Veri devrimi sağlık ve tıp alanlarını dönüştürüyor. Şayet siz de sağlık alanının şekillendirilmesine katkı sağlamak ve bu işten kar elde etmek istiyorsanız aşağıdaki 5 heyecan verici trendi dikkatle okumalısınız:
1. Önleyici tıp yükselişe geçecek
Elektronik tıp kayıtlarındaki bilgilere insanların erişim imkanıyla birlikte, sağlık hizmetleri online dünyaya taşınmış durumdadır. Teşhislerin dijital ortamda bulunması da öngörücü ve önleyici tıp için birtakım yeniliklere yol açmaktadır.
Kişinin ateşi yükseldiğinde bunu algılayabilen ya da bulaşan bir virüsü erkenden tespit edebilen sensörler, insanlar hastalanmadan önce gereken tedbirleri almalarını sağlayarak insanların hayatını kolaylaştıracak.
Bu teknoloji henüz ilk aşamalarında ve gerçek potansiyeli için girişimcilerin ilgisine ihtiyacı var. Diğer bir deyişle, bu teknolojiyi takip ederek bu alanın geleceğini şekillendirmek sizin elinizde.
2. Sağlık hizmetleri genelden özele geçecek
“Nesnelerin İnterneti” (Internet of Things), cihazları birbirine bağlayarak önleyici tıp hizmetlerini daha da yaygınlaştıracak. Bu da hastanın durumu ile onun yaşam tarzı arasındaki bağlantı kurarak bu hizmeti lüks olmaktan çıkarıp bir gereklilik haline getirecek.
Veriler daha ulaşılabilir, cihazlar daha akıllı olmaya başladığı için girişimciler bu yeni teknolojiyi hasta tecrübesine uyarlamakla meşguller.
Bu nedenle veri, istatistiksel analiz ve teknoloji üzerinde sağlam bilgi edinmeye çalışın ve veri üzerine yatırım yapın.
3. Robotlar sağlık hizmetleri alanında daha da gelişecek
Önleyici veri çözümlerindeki gelişmelerle birlikte sağlık hizmetleri alanında cihazlar ve robotlar da tek başına görev alabilecek.
Pilot hastanelerde bazı deneme çalışmaları devam ediyor. Örneğin, Aethon tarafından geliştirilen Eve adlı robot, Kaliforniya Üniversitesi Sağlık Merkezinde tahlil sonuçlarını vermekle görevlendirilmiş.
Robot teknoloji alanında girişim yapmak için temel bilgiler edinerek başlayabilirsiniz. Coursera gibi platformlarda bu tür eğitimler ücretsiz olarak bulunmakta.
4. Girişimcilerin sağlık kuruluşlarıyla ortak çalışmaları artacak
Araştırmacılarla birlikte çalışan girişimciler sayesinde sağlık kuruluşları ve sektördeki diğer kurumlar daha yenilikçi olabilecek ve teknolojideki açıkları daha hızlı tespit edebilecek.
Sağlık hizmetinde çalışan profesyoneller ve girişimciler ortak çalışma sonucu ortaya çıkan bu birikimi size sunabilirler. Chicago’daki Matter gibi teknoloji geliştirme merkezleri yenilikçi fikirleri olan kişileri büyük şirketlerle, araştırma enstitüleriyle ve yatırımcılarla ortaklığa teşvik ederek harika bir iş yapıyor. Dolayısıyla bulunduğunuz bölgedeki teknokentlerle, üniversitelerin teknoloji merkezleriyle iletişim halinde olabilirsiniz.
5. Hekimler daha çok veriye erişebilecek
Hekimler halihazırda yüksek teknolojili bilgisayarları ve cihazları kullanıyorlar. Bu cihazlar şüphesiz, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesinde büyük öneme sahip. Verilerin daha ulaşabilir, kişiselleştirilmiş ve detaylı olmasıyla doktorların teşhis koyma ve tedavi etme biçimlerinde de devrim yaşanacak.
Dr. Peter Diamandis tarafından yönetilen bir yenilik teşvik vakfı olan X Prize Foundation, Star Trek filminde sağlık memurlarının kullandığı taşınabilir hastalık teşhis cihazından esinlenerek “tricorder” adı verilen cihazı geliştiren ilk ekibe 10 milyon dolar ödül veriyor. Diamandis önümüzdeki 5 yıl içinde bu cihazın geliştirilebileceğini öngörüyor. Bu nedenle hekimlerle teşhis cihazlarını birleştirmeyi başarabilen girişimciler veri devriminden oldukça faydalanacaktır.
Gördüğünüz gibi tüm bu trendlerin tek bir ortak noktası var. Veri, yani data. Veri işleme konusunda sağlam bir altyapı kurarak sağlık hizmetleri sektöründe müthiş işler başarabilirsiniz. Teknolojik gelişmelerin doğurduğu fırsatları yakalayarak bu yeni çağın önemli figürlerinden biri olabilirsiniz. “Robot doktor” fikri o kadar da imkansız gelmiyor kulağa, öyle değil mi?