Mülteciler İçin Kendi Kendine Yeten Teknolojik Çadır

Ultra hafif, kendine yeten ve geçici konaklama sağlayan “Weaving a Home” adlı ürün iklim değişikliği nedeniyle yurtlarından ayrılmak zorunda kalanlar için tasarlandı.

BM’ye göre iklim değişikliği nedeniyle, 2050 yılına kadar 250 milyon mülteci göç edecek. Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insan; giderek artan nüfus sayısı, şiddetli sel, su kaynaklarının kuruması ve küresel ısınmanın etkileri nedeniyle göç etmek zorunda kalıyor. Ürdünlü bir mimar, mülteciler için kızılderili kabilelerin geçici çadırlarına benzeyen bir çadır tasarladı.

multeci-cadiri

Ürdünlü ve Kanadalı mimar Abeer Seikaly tarafından tasarlanan ve LEXUS tasarım ödülüne aday gösterilen çadır, kolayca taşınabilmesi ve kendi suyunu ve elektriğini doğadan temin edebilmesi ile ön plana çıkıyor. Göçmenlerin kendi yaşamlarını idare edebilecekleri donanımlara sahip olan çadır aynı zamanda ilgi çekici teknlojik özelliklere de sahip. Çevrenin durumuna göre kendini ayarlayabilen çadır rüzgarlı havalarda daha dirençli bir hal alabiliyor. Sert kış koşullarına ve sıcak çöl iklimine dayanaklı olan çadır üzerindeki hava dolaşım kanlları sayesinde oldukça yüksek bir ısı yalıtımına sahip. Bunların yanı sıra dış kısmındaki güneş enerjisiyle çalışan katmanı, güneş enerjisini alıp kullanılabilir enerjiye çevirirken, iç katmanı yağmur suyunu topluyor ve toplanan su, bir termosifonlama sistemi vasıtasıyla çadırın üzerindeki su deposuna aktarılıyor. Bu su deposu insanların hızlıca duş almalarına yardımcı oluyor. Ayrıca, sahip olduğu drenaj sistemi çadırın içinin selden etkilenmesinin önüne geçiyor.

multeci-cadirlari

ODTÜ öğretim görevlisi Hakan Gürsu tarafından tasarlanan, katlandığında sadece 31 santim yüksekliğinde olan ve yağmur suyunu ve doğal ışığı toplayıp kullanabilen doğal afet barınağını daha önce sizlerle paylaşmıştık. İklim değişikliğinden etkilenen topluluklara yardımcı olabilecek başka ne gibi yenilikçi fikirler ve tasarımlar hayata geçirilebilir?

 

İlginizi çekebilir

Geleceğin En İyi İş Fikirleri
Acil Durum Droneları Afet Bölgelerine Gıda Taşıyor!

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir