Çarşamba, Eylül 18, 2024
Ana SayfaİnovasyonÇevresel Sürdürülebilirlik Alanındaki En İyi İnovasyon Projeleri

Çevresel Sürdürülebilirlik Alanındaki En İyi İnovasyon Projeleri

Bu yazıda son bir yıl içinde yaratıcı girişimcilerin başlattığı çevresel sürdürülebilirlik temalı inovasyon projelerine göz atacağız:

 

1. Mülteci ve afetzedeler için tasarlanan teknolojik göçmen çadırları

Son bir yıl içinde afet durumlarında kullanılabilecek pek çok geçici sığınak örneği gördük. Bazıları yağmur suyundan içme suyu üretebilirken bazıları da katlandıklarında sadece 31 santimlik bir yüksekliğe sahip oluyor.

Ancak Ürdünlü bir mimarın tasarladığı bu barakalar, LEXUS tasarım ödülüne aday gösterildi. Kızılderili çadırlarnı andıran, kendi kendine yeten ve zor doğa koşullarına uyum sağlayan “Weaving a Home” adlı bu çadırlar, mültecilerin ve afetzedelerin yardımına koşuyor. İnovasyon harikası çadılar hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

 

2. Kumsalları korumak için atık bira şişelerinden kum üretimi

Dünyadaki kumsalların üçte ikisi sanayi atıkları nedeniyle tehlike altında. Bu tehlikenin farkına varılan Yeni Zelanda’da her yıl 60.000 ton cam, arazi dolgusu için kullanılıyor. DB Breweries adlı bira şirketi de kendi şişelerini toplayarak kumsallar için doğal yollarla camdan kum üretiyor.

 

3. Hollanda’da market içine kurulan yeşillik bahçesi

Hollanda’da bulunan ödüllü Albert Heijn adlı süpermarket zincirinde müşteriler kendi maydonozlarını, kendi marullarını kendileri toplayabiliyor. Studiomfd tarafından tasarlanan reyonlarda müşteriler diledikleri kadar yeşilliği taze taze toplayıp kasada ödeme yapabiliyor. Müşterilerin marketlerde taze yeşilliklere ulaşmalarını sağlayan inovasyon fikri hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

 

4. Kirli havadan takı üretimi

Hollanda merkezli Studio Roosegaard adlı şirketin başlattığı Smog Free Project (Dumansız Hava Sahası Projesi), hava kirliliğini önlemeyi ve havayı temizlemeyi planlıyor. Kirli havayı vakumlayan şirket, kirli havanın içinde bulunan partikülleri heba etmiyor ve bu artıklardan şahane takılar üretiyor. Başarılı bir inovasyon projesi olan “Smog Free Project” hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

 

5. Çölde ayna yardımıyla domates üretimi

IKEA’nın dikey bahçe yapılarını ve inek dışkısıyla elektrik üretimini daha önce görmüştük. Şimdilerde yeni ve şahane bir sürdürülebilir tarım projesi var. Avustralya’daki Sundrop Farm, güneş ışınlarını ayna ile uygun açılarda yansıtarak güneş ışığından daha çok verim alıyor ve domateslerini daha sürdürülebilir bir şekilde yetiştiriyor. Örnek alınacak bir inovasyon projesi olan Sundrop Farm hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

 

6. Atık gıdayla çalışan dağıtım kamyonları

Bir nesneden birkaç farklı işlev çıkarmak, sürdürülebilirliğin altın kurallarından biridir. Örneğin İngiltere’deki Waitrose adlı market zincirinin tırları, gıda atıklarından üretilen biometan ile çalışıyor. CNG Fuels tarafından üretilen bu biometan sayesinde bir tır tam depoyla 800 kilometre yol yapabiliyor. Bu tırlar mazot kullanarak ise sadece 350 kilometre mesafe kat edebiliyor.

 

7. Kurak bölgelerde sis ve pustan içilebilir su temini

Su kıtlığı gittikçe daha ciddi bir sorun haline geliyor. Bu sınırlı kaynağı verimli kullanabilmek için bir an evvel yeni çözümler bulunması gerekiyor.

Fas kökenli Dar Si Hmad adlı vakıf ve Almanya kökenli Su Vakfı ortaklaşa başladıkları CloudFisher adlı projede sis ve pusu hunilerin içinde yoğunlaştırıp arıtarak evlere içilebilir su temin ediyorlar.

Mutlaka okuyun: DryBath ile Susuz Banyo Yapmak Artık Mümkün!

 

8. Plastik şişelerini getirene ücretsiz otobüs bileti

Her yıl dünyada 300 milyon ton plastik üretiliyor ve bu plastikler çevreye büyük zararlar veriyor. Ancak Kolombiya’da şahane bir proje kapsamında atık plastik ve cam getiren kişiler ücretsiz otobüs bileti veriliyor. Yani balkonunuzda boş duran kola şişelerini verip ücretsiz otobüs bileti kazanmak ne kadar iyi olurdu. Umarız böyle bir uygulama ülkemizde de yürürlüğe girer.

Mutlaka okuyun: Yenilikçi Geri Dönüşüm Projeleri

 

9. Kendi kendini şarj eden katlanabilir bisiklet

Son birkaç yılda ortak bisiklet kullanımı ve elektrikli motosiklet alanında pek çok yenilik gördük. Şimdilerde ise Avusturyalı iki tasarımcı Valentin Vodev ve Valerie Wolf sayesinde kendini şarj edebilen, katlanabilir elektrikli bir bisiklet var. Bir taşıt için bundan daha iyi özellik bulunmasa gerek.

Kendi kendini şarj etmesi ve çok az yer kaplamasıyla girişimcilerin dikkatini üzerine çekmeyi başaran bisiklet hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

 

10. Arılara yardım eden döllenme robotları

Dünyadaki döllenmenin %80’inden bal arıları sorumludur. Bu orandaki döllenme ise besin kaynaklarımızın %90’ına tekabül eder. Yani son 10 gün içinde yediğiniz 10 yiyeceğin 9’u bal arılarının yardımıyla üretilebildi. Ancak arılar tehlike altında.

Bu konuya çare bulmak amacıyla Polonyalı bilim adamlarının yaptığı çalışmada, arıların döllenmesini kolaylaştırmak için üretilen üç boyutlu teknolojik kovanlar arıların durumu hakkında bilgi toplayabiliyor. Şimdi ise bilimadamları bir arı gibi görev yapan B-Droid isimli robot arıları geliştirdiler. Dünyanın geleceği için büyük önem arz eden inovasyon projesi hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar