Nasıl Rekabet Edilir?

Bir işte en başarılı olmak istiyorsanız rekabet ederek rakiplerinize karşı üstünlük sağlamanız gerekir.

Agresif iş dünyasında, özellikle de günümüz ekonomisinde, işletmenizi sektörün en tepesine çıkarmak için her avantajı değerlendirmelisiniz.

Rakiplerinizle başarılı bir şekilde rekabet edebilmek için stratejik planlama ve kapsamlı araştırma yapmanız gerekir. Aşağıdaki adımları okuyarak rakiplerinizle nasıl rekabet edebileceğinizi öğrenebilirsiniz:

 

Rekabet etmek için adımlar

1 – Hedef pazarınız, şirketinizin ürünleriyle ve hizmetleriyle hedeflediği belirli bir tüketici grubudur. Hedef pazar; sosyoekonomik, demografik ve ortak özelliklere veya ihtiyaçlara göre bölünür. Hangi işletmelerin sizinle aynı hedef pazarı hedeflediğini öğrenin. Bu şirketler sektördeki diğer şirketlerden kendilerini nasıl farklılaştırmışlar? Pazarın neresindeler? Bu bilgiye ulaşmak için firma rehberlerindeki profilleri araştırabilirisiniz.

2 – Rakiplerinizi ve müşterilerinizi tanıyın. Rekabetten korkmak yerine rekabeti bir öğrenme aracı kullanın ve iş modelinizi rekabete göre değerlendirin. Rakiplerinizin güçlü yönlerini ve zayıf yönlerini öğrenin.  Güçlü yönlerini örnek alın ve zayıf yönlerini avantaj olarak kullanın. Hedef pazarın rekabetçi ortamını resmetmek ve analiz etmek için şirket bilgilerinde uzmanlaşmış şirketleri kullanın. Rakiplerinizden öğreneceğiniz bilgiler sektörde üstün olmanızı sağlayacak rekabet avantajını geliştirmenize yardımcı olacaktır. Detaylı müşteri bilgisi de rekabet bilgisi kadar önemlidir. Müşteri portfolyonuzla ilgili derinlemesine fikir sahibi olmanız gelir potansiyelinizi maksimize etmenize, müşterileri elde tutma olasılığınızı yükseltmenize ve müşterilerinizin sayısını arttırmanıza yardımcı olacaktır. Hem pazardaki yerinizi hem de rakiplerinizin yerini değerlendirmek için birçok araç ve yöntem kullanabilirsiniz.

3 – “Ekonomik hendek” oluşturun. “Ekonomik hendek” Warren Buffet tarafından kullanılmış bir terimdir ve kısaca, rakibinizin sizden kopyalayamayacağı ve sadece size özel olan bir hizmeti veya ürünü ifade eder. Pazara girmek için ekonomik hendek avantajlarından faydalanın ve bunu pazarlama payınızı almak isteyen rakiplerinize karşı kullanın.  Bu sayede işinizi sağlamlaştırır ve kar potansiyelini korursunuz.

4 – Rekabet avantajınızı devam ettirin. Rekabet avantajı kazandıktan sonra bile çalışmaya devam etmek zorundasınız. Başarılı olmak için rekabet avantajınızı aralıksız olarak devam ettirmeniz gerekir. Sonuç olarak rakipleriniz arkalarına yaslanıp oturmayacak ve pazar paylarını çalmanıza izin vermeyecekler. Sektördeki gelecek trendleri öngörerek, sürekli olarak araştırma yaparak, rakipleri gözlemleyerek ve müşterilerinizin ihtiyaçlarına ve isteklerine adapte olarak rekabet üstünlüğünüzü devam ettirebilirsiniz. Bazen çoğunluğun ilerisinde olmak ve farklılaşmak için risk almanız gerekebilir ve büyük riskler beraberinde büyük ödüller getirebilir. Balıklama dalmadan önce araştırma yapmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.

 

Başarılı bir rekabet için ipuçları

Pazar her gün değiştiğinden odaklanacağınız stratejinin rakiplerinize karşı rekabet üstünlüğü kazanmanızı sağlaması gerekir.

Özelliklerdeki veya tanıtım stratejilerindeki değişikliklerin yanı sıra cismen de belirli değişiklikler yapmanız ürünlerinizin veya hizmetlerinizin farklı görünmesini sağlar.

Küçük işletmeler üretimi ve tali masrafları en aza indirerek rekabet avantajı sağlayabilirler.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir