İnsanların Zengin Olamamasının 5 Nedeni

“İnsanlar neden zengin olamıyor?”

Bizimki gibi bir ülkede neden bu kadar “az” kişi finansal anlamda özgürlüğünü ilan edebiliyor? Bunun altında yatan birkaç sebep bulunuyor. İşte sizlere, insanların zengin olmamasının 5 nedeni:

 

1- Çevrelerinde Zengin Kişilerin Olmaması

zengin-fakir

Zenginlerle orta sınıf insanların düşünce yapıları birbirinden çok farklı. Orta sınıf insanların zengin olmaları için düşünce yapılarını kökten değiştirmeleri gerekiyor. Ancak, orta sınıf insanların çevrelerinde hep kendileri gibi orta sınıf insanlar bulunuyor. Okulda ve iş yerinde hep, zengin olmayan kişilerle arkadaşlık kuruyorlar. Bu yüzden düşünce yapılarını değiştirebilmeleri pek kolay olmuyor. Orta sınıftan bir kişi 20 yaşına kadar olan gelişim çağında zengin kişilerle arkadaşlık kurarak yetişkin bir birey haline gelseydi, zengin olma ihtimali halihazırda zengin olan kişilerinkiyle eşit olurdu.

Zengin ailede büyüyenlerin zengin, fakir ailede büyüyenlerin fakir olmasının en büyük sebebi tam olarak budur.  Doğru düşünce yapısı…

Mutlaka okuyun: Orta sınıf ve zengin insanlar arasındaki 10 fark

 

 

2- Karar Vermemek

karar

İnsanların zengin olmamalarının 2. nedeni, zengin olmak için karar vermemeleridir.

Bir insan ne kadak çok kitap da okusa, eğitime da katılsa ve zengin kişilerle arkadaşlık da kursa farklı bir şey yapmaya karar vermediği sürece hayatında hiçbir değişiklik olmaz. Kişi, zengin olma kararı alıp bu kararı pratiğe dökecek girişimlerde bulunmazsa yerinde sayar, durur.

Her zaman yaptığınız şeyleri yapmaya devam ederseniz her zaman elde ettiğiniz sonuçları elde edeceğinizi unutmayın.

 

3- Ertelemek

zaman-yonetimi

İnsanların zengin olamamasının 3. nedeni, işten kaçmalarıdır.

İnsanlar onlara finansal olarak zenginlik getireceğini bildikleri bir işe başlamamak için her zaman iyi bir bahane üretirler. İşe başlamak için doğru mevsim değildir, doğru yıl değildir, piyasa koşulları uygun değildir, o işe atıldıklarında güvenceli hayatlarına zeval gelebilir vb.

Kişi zengin olabileceğinin farkına varsa bile bu alışkanlıktan vazgeçmediği sürece planlarını bilinmeyen bir geleceğe ertelemiş olur. Ve yarın olduğunda, her şey için çok geç olabilir.

Mutlaka okuyun: Neden Erteliyoruz?

 

4- Hazzı Erteleyememek

çok para harcamak

Ekonomistlerin tabiriyle “hazzı erteleyememek” insanların zengin olamayışlarının 4. nedeni.

İnsanların çoğu, kazandıkları parayı son kuruşuna kadar harcamaya ya da kredi kartıyla alışverişe karşı koyamamaktadır. Şayet hazzı erteleyemezseniz ve kendinizi harcama konusunda disipline edemezseniz, zengin de olamazsanız. Finansal özgürlüğünüzü kazanmak istiyorsanız bütçe hazırlamayı yaşam boyu bir alışkanlık haline getirmeniz gerekli.

Şu ünlü söz bu durumu çok iyi özetliyor: ” Şayet para biriktiremiyorsanız, içinizde şahane şeylerin tohumu yoktur. “

Mutlaka okuyun: Çok Para Harcıyorum Ne Yapmalıyım?

 

5- Öngörüsüzlük

Diğerlerinden daha önemli olan 5. faktör ise zaman perspektifine sahip olamamaktır.

” Zaman perspektifi “, bir şeyi yapmaya ya da yapmamaya karar verirken bu şeyin ne ölçüde geleceğe yönelik olduğudur.

Uzun zaman perspektifine bir örnek olarak İngiltere’deki kaymak tabakanın, çocuklarını doğar doğmaz Oxford ya da Cambridge’e kaydettirmeleri gösterilebilir. Çocuğun üniversite çağına kadar yaşamama ihtimali olsa bile bu sık görülen bir eğilim. Bu uzun zaman perspektifinin icraate dökülmüş hali. Çocuklarının istediği okula gitmesi için her ay 50 dolar birikim yapan genç bir çift, zaman perspektifine sahip bir çifttir. Uzun dönemde daha iyi sonuçlar elde etmek için kısa vadede fedakarlık yapmaya hazırdır bu çift. Bu perspektife sahip insanların ekonomik olarak özgür olması kaçınılmazdır.

Mutlaka okuyun: Zenginler Nasıl Düşünürler?

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir