Pazar, Ekim 6, 2024

Yumurta İşi Yapmak

Aileniz için yumurta tavukları yetiştiriyor ve bunu bir iş haline getirmek istiyor olabilirsiniz veya bu işe girmek ve yumurta satmak istiyor olabilirsiniz. Sebep her ne olursa olsun taze yumurtalar veren tavuklar yetiştirmek hem eğlencelidir hem de karlıdır. Yumurta işine başlarken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta olacaktır.

Yumurta işine nasıl başlarım, yumurta üretim çiftliği kurmak istiyorum diyenler için rehber niteliğinde bir yazı hazırladık. İşte sizlere bu karlı işe başlamanın ve bu işte başarılı olmanın yolları:


Pazarı tanıyın

Bulunduğunuz bölgede yumurta talebi olup olmadığından emin olun. Ve diğerlerinin her bir düzine için ne kadar ücret aldığını öğrenin. Yerli olan diğer yumurta üreticilerini incelerken şu soruları sorun: tavuklar organik yemle mi besleniyor? Tavuklar otlatılıyor mu? ( bütün günlerini çimlerin üstünde ve böcek yiyerek mi geçiriyorlar?), bitkiler ve aynı zamanda tavuk yemleri nasıl yetiştiriliyor?

Yumurtalarınızı nerede satacağınıza karar verin. Yumurtalarınızı marketlere veya gıda firmalarına satabilirsiniz.


Kanunları öğrenin

İlgili resmi kurumlara başvurarak yumurta satışıyla ilgili almanız gereken ruhsat ve izinleri öğrenmelisiniz. Yumurtlarınızın üzerinde “organik” yazmasını istiyorsanız vakit alan ve masraflı olan organik standartlarına uymanız gerekecektir.


İş planı hazırlayın

Pazarı iyice öğrendikten sonra iş planı yazarak pazarlama planınızı biçimlendirmelisiniz. Küçük ölçekli çiftlik planı sadece hedef pazarı tanımlamaz aynı zamanda işletmenizi nasıl büyüteceğinizi, yumurtaları ne kadara satacağınızı, yumurtaları üretmek için ne kadar para harcamanız gerektiğini ve ne kadarlık bir kazanç elde etmeyi amaçladığınızı tanımlar.


Kaç tane tavuk yetiştirteceğinize karar verin

İş planınıza her hafta kaç tane yumurta satmayı planladığınızı ve bu amaca ulaşmak için kaç tane tavuğa ihtiyacınızın olduğunu yazın. Her hafta on düzine yumurta satmayı planlıyorsanız 25-30 arası tavuk sizin için yeterli olacaktır.


Çok çalışmanız gerektiğini unutmayın ve talep olduğundan emin olun

Sıra geldi yumurta fiyatlarını hesaplamaya. Yem ve diğer masraflarda dahil aylık gideriniz kaç lira olacak? Bu rakamı satmayı planladığınız düzene sayısına bölün ve çıkan sayının ölü noktanın epey üzerinde olduğunuzdan emin olun.


Tavukların yetiştirilmesi

Üretkenliği arttırmak için yumurta bırakan tavuk ırklarını seçmeniz gerekir. Tavukların hayatta kalması için iklim koşullarını da göz önünde bulundurmanız gerekir. Kuzeydeyseniz kış aylarında ışık takviyesi yapmanız gerekebilir. Böylece tavuklarınızdan bütün sene yumurtlamasını sağlayabilirsiniz.

En iyi yumurtaları otlayan tavuklar verir ve zeki müşteriler lezzet farkını hemen anlar. Zengin ve koyu yumurta sarılarının lezzeti muhteşemdir ve birçok müşterinin beklediği de budur. Geniş otlaklarda gezen tavuklar kendileri için lezzetli yiyecekler bulurlar. Bu sayede yumurtaları da daha lezzetli ve kaliteli olur.


Yumurtaların toplanması ve temizlenmesi

yumurta-ciftligi

Yumurtaları nasıl toplayacağınızı ve temizleyeceğinizi bilmeniz gerekir. Salmonella zehirlenmesi riskini en aza indirmek için yumurtaları doğru bir şekilde temizlemeniz gerekir.


Yumurtaların paketlenmesi ve satılması

Yumurtaları topladıktan sonra satış için paketlemeniz gerekir. İş planınızı hazırlarken yumurtaları nasıl paketleyeceğinizi de göz önünde bulundurmalısınız. Üzerinde logonuzun yer aldığı güzel bir etiket bastırabilirsiniz. Yumurtaları paketlerken ve satarken ilgili resmi kurumların gerekli bütün kanun ve yönetmeliklerine uyduğunuzdan emin olun.


Tekrar gözden geçirip değerlendirme

Değerlendirme ve gözden geçirme bütün işletmeler için çok önemlidir. Yumurta işinizle ilgili birtakım şeyler yolunda gitmiyorsa yeniden değerlendirme yapmanın zamanı gelmiş demektir. Pazarı, altyapınızı ( kümes ve/veya çitler ) ve hatta hava koşullarını tekrardan gözden geçirin. Yumurta işinizi zaman zaman değerlendirmekten ve gözden geçirmekten korkmayın.


Yumurta üretim çiftliği kurma maliyeti

Yumurta üretim çiftliği kurmanın maliyeti tavuk sayısına, tavukların cinsine, çiftliğinizde kullanacağınız sistemlere ve ne tür yumurtalar(organik veya normal) üreteceğinize bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. O sebeple kesin bir rakam vermek doğru olmamakla birlikte ortalama bir yatırım 100 bin TL – 300 bin TL arasında değişecektir. Kesin bir maliyet hesaplaması için bizimle iletişime geçebilir ve uzmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.

Tavuk çiftliği kurmak istiyorum diyenlere özel yazılara kaleme almaya devam edeceğiz. Sevgi ve para ile kalın.


İlginizi çekebilir

Yeni İş Alanı: Renkli Yumurta Satışı

Organik tavuk çiftliği açmak 

Hindi çiftliği kurmak 

Deve kuşu çiftliği açmak

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar