Montessori Eğitim Sistemi ve Büyük Başarılara İmza Atmış Mezunları

Montessori Eğitimi Nedir?

Montessori, kendi kendine yetebilmeye, el yordamı ile öğrenmeye ve işbirliğine dayalı bir eğitim yöntemi. Montessori eğitiminin uygulandığı sınıflarda çocuklar, uygun ortamda, öğretmenin yaşlarına uygun aktivitelere yönlendirmesi ve sürece katılımı ile yaratıcı eğitim yollarını seçmeleri için teşvik edilir. Çocuklar bu sınıflarda gruplar halinde ya da bireysel olarak dünyayı keşfederek potansiyellerini geliştirirler.

Montessori sınıfları, belirli yaş aralıkları için özel olarak hazırlanmış ve bu yaş grubundaki çocukların ihtiyaçları için şekillendirilmiş ortamlardır. Dr Maria Montessori, bu sınıflarda uygulanabilen deneysel öğrenme yönteminin, dil, matematik, bilim, müzik, sosyal iletişim ve daha birçok alanda normalden çok daha başarılı sonuçlar verdiğini keşfeden isim. Çoğu Montessori sınıfı doğası gereği dünyevi olsa da, bu eğitim sistemi inanç temelli programlara da kolaylıkla adapte edilebilir.

Montessori sınıflarındaki her malzeme, çocuğun ilgi alanı ile yapılan aktivite arasında bir ilişki kurarak gelişimine destek olmak için özel olarak seçilir. Çocuklar kendi deneyimleri sayesinde ve kendi potansiyellerine bağlı bir hızla öğrenirler. Her insanın içinde var olan merak, herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir ve bu yolla temelleri çok daha sağlam bir eğitim verilmiş olur.

Uluslararası Montessori Derneği (AMI), Maria Montessori taradından 1929 yılında, sisteminin bütünlüğünü korumak ve hem öğretmenlerin hem de okulların sahip oldukları yüksek standartlardan ödün vermemek amacı ile kuruldu. Bugün AMI halen Maria Montessori’nin vizyonuna sahip çıkarken, Nörobilim ve çocuk gelişimi ile ilgili yapılan çağdaş araştırmaları da göz ardı etmiyor.

Peki neden Montessori eğitim sistemini tercih etmeliyiz?

Montessori eğitim sisteminin kurduğu ortam, çocukların doğumundan ortaokula dek eğitim alabilmesine olanak sağlıyor.

 

Bebekler ve çocuklarda montessori eğitimi

Doğumdan üç yaşa kadar çocuklarda

  • Çocuk için güvenli, dikkat çekici ve faydalı bir ortam sağlıyor.
  • Kendilerine ve çevrelerine güvenmelerini sağlıyor.
  • Yeni keşfettikleri yeteneklerine güvenmelerini sağlıyor.
  • İnce motor ve kaba motor becerilerinin yanı sıra dil becerilerini de geliştiriyor.
  • Günlük işlerde kendi kendine yetebilmesi için fırsat sunuyor.

 

Kreş ve anaokulu çağındaki çocuklarda montessori eğitimi

Üç ile altı yaş arası çocuklarda

  • İşlevsel bağımsızlık, işlerini kendi başlarına yapmaya devam edebilme ve kendine yetebilme yeteneklerini arttırıyor.
  • Saygılı, açık ve net iletişim kurma ve olası sonuçlarla karşılaşmaları sayesinde sosyal beceriler geliştirmelerine yardımcı oluyor.
  • Matematiksel beceriler, okuma yazma ve duygusal algılamalarını arttırmak için özel olarak seçilmiş çeşitli materyaller sunuyor.
  • Kendini yaratıcı biçimlerde anlatabilmesi ve özgüvenini arttırmaya yardımcı şekilde öğrenebilmeleri için olanak sunuyor.

 

İlköğretim çağındaki çocuklarda montessori eğitimi

Altı ile on iki yaş arası çocuklar

  • Çocuğun ilgi duyduğu alanlarda iş birliği içerisinde bilgiye ulaşabilmesi için desteklenir ve yol gösterilir.
  • Özgüven, hayal gücün, entelektüel bağımsızlık ve kendi kendine yetebilme becerilerini geliştirmelerini destekler.
  • Toplumdaki, kendi kültüründeki ve dünyadaki rolleri hakkında edindikleri anlayışı geliştirir.

 

Gençlerde montessori eğitimi

On iki ile on beş yaş arasındaki gençler

  • İdeal olarak çiftlikte çalışan gençler, çiftlik yönetimi ve ekonomik bağımsızlığı keşfederken, çiftlikten bağımsız olarak dizayn edilen kentsel yaşamı öne çıkaran bir ortam da sağlıyor.
  • Gençlerin kendileri mümkün olduğunca geniş bir yelpazede tanımalarına olanak sağlıyor.
  • Akademik uygulamalar için içerik sağlıyor.
  • Kendini ifade etme, kendine güven ve bireysel ilişkilerde gelişimi destekliyor.
  • Dr. Montessori, eğitimin bu adımını tamamlayamadan hayatını kaybetti. Bu nedenle Montessori eğitim sisteminin bu basamağında hiç eğitimci bulunmuyor. Öte yandan gençler için Montessori eğitimine uygun ortamlar mevcut ve profesyonel eğitimciler bu basamak için çalışmalarına devam ediyor.

 

Yukarıdaki tüm Montessori eğitim sistemi ortamları ve her seviyedeki basamağı, her çocuğun güçlü yönlerini ve ilgi alanlarını destekliyor. Montessori eğitimi her çocuğu, çevresindeki dünyayı keşfetmeye iterken, yaşayan tüm varlıklara ve dünyaya saygı duymayı öğretiyor.

Peki Montessori eğitim sisteminin başarılı olduğunun kanıtları neler? Uzun yıllardır bu yöntemle eğitim alan çocukların, akranlarından daha başarılı olduğu göz ardı edilemez. En göze batan örnekleri aşağıda sizin için listeledik.

 

Montessori Eğitimi Almış Ünlü Mucitler ve Girişimciler

Yıllar boyunca, teknoloji alanda yeniliklere imza atan mucitlerin birçok benzer yanları olmuştur. Zeki, kalıpların dışında fikir üreten, yaratıcı ve açık fikirli olmaları bu özelliklerden sadece birkaçı. Fakat bu mucitlerin bilmediğiniz bir ortak noktası daha var; hepsi Montessori okullarında eğitim gördü.

Montessori eğitimi doktor ve eğitimci olan İtalyan Maria Montessori tarafından geliştirildi. Montessori bağımsızlığı, belirli sınırlar dahilinde özgürlüğü ve çocuğun doğal olarak ilerleyen psikolojik, fiziksel ve sosyal gelişimine saygı gösterilmesini temel alan bir eğitim yöntemidir.

Aşağıda sıralanan maddeler, Montessori eğitimi için vazgeçilmezdir:

  • Yaş bazında karma sınıflar. Bu sınıflar çoğunlukla 2,5-3 yaş ile 6 yaş arasındaki çocuklardan oluşur.
  • Öğrenciler önceden hazırlanmış aktiviteler arasından seçim yapar.
  • İdeal olarak kesintisiz 3 saatlik bir çalışma saati vardır.
  • Doğrudan anlatılarak öğrenmek yerine çocuklar materyallerle çalışarak kavramları öğrendikleri yapıcı ve keşfetmeye teşvik edici öğrenim metodu kullanılır.
  • Sınıf içerisinde özgürce hareket edebilmeleri sağlanır.

Yukarıda bahsettiğimiz, bu metotla eğitim gören ve Montessori destekçilerinden teknoloji alanında yenilikçi adımlarıyla olağanüstü başarılara imza atan bazı girişimciler şöyle:

 

Larry Page (CEO, Google):

“Bence Montessori eğitiminin getirisi olarak, kurallara göre hareket etmek yerine kendi kendimi motive etmeyi, dünyada olan biten hakında düşünmeyi ve herkesten biraz daha farklı çalışmayı, işleri farklı şekilde halletmeyi öğrendim.”

 

Google’ın kurucu ortaklarından Sergey Brin:

 

Thomas Edison:

Tarihçilere göre Thomas Edison, Montessori eğitimini beğendiğini dile getirmiştir. Edison’un Montessori eğitimi için ayrıca “Oyun aracılığıyla öğretiyor. Öğrenmeyi keyifli hale getiriyor. İnsanoğlunun doğal içgüdülerine göre hareket ediyor. Var olan eğitim sistemi insan zihnini bir kalıba sokuyor ve orijinal fikirlere ya da mantığa darbe vuruyor.” ifadelerini kullandığı aynı tarihçiler tarafından dile getiriliyor.

 

Jeff Bezos (CEO, Amazon):

Bezos’un annesi kreş çağındayken oğlunun Montessori sınıfında yaptıkları aktivitelere fazlasıyla odaklandığını anlatırken, öğretmenlerin Bezos’u sonraki aktivite için sandalyeden zorla kaldırdıklarını belirtiyor.

 

Will Wright (“Sims” oyununun yaratıcısı):

Maria Montessori’nin metodu Will Wright’ı o kadar çok etkiledi ki, yepyeni bir oyun türü yaratmasına yol açtı.

 

İlk arabayı üreten mucit Henry Ford:

 

Jimmy Wales (Wikipedia’nın kurucusu):

Wikipedia’daki sayfasında yazanlara göre Wales, çocukken gittiği özel okul için “Montessori eğitiminden etkilenmiş bir eğitim felsefesini benimseyen bir okul” tanımını kullanıyor. Jimmy Wales buradaki zamanının çoğunu ansiklopedileri karıştırarak geçirdi.

 

İlginizi çekebilir

Hayat Boyu Öğrenmeyi Benimseyerek Başarılı Olmak
Finansal Eğitiminize Yatırım Yapmak Yapacağınız En İyi Yatırımdır!
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

Yazar : Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir