İnstagram’a Reklam Nasıl Verilir?

Instagram, hemen her büyüklükteki işletmenin hedef kitlesine ulaşmasını sağlayacak inanılmaz fırsatlar sunan bir sosyal medya platformudur.

Ancak Instagram’a dahil olan marka/işletme sayısı her geçen gün arttığından rekabet gittikçe kızışmakta, dolayısıyla işletmelerin rakipleri arasından sıyrılması zorlaşmaktadır.

Ulaşmak istediğiniz belirli bir kullanıcı grubu mu var? Instagram sayesinde potansiyel müşteri gruplarına ulaşmanız, onlarla etkileşim kurmanız ve her birini gerçek birer müşteriye dönüştürebilmeniz mümkün, üstelik tüm bunları tereyağından kıl çeker misali kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Instagram, reklam uygulamasını 2015’in sonlarında başlattı. Bu uygulama sayesinde, pazarlamacılar Facebook reklam sistemini kullanarak Instagram’ın 1 milyardan fazla kullanıcısı içinde diledikleri herhangi bir müşteri segmentine rahatlıkla ulaşabiliyorlar. Instagram’ın 500 milyonluk günlük kullanıcı sayısı ise bu reklamları etkileşimleri ile karlarını artırmak isteyen tüm işletmeler/markalar için cazip kılıyor.

Instagram reklamlarından yararlanmaya yönelik kapsamlı bir kılavuz niteliğindeki bu yazıda işletmelerin Instagram reklamlarından ne şekilde yararlanabileceğinden bahsedecek; Instagram reklamı oluşturma, mevcut reklamların performansını değerlendirme ve bu sonuçları iyileştirmeye ilişkin bilmeniz gereken ince detaylara değineceğiz.

 

İçindekiler

Pazarlama sektörüne o veya bu biçimde dahil olmuş herkes Instagram reklamlarının sahip olduğu gücün farkındadır. Eskiden insanları yaşlarına, ilgi alanlarına ve davranışlarına göre bu denli spesifik bir biçimde ayırabilmeyi hayal dahi edemezdik, öyle değil mi? Şimdi bu fırsatı yakalamışken neden elimizden gelenin en iyisini yapmayalım? Bu kılavuzda ele alınacak çok şey var. Bu nedenle, yazımızı okunabilir kılmak adına aşağıda listeleyeceğimiz altı ana başlık üzerinden ilerleyeceğiz:

Bölüm 1. Instagram Reklamları Ne İşe Yarar? Kimler Kullanır? Bu bölümde Instagram reklamlarının işletme ya da markalara ne gibi bir fayda sağlayacağına, neden bu kadar popüler olduğuna ilişkin araştırmalara, reklamların işletmenize/ markanıza uygun olup olmadığını tespit etmenizi sağlayacak bilgilere ve başlangıç talimatlarına değinilecektir.

Bölüm 2. Instagram Reklamları Nasıl Oluşturulur? Bu bölümde reklam hedeflerini belirleme, hedef kitleyi seçme, reklam yerleştirme vb. konulara ilişkin ayrıntılı bilgileri bulacak, maliyet, bütçe ve süre planınızı yapabileceksiniz.

Bölüm 3. Instagram’da Kullanılan Reklam Formatları Nelerdir?  Instagram Feed (Akış) sayfanız ile Stories(Hikayeler) bölümünde kullanacağınız farklı formattaki reklam biçimlerine ve bu türden reklamları nasıl oluşturacağınıza dair bilgiye yer verilecektir.

Bölüm 4. Instagram Uygulaması Üzerinden Nasıl Reklam Oluşturulur? Mevcut Instagram gönderilerini birer reklama dönüştürmeyi nasıl başaracağınıza dair bilgi verilecektir.

Bölüm 5. Instagram Reklamlarının Başarısı Nasıl Ölçülür? Instagram reklamlarınızın etkinliği ile performansını ölçmek/ analiz etmek adına Facebook Reklam Yöneticisi’nden nasıl yararlanacağınıza ilişkin ipuçları yer almaktadır.

Bölüm 6. Sıkça Sorulan Sorular (SSS) ve İpuçları: Instagram reklamlarına dair aklınıza gelebilecek pek çok sorunun yanıtını bulabileceğiniz kısa bir bölümdür.

 

Bölüm 1. Instagram Reklamları Ne İşe Yarar? Kimler Kullanır?

İnternet kullanımının bir hayli yaygın olduğu günümüz teknoloji çağında gün geçmiyor ki hayatımıza yeni bir yenilik dahil olmasın. Bu yeniliği en sık gözlemleyebildiğimiz alanların başında ise sosyal medya platformları geliyor. Dünyanın en sık kullanılan sosyal medya uygulamalarının başında gelen Instagram bu değişimin en net örneklerinden birini oluşturuyor. Öyle ki başlangıçta yalnızca kullanıcı listemizdeki kişilere ait fotoğraf veya video içeriklerini takip etmede kullandığımız bu platform bugün sunduğu etkili ve güçlü reklam hizmeti ile de adından sıklıkla söz ettiriyor.

Peki, Instagram reklamları neden bu kadar önemli? Ne işe yarıyorlar? Markalar ve işletmeler onu neden kullanıyor? Dahası neden bu denli popüler?

Instagram reklamları;

  • Takipçi sayınızı artırır. Instagram, dünyanın en hızlı büyüyen sosyal medya platformlarından bir tanesidir. Araştırmalar, Instagram kullanan işletme veya markaların 2015’ten 2016’ya kadar olan bir senelik dilimde dahi yüzde 100’lük bir takipçi artışı yaşadıklarını ortaya koymuştur. Takipçi artışı hedef kitlenizi genişletebileceğiniz anlamına gelir. Bu artış, marka bilinirliğiniz ile işletme karınızı artırmanıza yardımcı olacaktır.
  • Dikkat çekmenizi sağlar. Kullanıcıların çoğu günde ortalama 50 dakikayı Facebook, Instagram ve Tiktok vb. sosyal platformlarda geçirirler. Öyle ki araştırmalar insanların mobil cihazları ile geçirdikleri her 5 dakikadan birini Instagram veya Facebook’ta harcadığını ortaya çıkarmıştır. Instagram’ın bu denli dikkat çekici bir platform olması burada yayınlayacağınız reklamların yani ürünlerinizin doğru alıcıya ulaşma ihtimalini artıracaktır.
  • İşletmenizi tanıtmanıza yardımcı olur. Instagram’a ilişkin bir diğer araştırma, kullanıcıların yüzde 60’ının Instagram aracılığıyla pek çok ürün veya hizmet hakkında bilgi sahibi olduklarını ortaya çıkarmıştır. Katılımcıların yüzde 75’i ise bir Instagram gönderisi gördükten sonra söz konusu siteyi ziyaret etmek, işletmeye veya sunduğu ürüne ilişkin araştırma yapmak ya da durumdan bir arkadaşa bahsetmek gibi eylemlerde bulunduklarını belirtmiştir. Yani Instagram reklamları ağızdan ağıza pazarlamanın en yaygın görüldüğü platformlar olup işletmelere niyetlerinin ne olduğuna ilişkin bilgi verme başka bir deyişle meramlarını anlatma fırsatı sunar.
  • Doğru hedef kitleye odaklanmanızı/ulaşmanızı sağlar. Instagram reklamları, Facebook’un hedef odaklı reklam sistemini kullanır. Bu sistem, işletmelere/markalara hedef kitlelerini konum, demografi, ilgi alanları, davranışlar vb. özellikler bakımından ayrıştırma olanağı sunar. Sizden ürün/hizmet satın alan veya sizinle etkileşime giren kullanıcılara odaklanabilirsiniz.
  • Etkileyici bir performansa sahiptir. Dünya genelinde binlerce reklam kampanyasını mercek altına alan Instagram’a göre, Instagram reklamlarının hatırlanabilirlik oranı diğer çevrim içi reklamlara kıyasla 2,8 kat daha yüksektir.

Instagram reklamları, yayınlanmaya başlandığı 2015’ten beri bir milyardan fazla kullanıcı eylemine yol açmıştır. Dahası Instagram, reklam kullanımını başlatmasını takip eden ilk altı ayda reklamcı tabanını 500.000’e çıkarmak suretiyle ikiye katlamayı başarmıştır.

Reklam ve pazarlama alanında hizmet veren Strata şirketi tarafından 2016 yılında yapılan bir anket ise reklam ajansı çalışanlarının yüzde 63’ünün müşteri taleplerini Instagram reklamları yoluyla karşılamayı planladıklarını ortaya çıkarmıştır. Bu, Instagram reklamlarının henüz herkes tarafından kullanılamadığı bir önceki yıla ait yüzde 34’lük orana kıyasla büyük bir sıçramadır. Yalnızca bu araştırma dahi Instagram reklamlarının neden en popüler sosyal medya reklam seçeneklerinden biri olduğunu gözler önüne sermeye yetecek niteliktedir.

Anlayacağınız, Instagram reklamları denemeye değer bir pazarlama aracı olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Instagram Reklamlarının İşletmelere Uygunluğu Nasıl Anlaşılır?

Instagram reklamları inanılmaz derecede güçlüdür, ancak bu işe atılmadan önce dikkate alınması gereken birkaç faktör vardır- unutmayın bu faktörler nihayetinde Instagram reklamı kullanımının işletmenize/markanıza uygunluğunu belirlemenize de yardımcı olacaktır.

 

1. Demografi- Hedef kitleniz Instagram kullanıcısı mı?

Araştırmalara göre, 20 Aralık itibarıyla en büyük Instagram kullanıcı kitlesini yüzde 26’lık bir oranla 15 yaş grubu oluşturmaktadır, bunu yüzde 23’lük paya sahip 18 ila 24 yaşları arasındaki gençler takip eder. Bir diğer araştırma ise kadınların (% 38) Instagram’ı erkeklerden (% 26) daha çok kullandığını ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle, Instagram reklamlarından yararlanmak isteyen işletme veya markaların demografik yapıdan haberdar olması önemlidir.

 

2. Konu – Hedef kitleniz Instagram üzerinden sektörünüz / ürününüz / hizmetinize ilişkin konuşmalar yapıyor mu?

Facebook, 13 farklı pazardan 13 ila 24 yaşları arasındaki 11.000 genç yetişkine yönelik anketi  sayesinde Instagram’daki en popüler konulardan bazılarının şunlar olduğunu keşfetmiştir:

  • Moda/ Güzellik
  • Gıda
  • TV / filmler
  • Hobiler
  • Müzik

Bu kapsamlı bir liste değildir. Bu yüzden, Instagram reklamı oluşturmaya kalkışmadan önce hedef kitlenizin Instagram’da en sık etkileşimde bulunduğu konular hakkında biraz araştırma yapmanızı tavsiye ediyoruz. Onların ilgisini çekmeyecek konulara odaklanmanın reklamlarınızı işlevsiz kılacağını unutmayın.

 

3. Görsel Hikaye Anlatımı – Hedef kitlenizin Instagram akışı ile harmanlayabileceğiniz görsel içerikler oluşturabilir misiniz?

Az evvel bahsi geçen Facebook araştırmasına göre, “Instagram kullanıcıları görsel içerikteki estetik kaliteyi önemser”. Instagram, görsel içerik odaklı bir platformdur, dolayısıyla öncelikli iletişim biçimini metinlerden çok görseller oluşturur.

Hali hazırda bol takipçili ve etkileşimli bir Instagram işletme hesabınız varsa saydığımız bu faktörlere dikkat ediyor olmanız muhtemeldir ve gerekli şartları sağlamış olduğunuzu varsayarsak Instagram reklamlarından yararlanmak sizin için uygundur. Ancak Instagram hesabınızı henüz açtıysanız, herhangi bir reklam harcaması yapmadan evvel Instagram’da var olmayı denemekle işe başlamalısınız.

 

Bölüm 2. Instagram Reklamları Nasıl Oluşturulur?

Instagram reklamlarının oluşturulma süreci oldukça kolaydır. Reklam oluşturmanın ve oluşturduğunuz reklamları yönetmenin beş farklı yolu vardır:

  • Uygulama içi reklamlar
  • Facebook Ads Manager(Facebook Reklam Yöneticisi)
  • Power Editor
  • Facebook Marketing Api (Api: Uygulama programlama ara yüzü)
  • Instagram Ortakları

Yazımızda bu yöntemlerden ilk ikisini ele alacağız (Instagram uygulaması üzerinden veya Facebook Reklam Yöneticisi aracılığıyla reklam oluşturma). Bunlar, sıraladığımız beş yöntemin en basitleridir, dahası işletmelerin çoğu Instagram reklamı oluşturmada bu iki yöntemi kullanır.

Power Editor ve Facebook Marketing API, aynı anda çok sayıda Instagram reklamı oluşturmak isteyen kullanıcılar içindir; Instagram Ortakları ise işletmelere reklam satın alma ve yönetme, topluluğunuzla etkileşim kurma ya da işletmenize has Instagram içerikleri oluşturma konusunda yardımcı olabilecek uzmanlardır.

 

Facebook Ads Manager(Facebook Reklam Yöneticisi) Kullanarak Nasıl Instagram Reklamı Oluşturulur?

Instagram’ın Facebook reklam sisteminin alt yapısından yararlandığını söylemiştik. Facebook’un reklam sistemi bir hayli kapsamlı olduğundan Instagram reklamı oluşturmak için yapmanız gereken birkaç şey var. Endişelenmeyin, yapacaklarınız bizim de ayrıntılı bir şekilde üzerinden geçeceğimiz birkaç adımdan ibaret.

  • Pazarlama hedefinizi belirleyin.
  • Reklam kampanyanıza bir isim verin.
  • Hedef kitlenizi, reklam yerleştirmelerinizi, bütçenizi ve sürenizi tanımlayın.
  • Reklamınızı oluşturun veya mevcut bir gönderiyi reklam amaçlı kullanın.

İpucu: Reklam adlandırma sürecinin sabit kuralları olmasa da, sizin (ve ekibinizin)reklamları birbirinden ayırabileceği bir sistem kurmak isteyebilirsiniz Örneğin; “Şirket Departmanı | İçerik / Teklif / Reklam Edilen Varlık/Ürün/Değer| Tarih | Yaratıcının Adı” sıralamasına uygun bir adlandırma süreci reklam yönetimini kolaylaştıracaktır.

Facebook Reklam Yöneticisi, çoğu pazarlamacının Instagram reklamı oluşturmada sıklıkla kullandığı bir yöntemidir. Kullanımı Instagram’ın uygulama içi reklam seçeneğinden çok daha kolaydır, üstelik bu yöntemle çok daha fazla şey yapmanız mümkündür.

Instagram reklamı oluşturmak pek çok açıdan Facebook reklamları oluşturmaya benzer. Facebook Reklam Yöneticisi her iki platformda da reklam oluşturmak, düzenlemek ve yönetmek için başvuracağınız yegane araçtır.

Facebook Reklam Yöneticinize erişmek için Facebook sayfanızın sağ üst köşesindeki oka tıklayın ve açılır menüden “Reklamları Yönet” i seçin.

Facebook Reklam Yöneticinize gitmek için şu doğrudan bağlantıyı da kullanabilirsiniz:

https://www.facebook.com/ads/manager/

Açılan sayfanın sol üst köşesindeki “Reklam Oluştur” düğmesini tıklamalısınız (Birden fazla işletme hesabınız varsa, ilk iş olarak Instagram reklamlarınız için tercih ettiğiniz işletme hesabını seçmeniz gerekecektir).

İpucu: Facebook Reklam Yöneticisi’ni kullanarak Instagram reklamı oluşturmak için ihtiyacınız olan tek şey bir Facebook işletme sayfasıdır. Bu iş için ayrı bir Instagram hesabına sahip olmanız gerekmez. Ancak İnstagram hesabınızı işletme sayfanıza bağlamanız şarttır.

 

Instagram Reklam Hedefleri Nelerdir?

Facebook, Facebook Reklam Yöneticisi ile işletmelerin şu 11 hedefe ulaşacağını vaat eder, ancak bu hedeflerin yalnızca aşağıda listelediğimiz sekizi Instagram reklamı oluşturmanızı mümkün kılar:

  • Marka bilinirliği
  • Erişim
  • Trafik
  • Etkileşim
  • Uygulama yüklemeleri
  • Video görüntülenmeleri
  • Potansiyel müşteriler bulma
  • Dönüşümler

Bu hedeflerin bir kısmı gayet basit ve anlaşılırdır- yapacağınız tek şey işletmenize uygun bir reklam hedefi belirlemek ve reklamınızı bu hedef doğrultusunda oluşturmaktır. Ancak, hedeflerin bazıları reklam oluşturup yayınlamadan önce yapılacak birkaç iş daha gerektirebilir. Yazımızın devamında her bir hedefe (ve Facebook Reklam Yöneticisi’ni kullanarak bunları nasıl oluşturduğunuza) ilişkin özet niteliğinde bilgiler yer almaktadır:

 

1- Marka bilinirliği

Marka bilinirliği hedefinin temelini reklamlarınızı fark etme ihtimali çok daha yüksek bir kitleye ulaştırmak oluşturur. Böylece, marka bilinirliğinizi de artırmış olursunuz. Bu hedef, Instagram reklamlarının içeriğinizle ilgilenme olasılığı en yüksek kişilere gösterilmesini ifade eder.

 

2- Erişim

Burada amaç reklamınızı olabildiğince çok sayıda insana ulaştırmaktır.

Bu hedef sayesinde Instagram reklamlarınızı kaç sayıda kişinin, ne sıklıkla izlediğini takip edebilir, reklam erişimini maksimuma çıkarabilirsiniz. Marka bilinirliği hedefinin aksine, bu aşamada izleyenlerin reklam konusuyla alakalı kişilerden oluşması beklenmez.

Bu hedefi seçtikten ve reklam kampanyanızı adlandırdıktan sonra, söz konusu reklam kampanyasıyla ilişkilendireceğiniz bir Facebook işletme sayfası da belirlemeniz gerekir. Bu sayfa, Instagram hesabı açmamış işletmelerin de Instagram reklamları aracılığıyla temsilini sağlayacaktır. Şayet Instagram hesabınız varsa ve onu kullanmayı tercih ediyorsanız, reklam oluşturma sürecinde Instagram hesabınızı Facebook hesabınıza bağlama seçeneğini kullanabilirsiniz.

İpucu: Instagram’da story(hikaye) reklamları oluşturmak için kullanabileceğiniz tek hedefin erişim olduğunu unutmayın.

 

3- Trafik

Web trafiğini doğru yönetirseniz, ziyaretçilerinizi Facebook içi veya dışı istediğiniz her hedefe rahatlıkla yönlendirebilirsiniz. Instagram reklamlarınızla yaratacağınız böylesi bir trafik, ziyaretçileri web sitenize veya uygulamanızı direkt olarak satın alabilecekleri bir uygulama mağazasına götürebilir.

Bu hedefi seçtikten ve reklam kampanyanızı adlandırdıktan sonra ziyaretçi trafiğini çekmek istediğiniz asıl noktayı belirlemeniz gerekir. Aşağıdaki seçeneklerden herhangi birini seçebilirsiniz:

  • Web sitesi veya Messenger
  • Uygulama (mobil veya masaüstü uygulamaları)

Reklamınızı oluştururken bir hedef URL(kullanıcıların web sitenizde reklamınızı tıkladıktan sonra eriştikleri sayfanın URL adresini) girmeniz gerekeceğini unutmayın.

 

4- Etkileşim ( Sadece İnstagram Reklamı Vermek İsteyenler İçin )

Bu hedefi kullanarak gönderilerinizi veya sayfanızı daha fazla kişinin görmesini sağlayabilir, etkileşimi artırabilirsiniz.

Bu amaçla gönderi etkileşimi, sayfa beğenileri, etkinlik yanıtları ve teklif talepleri vb. etkileşim türlerinden herhangi birini seçebilirsiniz. Instagram’da reklam vermek içinse yalnızca “Gönderi Etkileşimi”ni seçmeniz yeterlidir.

Halihazırdaki bir gönderiyi reklama çevirmek istiyorsanız, hedefiniz bu olmalıdır. Ancak, bu hedefle yalnızca mevcut bir Facebook işletme sayfası gönderisinin tanıtımını yapabileceğinizi unutmayın. Mevcut bir Instagram gönderisini tanıtmak için ise bunu Instagram uygulaması içinde yapmanız gerekecektir.

 

5- App(Uygulama) yüklemeleri

Bu hedefi seçmeniz insanları uygulamanızı indirebilecekleri bir mağazaya göndermenize yardımcı olacaktır.

App yükleme hedefinin artı bir özelliği daha mevcuttur – bölünmüş test (veya A / B testi) yapabilmenizi sağlar. Bu özellik, gelecekteki reklamlarınızı iyileştirebilmeniz adına reklamlarınızın farklı sürümlerini kolayca test etmenize olanak tanır. Böylece işletmenize en uygun reklam yöntemini tespit edip ona ağırlık verebilirsiniz.

Bu hedefi seçtikten ve reklam kampanyanızı adlandırdıktan sonra reklamını yapıp tanıtmak istediğiniz uygulamayı ve tercih ettiğiniz uygulama mağazasını (mobil uygulamalar için iTunes veya Google Play/ masaüstü uygulamaları için Facebook Kanvas) seçmeniz gerekecektir.

Reklam için her seferinde yalnızca tek bir platform seçebilirsiniz. Birden çok platform kullanmak için aynı reklamı yeniden oluşturmanız ve her seferinde bir başka platform seçmeniz gerekir.

 

6- Video görüntülenmeleri

İşletmeniz/Markanız hakkında farkındalık yaratmak için sahne arkası çekimleri, ürün lansmanları veya müşteri hikayelerinden oluşan videoları kullanın.

Bu hedefle tek bir videoyu dahi pek çok kişiye ulaştırabilirsiniz. Bu hedef gayet basit ve anlaşılır olup ekstra bir çalışma gerektirmez.

 

7- Potansiyel müşteri oluşturma

Burada işletmenize veya markanıza ilgi duyan insanları potansiyel birer müşteriye dönüştürecek bilgileri toplamak esastır.  Instagram reklamlarınız potansiyel müşterilerden satışa ilişkin bilgileri toplamanızı sağlar. Bu hedefi seçtikten ve reklam kampanyanızı adlandırdıktan sonra, bu reklam kampanyasıyla ilişkilendireceğiniz bir Facebook işletme sayfası da seçmeniz gerekecektir. Instagram hesabı olmayan işletmeler Facebook işletme sayfaları aracılığıyla Instagram reklamlarında temsil edilebilir.

Not: Facebook ve Instagram’daki potansiyel müşteri reklamları birbirinden şu açılardan farklıdır:

  • Instagram otomatik form doldurma uygulamasını tamamen desteklemez. Instagram üzerinden yalnızca şu alanları uğraşmaksızın doldurabilirsiniz: E-posta, İsim-Soyisim, Telefon numarası ve Cinsiyet.
  • Reklamlar farklı görünür. Instagram’daki potansiyel müşteri reklamlarının nihai amacına ulaşması için insanların reklamı açmaları ve kendilerine ilişkin bilgileri doldurmak adına birkaç sayfayı daha tıklamaları gerekir. Facebook’da ise farklı sayfalara ihtiyacınız yoktur, mevcut sayfanın aşağı indirilmesi bilgi girişi için yeterlidir.

Potansiyel müşteri reklamlarınızın Instagram’da görünürlük elde edebilmesi için Instagram’ın belirlemiş olduğu tasarım ölçütlerine uygun olmaları gerekir.

Reklamınızı oluştururken, bir potansiyel müşteri formu da oluşturmalısınız.

 

8- Dönüşümler

Kullanıcıların web siteniz veya uygulamanız aracılığıyla ödeme bilgileri ekleme veya satın alma gibi işlemleri yapabilmelerini sağlayın. Dönüşümleri izlemek ve ölçmek için Facebook Pixel (Facebook Pixel, en basit hali ile bir JavaScript kodudur. Bu kod ile Facebook reklamlarınızın performans takibini sağlayabilir, dönüşümlerinizi takip edebilir, reklam optimizasyonları yapabilir, hedef kitleler oluşturabilirsiniz) veya uygulama etkinliklerini kullanın.

Bu hedef ile insanları işlemlerini web siteniz veya uygulamanız bünyesinde yapmaya yönlendirebilirsiniz. Reklamlarınızı uygulama yüklemeleri hedefine benzer şekilde bölünmüş teste tabi tutmanız da mümkündür.

Bu hedefi seçtikten ve reklam kampanyanızı adlandırdıktan sonra, tanıtmak istediğiniz bir web sitesi veya uygulama ile dönüşümleri izlemenize yardımcı olacak bir Facebook Pixel kodu veya uygulama etkinliği belirlemelisiniz.

 

Hedef Kitleniz, Konumlandırma Stratejiniz ve Bütçenizi Oluşturun.

1- Reklamlarınızın hedef kitlesini tanımlayın.

Facebook reklamcılığı (ve bunun bir uzantısı olarak Instagram reklamcılığı), özel bir grup insanı hedef alma konusundaki benzersiz yeteneği nedeniyle güçlü bir pazarlama aracı olarak kabul edilmektedir. Aşağıda listeleyeceğimiz faktörleri bir araya getirerek işletmeniz veya markanız için net bir hedef kitle oluşturabilirsiniz.

  • Konum – Reklamlarınızı belirli yerlerdeki kişilere göstermek veya belirli konumları hariç tutmak için küresel bölge, ülke, eyalet, şehir adı veya bu konumlara özgü posta kodları ile adresleri kullanabilirsiniz.
  • Yaş – Reklamlarınız için 13 ila 65+ olmak üzere net bir yaş aralığı belirleyebilirsiniz.
  • Cinsiyet – Reklamlarınızı kadın erkek fark etmeksizin tüm cinsiyetlere veya yalnızca belirli bir cinsiyet grubuna hitap edecek şekilde oluşturabilirsiniz.
  • Diller – Hedef kitleniz seçtiğiniz konumda pek de yaygın olmayan bir dili kullanmadığı sürece bu bölümü boş bırakabilirsiniz.
  • Demografi – İnsanları eğitimlerine, istihdamlarına, aile hayatları ve yaşam tarzlarına göre hedefiniz olarak belirleyebilir veya kampanyanızın dışında tutabilirsiniz.
  • İlgi Alanları – İnsanları ilgi alanlarına, Facebook’taki etkinliklerine, beğendikleri sayfalara vb. konulara göre reklam kampanyanızın hedef kitlesine dahil edebilir veya hariç tutabilirsiniz.
  • Davranışlar – Hedef kitlenizi insanların satın alma eğilimleri veya niyetlerine, cihaz kullanımlarına, seyahat alışkanlıklarına, faaliyetlerine göre seçebilir veya kampanyanızın dışında tutabilirsiniz.
  • Bağlantılar – Sayfanız, uygulamanız veya etkinliğinizle bağlantısı olan kişileri hedefleyebilirsiniz.

Hedef kitlenizi belirlemede kullanacağınız ölçütler bunlarla da sınırlı değildir. Uygulamanızla veya içeriğinizle etkileşimde bulunmuş, yani işletmenizle bir şekilde haşır neşir olmuş insanlara ulaşmayı da hedefleyebilirsiniz (Facebook’un “Özel Hedef Kitle” Custom Audiences aracını kullanarak-ki bu Facebook tarafından hedef kitle seçebilmeniz için sunulmuş; kendi verileriniz ile de hedefleme yapmanıza imkan tanıyan güçlü bir pazarlama aracıdır). Hatta onlara benzeyen diğer insanları da hedefleyebilirsiniz (Facebook’un “Benzer Hedef Kitle” -“Lookalike Audience” aracını kullanarak).

Kriterlerinizi belirledikten sonra, Facebook Reklam Yöneticisi size seçtiğiniz hedef kitleye ilişkin verileri sunacaktır. Bu veri dökümü üzerinden şu bilgilere ulaşabilirsiniz:

  • Seçilen kitlenin ne denli spesifik veya geniş çaplı olduğu
  • Hedefleme kriterleri
  • Potansiyel erişiminiz
  • Tahmini günlük erişim

Son olarak, elde edeceğiniz verilerin özet niteliğinde olduğunu unutmamalısınız.

 

2- Konumlandırma/Yerleştirme ayarlarınızı doğru yapın.

Reklamlarınızın Facebook’ta değil de yalnızca Instagram’da görünür olmasını istiyorsanız, reklam konumlandırma işini doğru yapmanız gerekir. Facebook Reklam Yöneticisi, hem Facebook hem de Instagram konumlandırmalarını aynı anda seçmek üzere programlanmıştır. Seçiminizi Instagram reklamlarından yana kullanmak istiyorsanız:

  • “Konumlandırmayı Düzenle” yi seçin
  • Platformlar içerisinden “Facebook” (ve bazı hedefler için “Hedef Kitle Ağı”) seçimini kaldırın.

Instagram Story/Hikaye reklamları oluşturmak istiyorsanız, “Instagram” sayfanızın solunda yer alan oka tıklayın ve açılır menüden Hikayeler’i seçin.

İsterseniz, reklamlarınızın görünmesini istediğiniz mobil cihazları ve işletim sistemlerini (Android veya iOS) belirtebileceğiniz gelişmiş seçenekleri de kullanabilirsiniz. Bu yöntem özellikle de tanıttığınız şey bir mobil uygulama olduğunda kullanışlıdır. Örneğin,  iOS uygulamanızı tanıtmak istiyorsanız, “Yalnızca iOS Cihazları” seçeneğini işaretlemeyi tercih edebilirsiniz.

 

3- Bütçenizi ve sürenizi belirleyin.

Instagram reklamınızı oluşturmanın son adımı, reklama harcayabileceğiniz bütçeyi belirlemek ve bu reklamları ne kadar süreyle yayınlamak istediğinizi seçmek olacaktır.

Bütçeniz için günlük veya toplam bir bütçe belirleyebilirsiniz. Günlük bütçe, bir reklam seti veya kampanyası için gün başına harcayacağınız ortalama tutarı ifade eder. Toplam bütçe ise reklamlarınızın yayınlanma ömrü boyunca harcayacağınız nihai tutardır.

Yayın süresi konusunda ise şu iki seçenekten birini tercih edebilirsiniz: Reklamlarınızın sürekli olarak yayınlanmasına (siz toplam bütçenize ulaşana veya yayını duraklatana kadar) izin verebilir veya bir başlangıç ​​veya bitiş tarihi/saati belirleyebilirsiniz.

Bütçenizi ve yayın sürenizi ayarlamak için gelişmiş seçenekleri de kullanabilirsiniz. Bu işte yeniyseniz, şimdilik çoğu Facebook’un önerilerine göre düzenlenmiş olan bu seçenekleri göz ardı edebilirsiniz.

 

Instagram’a Reklam Vermenin Maliyeti Nedir?

Instagram ile Facebook’un reklam algoritmaları ortaktır. Maliyetleriniz ise bütçenize ve Manuel veya Otomatik ödeme teklifinden hangisini seçtiğinize göre değişecektir. Yine de Instagram Reklamları size asla harcamanız gerekenden daha pahalıya mal olmaz. Günlük 15 liralık bir bütçeniz mi var? Emin olun, Instagram Reklamları size asla günlük 15liradan fazlaya mal olmayacaktır.

 

Bölüm 3. Instagram’da Kullanılan Reklam Formatları Nelerdir?

Artık bütçenizi ve hedef kitlenizi belirlediğiniz, konumlandırma ayarlarınızı da düzgün bir biçimde yaptığınıza göre reklamınızı oluşturmaya hazırsınız.

Instagram reklamı oluşturmak için seçebileceğiniz altı ayrı format vardır – bunlardan dördü Instagram Feed(Akış)reklamları olup kalan ikisi ise Instagram Stories(Hikayeler) içindir.

 

1- Instagram Akış(Feed) Reklam Formatları

Instagram akışında kullanabileceğiniz reklam formatları şunlardır:

  • Carousel Reklamları (birden fazla kaydırılabilir resim veya video)
  • Tek Görsel
  • Tek Video
  • Slayt Gösterisi
  • Kanvas (Haber kaynağındaki reklama dokununca reklamı anında yükleyen bir deneyim)

İpucu: Önerilen tüm resim ve video özellikleri, Facebook Reklam Yöneticisinde medya dosyalarınızı yükleyeceğiniz bölüme göre listelenir.

 

Carousel Reklamları

Bu reklamlar, iki ve daha fazla kaydırılabilir resim veya video içeren reklamlardır. Bu format sayesinde, yalnızca hedef kitlenize daha fazla görsel sunmakla kalmaz, aynı zamanda düşük maliyetli ve yüksek etkileşimli gönderiler de hazırlamış olursunuz.

Peki, Carousel reklamları nasıl oluşturulur?

Instagram’ın sunduğu bu özellikten faydalanmak için öncelikle Facebook işletme sayfanızı oluşturmalı ve mevcut Instagram sayfanızı işletme hesabına dönüştürmelisiniz. Sonrasında bu iki sosyal medya hesabını birbirine bağlamanız gerekiyor. Böylece, Carousel reklamınızı Facebook sayfanız üzerinden kolayca oluşturabileceksiniz. Bu işlemin ardından, Facebook reklam yöneticisini açıp reklamınızın dahil olacağı kampanyayı seçin ve reklam oluştur butonuna tıklayın. Hedef ve konumlandırma bilgilerini doldurun, konumlandırma için Instagram’ı seçtiğinizden emin olun.  Sonraki adımda ana metin alanını Instagram reklamlarınızda kullanmak istediğiniz başlık ile doldurun. Unutmayın, ana metniniz kullanıcılar reklamı kaydırsa dahi aynı kalacaktır.

Son işiniz, carousel reklamınızın görsellerini seçmektir. Bir reklam için en fazla 10 kart seçebilirsiniz. Her kart için;

  • Bir resim, video veya slayt gösterisi yükleyin (Teknik özelliklere ilişkin bilgiyi söz konusu sayfada bulabilirsiniz).
  • Başlığı doldurun (Buraya yazacağınız metin, başlığınızın ilk satırını oluşturacak ve kullanıcı reklamınızı kaydırdığında değişecektir.
  • Hedef URL’yi girin (Bu, eylem çağrınızın/harekete geçirici mesaj düğmenizin yer aldığı web sitenize veya işletme sayfanıza ait URL’dir).
  • Reklama en uygun eylem çağrısını belirleyin.

İpucu: Facebook işletme yardım merkezi, carousel reklamlar için harika bir kaynağa ve SSS bölümüne sahiptir. Burada reklam örneklerini, en iyi uygulama kılavuzlarını, tasarım önerilerini ve daha fazlasını bulabilirsiniz.

 

Tek Görsel

Tek Görsel reklamları adı üzerine tek bir görsele yer verilen reklamları ifade eder. Tercihinizi bu formattan yana kullanırsanız, her biri tek bir resim içeren altı adede kadar reklam oluşturabilirsiniz.

Peki, ama nasıl?

Tek görsel reklamlarını oluşturmak carousel reklamlarından çok daha kolaydır. Yapmanız gereken ilk şey, reklamınızda kullanacağınız resmi seçmektir. Seçiminizi önceki yüklemelerinizden (yani Galerinizden) yapabilir, ücretsiz stok görseller seçebilir veya yeni görüntüler yükleyebilirsiniz.

Ardından, sıra ana metin alanını doldurmaya gelir (yani reklam başlığınızı). Başlığınız en fazla 300 karakterden oluşmalıdır, ancak üçüncü satırdan sonraki karakterlerin üç nokta (“…”) şeklinde görüneceğini ve tıklanmadığı sürece tamamının okunamayacağını unutmayın. Bu yüzden, en mantıklısı 125 karakteri geçmemektir.

Şayet web trafiğinizi artırmak istiyorsanız, “Bir web sitesi URL’si ekle” seçeneğini işaretleyin. Tek yapmanız gereken web sitenizin URL adresini yazmak ve bir eylem çağrısı/harekete geçirici mesaj düğmesi seçmektir. Kalan alanları ise doldurmanıza gerek yoktur-Ekran Bağlantısı, Başlık ve Haber Kaynağı Bağlantı Açıklaması alanları Instagram reklamlarında kullanılmaz.

 

Tek Video

Tek video reklamları ise video veya GIF içeren reklamlardır.

Bu reklam formatını seçtikten sonra, kitaplığınızdan bir video seçebilir veya sisteme yeni bir video yükleyebilirsiniz. Ardından, mevcut listeden videonuza uygun bir thumbnail(küçük video resmi) seçebilir veya videonuzu tanıtacak bu resmin ne olacağını bizzat belirleyebilirsiniz. Ayrıca, video altyazıları için bir SRT dosyası da yükleyebilirsiniz.

Bu işlemi bitirir bitirmez, ana metin alanını doldurmalısınız. Burada tek görsel reklamlarına benzer şekilde, en fazla 300 karakter kullanabilirsiniz, üçüncü satırdan sonraki karakterlerin üç nokta (“…”) şeklinde gösterilmesi kuralı burada da geçerlidir. 125 karakteri geçmemeye odaklanın.

Web sitenize trafik çekmek istiyorsanız, “Bir web sitesi URL’si ekle”  seçeneğini işaretleyin, web sitenizin URL’sini yazın ve bir harekete geçirici mesaj butonu seçin. Diğer kısımları (Ekran Bağlantısı, Başlık ve Haber Kaynağı Bağlantı Açıklaması) boş bırakabilirsiniz.

 

Slayt Gösterisi Reklamları

Slayt gösterisi reklamları, 10 adede kadar resim veya müzik yayınlayabilen döngüsel video reklamlarıdır. Carousel reklamlarını andırsa da burada görüntü kaydırmaları kendiliğinden ve bir müzik eşliğinde gerçekleşmektedir.

Slayt gösterisi reklamı oluşturma sürecinde mevcut bir slayt gösterisini kullanabilir veya sıfırdan bir slayt gösterisi oluşturabilirsiniz. Facebook Reklam Yöneticisi’nin kullanımı kolay bir slayt gösterisi oluşturma programı vardır. Resimlerinizi yükleyebilir, beğeninize göre düzenleyebilir, ayarlarınızı yapabilir ve istediğiniz müziği seçerek slayt gösterisi reklamınızı oluşturabilirsiniz.

Tıpkı bir video reklamlarında olduğu gibi videonuzu tanıtacak bir thumbnail/ küçük resim seçebilir ve videoya ait altyazı dosyalarınızı da sisteme yükleyebilirsiniz.

Sonrasında ise tercihinize göre ana metin alanını doldurabilir veya bir web sitesi URL’si ekleyebilirsiniz. Bu kısım, tek görsel ve tek video reklamları ile aynıdır.

İpucu:  Performansı yüksek bir Facebook işletme sayfası gönderiniz varsa ve aynı gönderiyi Instagram reklamınızda da kullanmak istiyorsanız, sayfanın üst kısmında yer alan “Mevcut Gönderiyi Kullan” seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Unutmayın, bu seçenekle yalnızca mevcut Facebook gönderilerinden birini seçebileceksiniz. Mevcut bir Instagram gönderisini kullanmak istiyorsanız, yazımızın 4. Bölümünü inceleyebilirsiniz.

 

Ekstra: Potansiyel Müşteri Reklamları

Potansiyel müşteri reklamları oluşturuyorsanız (yani potansiyel satış yaratma hedefini kullanıyorsanız), seçtiğiniz reklam formatından bağımsız olarak atacağınız bir adım daha vardır. Burada amaç potansiyel müşteri formu oluşturmaktır. Daha evvel oluşturduğunuz eski bir potansiyel müşteri formunu kullanabilir veya yeni bir tane oluşturabilirsiniz.

Yeni bir potansiyel müşteri formu oluşturmak için şu alanların doldurulması şarttır:

  • Karşılama ekranı (Bunu kapatırsanız ilk görünen şey hazırladığınız form olur).
  • Başlık
  • Görsel
  • Tasarım (Açıklama)
  • Ana metin
  • Sorular (Seçenekler listesinden seçim yapabilir veya işletmenize has sorular oluşturabilirsiniz.)
  • Gizlilik politikası (Kullanıcı bilgilerini toplayacağınızdan şirketinizin gizlilik politikasını da dahil etmelisiniz).
  • Teşekkür ekranı
  • Kullanıcıların formu doldurduktan sonra ziyaret edebilecekleri bir web sitesinin bağlantı linki

Bu alanları doldurduğunuz an “Bitir” i tıklayın, işte potansiyel müşteri formunuz hazır!

İpucu: “Bitir”i tıkladığınızda, potansiyel müşteri formu üzerinde herhangi bir değişiklik yapamayacağınızı unutmayın. Bu nedenle, “Kaydet” düğmesini kullanarak potansiyel müşteri formunuzun bir taslağını kaydetmeyi tercih edebilir, gerekli düzenlemeleri dilediğiniz zaman yapabilirsiniz.

2- Instagram Hikayeleri (Stories) Reklam Formatları

Instagram Hikayeleri üzerinden sunulan reklam hizmetleri bugün dünya çapındaki hemen her işletme tarafından kullanılabiliyor.

Instagram Hikaye reklamları, kullanıcılara ait hikayelerin arasında görünür. Instagram Hikayeleri iki ayrı formatta hazırlanabilir:

  • Tek görsel
  • Tek video

Not: Instagram Hikayeleri reklamları oluşturmak için, Erişim hedefini seçmeniz ve Reklam Alanları/Yerleştirme düzenleme bölümünde yer alan “Hikayeler”  seçeneğini işaretlemeniz gerekir.

Tek Görsel: Bu formatla tek bir görsel üzerinden her biri benzersiz altı ayrı reklam oluşturabilirsiniz. Bu reklamlar  tıpkı sıradan bir Instagram hikayesi görünümünde olup kullanıcı adının alt kısmında küçük bir “Sponsorlu” yazısı barındırırlar.

Tek görselli Instagram Hikaye reklamı oluşturma süreci oldukça basittir. Özel bir ayarlama yapmanız gerekmez. Yapılması gereken tek şey resimlerinizi yüklemekten ibarettir.

Piksel veya çevrimdışı izlemeyi etkinleştirmek isterseniz, seçenekleri “Gelişmiş Seçenekleri Göster” altında bulabilirsiniz.

Tek Video: Bu reklam formatı ise uzunluğu 15 saniyeye kadar olan bir video veya GIF üzerinden reklam yapmanıza olanak tanır.

Bu formatı kullanmak için videonuzu veya GIF dosyanızı sisteme yüklemeniz ve içeriğiniz için en uygun thumbnail’ı (küçük resim) belirlemeniz yeterlidir. Seçtiğiniz bu küçük resim videonuz oynatılmadan önce görülecek ilk şeydir, dolayısıyla insanların reklamınızı izleme kararını etkileyebilir.

Piksel veya çevrimdışı izleme özelliklerini etkinleştirmeye ilişkin seçenekleri “Gelişmiş Seçenekleri Göster” kısmından bulabilirsiniz.

 

Bölüm 4. Instagram Uygulaması Üzerinden Nasıl Reklam Oluşturulur?

Facebook Reklam Yöneticisi ile Instagram reklamları oluşturmanın bir diğer alternatifi ise Instagram uygulamasından yararlanmaktır. Bu, mevcut bir Instagram gönderisini reklam amaçlı kullanmanız anlamına gelir.

Bu iş için öncelikle şu şartları sağladığınızdan emin olmalısınız:

  • Instagram hesabınızı işletme profiline/profesyonel hesaba geçirin.
  • Instagram hesabınızın bağlı olduğu Facebook İşletme Sayfasının Yöneticisi olun.
  • Facebook’un Reklam Politikalarına uyun.

Ardından şu üç basit adımı takip edin:

 

1- Reklamını yapacağınız gönderiyi belirleyin.

Reklamını yapmak istediğiniz gönderiyi seçin ve mavi renkli “Tanıtımını Yap” (Promote) düğmesini tıklayın. Bu seçim sizi Facebook hesabınızda oturum açmaya yönlendirebilir.

 

2- Bir reklam hedefi seçin.

Facebook Reklam Yöneticisinden farklı olarak bu platformda seçim yapabileceğiniz yalnızca iki hedef vardır:

  • Daha Fazla Profil Ziyareti
  • Daha Fazla İnternet Sitesi Ziareti
  • Daha Fazla Mesaj

3- Hedef kitlenizi, bütçenizi ve sürenizi ayarlayın.

Tıpkı Facebook Reklam Yöneticisinde olduğu gibi Instagram üzerinden hazırlayacağınız reklamlarda da hedef kitlenizin kim olacağını, ne kadarlık bir bütçeye sahip olduğunuzu ve reklamınızı ne kadar süreyle yayınlamak istediğinizi belirleyebilirsiniz.

Bu platform da hedef kitlenizi konuma, ilgi alanlarına, yaşa ve cinsiyete göre ayrıştırma imkanı sunar. İsterseniz seçim otomatik olarak da bırakabilirsiniz. Ancak hedefleme yapmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

Reklamın toplam bütçesini yine siz belirlersiniz. Günlük veya yayın süresi kapsayan toplam bütçe seçeneklerini dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Reklamınızı yayınlamak istediğiniz gün sayısını sisteme girdiğiniz an reklam yayınınız başlar.

Her şey hazır olduğunda siparişinizi inceleyebilir, reklamın ön izlemesini görebilir ve nihayetinde tanıtımınıza başlayabilirsiniz.

Son olarak tanıtıma başla dediğinizde tanıtım inceleme için gönderilir ve uygun görülürse en geç 1 gün içinde yayınlanmaya başlar.

 

Bölüm 5. Instagram Reklamlarının Başarısı Nasıl Ölçülür?

Facebook reklamları gibi, Instagram reklamlarınızın performans verileri de Facebook Reklam Yöneticinizde yer alacaktır.

Facebook Reklam Yöneticisi raporu ilk bakışta karışıkmış gibi gelebilir ancak bu durumun gözünüzü korkutmasına izin vermeyin. Bu veriyi, tüm reklamlarınızın ve performans metriklerinin bulunduğu bir elektronik tablo olarak düşünmeli ve tablodan nasıl yararlanabileceğinize dair bir fikir edindiğiniz an işlerin daha da kolaylaşacağından emin olmalısınız.

Nasıl mı?

 

1- Reklam kampanyaları, reklam setleri ve reklamlar arasında geçiş yapın.

Yapmak isteyebileceğiniz ilk şey, büyük resmi anlamak adına oluşturduğunuz tüm reklamları bir arada görmeye odaklanmaktır. Facebook (ve Instagram) reklamları, şu basit, üç katmanlı yapıdan oluşur: Reklam kampanyaları> Reklam setleri> Reklamlar. Reklam kampanyaları, bu yapının en üst katmanı olup pazarlama hedefinizi/amacınızı belirlediğiniz aşamayı ifade eder. Her reklam kampanyası içeriğinde bir veya birkaç reklam setini barındırır. Reklam seti, hedef kitle belirleme, yerleştirme, bütçe ve sürenin belirlediği yapının ikinci katmanını oluşturur. Her reklam setinde bir veya birkaç reklam bulunur. Reklam ise yapının son aşaması ve insanların Facebook’ta gördüğü “nihai ürün”ü temsil eder.

Facebook Reklam Yöneticisi, reklam kampanyalarınız, reklam setleriniz ve reklamlarınız arasında geçiş yapmanızı sağlayan klasör benzeri bir gezinme özelliğine sahiptir. Bu şekilde, çeşitli reklam kampanyalarının, reklam setlerinin veya reklamların performanslarına ilişkin hızlı bir değerlendirme ya da kıyaslama yapabilirsiniz.

İpucu: Belirli bir reklam kampanyası, reklam seti veya reklamı bulmak için sayfanın üst kısmında yer alan arama çubuğunu kullanabilirsiniz.

 

2- Instagram reklamlarınıza ait performans metriklerini analiz edin.

Performans raporunuz tıpkı bir elektronik tablo misali Instagram reklamlarınızın performansını tek bakışta görmenizi sağlar. Reklamlardan elde edilen sonuçlar, reklamların maliyeti ve harcanan miktar gibi metrikleri net bir biçimde görebilirsiniz.

İlgilendiğiniz ölçütleri tam olarak göremiyorsanız, “Sütunlar: Performans”(Columns: Performance) açılır menüsüne ve ardından “Sütunları Özelleştir…”(Customize columns) seçeneklerine tıklayarak sütunları değiştirebilirsiniz. Bu seçimi yaptığınızda karşınıza çıkacak olan açılır pencereden dilediğiniz ölçütü seçebilir veya görmek istemediklerinizi devre dışı bırakabilirsiniz.

İstediğiniz ölçütleri (veya sütunları) elde ettiğinizde, herhangi bir sütunun başlığına tıklayarak verileri sıralama yoluna gidebilir veya sağdaki dışa aktar düğmesini kullanarak verileri dışa aktarabilirsiniz. Çok daha ayrıntılı metrikler veya grafikler görmek adına her bir reklam kampanyasını, reklam setini veya reklamı ayrıntılı olarak incelemek istiyorsanız, söz konusu reklamın adına tıklamanız yeterlidir.

 

Bölüm 6. Sıkça Sorulan Sorular (SSS) ve İpuçları

Facebook İşletme Sayfası olmadan Instagram reklamı oluşturabilir miyim?

Instagram reklamı yayınlamak istiyorsanız bir Facebook işletme sayfasına sahip olmanız gerekir.

Instagram hesabı olmadan Instagram reklamları oluşturabilir miyim?

Elbette, yapabilirsiniz! Tek ihtiyacınız olan bir Facebook sayfasıdır. Bu sayfayı herhangi bir Instagram hesabına bağlamadığınız durumlarda dikkat etmeniz gereken birkaç önemli konu ise aşağıda belirtilmiştir: 1- Facebook sayfa adınız ve profil fotoğrafınız insanların reklamların işletmenize ait olduğunu bilmelerini sağlamak amacıyla Instagram reklamlarınızda da kullanılacaktır. 2- Instagram reklamlarınıza düşen yorumları yanıtlayamazsınız. 3- Facebook sayfa adınız aynı zamanda Instagram isminiz de olacaktır, ancak bu ismin tıklanabilirlik özelliğine sahip olamayacağını unutmayın. Facebook sayfa adınız 30 karakterden fazlaysa, üç nokta (…) ile kısaltılacaktır.

Reklamlarımı hem Facebook hem de Instagram'da yayınlamalı mıyım?

Facebook kullanıcıları her iki platformu da kullanmaları konusunda teşvik eder. Dahası, bunu yapan işletmelerin en düşük maliyetle en iyi sonucu elde etmeleri adına reklam yerleşimlerini optimize eder. Facebook Pazarlama Merkezince yapılan bir araştırma bu optimizasyonun işlevselliğini kanıtlamıştır. Bu aşamada Facebook ve Instagram stratejilerinizin uyumlu olup olmadığını ve Facebook reklamınızın Instagram'a uyarlanabilirliğini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Örneğin, Instagram hesapları daha çok kullanıcı tarafından oluşturulan içeriklere odaklandığından, video pazarlama ipuçlarıyla ilgili bir Facebook reklamı Instagram akışı için uygun olmayabilir- büyük olasılıkla insanlara tuhaf görünecektir.

Instagram reklamlarım hangi cihazlar üzerinden izlenebilecek? Masaüstü bilgisayarlar üzerinden görünür olmaları mümkün mü?

Instagram reklamları yalnızca iOS ve Android cihazlarda bulunan Instagram uygulaması üzerinden izlenebilir. Instagram'a masaüstü bilgisayarlar veya diğer mobil siteler üzerinden göz atan kişilere gösterilmezler. Reklamlarınızı masaüstü bilgisayarlarda da görünür kılmak istiyorsanız, Facebook reklamları çok daha iyi bir seçenek olabilir.

 

Instagram Reklamı Oluşturmak İsteyenlere Özel İpuçları

Instagram reklamı oluşturmak (ve bunlar için ödeme yapmak) konusunda yeniyseniz, bu işin karmaşık olduğunu düşünmeniz muhtemeldir. Bu nedenle, yazımızın bu bölümünde ilk deneyimin yaratacağı bocalamayı bir nebze de olsa bertaraf edebilmek adına reklam oluşturmaya yönelik birkaç ipucundan bahsedeceğiz.

 

1- Instagram akışı ile uyumlu içerikler sunun.

Hedef kitlenizin Instagram akışındaki diğer fotoğraflarla uyumlu içerikler kullanın. Aksi takdirde, reklamınız inorganik bir içerik olarak algılanır ve etkinliğini yitirebilir. Yani hayatlara dokunayım derken kendinizi kapı dışarı edilmiş bulabilirsiniz. Bu duruma düşmeyi kim ister ki? O halde çizimler yerine gerçek insanlara veya ürününüze ait fotoğrafları kullanın ya da fotoğrafların üzerine yazı yazma fikrinden uzak durmakla işe başlayın. Instagram gönderilerinin çoğunda fotoğraflar üzerinde herhangi bir metne yer verilmez, dolayısıyla böyle bir paylaşım alakasızmış gibi görünebilir. Instagram kullanıcıları bunun bir reklam olduğunu anında algılar ve parmaklarının tek bir hareketiyle sayfayı kaydırıp reklamınızı görmezden gelebilirler.

İpucu: Reklamınızda metin kullanımı ne denli yoğun olursa elde edeceğiniz erişim o denli az olur (birkaç istisna dışında durum budur).

 

2- Kullanıcı içeriklerinden yararlanın(izinle).

Kullanıcı tarafından oluşturulan içerikler çok daha gerçekçidir ve potansiyel müşterilerin size güvenebilmesine yardımcı olur. Araştırmalara göre dünyanın dört bir yanındaki tüketicilerin yüzde 92’si arkadaşlarından ve ailelerinden gelen tavsiyeler vb. kazanılmış medyaya ait içeriklere diğer reklam içeriklerinden kat be kat fazla güvendiklerini belirtmiştir. Reklam tasarımınızda müşteri fotoğraflarını kullanmanız (elbette ki gerekli izinleri alarak) Instagram reklamlarınızı daha etkili hale getirir ve reklamlarınızın akışa uyum sağlamasına yardımcı olur.

 

3- Yerel bir kitleyle bağlantı kurmak için konum odaklı hedeflemeyi kullanın.

Bu, yerel işletmeler için harika bir tavsiyedir. Facebook reklam sistemi, belirli konumları hedeflemenize izin verirken, Instagram’ın işletme hesabı özelliği müşterilerin sizinle iletişim kurmasına veya işletmenize yönelmesine olanak tanır.

İştah açıcı menülerinizden birini resmeden bir akşam yemeği ve kullanıcının size anında ulaşabileceği bir harita veya yol tarifi sunan bir reklam yayınlayan yerel restoranlardan biri olduğunuzu hayal edin. Reklamınızı gören kullanıcının tek yapması gereken profilinize tıklamaktır. İşletme olarak bu sayede hem yeni bir müşteri hem de yeni bir takipçi kazanmış olursunuz.

 

Son Söz

Instagram reklamlarının işletmelerce ağırlık verilmeye değer bir alan olduğu aşikar. Tıpkı Facebook reklamları gibi, Instagram reklamlarının da sürekli bir gelişim içinde olduğuna ve her geçen gün daha iyi reklamların oluşturulmasına olanak tanıyacağına inanıyoruz.

Peki ya siz? Daha önce Instagram reklamları yayınladıysanız ne gibi stratejiler kullandınız ve bu reklamlardan nasıl bir verim aldınız? Bu süreçte ne gibi engellerle karşılaştınız? Lütfen yorum kısmında görüşlerinizi ve deneyimlerinizi bizlerle paylaşın.

 

İlginizi çekebilir

İnstagram’dan Para Kazanmak
Takipçilerinizi Katlayacak 45 Instagram Pazarlama Tekniği
Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir