Ördek yetiştiriciliği oldukça popülerdir ve kesinlikle karlı bir iştir. Dünyanın her yerinde ördekler vardır. Evcil ördek ırklarından sayısız et ve yumurta alınır. Evcil ördeklerin hepsi yabani kuşlardan gelir. Bu yabani kuşlar bütün dünyayı dolaşırlar ve evcilleştirilebilenler gıda olarak kullanılır. Ördeklerin suda yaşayan canlılar olduğunu muhtemelen biliyorsunuzdur. Bazı insanlar ördeklerin su olmadan yaşayamayacağını düşünür. Bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Su olmayan bir ortamda da binlerce ördek yetiştirebilirsiniz. Tavukları veya diğer kümes kuşlarını da aynı şekilde yetiştirebilirsiniz. Ancak unutmayın ki su olmayan ortamlarda yetiştirilen ördekler döllenmemiş yumurta bırakır. Yani yumurtalardan ördek yavrusu çıkmaz. Ördeklerden yumurta almak istiyorsanız erkek ördeklerin ve suyun olması gerekir. Susuz ortamda kolayca ördek yetiştirebilirsiniz ancak çoğalma veya çiftleşme için suyun olması şarttır.
Ördek yetiştiriciliğinin avantajları
Ördek yetiştiriciliğine başlamanın sayısız avantajı vardır. Et ve yumurta üretiminde tavuklardan sonra gelirler. Ördekleri hem ticari amaçlı hem de küçük ölçekli et veya yumurta üretimi için yetiştirebilirsiniz. Hatta evinizin arka bahçesinde diğer kuşlar veya hayvanlarla birlikte bile yetiştirebilirsiniz. Ördek yetiştiriciliğinin avantajlarından bazılarını öğrenmek istiyorsanız lütfen okumaya devam edin.
Ördekler pahalı olmayan, basit ve gösterişsiz yerlerde kalabilir. Ördek yetiştiriciliğini ticari olarak yapacaksanız barınak maliyetleriniz oldukça düşük olacaktır.
Ördekler cesur kuşlardır ve fazla bakım gerektirmezler. Her türlü çevresel şarta kolaylıkla adapte olabilirler.
Yumurtalarını gece veya gündüz bırakırlar. Yani her sabah taze yumurta toplayabilirsiniz. Ve günün geri kalan kısmında diğer işlerinizi halledebilirsiniz çünkü ördeklerin bakımı için fazla zaman ayırmanıza gerek yoktur.
Ördek yetiştiriciliği için büyük bir alana ihtiyaç yoktur. Ördeklerin kuluçka dönemi kısa sürer ve ördek yavruları hızlı büyür. Ördek yavrularının hızlı bir şekilde büyümeleri istiyorsanız 5 gün ve 7 gün arası suni sıcaklık verebilirsiniz. Soğuk aylarda bu süre biraz uzayacaktır.
Ördekler yaygın kuş hastalıklarına karşı oldukça dirençlidir.
Ördekleri farklı yemlerle besleyebilirsiniz. Ördek yemlerinde buğday, mısır, pirinç, meyveler ve diğer düşük maliyetli ve kolay bulanabilen gıdalar bulunur. Aynı zamanda doğal eğilimli olan su bitkileri, yosun, yeşil bakliyat, mantar, solucanlar, sümüklü böcek, kurtçuk ve çeşitli böcekleri de tüketen ördekler yem maliyetlerinizin doğrudan düşmesine yardımcı olur.
Ördekleri bahçenizdeki elma kurtlarından veya bazı zararlı böcek türlerinden kurtulmak için de kullanabilirsiniz.
Ördeklerin ölüm oranı düşüktür ve genellikle tavuklara göre daha uzun yaşarlar. Ancak yumurta üretiminde ördeklerin yumurtlama süresi tavuklara göre daha uzundur.
Ördek eti ve yumurtasına hem iç pazarda hem de uluslararası pazarda oldukça talep vardır. Ticari amaçlı işletilen ördek çiftlikleri iyi kazanç elde eder. Ancak ördek yetiştiriciliğinden yüksek karlar sağlayan başarılı çiftçiler de vardır.
Ördek yetiştiriciliği işi istikrarlıdır. Eğitimli genç işsizler bu işi yapabilir ve kendi istihdam kaynaklarını yaratabilir.
Ördeklerin kendine has özellikleri
Ördeklerin vücutları tamamen yağlı tüyle kaplıdır. Bu nedenle su doğrudan vücutlarına girmez. Ördeklerin derilerinin altındaki deri tabakası ıslanmalarını engeller. İşte bu nedenle saatlerce suyun içinde dursalar bile vücutları kuru kalır. Ördeklerin bir diğer dikkat çeken özelliği de ayaklarıdır. Ayaklarında üç parmak vardır ve derileri incedir. Bu özellik sayesinde ayaklarını kürek gibi kullanırlar. Parmaklarının sonunda tırnakları vardır. Ördeklerin bazı türleri bu tırnakları kendilerini savunmak için kullanır. Ördeklerin gagası genellikle kırmızı veya turuncu olur ve oldukça kuvvetlidir. Gagaları sayesinde yosun, böcek, balık yumurtası ve sert salyangozları yerler. Gagalarıyla yakaladıkları her şeyi mideye indirirler. Tavuklar günün her saati yumurtlarken ördekler sabahları veya geceleri yumurtlar. Bu nedenle ördeklerin sabah dokuzdan önce barınaklarından çıkmalarına izin vermeyin. Ördekleri yakından gözlemlerseniz ne kadar akıllı ve ilginç hayvanlar olduklarını fark edersiniz.
Ördek yemi
Ördekler genellikle her türlü yemi yer. Ördeklerinizi tavuklar gibi besleyebilirsiniz. Ancak ördek yemine bazı katkı maddeleri eklemeniz gerekir. Bazı ördekler tavuklardan daha fazla yumurtladığı için yem konusunda dikkatli olmanız gerekir. Yemlerine gerekli besin maddelerini ekleyin. Küçük ölçekli veya evcil ördek çiftliklerindeki ördekler kepek, mutfak atığı ve salyangozlarla beslenebilir. Unutmayın ki ördekler çok yemek yer. Bu nedenle düzenli yumurta ve et üretimi için ördeklerinizi iyi dengelenmiş gıdalarla beslemeniz gerekir.
Ördek eti ve yumurtası pazarı
Ördek ürünlerini ( et ve yumurta ) pazarlamak oldukça kolaydır. Dünyadaki herkes ördek etini ve yumurtasını sever. Bazı yerlerde ördek eti ve yumurtası tavuk eti ve yumurtasına göre daha çok sevilir. Ördek yumurtaları tavuk yumurtalarına göre daha büyüktür. Bazı yerlerde ördek yumurtası ete göre daha popülerdir. Bununla birlikte ördek yumurtası ve etinin pazarlamasıyla ilgili herhangi bir sıkıntı yoktur.
Ördek ırkları
Dünyanın farklı noktalarında yaşayan çeşitli birçok ördek türü vardır. Ancak her ırk ticari ördek yetiştiriciliği için uygun değildir. Bazı ırklar yumurta üretimi için uygundur ve bazıları da ticari et üretimi için uygundur. Ördeklerin üretim türüne bağlı olarak genellikle üçe ayrılır.
- Eti için yetiştirilen ördek ırkları
- Yumurtası için yetiştirilen ördek ırkları
- Hem et hem de yumurta için yetiştirilen ördek ırkları
Etlik ördek ırkları: Et üretimi için yetiştirilebilecek sayısız ördek ırkı vardır. Pekin, Ayleshbari, Moskof, Ruel Kagua ve İsveç ördeği et üretiminde kullanılan en popüler ördeklerdir. Erkek ördeklerin ağırlığı yaklaşık olarak 5 kiloyken dişi ördeklerin ağırlığı da yaklaşık 4 kilodur.
Yumurtalık ördek ırkları: Indian Runner, en popüler yumurtalık ördek ırkıdır ve yumurta üretim kapasitesiyle bilinir. Indian Runner’ın üç türü vardır. Beyaz ve küllü Indian Runners en fazla yumurtlayandır. Khaki Campbell türü de yüksek yumurta üretimi için popüler olanlar arasındadır.
Hem etlik hem yumurtalık ördek ırkları: Khaki Campbell ördekleri hem et hem yumurta üretimi için oldukça uygundur. Indian Runner ve Ruel Kagua melezlemesidir. Indian Runners yumurta üretimiyle meşhurdur ve aynı zamanda et üretimi içinde sıklıkla yetiştirilir.
Barınma
Ördek yetiştirmenin en iyi avantajlarından biri barınmalarının kolay olmasıdır. Ördek evi yapmak oldukça basittir. Ördekleri alçak, yüksek, kuru, ıslak ve diğer her türlü yerde barındırabilirsiniz. Ördekler ıslak ve sulu yerlerde yaşamayı sever. Büyük bir meyve sepeti, tahta veya yağ bidonu kullanarak ördekleriniz için uygun bir yer yapabilirsiniz. Giriş ve çıkış için mutlaka bir kapı yapın. Kapının yeterli yükseklikte olmasına dikkat edin çünkü ördekler içeri girdikten sonra kafalarını uzatırlar. Barınma yerinin iyi havalandırılması gerekir ve temiz hava akışının sağlanması gerekir. Ördeklerin güvenliğini düşünmek zorundasınız. Ördeklerinizi yırtıcı ve zararlı bütün hayvan veya böcek türlerinden özellikle de tilki ve köpeklerden korumalısınız. Ördekleri tavuklar gibi beton bir zeminde tutacaksanız ferin bir kumluk yapmanız gerekir. Ördekler bu sistemde zeminin üstüne yumurtlar.
Üreme
Ördeklerin üremesi için suya ihtiyaç vardır. Ördekler su olmadan çiftleşmez. Bir erkek ördek 10 dişi ördeğin üremesi için yeterlidir. Yavru ördekler çabuk geliştiği için kısa zamanda yumurtlamaya başlar. Her yumurta 50-60 gram ağırlığındadır. Doğum sonrası ve ilk hafta süresince yavru ördekleri sudan uzak tutun. Suyu girdikleri takdirde üşüyebilirler. Kuluçka süresi yaklaşık 28-29 gündür. Kuluçka döneminde yumurtalara ara sıra ( haftada iki veya üç kere ) su serpin. Kuluçka için hem elektronik hem de dizel kuluçka makinelerinden kullanabilirsiniz. Ancak çiftçilerin çoğu dişi ördekleri tercih eder.
Yumurtaların saklanması
Yumurtaları düzgün bir şekilde saklamanız gerekir. Yumurtaların depolanması için buzdolabı kullanabilirsiniz. Yumurtalar için kireç suyu ve aynı zamanda aktinyum kullanabilirsiniz.
Cinsiyetin belirlenmesi
Yeni doğmuş ördek yavrularının cinsiyetini belirlemek zor değildir. Yavru ördeğin kuyruğunu kaldırın ve poposuna baskı yapın. Diken gibi görünen bir penis görürseniz erkektir. Görmezseniz kesinlikle dişidir. Erkek ördekleri belirlemenin en kolay yolu kuyruk tüylerine bakmaktır. Erkek ördeklerin kuyruk tüyleri buklelidir.
Pazarlamayle ilgili ipuçları
Ördek yumurtalarınızı pazarlamaya başlamadan önce yumurta kabuklarını güzelce temizlemelisiniz. Yumurtaları suyla yıkamayın. Yumurtaları bıçak, havlu veya bulaşık beziyle temizleyebilirsiniz. Yumurtaları bir yerden bir yere götürmek için yumurta sepetleri veya kutuları kullanın. En az 30 yumurtanın sığacağı kartonlardan alın. Ayrıca bambu sepetler, ahşap sepetler ve başka malzemelerde kullanabilirsiniz. Yumurtaları taşımak için kutu kullanacaksanız kutuların altına saman veya pirinç kepeği koyun.
Ördek yetiştiriciliğinden kazanç elde etmek istiyorsanız ördek bakımı, yem yönetimi, barınma, kuluçka ve pazarlamaya özen göstermeniz gerekir. Bütün süreci doğru yönettiğiniz takdirde iyi kazanç elde edebilirsiniz.
yazınızı beğendim. Bu işle daha önce hiç uğraşmadığım halde kafamda birçok şey oluştu. barınma yerlerinin nasıl olacağı şekille desteklenerek yazılırsa ve pazarlama konusunda daha detaylı bilgi verilirse daha güzel olacağına inanıyorum. yazınız için teşekkür ediyor başarılarınızın devamını diliyorum.