Koronavirüs Krizinde İşletmenizi Ayakta Tutma Yolları

Dünyayı saran Korona virüsünün yarattığı sağlık endişeleri malum. Ancak bu salgının uzun vadede çok büyük ekonomik sonuçları olacağı da muhakkak. Bu süreçte bir işletme sahibi olarak tek isteğiniz büyük ihtimalle şirketinizi ayakta tutmak olacaktır fakat şirketinizi geleceğe şimdiden hazırlamanız büyük önem taşıyor.

Biz de bu yazımızda Korona salgını döneminde ve sonrasında işletmenizi ayakta tutmak için dikkat etmeniz gereken çok önemli bazı konuları ele almak istiyoruz…

 

1. Yeni Müşteriler Edinmeye Çalışın

İşletmelerin çok büyük bir bölümü şu anda Korona salgınına odaklanmış durumda. Yani işletmeler süreci en az hasarla atlatmanın yollarını arıyor. Fakat bu süreç yeni müşteriler edinmek için iyi bir fırsat olabilir. Yeni müşterilerle tanışmak, kendinizi ve şirketinizi tanıtmak için yapacağınız faaliyetlerin faydasını, Korona salgını hafiflemeye başladığında görebilirsiniz.

Böyle bir global kriz döneminde insanlara kendinizi göstermeniz bir işletme olarak özgüvene sahip olduğunuzu gösterir. Pek çok rakibiniz bu süreçte kriz yönetimi konusunda sınıfta kalacaktır ama siz bu salgın döneminde kontrollü hareket ederseniz müşterilerinizin size daha çok güven duymasını sağlarsınız.

Mutlaka okuyun: Ekonomik Krizde Satışları Artırmanın Yolları

 

2. Hizmetlerinizi Mevcut Koşullara Adapte Edin

Dünyanın pek çok bölgesinde ve ülkemizde insanların evde kalması ve karantina uygulamaları en çok işletmelere zarar vermekte. Eğer direkt müşterilere hizmet veren bir firmaysanız ve yüz yüze iletişimin yoğun olduğu bir iş yapıyorsanız, uzun vadede bu durum size zarar verebilir. Yani bir giyim mağazanız varsa, insanlar bundan sonraki süreçte internetten giysi almaya daha çok yönelebilir.

Bu yüzden hizmet ve ürünlerinizi müşterilere ulaştırma konusunda yaratıcı yöntemler bulmanız gerek. Yani restoran ve kafelerin sadece eve teslim ya da gel-al usulüyle çalışması, haftalık-aylık üyelik tarzı uygulamalar geliştirmesi, bu işletmelerin krizde ayakta kalmasını sağlayabilir.

Korona krizi tamamen bitse bile artık pek çok sektörde müşterilerle yüz yüze temas azalacaktır.

 

3. Koronavirüs Bazlı Çözümler Üretin

Ürün ve hizmetlerinizin Koronavirüse karşı ne tür ek fayda sağlayabileceğini düşünmeye çalışın. Pazarlama kampanyalarınızı da bu öncüle göre düzenleyin.

Şu anda esnek ve kapsamlı pazarlama kampanyaları yapmak oldukça önemli, çünkü insanlar belli sektörlerde faaliyetlerin devam edip etmediğini merak etmektedir. Bu nedenle hedef müşteri kitlenize işleri sürdürdüğünüzü ve bu süreci en az zararla atlatacağınızı göstermeye çalışın.

 

4. E-ticaret Altyapınızı Geliştirin

Böylesine yaygın bir salgında nasıl hayatta kalacağınızı düşünmek kadar, salgın sonrası dönemde nasıl bir strateji uygulayacağınızı bilmek de önemlidir. Salgın yarın sona erse bile artık bazı şeyler asla eskisi gibi olmayacak.

İnsanların evinde karantinada olması, uzaktan ve online çözümlere bundan sonra daha çok ilgi göstermelerini sağlayacaktır. Örneğin online bankacılık bundan sonra çok daha yaygın hale gelecektir. İnsanlar fatura ödemek ya da para çekmek için banka şubelerinde sıra beklemek yerine işlerini e-bankacılık üzerinden halledecektir.

Bu yüzden hem yüz yüze hem de online hizmet veren firmaların, Koronavirüs salgını sonrasında online hizmetlere ve online çözümlere daha ağırlık vermesi oldukça yararlı olacaktır.

Yani denebilir ki Koronavirüs döneminde sonrasında e-ticaret altyapısını geliştiren firmalar çok doğru bir strateji izlemektedir.

Mutlaka okuyun: Sizin Hala Web Siteniz Yok mu?

 

5. B, C, D Planları Geliştirin

Yukarıda bahsettiğimiz hususları etkili ve stratejik bir şekilde uygulayabilmek için şirketinizin yaşadığı ve yaşayabileceği temel problemleri tespit etmeniz gerek. Farklı durumlar ve senaryolar için birer B ve C planınız olmalı diğer bir deyişle.

Ürün tedariğinden iletişim problemlerine, müşteri kazanma yollarından sektördeki diğer firmalara kadar pek çok unsuru dikkate almalısınız. Salgının nasıl biteceğinden ve şirketinizin bu salgından nasıl etkileneceğinden bağımsız olarak en kötü senaryoya göre kendinizi hazırlamanız lehinize olur.

Karşılaşabileceğiniz problemleri tespit ettikten sonra potansiyel çözümler geliştirmeye çalışmalısınız. Neyin ne olacağını %100 doğru tahmin etmek imkansız şu noktada; fakat bilhassa güvenilir finans, ekonomi ve sağlık uzmanlarının söylediklerini dikkate almalı; her ihtimale karşı bir plan sahibi olmalısınız.

Mutlaka okuyun: Girişimciler, Değişimlere Karşı Nasıl Dayanıklı Olabilir?

 

6. Faaliyetleri Sürdürmek İçin Alternatifler Bulun

Koronavirüs hammadde tedariği, seyahat, iletişim, personel, müşteri talebi gibi birçok konuya doğrudan etki etmiş durumda. Bir işletme olarak tüm planlarınızı, etkinliklerinizi iptal etmek yerine alternatif çözümler bulmaya gayret edin.

Örneğin boru imalat eden bir fabrikanız var ve şirketinize Rusya’dan bir müşteri gelecekti. Bu müşterinin iş gezisini iptal etmesine mahal vermede bu kişinin fabrikanızı video-konferans yoluyla gezmesini sağlayabilirsiniz. Bu noktada video teknolojilerinden istifade etmeniz çok doğru olur.

 

7. Teknolojiden Doğru Yararlanın

Çalışanlarınızın pek çoğu evden çalışmaya başlamıştır bu noktada. Belki ilerleyen günlerde tüm iş hayatı bir süreliğine evden, internet üzerinden gidecektir. Bu nedenle çalışanlarınız ve müşterileriniz ile sürekli iletişim halinde olmak için doğru teknolojilere yatırım yapın.

Mesela ortak bir şekilde hazırlanan bir rapor işi varsa bu Google Docs üzerinden yapılabilir. Planlama, dosya paylaşımı gibi işler için Asana, Coggle, Stormboard gibi platformlardan istifade edin.

Mutlaka okuyun: İşinizi Otomatikleştirmenin ve Verimi Artırmanın 12 Yolu

Yani söylenecek daha çok şey var. İş hayatı, eğitim hayatı, sosyal ilişkiler ve daha bir süre şey Koronavirüs salgınından derin bir şekilde etkilendi, etkilenecek. Sürecin nasıl sona ereceğini şu anda tahmin etmek imkansız. Birkaç ay içinde de salgın sona erebilir, bu durum birkaç yıl da sürebilir. Fakat önemli olan işletme sahibi olarak pes etmemeniz, her türlü durum için belli bir strateji geliştirmeniz, yeni koşullara adapte olabilmeniz…

Ülkemiz ve dünyamız için bu salgının en kısa sürede sona ermesini temenni ediyoruz!

Lütfen zorunda kalmadıkça evden çıkmamaya özen gösterin…

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir