız.

Başarı yolculuğunuz boyunca küçük molalar verip durum değerlendirmesi de yapmalısınız. Bulunduğunuz nokta ile varış noktanız arasındaki mesafeyi enine boyuna ölçüp tartın. Hedefinize ne kadar yakın veya ondan ne denli uzaksınız?

Şimdiye kadar yolun ne kadarını kat ettiniz? Doğru yolda mısınız? Beklediğiniz hızda mı ilerliyorsunuz? Herhangi bir düzenleme yapmanıza gerek var mı?

Yol boyunca herhangi bir engelle karşılaştınız mı? Peki, bundan sonra karşınıza çıkacak engelleri nasıl aşacaksınız?

Kendinize düzenli aralıklarla şu soruları sorun: “Şuana kadar neleri başardım, neleri başarmak istiyordum? İstediğim noktaya ulaşabildim mi? Ulaşamadıysam, neden?”

Bu soruları cevaplamada yararlanacağınız yegane kılavuzun vizyonunuz olmasına özen gösterin.

Yazılı, net bir vizyona ya da hedeflere sahip olmanız organize olmanıza yardımcı olur ve hedefe ilişkin faaliyetlerinizi düzgün bir biçimde listelemenizi sağlar.

Varış noktanız zihninizde açık ve net bir biçimde yer etmiş olmalıdır. Hedefe ulaşmanız ancak bu şekilde mümkündür.

Vizyonunuzla bağdaşmayan şeyleri tespit etmeli, gerektiğinde hayatınızdan çıkarabilmelisiniz.

Bu sayede, hedefinize tam anlamıyla odaklanır ve çok daha üretken bir birey olursunuz. Ne yaptığınızın bilincinde olur, başarı yolunda emin adımlarla ilerlersiniz.

 

 

 

Başarı için planlama:

1 – Başarılı olduğunuzu hayal edin

Einstein hayal gücünün bilgiden daha önemli olduğunu söylemiştir. Başarınızı ne kadar canlı ve ne kadar doğru hayal ederseniz gerçekleştirmeniz de o kadar kolay olur. Aynı şekilde mühendislerde önce köprüyü hayal eder sonra köprüyü inşa eder. Siz de başarınızın mühendisi olabilirsiniz.

Başarınızı hayal etmek için her gün birkaç dakikanızı ayırın. Başarılı olduğunuz bir film hayal edin. Filmde ne yapıyorsunuz? Başarı neye benziyor? Başarı hissinin tadını çıkarın ve ateşinizi canlandırmak için bu hissi motivasyon olarak kullanın.

Başarınızı hayal ederken sağlıklı bir motivasyon geliştirin. Başarılı insanlar kendilerine ve misyonlarına inanırlar. Bununla beraber aşırı narsistliğinizle diğer insanları kendinizden uzaklaştırmayın. Diğer insanlarda tıpkı sizin gibi başarılı olmak isterler. Hedefiniz, istediğinizi elde etmek için onları hor görmek olmamalıdır.

Mutlaka okuyun: Başarınızda Hayal Kurmanın Önemi

 

2 – Hayatınızın amacını veya hedefini bulun

Yapmaktan hoşlandığınız ve sizi tatmin eden şeyleri belirleyin. Yapmaktan hoşlandığınız şeyi belirledikten sonra bu bilgiyi hayattaki amacınızı veya hedefinizi bulmak için kullanın.

Yapmaktan hoşlandığınız şeyi bulmanız yol boyunca motive olmanızı sağlayacaktır. Gerçek tutkunuz satranç olduğu halde triatlon yapmaya zorlandığınızı düşünün. Hayli güç, değil mi? Şimdi de satranç turnuvasına katılma fırsatınızın olduğunu düşünün. Hedefiniz keyif aldığınız bir şeyi yapmaksa hedefinizi küçük parçalara ayırmak çok daha kolay olacaktır.

Hayatınızın amacını veya hedefini nasıl belirleyeceksiniz? Bu herkes için zordur ancak belirlemek için deneyebileceğiniz birkaç yol vardır:

Kariyer koçuyla konuşun veya iyi bir psikoloğu ziyaret edin.

Farklı işleri deneyin. Sizi en az tatmin eden işin bile öğrenmenize yardımcı olacağını aklınızdan çıkarmayın.

Yapmaktan keyif alacağınız bir işi yapmayı deneyin. İster bira yapmak olsun ister sanat danışmanlığı olsun sevdiğiniz bir işi yapmanız başarı şansınızı artıracaktır.

Mutlaka okuyun: 10 Dakikada Hayat Amacınızı Bulun!

 

3 –  Kendinize göre başarının anlamını tanımlayın

Başarının sizin için ne ifade ettiğini bilmezseniz başarılı olamazsınız. Herkesin başarı tanımı farklıdır ve başka birinin başarı standardını kullanmak başkasının öğle yemeğini yemeğe benzer. Net hedefler koyun ve gerçekçi olun.

Hedeflerinize ne zaman ulaşacağınızı nasıl bileceksiniz? Standartlarınız ölçülebilir olmalıdır aksi halde bütün hayatınızı belirsiz bir hedefin peşinden koşmakla geçirirsiniz.

Diyelim ki işinizde iyi olmak istiyorsunuz. Terfi aldınız, zam aldınız ancak her zaman daha iyisini yapabileceğiniz için hala hedefinize ulaşamadınız değil mi? Daha da yükselebilirsiniz veya daha çok para kazanabilirsiniz. Ancak ne yazık ki sahip olduğunuz hiçbir şey yeterli olmayacaktır.

Bunu yapmak yerine kıstaslar belirleyin: “Hedefim verimliliğimi %30 arttırmak ve bir yıl içinde işe en fazla 5 kere geç kalmak.” Bunlar başarıldığı zaman ölçülebilir hedeflerdir, tatmin ve sonuç hissi verir, başarılı hissetmenizi ve kendinize güvenmenizi sağlar.

Mutlaka okuyun: Hedef Belirleme Yöntemleri

 

4 – Kendinize olan güveninizi dikkatli bir şekilde düşürün

Doğru okudunuz: kendinize olan güveninizi düşürün. Başarılı olmak için kendinize çok güvenmeniz gerektiği iş dünyasında herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Ancak bazı insanlar, insanların daha çok başarılı olması için kendilerine olan güvenlerini azaltmaları gerektiğini düşünürler. Şu nedenlerle:

Düşük özgüven kritik geri bildirimlere dikkat etmenize ve kendinizi daha fazla eleştirmenize yardımcı olur. Örneğin mühendislik dünyası için Allah’ın bir lütfu olduğunuza inanırsanız büyük olasılıkla geri bildirimlere karşı kapalı olursunuz. Kendinizi doğru bir şekilde eleştirebilmelisiniz. Başarılı insanlar tam olarak böyle yaparlar.

Düşük özgüven daha çok çalışmanızı ve daha çok hazırlık yapmanızı sağlar. Bir sonraki salıya kadar sunumunuza hazırlanacağınıza inanmazsanız pratik yapmak ve rakamların üzerinden geçmek için daha çok zaman harcarsınız.

Düşük özgüven daha az narsist olmanızı sağlar. Daha az narsist olan insanlar iş arkadaşlarına karşı saygılı olurlar. Saygının sizi başarıya ulaştıracağı bir sır değildir.

Mutlaka okuyun: Yapıcı Öz Eleştiri Nasıl Yapılır?

 

5 – Hedefinize ulaşmak için zaman çizelgesi yapın

Hedefinize ne zaman ulaşacağınızı bilmezseniz başarılı olup olmadığınızı belirlemeniz de zorlaşır. Zor ama başarılabilir bir zaman çizelgeniz olsun. Fransa bisiklet turnuvasını sıfırdan iki senede kazanmak mantıklı değildir ancak en az 20 ücretli müşterinin önünde bir komedi gösterisi yapmak mantıklıdır.

 

6 – Hedeflerinize ulaşmak için ihtiyaç duyacağınız şeyleri/becerileri/malzemeleri belirleyin

Örneğin ünlü bir konuşmacı olmak istiyorsanız engin kelime bilgisine, sağlam bilgi birikimine, konuşma yazma, ses duruluğuna ve sunum becerilerine ihtiyacınız olacaktır. Yani uzun vadeli hedeflere ulaşmak için bir ihtiyaç listesi belirlemeniz gerekir.

 

7 – Meraklı Olun

Başarılı insanların birçoğu oldukça meraklıdır. Bir şeylerin nasıl olduğunu anlamazlarsa veya bir sorunun cevabını bilmiyorlarsa öğrenmeye çalışırlar. Bu sayede kendilerini keşfetme arayışına girerler ki bu yolculuk, varış noktası kadar önemlidir.

Mutlaka okuyun: Merak Duygusu Neden Çok Önemlidir?

 

8 – Geliştirmeniz gereken becerilerinizi ve dış kaynaklardan temin edebileceğiniz becerileri belirleyin

Dış kaynak kullanımı zaman yönetimiyle alakalıdır. Üstün yeteneklere sahip olduğunuzu düşünebilirsiniz ancak güçlerinizin de sınırları vardır.

Son verdiğiniz örnek üzerinden gidelim. İyi bir konuşmacı olmak için sesinizi ve sunum becerilerinizi geliştirmeniz gerekir çünkü bunlar bir konuşmacının ihtiyacı olan temel becerilerdir. Ancak konuşma yazma beceriniz eksikse bir uzman aracılığıyla dış kaynak kullanımına gidebilirsiniz. Buna akıllı çalışma denir. İyi liderlerin birçoğu kendi konuşmalarını yazmazlar, sadece konuşmayı doğru bir şekilde aktarmaya odaklanırlar.

Mutlaka okuyun: Başkalarından Nasıl Yardım İstenir?

 

Uygulama:

1 – Ana hedefinize odaklanarak küçük hedeflerinizi gerçekleştirin

Ağırdan almak için nedenler bulmayın. Balıklama atlayın ve küçük parçalara ayırmaya başlayın. Arenaya çıkmadan hangi problemlerin çıkacağını asla bilemezsiniz.

Hedefinizi küçük parçalara ayırın. Teknoloji şirketi açmak erişilemez bir şeymiş gibi görünüyor değil mi? Küçük hedeflere ayırın. Fikrinizi kolaylaştırmaya odaklanın, daha sonra finansman bulmaya odaklanın, daha sonra prototip geliştirmeye çalışın vb. Hedefinize parça parça hücum edecek vizyonunuz varsa gerçekleştirmek daha kolay ve az göz korkutucu olur.

Mutlaka okuyun: Yüzde 10 Kuralı: Küçük Adımlarla Büyük İlerleme Kaydetmek

 

2 – Dikkat dağıtan şeylerden mümkün olduğunca uzak durun

Dikkat dağıtan şeyler bakış açınıza göre ya yaşamın tuzu biberidir ya da yasak meyvedir. Daha açık olmak gerekirse: bir göreve %100 odaklanmanız neredeyse imkansızdır. Kısa süreli dikkat dağınıklığı normaldir. Ancak kısa süreli dikkat dağınıklıkları yüzünden hedefleriniz arka planda kalmaya başlarsa onlardan uzak durmanız gerekir.

Mutlaka okuyun: Etkili Odaklanma Yöntemleri

 

3 – Etrafınızda başarılı insanlar olsun

Etrafınızda başarılı insanların olması teşvik edicidir.  Bu kişilerle fikir alışverişinde bulunabilir ve hatta bu kişiler vasıtasıyla başka insanlarla temas kurabilirsiniz. Etrafınızda başarılı ve azimli insanların olması başarı kültürü oluşturmanızı sağlar.

Başarılı insanları araştırın. Etrafınızdaki başarılı insanları gözünüzün önüne getirin. Neler yapıyorlar? Hayata nasıl bakıyorlar? Tavsiyeler isteyin. Yaklaşımlarınızdan bazılarını onlara göre uyarlayın. Bilgi birikimi bedava olduğu kadar güçlüdür de.

Mutlaka okuyun: Zenginler Arkadaşlarını Nasıl Seçiyor?

 

4 – İnsanlara güvenin

Her şeyi çok yakından idare ve kontrol etmeye çalışırsanız ilerleme katedemezsiniz.

Hiç kimse tek başına ve büsbütün bağımsız olarak çalışamaz. Hoşumuza gitsin ya da gitmesin diğer insanlara bağımlıyızdır. Diğer insanlara güvenmek bir gerekliliktir, seçenek değil.

Ayrıca insanlara güvenmek inanılmaz bir motivasyon faktörüdür. Birine güvendiğinizde o kişi elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışır çünkü güveninize karşılık sizi ödüllendirmek ister. Bu çok güçlü bir teşvik edicidir.

Mutlaka okuyun: Her Şeyi Tek Başına Yapmaya Çalışmaktan Vazgeçmeniz İçin 5 Neden

 

5 – Bir akıl hocası bulun

Başarılı insanların birçoğunun arkasında akıl hocaları vardır. Akıl hocaları rehberliklerinin başarıyı beslemesinden memnuniyet duyarlar.

Akıl hocası size şu konularda yardımcı olacaktır:

Network: Network bağlantıları olan insanlarla temaslar kurmaktır. Bilinenin aksine ağ kurmak karşılıklı faydadır. Bir şey karşılığında birisine uzmanlık, fikir veya fırsat sunarsınız.

Sorun giderme: çözüm bulma fikirleri veya uygulamaları nasıl daha iyi hale getirebileceğinizi öğrenmektir. Akıl hocanız fikirlerinizi daha iyi hale getirmeniz için neleri değiştirmeniz gerektiği konusunda size yardımcı olur.

Strateji oluşturma: akıl hocasının vizyonu sizden daha geniştir çünkü başarılarıyla ve başarısızlıklarıyla uzun süredir oyundadır. Gelecekle ilgili stratejiler oluşturmak için deneyim miraslarından faydalanabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Doğru Akıl Hocası Nasıl Bulunur?

 

6 – Toplayabildiğiniz kadar bilgi toplayın

Çalışın. Anlayın. Öğrenin. Tekrar edin. İnsanlar inanılmaz varlıklar çünkü dünyaya bakarız, fikirsel bağlantılar kurarız ve bu bağlantıları hayatımızı güzelleştirmek için kullanırız. Bunların hepsi bilgi sayesinde olur. Öğrenme düğmenizi asla kapatmayın.

Mutlaka okuyun: Hayat Boyu Öğrenmeyi Benimseyerek Başarılı Olmak

 

7 – Hesaplanmış riskler alın

Fırsatların kucağınıza düşmesini beklemeyin. Konfor bölgenizin dışına çıkın. Onları ortaya çıkarın. Başarılı insanlar hesaplanmış riskler alarak büyük yatırımlar ( kariyerlerine, işlerine, eğitimlerine ) yaparlar. Risklerinize çalışın, olasılıkların sizin lehinize olduğunu farkettiğinizde gözünüzü karartın. Cesur olun.

Mutlaka okuyun: Hesaplanmış Riskler Alarak İş Hayatında Başarıyı Yakalayın

 

8 – Problemler çözün

Başarılı insanlar problem çözerek ve sorular cevaplayarak süreci desteklerler. Nerede olduğunuzun veya ne yaptığınızın bir önemi yok, etrafınıza bakın ve devam etmenin yollarını arayın. İnsanlar nelerle mücadele ediyorlar veya nelerden şikayet ediyorlar? Onların hayatını etkili bir biçimde nasıl kolaylaştırabilirsiniz? Bir şeylerin daha düzgün işlemesi için bazı durumları yeniden tasarlayabilir veya yeniden organize edebilir misiniz? Önemli boşlukları kapatacak ürünler veya hizmetler yaratabilir misiniz?

Hangi problemlerin çözülmesi sizi motive eder?

Sosyal problemler: Facebook insanlarla olan etkileşimimizi yeniden şekillendirdi. Yeniden şekillenmesi gereken bir sosyal problem olduğunu düşünüyor musunuz?

Teknolojik problemler: Dell gibi şirketler kullanıcı deneyimimizi beklentilerimizle uyumlu hale getirmek için daha küçük ve daha güçlü bilgisayar işlemcileri tasarlar. İnsanlara teknolojiyle alakalı çözümler sunabilir misiniz?

Stratejik problemler: IBM gibi danışmanlar daha üretken, karlı ve tedbirli olmaları için diğer şirketlere yardımcı olurlar. Birisinin stratejik bir problemini çözebilir misiniz?

Kişilerarası problemler: psikologlar ve evlilik danışmanları karmaşık insan ilişkilerini düzenlemeye yardımcı olurlar.  İnsanların diğerleriyle daha iyi anlaşmalarına yardımcı olabilir misiniz?

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Problemleri Çözmenin Yolları

 

10 – Teknolojiyi kullanın ve teknolojinin sizi kullanmasına izin vermeyin

Teknoloji oldukça güçlüdür; diğer insanlarla göz açıp kapayıncaya kadar temas kurmamızı sağlar, algoritmaları doğru ve hızlı bir şekilde hesaplar, veri girişi gibi sıradan görevleri kolay ve hızlı bir şekilde yerine getirir. Ancak izin verirseniz teknoloji ağırlık yapar. Enerjinizi ve verimliğinizi tüketir. İnternetin güzel ve kötü tarafı budur.

Mutlaka okuyun: Teknolojiye Ayak Uydurmak Neden Bu Kadar Önemli?

 

Tekrar deneme:

1 – Israrcı olun

masa-tenisi-oyuncusu

Başarısız olabilirsiniz. Kendinizi nasıl toparlayacağınız başarıyı nasıl tanımladığınızla alakalıdır. Pes etmeyin. İlk teşebbüsünüz başarısız olursa pes etmeyin.

Başarısızlığın sizi tanımlamasına izin vermeyin. Aküyü geliştirmek için 10,000 kere başarısız olan  Thomas Edison’a bu başarısız girişimleri sorarsanız: “Ben başarısız olmadım, sadece işe yaramayan 10,000 yol buldum” der.

Bahaneler uydurmayın. Başkasını veya bir şeyi suçlayarak başarısızlığınızı mantıklı hale getirmeyin. Bir şey sizin hatanızsa kabul edin. Bunu yapmanız değiştirmeniz gereken şeyi anlamanıza yardımcı olur. Başarısızlık sonrası uydurulan bahaneler durumu daha iyi hale getirmenizi engeller.

Başarısızlıklarınızdan ders çıkarın. Her başarısızlık öğrenme fırsatıdır. Bir hata yaparsanız ve öğrenmeyi reddederseniz aynı hatayı yeniden yapma olasılığınız artar. Bir hata yaparsanız ve hatanızdan ders çıkarırsanız aynı hatayı tekrar yaparak zaman kaybetmezsiniz.

Mutlaka okuyun: Hatalarınızdan Çıkarabileceğiniz Dersler

 

2 – Hayatın adil olmadığını kabul edin

Bu durumdan yakınabilirsiniz veya dışarı çıkabilir ve bunu değiştirmek için bir şeyler yapabilirsiniz. Haksızlıkları düşünmekle zaman kaybetmeyin ve bu durumu fayda olarak nasıl kullanabileceğinizi düşünün. Newton ağaçtan elma düştüğü ve kafasına çarptığı için şikayet edebilirdi. Ancak o ne yaptı? Yerçekimi yasasını buldu ve şu anda fiziğin babası olarak biliniyor.

 

3 – Başarının mutluluğu garantilemeyeceğini aklınızdan çıkarmayın

Başarı, bir hedefi gerçekleştirmek olarak görülür ancak her zaman mutluluk getirecek diye bir şey yoktur. İnsanların birçoğu başarılı olsalar da olmasalar da mutlu olabilirler.  Memnuniyet ve tatmin hayatta ne yaptığınızla değil hayata nasıl baktığınızla alakalıdır. Olaya bu bütünlükte bakın.

Yol boyunca gemileri yakmayın. Hayatın büyük bölümü kişisel ilişkiler olduğundan ilişkilerinize zarar vermeyin. Nükleer fisyon yapmanın daha ucuz ve etkili bir yolunu keşfettiyseniz ancak kimse sizden hoşlanmıyorsa, eşiniz ve arkadaşlarınız yoksa buna değer mi?

Deneyimlere nesnelerden daha çok değer verin. İnsanlar parayı saplantı haline getirmiştir. İşin ilginç tarafı bilim adamları parayla satın aldığımız eşyalara göre deneyim anılarımızın bizi daha çok mutlu ettiğini düşünmektedirler. Yol boyunca güzel insanlarla güzel anlar paylaşın. Bunu yaparsanız mutlu olursunuz.

Mutlaka okuyun: Mutlu Olmanın Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 10 Yolu

 

4 – Düşünce tarzınızdan korku ve şüpheyi çıkarın

Her durumda pozitif olmaya odaklanın. Düşünceleriniz eylemlerinize rehberlik ederse verimliliğiniz artar.  aşarısız olursanız yeniden başlamaktan korkmamalısınız. Daha da başarılı olma fırsatını yakaladığınız için mutlu olmalısınız.

Mutlaka okuyun: Başarısızlık Korkusunu Yenmenin Yolları

 

Başarılı olmak için ipuçları

  • Kendinize güvenin ve yeteneklerinize inanın.
  • Sizden ve başarınızdan dolayı herkes mutlu olmayacaktır. Bazı insanlar size güvenmeyecek ve sizi kıskanacak. Bunlara karşı hazırlıklı olun ve sizi destekleyecek ve sizin adınıza mutlu olacak insanlar bulana kadar bu insanları görmezden gelin.
  • Her zaman alçakgönüllü olun. Fazla gurur çöküşe neden olabilir.
  • Başarılı olmanın anahtarı sevdiğiniz şeyi bulmak ve bu şeyde uzmanlaşmaktır.
  • Başarıya giden kısa bir yol yoktur. Başarı hazırlıkla, sıkı çalışmayla ve başarısızlıktan çıkartılan derslerle elde edilir.
  • Başarı sadece iradeyle gelmez. Tutarlılık ve kararlılık gerektirir. Bir şeyi bir kere yapmak büyük fark yaratmaz, bir şeyi birden fazla kez yaparsanız başarılı olursunuz.
  • Başarılı olmanızı sağlayacak şey içinizdedir.

 

Uyarılar

  • Diğer insanların görüşleriyle ilgili fazla endişelenmeyin. Sadece başarmak istediğiniz şeye odaklanın.
  • Davranışlarınızla örnek olun. Diğerleri başarılarınızı görürse sizin yaptıklarınızın üstüne nasıl çıkabileceklerini düşünmeye başlarlar.
  • Saygılı ve kibar olun. Başarılı olmak için diğer insanlara saygısızlık yapmamanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.

 

Başarılı İnsanlardan Başarı Sözleri

Hayatta nasıl başarılı olunabileceğine ilişkin bir sürü ipucu ve strateji vardır ancak başarıyı yakalamış insanların ayak izlerini takip etmekten daha iyi bir yol olamaz. İşte dünyanın en başarılı ve ünlü insanlarından başarı ipuçları:

 

1 – Büyük düşünün

kucuk-isletmelerin-buyuk-isletmelerle-rekabet-etme-yollari

“Çoğumuz için en büyük tehlike zor bir hedef seçip o hedefi başaramamak değil, kolay bir hedef seçip o hedefi başarmaktır”

Rönesans sanatçısı, Michelangelo Buonarroti

 

2 – Yapmaktan hoşlandığınız şeyi bulun ve yapın

mutlu-girisimcilerin-6-sirri

“Eğer işinizi yapıyorsanız ve karşılığında size para ödenmesini beklemiyorsanız başarıya giden yoldasınız demektir”

Medya imparatoru, Oprah Winfrey

 

3 – Hayatı nasıl dengeleyeceğinizi öğrenin

en-iyi-yatirim-araci

“İş ve yaşam arasında sürekli bir çekişme, barış ve kaos arasında değişmez bir savaş vardır.  İkisine de hakim olunamaz ancak ikisine de etki edilebilir. Başarının anahtarı bunu nasıl yaptığınızdır”

Nike’ın Ceo’su Phil Knight

 

4 – Başarısızlıktan korkmayın

basarisiz-bir-girisimden-cikartilan-dersler

“Başarısızlık yeniden ve daha akıllıca başlama fırsatından başka bir şey değildir”

Ford Motors’un kurucusu Henry Ford

 

5 – Başarılı olmak için sarsılmaz derecede azimli olun

nasil-basarili-olunur

“Başarılı bir adam olacağım diye kesin bir karar verdim. Ve ne saatler, ne iş gücü miktarı, ne de para miktarı elimden gelenin en iyisini yapmamı engelleyemedi. Ve o tarihten beri bunu yapıyorum ve bu sayede kazandım. Biliyorum”

KFC’nin kurucusu Colonel Sanders

 

6 – Girişken olun

ozel--is-hayat-basari

“Uzun zamandır dikkatimi çeken bir şey vardı. O da şu ki, başarılı insanlar nadiren geride duruyordu. Dışarı çıkıyorlardı ve bir şeyler oluyordu”

Rönesans dahisi, Leonardo da Vinci

 

7 – Çatışmaları engelleyin

zor-insanlarla-basa-cikma-yollari

“Başarının formülündeki en önemli içerik insanlarla nasıl baş edileceğini bilmektir”

Amerika’nın 26. Başkanı, Theodore Roosevelt

 

8 – Yeni fikirler sunmaktan korkmayın

2015-icin-is-fikirleri

“Yeni bir fikri olan insan, o fikir başarıya ulaşana kadar delidir”

Ünlü yazar Mark Twain

 

9 – Başarılı olmak için kapasitenize inanın

basarili-girisimciler

“Hayal ederseniz, yapabilirsiniz”

Walt Disney şirketinin kurucusu Walter Disney

 

10 – Zihinsel tutumunuz her zaman olumlu olsun

super-is-fikirleri

“Zihinsel tutumu doğru olan bir insanın amacına ulaşmasını hiçbir şey engelleyemez, zihinsel tutumu yanlış olan bir insana dünyadaki hiçbir şey yardım edemez”

Amerika’nın üçüncü başkanı Thomas Jefferson

 

11 – Engellerin sizi durdurmasına izin vermeyin

girisimcilerin-almasi-gereken-riskler

“Cesaretsizlik duygusunun sizi yiyip bitirmesine izin vermeyin, eninde sonunda başarılı olacaksınız”

Amerika’nın 16. Başkanı Abraham Lincoln

 

12 – Çok çalışın

basarili-girisimcilerin-7-ozelligi

“İşinizde sıradan bir insanın kapasitesinin ötesinde olmak istemiyorsanız üst sıradaki pozisyonlar için uygun değilsinizdir”

JC Penney Inc’in kurucusu JC Penny

 

13 – Sezgilerinizin peşinden gitmek için cesur olun

girisimcilik-uzerine-50-soz

“Kalbinizin ve sezgilerinizin yolundan gidecek cesarete sahip olun. Kalbiniz ve sezgileriniz ne yapmak istediğinizi bilirler. Bunun dışındaki her şey teferruattır”

Apple’ın kurucu ortağı Steve Jobs

 

İlginizi çekebilir

Başarı Hikayeleri
Başarılı İnsanların Sahip Olduğu 30 Özellik
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar