Meyve atıklarını doğal kozmetik ürünlere dönüştüren girişim şirketi

FRUU isimli İngiliz girişim şirketi, organik meyve ve sebze atıklarını kullanarak vegan dostu dudak koruyucuları üretiyor.

Son yıllarda sürdürülebilirlik kavramı pek çok şirket için önemli bir başlığa dönüştü, artık çok daha fazla şirketin iş modelinin bir kısmını daha çevreci yöntemler oluşturuyor. Japonya’da çevreci aktivistlerle işbirliğine giderek eski kıyafetleri yakıta dönüştüren havayolu şirketi ya da çevresindeki deniz suyundan elektrik üretmek üzere tasarlanan dalgakıran, gittikçe güçlenen sürdürülebilirlik vizyonuna örnek olarak gösterilebilecek fikirler arasında yer alıyor.

İngiliz girişim şirketi FRUU da bu “sürdürülebilir kılmak” konseptini  iş modelinin merkezine yerleştiriyor. Şirketin dudak koruyucuları siparişe göre ve el yapımı üretiliyor, 1 hafta içerisinde de ilgili müşteriye teslim ediliyor, ki böylesi bir süreç de talep görmeyen ürün stoku sorununu ortadan kaldırmış oluyor. Genel olarak şirketin tüm ürünlerinin ham maddesini 15 farklı organik meyvenin atığı oluşturuyor. Bu atıkların çok büyük bir kısmı da meyvelerin işlenme sürecinde yan ürün olarak ortaya çıkan atıklardan oluşuyor. Dolayısıyla şirket meyve üreticilerine de ekstra gelir sağlama şansı sunmuş oluyor.

İçerisindeki avokado, nar ve limon gibi birçok farklı meyve özü ile farklı koku seçenekleri sunan dudak koruyucularının üretiminde ise şirket, klasik yöntemlerde olduğu gibi hayvan üzerinde ürün testleri yapmıyor. Dolayısıyla üretim süreci de tamamen vegan dostu. Ayrıca şirket, doğanın korunmasına destek olabilmek amacıyla toplam karının bir kısmını Doğal Hayatı Koruma Vakfı’na (WWF) bağışlıyor. Şirketin kurucusu Terence Chung’ın bu iş fikriyle, İngiltere’de her yıl başarılı girişimcilere verilen The Formations Company Girişimcilik Ödüllerinde birincilik kazandığını da belirtmekte fayda var.

Söz konusu dudak koruyucularının tanesi 2.99 sterlinken bu fiyat kokulu dudak koruyucularında 4.99 sterline çıkıyor. Ek olarak ürünün paketlenmesi ve müşteriye teslimatının 0.99 sterlin olduğunu belirtelim. Online satışların yanında şirketin ürünleri İngiltere’de farklı noktalarda yer alan fiziksel kozmetik mağazalarda da satışa sunulmuş durumda.

Son olarak, yazıyı bitirmeden önce kendinize, favori kozmetik ürünlerinizin ardına gizlenen etik konuları ne kadar önemsediğinizi sormayı asla ihmal etmeyin.

 

İlginizi çekebilir

Çevresel Sürdürülebilirlik Alanındaki En İyi İnovasyon Projeleri
Sünger Satarak Milyonlar Kazanan İki Çocuk Annesi ile Tanışın!
Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir