Küçük İşletme Sahipleri İçin En Karlı 5 Sektör

Bazı insanlar girişimci olmak için doğar. Fakat birçok girişimci adayı için, tam olarak ne tür bir iş kuracağına ve en uygun sektörün hangisi olduğuna karar vermek zordur.

Kazançlı bir iş sahibi olmak istiyor ancak sizin için en doğru olan iş fikrini bulmaya çalışıyorsanız bu yazımız tam size göre. Bu yazımızda küçük işletme sahipleri için en karlı beş sektörü inceledik.

 

En Karlı Sektörler #1: Mobil Şirketler

Mobil uygulama geliştirme sektörü günümüzde kocaman bir endüstri haline geldi ama burada aslında tam olarak ondan bahsetmiyoruz. Burada müşterilerin ayağına giderek hizmet veren, müşteri nerede olursa olun ürün ve hizmeti ona ulaştıran şirketlerden bahsediyoruz.

İstediğimiz şeyi anında elde etmeye ve keyfimize göre alabilmeye her geçen gün daha fazla alışmaktayız. Bu sebeple gezici işler 2017 başlarında en karlı sektörler arasında başı çekmeye başladı.

 

Araba tamiri:

otomotiv-sektoru

Bazen sadece tek bir onarım için aracınızı servise götürmek zor gelebiliyor. Sonuçta birçoğumuz, bir noktadan diğer noktaya gitmek amacıyla araba kullanıyor. Yani aracınızı tamire götürmek demek, uzun süren saatler boyunca onarılmasını beklemek, belki bir gün süreyle başka bir araç kiralamak zorunda kalmak, ya da eş dosttan arabasını ödünç almak anlamına gelir.

Bazı onarım işleri için geniş çapta donanım ve ekipman gerekirken, sadece birkaç basit alet edevatla çözülebilecek birçok tamirat servisi de vardır. Eğer hünerli bir tamirciyseniz hizmetlerinizi gezici olarak vermeyi düşünbilirsiniz. Sözgelimi, yağ değişimi, sıvıların yenilenmesi, akü değişimi, far tamiri gibi vakit almayan hizmetler için müşterinin garajına veya şirket otoparkına gidebilirsiniz.

 

Yemek Kamyonları:

yiyecek-kamyonlari

Gurme hareketi, 2017’de de birçok farklı tarzda ve eşsiz mekanlarda büyümeyi sürdürüyor. Fakat büyük şehirlerde kiralar yükseldikçe ümit vadeden yemek sanatçılarının, hedef müşteri kitlelerinin bulunduğu şehir merkezlerinde fiziki bir dükkan kiralayabilmsi gitgide daha da zorlaşıyor.

Peki ne olacak? Çare gıda kamyonları! Yola çıkın ve yerel etkinliklere, pazarlara, kasaba meydanlarına -kısaca kalabalığın ilgisini çekebileceğiniz herhangi bir yere- gidin. Yemek kamyonu ile gezmek hem asgari genel giderleri en aza indirir hem de coğrafi değişkenliği artırır.

Bu arada, yemek kamyonlarına ilişkin farklı bir yönetmelik geçerli. Bu yüzden bulunduğunuz bölgedeki belediyeler ile iletişime geçip, ruhsatlandırma koşullarını öğrenmelisiniz.

 

Araba yıkama servisleri:

oto-yikama-acmak

Kanepede uzanıp en sevdiği diziyi izlemek varken kim arabasını yıkatmak için kalkıp şehir merkezine kadar gider ki? Mobil bir oto yıkama ve oto kuaförü işi kurarsanız yalnızca gezici olmanın getirdiği avantajlardan faydalanmakla kalmazsınız, aynı zamanda kayda değer bir meblağ tutan kurulum ve yer kiralama masraflarından da kurtulmuş olursunuz.

Eğer mobil araba yıkama servislerinin nasıl kurulduğunu tam bilmiyorsanız panik yapmayın. İnternette, bu niş alanda yeni iş kuracaklar için hazırlanmış eğitim setlerinin yanısıra, oto kuaför kurulum kiti satan çok sayıda toptan satışçı var.

 

Elektronik tamir servisi:

Telefon Tamiri

Eğer son zamanlarda başınızı akıllı telefondan kaldırıp etrafa şöyle bir gözatarsanız göreceksiniz ki insanların çoğu artık elektronik cihazlara takıntılı bir şekilde bağlanmış durumda. Teknoloji bağımlılığının bu kadar yaygın olması şu anlama geliyor; herhangi bir aksilik olunca insanlar çıldırıyor.

Hiç durmayın,hemen işe koyulun! Kırılan akıllı telefon ekranlarını, bozulan Wifi kartlarını, ömrü biten dizüstü bilgisayar bataryalarını bir düşünün. Ne kadar çok iş var…Üstelik müşterinin ayağına gidebiliyorsanız alabileceğiniz iş kat kat daha fazla.Çünkü bu tür onarımlar için bir teknik servis aramaya ve bulduğunda ise tamir süresini beklemeye herkes üşenir. Elektronik teknik servisi kurmak, bazı donanımlar satın almak gerektiren bir iş olduğu için ilk başta bazı masraflar yapılması gerekir. Ama işinizi mobil (gezici) olarak tasarlarsanız dükkan giderleri gibi bazı yüksek masraflardan kurtulursunuz.

 

 

En Karlı Sektörler #2: Çocuklara yönelik işler

2015’te Y kuşağı 1946 ile 1964 arasında doğan nüfusu geride bırakarak yaşayan en kalabalık jenerasyon oldu -ve gelişmiş ülkelerdeki verilere göre modern nufüs artışı gittikçe hızlanıyor ve bu ivmede bir azalma beklenmiyor.

Küçük işletme sahipleri için bunun çok net bir anlamı var: Her taraf çoluk çocuk kaynıyor. O yüzden çocuklara yönelik iş fırsatlarına yatırım yapılması çok karlı olacaktır. Çocuklara yönelik tüketici ihtiyaçlarına bir göz atın, belki de bu açıklardan bazılarını siz doldurabilirsiniz:

 

Yenidoğan ve hamilelik sonrası hizmetleri:

bebek-urunu-satmak

Rekor sayıda bebek doğmasıyla beraber, hamilelik sonrası ihtiyaçları ve yenidoğanlara yönelik ihtiyaçlar da hızla artıyor. Özellikle son yıllarda doulalar(doğum koçları) ve emzirme uzmanları,  yeni anne olanlar tarafından oldukça rağbet görmeye başladı. Ve her iki iş alanının da giderleri eğitim ve sertifika almak haricinde nispeten düşük.

 

Sosyal aktiviteler:

cocuk-etkinlik

Dünyadaki çocuk nüfusu artarken eğitime ayrılan bütçeler azalıyor. Okullarda müzik,sanat ve spor gibi geleneksel sosyal aktiviteler ihmal ediliyor. Bunun sonucunda ise aileler çocuklarını bu aktivitelere yollamak üzere okul dışında özel seçeneklere yöneliyor. Jimnastik salonları, müzik okulları, yüzme eğitmenleri, çocuk yogası hocaları ve bunun gibi branşlar oldukça cazip görünüyor.

 

Eğlence ve mobil uygulamalar:

mobil-uygulama-ile-zengin-olmak

Eğer teknoloji veya eğlence alanlarına dair ilginiz çoksa, en küçük tüketicilere yönelik iş kurmayı düşünebilirsiniz. Araştırmalar gösteriyor ki uzman tavsiyelerine bakmaksızın çocuklara yönelik tablet, uygulama ve mobil eğlence sektörleri yükselişte. Çocuklara ya da ailelere yönelik eğitici bir uygulama fikriniz mi var? Bu parlak fikirleri gelecek kuşağa aktarmak için şu an en iyi zaman.

 

En Karlı Sektörler #3: “Paylaşım ekonomisi”

İşletmelerin personel ihtiyacı giderek azalıyor. Bu, paylaşım ekonomisinin denen şeyin beraberinde getirdiği temel bir mesaj. Çevresel kaygılar, ekonomik zorunluluklar veya sadece daha fazla insani temas kurma isteğinden olsa gerek, kaynakları paylaşma fikri küçük iş fırsatları için son yıllarda oldukça rağbet gören bir model. Ve geniş ölçekli paylaşım ekonomisindeki büyüme fırsatları bütün hızıyla devam ederken yerel küçük işletmeler düzeyinde kalan fırsatlar da gün geçtikçe artıyor.

Belki öyle bir fikriniz vardır ki, gelecekteki Uber’i, Yemek Sepeti’ni veya AirBnB’yi kuracak kadar yıldızınız parlar. Veya paylaşım ekonomisinden daha küçük bir ölçekte de faydalanabilirsiniz. Aklınızdaki şey ne olursa olsun, bu yeni paylaşım ekonomisinden faydalanabilmeniz için aşağıda yer verdiğimiz birkaç örneğe gözatın:

 

Aksesuar ve Giysi:

#6 - Örme veya tığ işi hazır giyim

“Rent the Runway” ve “Gwynnie Bee” gibi internet siteleri, üyelerine kıyafet ve aksesuar kiralama hizmeti sunarak bu ürünleri satış fiyatının çok altında kullanma imkanı veriyor. Bu şekilde sisteminin temelini paylaşım ekonomisi üzerine kuruyor. Aynı envanter üzerinden birçok kez gelir sağlanabileceği için bu tür girişimlerin karlılık düzeyi azımsanamayacak derecede yüksektir.

Eğer modadan anlıyorsanız, belli bir stil sahibiyseniz ve diğer kiralama hizmeti veren yerlerin sunmadığı stillerde ürünler sunabiliyorsanız bu alanda bir iş kurarak iyi bir başlangıç yapabilirsiniz.

 

En Karlı Sektörler #4: Online Eğitim

Hangi sektörde uzmanlık sahibisiniz? Dünyayla bilgilerinizi paylaşmak istediğiniz bir alan var mı? Online girişimciler, çeşitli online platformlar aracılığıyla veya kendi internet siteleri üzerinden bağımsız olarak seminer ve kurslar vererek iyi para kazanıyorlar.

Bir online kurs için gereken  masraflar da oldukça düşük. İlk başta kursu geliştirmek biraz zaman alabilir ve katılımcıların ilgisini çekmek için pazarlamaya bir miktar bütçe ayırmanız gerekebilir. Fakat bu adımları tamamlar tamamlamaz bundan sonra satılan ürün başına hiçbir gideriniz olmaz ve müşteri sayınız limitsiz olabilir.

Online kurs vererek hem başkalarına yardımcı olma hem de para kazanma fikri kulağınıza hoş geliyorsa fakat işe nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız aşağıdaki başlıklar size yardımcı olabilir:

 

Akademik konular:

egitim-sektoru-yenilik

Eğitim denince birçoğumuzun aklına ilk olarak geleneksel akademisyenler ve akademik eğitim gelir. Aslında akademik konular kesinlikle online kursların konusu değildir, fakat online kurslara uygulanabilir.

Özellikle Türkiye’deki okulların birçoğu öğrencileri hem standartlaştırılmış testlere hem de okul dışındaki hayata hazırlamaya çalıştığı bu dönemde, hem öğretmenler hem de ihtisas uzmanları için online kurslar üzerinden gelir etmek oldukça cazip gözüküyor. Matematik, fen bilimleri, tarih ve hatta standart testler üzerine tamamlayıcı nitelikte kurslar sunabilirsiniz. Hatta çocuklarına ev ödevlerinde yardımcı olmak isteyen ailelere yönelik kurslar bile tasarlayabilirsiniz. Eğer gerçekten yaratıcıysanız, sınırsız seçeneğiniz

Bunun haricinde akademik kurslar lise veya üniversite konuları ile de sınırlı kalmak zorunda değil. Eğer belirli bir konuda bilgi sahibiyseniz o konuya ilgi duyan başka insanlarla aynı noktada buluşma ihtimaliniz çok yüksek.

 

İşletme veya pazarlama:

finansal-egitim

Acı gerçek şu ki, sosyal bilimlerden mezun olan kişiler eleştirel düşünce yapısına sahip olmalarına rağmen üniversite öğrencilerinin çoğu iş hayatında başarılı olmalarını sağlayan pazarlanabilir becerilere sahip değil. Bu boşlukları doldurabilme kabiliyetiniz ile kendi uzmanlığınız birleştiği zaman, çok az kurulum masrafı ile inanılmaz kazançlar getiren fırsatlarla karşılaşabilirsiniz.

Kendi kariyerinizde zor yoldan elde ettiğiniz tecrübeleriniz ve bunlardan çıkardığınız dersler nedir? Online kurslar ile uzmanlığınızı meslektaşınız olan girişimcilerle paylaşın.

 

Kişisel gelişim ve sağlıklı yaşam:

kisisel-gelisim-hedefi

Bir terapist, yoga hocası, danışman, yaşam koçu veya uzun zamandır meditasyon yapan tecrübeli bir kişi misiniz? Kişisel gelişim alanında tutkuyla ilerleyen biriyseniz başkalarının da bu alanda ilerlemesine yardım edebilirsiniz. Bu sayede hatrı sayılır bir gelir de elde edersiniz. Tek yapmanız gereken, bilginizi başkalarıyla paylaşmak.

 

Hobiler:

para-kazandiran-hobiler

Birçok kurs, alınan eğitimleri ilerletme veya gelecekteki kariyer beklentilerine ya da yaşamdaki kökten değişiklikleri desteklemeye yönelik olarak tasarlansa da, bir hobi veya ilgi alanına ilişkin kurs vermeniz de mümkün ve kolay. Sözgelimi, kaligrafide tecrübeli olduğunuzu düşünelim. Bu konularda bir şeyler öğrenmek üzere para ödemeye gönüllü olan ne kadar çok sayıda insan olduğunu bilseniz şaşarsınız.

Belki online kurs içeriğinin nasıl tasarlanacağını bilmiyor olabilirsiniz. İşte buna cevaben, online kursların nasıl yapıldığını anlatmak üzere tasarlanmış online kurslar bile var. Bunu da düşününce bu işlere girmemek için bahaneniz kalmıyor.

Mutlaka okuyun: Para Kazandıran 10 Müthiş Hobi

 

En Karlı Sektörler #5: Serbest meslek hizmetleri

Büyük kriz döneminden sonra ekonomi kendini toparlamaya başlarken küçük işletme sahiplerinin çoğu günlük işleri yürütmek üzere asistan arayışına girdi. Fakat kitlelerin işten çıkarıldığını unutmayan deneyimli girişimciler tam zamanlı bir eleman işe almanın gerektirdiği hukuki masraflar ve sorumlulukları üstlenmekte tereddüt ederler. Serbest çalışanlarla dönemsel olarak anlaşmak herkesin işine gelen bir orta yoldur, bu sayede maaş ve uzun vadeli yükümlülüklerden de muaf olunur. Eğer küçük işletme sahiplerinin işine yarayan becerileriniz varsa, bunları kullanarak güzel bir gelir elde edebilirsiniz.

Aşağıdaki serbet meslek türlerinden size uyan olup olmadığına bakın:

 

Danışmanlık:

Ortak, Çalışan veya Danışman

Eğer bir sektörde çok uzun zamandır çalışıyorsanız, insanlar sizin uzmanlığınız ve tecrübenizden faydalanmak için yanıp tutuşabilir. Bunca tecrübeyi niçin bağımsız bir danışman olarak yeni bir kariyer kurmak üzere kullanmayasınız ki? Sektör konferanslarında konuşma yapmak üzere para alabilirsiniz, iş kuran acemiler için danışmanlık yapan oluşumlarda görev alabilirsiniz, ya da bir şirkette strateji planlama yapmak üzere dönemsel sözleşmeli olarak çalışabilirsiniz.

Bunun dışında kendi danışmanlık şirketinizi kurmak da çok akıllıca ve inanılmaz karlı olabilir.

 

Grafik tasarım:

tasarim-sirketi-kurmak

Tüketicilerin ilgisini çekmek için yarışan markaların çoğalması ile rekabet arttıkça küçük işletmelerin havalı ve net bir imaj sahibi olmanın da önemi büyüyor. Büyük ölçekli reklam ve pazarlama ajanslarına bütçesi yetse de yetmese de, küçük işletmelerin hepsi arada sırada belli bir miktar grafik tasarım işinin yapılmasına ihtiyaç duyar.

Photoshop, Illustrator, ve InDesign gibi programlara hakim misiniz? Birkaç tasarım kursuna gittiyseniz ve markalaşma konusundan anlıyorsanız bu becerileri serbest çalışan bir grafik tasarımcı olarak kullanabilirsiniz. Bunun için hiçbir masraf yapmanız gerekmez ve saatlik mesai ücreti alarak çalışabilirsiniz. Küçük işletme sahiplerinin kendi başına yapmayı beceremedikleri tasarım işlerini onlar adına yaparak para kazanabilirsiniz.

 

Sosyal medya yönetimi:

sosyal-medya-kullanarak-urunlerinizi-satmanin-4-yolu

Y kuşağından olan herkes sosyal medya ile doğup büyümüş sayılır. Birçok küçük işletme sahibi sosyal medyadaki varlıklarının güçlü olması gerektiğini iyi bilse de, çoğunun buna ayıracak yeterli vakti ya da sosyal hesapları yönetebilecek uzmanlığı olmaz.

Eğer Twitter ve Facebook’a sular seller gibi hakimseniz ve şimdiye kadar bulduğunuz bütün işleri Linkedin üzerinden bulduysanız, sosyal medya uzmanlığınızı bir iş fırsatına çevirebilirsiniz. İşletme sahiplerinin sosyal medya hesaplarını yöneterek onlara destek verebilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir
Geleceği Olan Para Kazandıran Sektörler
Hangi Sektörde İş Kurmalıyım Diyenlere
Irmak Sueri CORA

Yazar : Irmak Sueri CORA

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema&TV bölümünden mezun olduktan sonra yönetmenlik koltuğunu oturdu ve birçok kısa metrajlı fime imza attı. Katıldığı festivallerden sayısız ödül topladı ve toplamaya devam ediyor. Başarı ve girimcilk konularında kendi hayatında edindiği tecrübeleri sizler için paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir