Kümes Hayvanları Çiftliği Kurmak

Uzun süredir kümes hayvanları işine nasıl başlanabileceği ile ilgili sorular alıyoruz ve bu nedenle sizler için bir iş planı yazmaya karar verdik. Bu makalede sizlerle sıfırdan nasıl başlayacağınızı ve işlerinizi nasıl büyüteceğinizi gösteren stratejik bilgiler paylaşacağız.

Kümes hayvanları çiftliği kurmak hayvancılıkla uğraşmaktan keyif alacak emeklilere ve bireylere önerdiğimiz iş fikirlerindendir. Geçmişte insanlar kar elde etmek için kuşları beslemekle ve tarlaları ekmekle uğraşmazlardı. Ancak global dünyada girişimciler nüfusu doyurmak için yiyeceğe olan talebi fark ettiğinden beri insanların en temel ihtiyaçlarını karşılamanın öneminin de farkına vardırlar. Tavuk çiftçiliği kurmak oldukça karlı ve tatmin edici bir iştir. Aşağıdaki makaleyi okuyarak bu işin neden karlı bir iş olduğunu anlayabilirsiniz.

 

Kümes hayvancılığı işini karlı hale getiren 3 faktör

Kümes hayvancılığı işini karlı hale getiren birçok sebep vardır ancak biz sizler için en önemli olan 3 tanesinin altını çizeceğiz:

Gıda insanların en temel ihtiyaçlarındandır. Ekonomik durum ne olursa olsun insanoğlu beslenmek zorundadır ve bazı kuş türleri tüketilebildiği için tavuk çiftliği açmak uygun iş fikirlerinden biridir.

Kırmızı etin insan sağlığına olan olumlu etkileri beraberinde tavuklardan sağlanan beyaz ete olan talebi de arttırmıştır.

Zamanınızı harcamadan adım adım bu işe nasıl başlamanız gerektiğini sizlere anlatacağız.

 

Kümes hayvanları çiftliği nasıl kurulur?

1 – Nişinizi belirleyin

Kümes hayvancılığı sektörü oldukça geniştir. Kümes hayvanları sektöründe faydalanmak isteyeceğiniz birçok alt sektör vardır. Kümes hayvanları sektöründeki bazı nişler aşağıdaki gibidir:

Yumurta üretimi ( yumurtacı kuş üretimi)

Et üretimi ( etlik tavuk üretimi )

Tavuk yetiştiriciliği ( kuluçkahane)

Kümes hayvanları yemi üretimi

Kümes hayvanları ekipman imalatı

Yumurta ve et işleme, paketleme ve pazarlama

 

2 – Hangi tür kuşlara odaklanacaksınız?

Kümes hayvancılığı belli türdeki kuşlara göre sınıflandırılır:

  • Domestik kümes hayvanları veya tavuk ( Yumurtacı tavuk ve etlik tavuk )
  • Hindi
  • Afrika tavuğu
  • Güvercin
  • Ördek
  • Kaz
  • Tavus kuşu
  • Bıldırcın

Ancak biz bu makalede yumurta ve et üretimi üzerinde yoğunlaşacağız.

 

3 – Çiftlik açma maliyeti

Kümes hayvancılığına başlama sermayesi oldukça değişkendir. Ölçeğe, çiftliğin yerine ve kullanılan teknolojinin türüne bağlı olarak değişmektedir. Evinizin arkasında küçük ölçekli bir çiftlik açmak 1000 TL ve 3000 TL arasında değişir. Orta ölçekli bir çiftlik açmak 10,000 TL ve 30,000 TL arasında değişirken büyük ölçekli bir çiftlik açmak için 30,000 TL’nin üzerinde başlangıç sermayenizin olması gerekir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi sermaye birçok ölçeğe bağlıdır.

 

4 – Çiftlik yeri

İyi bir lokasyon çiftliğinizin başarısı ve karlılığı açısından büyük önem taşır. İdeal çiftlik yeri büyük olmalıdır ve aynı zamanda nüfus yoğunluğunun az olduğu bir yer olmalıdır. Çiftliğinizi yerleşim yerlerinde açmamanızı tavsiye ederiz çünkü üretimden dolayı kötü kokular çıkarak çevreyi rahatsız edebilir ve bu da bir süre sonra çiftiğinizin şikayetler sebebiyle kapanmasına yol açabilir.

 

5 – Kuşların konaklaması

Kuşlarınızı yerleştirmenin 3 yolu vardır. Bunlar:

Geniş ölçekli sistemler: sıra ve yuva üniteleri

Yarı yoğun sistemler: standart yarı yoğun üniteler ve samanlıklar

Yoğun sistemler: derin altlıklar, tel ve tahta zemin, samanlık, kafesler

Ticari amaçlı bir çiftlik işletecekseniz üretkenlik ve verimliliğe dikkat etmeniz gerekir. Daha sonra yoğun sistemleri kullanarak tavukları nasıl yerleştireceğinizi düşünün. Yukarıda bahsettiğimiz üç sisteminde kendi avantajları ve dezavantajları vardır. Son olarak binanın güneş ışığı ve rüzgar alması gerektiğini göz önünde bulundurarak belli bir açıda inşa edilmesi gerektiğini unutmayın.

 

6 – Çiftlik ekipmanları ve aletleri

Aşağıdaki ekipmanları ihtiyacınız olacaktır:

Yem kapları

Su kapları

Tünekler

Yuvalar

Kafesli sandıklar

Işıklandırma sistemleri

Atık tasfiyesi sistemi

Kuluçka makinesi

Isıtıcılar veya civciv büyütme makineleri

Yumurta tepsileri

Kafesler ve kümesler

 

7 – Planlanmış yatırım getirisi

Domestik kuşların kuluçka süreleri yirmi bir gündür. Kuşları en erken sekiz ve on iki haftalıkken satabilirsiniz ancak tam olgunlaşma yirmi ve yirmi dört haftalıkken olur. Kümes hayvanları işinin geri ödeme süresi üç ve beş yıl arasındadır.

 

8 – Kümes hayvanları çiftliğinin istihdamı ve insan gücü

Kümes hayvanları çiftliği işletirken teknolojik ekipmanlar kullanacaksanız iş gücüne fazla ihtiyaç kalmaz. İstihdam bakımından ihtiyacınız olan insan gücü çiftliğinizin büyüklüğüne bağlı olarak değişecektir. Ancak günlük çiftlik işlerinden anlayan birilerinin olması gerekir. Daha önceden çiftlikte çalışmış ve kuşlardan anlayan çalışanlar almanızı tavsiye ederiz. İnsanların giriş çıkışını ve en önemlisi hırsızları gözleyecek bir güvenlik görevlisine de ihtiyacınız olabilir. Bu bahsettiklerimizin haricinde ihtiyacınız olursa fazladan personel alırsınız.

 

Kümes hayvanları çiftliği açmanın beş zorluğu

Kümes hayvancılığı işi nüfusun yoğun olduğu ülkelerde en önemli ve en karlı işlerden biridir. Ancak diğer işlerde olduğu gibi bu işte de riskler ve zorluklar vardır. Bu işe girmek ancak bu işin risklerini ve zorluklarını öğrenmek mi istiyorsunuz? O zaman okumaya devam edin.

1-Kümes hayvancılığı işinin uzun bir geri ödeme periyodu vardır

2-Emek yoğundur

3-Haşereler ve yırtıcılar büyük çaplı kayıplara neden olur

4-Yüksek başlangıç maliyeti

5-Tıpkı diğer işlerde olduğu gibi kümes hayvanlığı içinde yeterli ve uygun sermayeye ihtiyaç vardır. İşte bu nedenle hayvancılığa özelliklede kümes hayvancılığına yeterli sermaye olmadan başlayamazsınız. Yeterli sermaye olmadan ayakta kalamazsınız ancak yeterli sermaye olursa işleri idare etmek daha kolay olur. Bu nedenle size tavsiyemiz finansal analizler yapın ve nakdiniz olduğundan emin olun çünkü bir işletmeyi parasızlıktan daha hızlı batıran bir şey yoktur.

 

Hastalıkların baş göstermesi

Çevre kirli olduğunda hastalık ve enfeksiyonlarda kaçınılmaz hale gelir. Tavuk gibi kuşlar çevresel değişikliklere karşı oldukça hassastır. Çevre koşulları hayvanların bakımı için uygun değilse tavuklar bakteriyel enfeksiyonlar gibi hastalıklara açık hale gelirler. Havanın temiz ve virüslerden arındırılmış olduğundan emin olun.  Bozuk ekipmanlar, araçlar ve ayakkabılardan uzak durun. Aynı zamanda ziyaretçilerin içeri girmesini engelleyin ve kuşlara dokunmadan önce ellerinizi sterilize ettiğinizden emin olun.

 

Aşıların bulunamaması ve alınamaması

Bu zorluk özellikle küçük ölçekli çiftlikleri daha çok etkiler çünkü endüstriyel veya ticari çiftliklerin aksine küçük ölçekli çiftlik sahipleri aşıların parasını karşılayamayabilir.

 

Sahte ve yüksek maliyetli yemler

Kümes hayvanları yemleri maliyetlidir ve kuşlar çok fazla yem tüketirler. Bu nedenle çiftçilerin çoğu yemleri idareli kullanılırlar. Aynı zamanda piyasadaki sahte ( karıştırılmış )yemler de girişimcileri zorlayan başka bir konudur.

Borsa Nasıl Oynanır?

İş Fikirleri

Evde Para Kazanma Yolları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir