İş Hayatında Nasıl Çevre Yapılır?

Bir etkinlikte insanlarla tanışmak, onlarla ayaküstü muhabbet etmek zaman zaman sıkıcı olabilir. Özellikle içine kapanık bir yapınız varsa bu daha da zordur.

Ancak söz konusu iş hayatı olunca çevre yapmanın önemini ne kadar vurgulasak az kalır. Size akıl hocalığı ve mentorluk yapacak birini, sizin şirketinizin sattığı ürünlere ihtiyaç duyan başka bir şirket sahibini, tam sizin aradığınız yeteneklerde bir mühendisi bir network etkinliği dışında nerede bulmayı düşünüyordunuz?

Sevin ya da sevmeyin, çevre yapmak durumundasınız. Anlamsız havadan sudan konuşmak ya da kartvizit değiş tokuş etmekten çok daha fazlasıdır çevre yapmak. Mesleki ağınızı geliştirir, sizi değerli ve önemli kimselerle tanıştırır, size hayal edemeyeceğiniz fırsatlar sunar.

İster resmi bir etkinlik olsun, ister arkadaşlarınızın arkadaşlarıyla katıldığınız bir parti olsun; çevre yapmayı, kendinizi anlatmayı ve insanları dinlemeyi öğrenmelisiniz. Bu meziyet hem iş hayatında hem de özel hayatınızda size birçok fayda sağlar.

Bu yazımızda sizlere daha etkili çevre yapmanın ipuçlarından bahsedeceğiz.

 

1. Çevre Yapmak Karşılıklı Bir Süreçtir

Çevre yapmakla ilgili bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri bunun karşılıklı bir şey olduğudur. Biriyle tanıştığınız zaman bu kişiye neler yaptığını sormanız kadar neler yaptığınızı da anlatmanız gerekir. Konuşmaya temel şeylerle başlayın: Adınız, şirketiniz, pozisyonunuz vs.

Giriş bölümünden sonra şu soruları sorabilirsiniz:

  • Siz neler yapıyorsunuz?
  • Ne tür hizmet ve ürünler sunuyorsunuz?
  • Müşterileriniz kim?
  • Satın alma süreci nasıl işliyor?
  • Sektörde durum nasıl?
  • Rakip firmalarla aranızda nasıl bir fark var?

 

2. Size Uygun Kişileri Belirleyin

Bir etkinlikteki tüm katılımcılarla tanışmanız mümkün olmayabilir. Bu nedenle ilişki kurmaya değer kişileri belirlemeniz gerek. Kendinizi bir sorunu çözebilen bir kişi olarak tanıtmaya da özen göstermelisiniz. Kısaca size fayda sağlayabilecek, sizin fayda sağlayabileceğiniz kişileri tespit etmeniz gerekiyor.

Çevre yaparken geçmişe dönüp bakabilirsiniz de. Üniversitede çevresi geniş bir arkadaşınız varsa bu kişiyle tekrar irtibat kurmayı deneyebilirsiniz. Aradan uzun yıllar geçmiş olsa bile bir merhabaya bakar her şey.

 

3. Tanışın ve Kaynaşın

Sizinle benzer ilgi alanlarına sahip kişilerle tanışmaya özen gösterin. Dans kursuna ya da pastacılık kursuna kaydolun. Burada kafa dengi insanlarla tanışıp kaynaşmanız daha ihtimal dahilindedir. Tabii sizin işinize yarayacak bir kursa ya da etkinliğe katılmanız önemlidir.

Her şehirde belli çevrelerin takıldığı mekanlar vardır. Örneğin motosiklet tutkunları A barında takılır, gazeteciler B lokantasına takılır, yaratıcı sektördeki beyaz yakalılar C kafesinde buluşur…

Bu tür sosyal ortamlarda insanlar daha rahattır, sosyalleşmeye, muhabbet etmeye daha hazırdır.

Yine yaşadığınız şehirdeki bir gönüllülük etkinliğine katılarak burada da birçok insanla tanışabilirsiniz.

 

4. Tekrar Görüşün

Ne tür bir etkinlik olursa olsun, ilk adımı atmak zordur. Ancak bir kere tanıştığınız ve muhabbeti hoşunuza giden bir kişiyle ikinci kez görüşmeye gayret edin.

Bu kişiyle yaptığınız sohbetten verim aldıysanız ve potansiyel bir karşılıklı fayda görüyorsanız bu kişiyi kahve içmek ya da yürüyüş yapmaya davet edebilirsiniz. Tamamen aranızdaki enerjiye ve ilişkiye bağlı olarak ikinci bir görüşme yapmaya çalışın.

 

5. Sosyal Etkinliklere Zaman Ayırın

Sosyal etkinliklere zaman ayırmalı, boş zamanlarınızı faydalı bir şekilde kullanmalısınız. Örneğin sektörel bir etkinlikten önce bu etkinliğe katılacak kişileri Facebook’tan ya da LinkedIn’den inceleyebilir, bu kişilerin özgeçmişlerini okuyabilirsiniz. Böylece katılımcılarla ne konuşacağınız, nasıl konuşacağınız konusunda bir ön bilgiye sahip olursunuz.

Yine internet üzerinde de sizin uğraştığınız ve çalıştığınız alanla ilgili forumlara ve web sitelerine üye olabilir, buralarda sorulan sorulara cevap verebilirsiniz. Böylece internet üzerinden arkadaşlıklar edinebilir, bu arkadaşlıkları reele taşıyabilirsiniz.

Medium, Twitter, LinkedIn gibi platformlarda bilgilendirici yazılar kaleme alarak konuyla ilgili kişilerle iletişime girebilirsiniz.

Kısaca çevrenizi zeki ve başarılı insanlarla donatın. Onların başarısı size ilham verecektir ve sizi daha iyi işler yapma konusunda motive edecektir. Tabii zeki ve başarılı insanlarla arkadaş olmak size birçok kapıyı da açacaktır.

 

6. Stratejik İlişkiler Kurun

İnternette ve gerçek hayatta çevre yaptıkça farklı alanlardan birçok değerli kişiyle arkadaş olursunuz. Ancak iş hayatı bağlamında size en çok faydası dokunacak kişileri seçerken biraz daha özenli olmanızda fayda var.

İdeal olarak 5 ila 10 stratejik ilişki kurmalısınız. Bu ilişkileri kurarken düzenli irtibat halinde olmayı, kaliteli zaman geçirmeyi, birbirinize fayda sağlamayı ihmal etmeyin.

Kurduğunuz ilişkilerin sayısı arttıkça tekrar bir gözden geçirme yapabilir, sık görüşmeniz gereken insanları yeniden belirleyebilirsiniz. Yani 5 yıl önce sık görüştüğünüz bir iş arkadaşınızla bugün yollarınız nadir olarak kesişiyor olabilir, ancak yine de köprüleri atmamalısınız. Az görüşüyor olsanız bile yine de arada bir hukukunuz olmalı. Zira bu kişiye bir daha ne zaman ihtiyaç duyacağınızı asla bilemezsiniz.

 

İlginizi çekebilir

İş Hayatında Doğru Arkadaş Nasıl Bulunur?
Zenginler Arkadaşlarını Nasıl Seçiyor?
İş Dünyasında Çevre Edinmenin Yolları
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir