İş Hayatında Stresi Azaltmanın Yolları

Ortalama bir iş yeri çalışanının gün içinde yapılacaklar listesinde 30 ila 100 arasında görev bulunuyor. Saatte yedi defa işleri yarıda bölünen çalışanların günde ortalama 2,1 saati dikkat dağınıklığı ile geçiyor. Büyük şirketlerde çalışan her 10 kişinin 4’ü kurumsal hayatın yeniden yapılandırılması sebebiyle geleceği hakkında belirsizliğe kapılıyor. Belki de bu yüzden, yetişkinlerin %40’ından fazlası gün içinde yaşanan olayları düşünmekten geceleri uyuyamadığını söylüyor.

İnsanlar kendilerini aşırı yorgun ve meşgul hissettikleri için onlara yardımcı olacak bir cevabın peşindeler.

Gün boyunca konsantrasyonu kaybetmemenin bir yöntemi var mı? İş yerinde yapılması gereken her şeyi yapıp işten çıktıktan sonra hâlâ enerjinizin olması mümkün mü? Etraftan gelen taleplere rağmen nasıl sinirlerinize hakim oluyorsunuz? Harvard’ın 10 yıl boyunca 6000 kişi üzerinde yaptığı iş yerinde stresi azaltma çalışması sonucu ortaya çıkan yöntemlerle karşınızdayız:

 

Tepki vermektense harekete geçin

Durumun bizim kontrolümüz dışında olduğunu hissetmeye başladığımız an stres duygusuna kapılıyoruz. Vücuda kronik stres hormonu salgılandıkça özgüvenimiz, konsantrasyonumuz ve genel sağlığımız bu durumdan kötü etkileniyor. Bu noktada yapılacak en doğru şey kontrol edebileceğimiz ve edemeyeceğimiz şeyleri tespit etmek. Karşımızdaki kişinin ne yapacağına biz karar veremesek de kendi hâl ve hareketlerimizi kontrol edebiliriz. Yani kendi %50’lik kısmınızı layığıyla yerine getirip geri kalan kısmı oluruna bırakmak en faydalısı.

 

Derin bir nefes alın

Eğer yoğun bir toplantının ardından kendinizi çok yorgun hissediyor ve kafanızı rahatlatma ihtiyacı duyuyorsanız birkaç dakika boyunca derin nefes alarak dengenizi sağlayabilirsiniz. Beş saniye boyunca nefesi içinize çekip, aynı süre boyunca nefesi tutun ve verin. 90 dakikalık bir yoga dersinde yakalayacağınız sükûneti ve konsantrasyonu üç dakika içinde çalışma masanızda yakalayabilirsiniz.

 

Sekteye uğramayın

Çoğumuz gün içinde bombardımana uğruyoruz. E-postalar, telefon aramaları, davetsiz misafirler, anlık mesajlar ve acil halledilmesi gereken ek işler günümüz çalışanlarının dikkatini her zamankinden çok daha fazla dağıtıyor. İşinizi bölen unsurları kontrol edemeseniz de, vereceğiniz tepkiyi kontrol edebilirsiniz. Burada yapabileceğiniz üç şey var: Sizi sekteye uğratan şeyi kabul edebilir, görmezden gelebilir veya önemini tespit edip ona göre bir plan yapabilirsiniz. Çoğu dikkat dağıtıcı unsur sürekli olduğu için tahmin edilebiliyor. Her duruma karşı belirli bir davranış biçimi edinmelisiniz. Ayrıca etrafınızdaki kişileri eğitebilir, bir işe odaklanmanız gerekirken sizin e-postalarınıza ve telefon aramalarınıza cevap vermelerini sağlayabilirsiniz.

 

Enerji ve konsantrasyon için gününüzü planlayın

Birçoğumuz gün içinde hiçbir plan program yapmadan çalışıyor, eğer 8 ila 10 saat arası çalışırsak daha çok şeyi halledeceğimizi düşünüyoruz. Fakat aksine, üretkenliğimiz azalıyor, stres seviyemiz artıyor ve ailemizle geçireceğimiz vakte ayıracak enerjimiz kalmıyor. Gün içinde vereceğiniz molaları önceden planlamak sizin için en sağlıklısı olacaktır. Bu molalarda yürüyebilir, masanızda esneme hareketleri ya da nefes egzersizi yapabilirsiniz. Eğer 90 dakika boyunca yoğun konsantrasyonla çalışırsak ve hemen ardından kısa bir mola verirsek, vücutlarımız strese karşı direnç kazanıyor ve yeniden canlanıyor.

 

Doğru şeyler yiyin ve iyi uyuyun

Kötü beslenmek sisteminizdeki stresi artıracaktır. Bu yüzden olabildiğince az şeker tüketmeli ve protein değeri yüksek besinler yemelisiniz. Yeteri kadar uyumadığınızda da vücut kendini yenileyemiyor. Eğer kafanızdan geçenler sizi uyutmuyor veya gecenin ortasında uyanıp bir daha uykuya dalamıyorsanız size yardımcı olacak basit bir ipucu verelim: Sağ burun deliğinizi parmağınızla kapatın ve üç ila beş dakika arası sadece sol burun deliğinizden nefes alın.

Mutlaka okuyun: İşteki Başarınızda Sağlıklı Olmanın Önemi

 

Olaylara farklı bir gözle bakın

İş yerinde yaşadığımız stresli olayları genellikle öznel bir bakış açısıyla yorumluyoruz. Fakat bir adım geriye gidip daha nesnel bir bakış açışı takınırsanız daha etkin olacak ve durumu kişisel algılamayacaksınız. Yaşadığınız sorunlarda hemen öfkelenmek ve korumacı bir tutum sergilemektense bu duruma sebep olabilecek nedenleri sorgulamanız sizin için en sağlıklısı olacaktır.

 

Çabuk sakinleşin

Kendinizi sinirli hissettiğiniz zaman vücudunuz ısınır ve sizi harekete geçmek için tetikler. Fakat doğrudan harekete geçmek ve yanlış bir şeyler yapmaktansa şu nefes tekniğini uygulamayı deneyin: Pipetten bir şey içiyormuş gibi nefes alın ve aldığınız bu nefesi burnunuzdan verin. Bu tekniği doğru uyguladığınızda dilinizin ucunda kuruluk ve serinlik hissedeceksiniz. Böylece sakinleşecek ve kendinize vereceğiniz cevap konusunda süre tanımış olacaksınız.

 

Kendi kendinizi strese sokmayın

Başkalarından onay bekleyerek kendi kendinizi strese sokmaktan vazgeçmelisiniz. Eğer çevrenizdekilerin ne düşündüğüne gereğinden fazla önem verirseniz bu kontrolünüz dışındaki düşünceler sizi strese sokacaktır. Başkalarının ne düşündüğüne odaklanmak yerine işinize odaklanırsanız emin olun çevrenizdekiler bu tutumunuzdan daha çok etkilenecek.

 

Öncelik sıranızı belirleyin

İşlerin teslim tarihleri yaklaştıkça öncelik sıraları değişebiliyor ve bu noktada neyin ne için önemli olduğuna karar vermeniz gerekiyor. Bunun sağlanabilmesi için ortada hiçbir anlaşılmazlığın olmaması son derece önem teşkil ediyor. Kuruluştaki rolünüzü, şirketin stratejik önceliklerini, kendi hedeflerinizi ve güçlü yanlarınızı anlamalısınız. En önemli ve hedeflerinizle en uyumlu görevler üzerine yoğunlaşarak yapılacaklar listenizi sadeleştirebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Önceliklendirmenin Önemi

 

Panik düğmesine basın

Bir sunumdan önce panik olanların ve nefesi daralanların doğru hareketlerle gerginlik seviyelerini düşürmeleri mümkün. Başparmağınızı orta parmağınızın yan tarafına bastırıp basınç uygularsanız kan basıncınız düzene giriyor.

 

Diğerlerine ilham verin

Sadece kendi davranışlarınızdan ve dış görünüşünüzden sorumlu olsanız bile hâlâ diğer insanların stresli davranışlarıyla başa çıkmak zorundasınız. Bu noktada, meslektaşlarınızın veya çalışanlarınızın kötü davranışlarını saygılı bir üslupla karşılamalı, bu davranışın ekip üzerindeki etkisini çalışanınıza sakince açıklamalı ve ondan değişmesini rica etmelisiniz.

Mutlaka okuyun: Başarılı insanların zor insanlarla başa çıkma yolları

 

Kendinize fazla yüklenmeyin

Her gün zihnimizden ortalama 60.000 düşünce geçiyor. Kafamızdaki olumsuz düşünceler de, en az dış etkenler kadar stresi tetikliyor. Bunun çözümü ise basit: Kendinizi haddinden fazla eleştirmek yerine morallendirin. Cesaret verici düşünceler size amacınıza ulaşma konusunda yardımcı olacak ve çevrenizdekilere ilham kaynağı olmanızı sağlayacaktır.

 

İlginizi çekebilir

İş Hayatında Verimliliği ve Üretkenliği Artırmanın Yolları
Stresi Azaltma, Önleme ve Stresle Başa Çıkma Yöntemleri
Avatar

Yazar : yeni bir iş

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir