Mayınları Tespit Edebilen Bakteri Üretildi!

İsrailli araştırmacılar, patlayıcıların yakınlarında bulunduğunda floresan ışığı yansıtan yeni bir bakteri türü geliştirdi.

Dünyanın 70 ülkesinde, 100 milyon adet mayın var ve her yıl 20 bin insan bu mayınlara basarak yaralanmakta veya ölmekte. Eski savaş bölgelerinde mayınları temizlemek çok tehlikeli bir görev. Ayrıca bu, pahalıya mal olan ve ağır işleyen bir süreç. Bu süreci hızlandırmak adına, Jerusalem Hebrew Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, çığır açan bir yöntem geliştirdi.

Moleküler seviyede değişikliğe uğratılan bir bakteri, mayınlardan sızan minik buğu damlalarına maruz kaldığında parlamaya başlıyor.

Polimer zincirler halindeki bakteri, mayın tarlalarına dağıtılıyor. Ekip, mayınlardan sızan buğuya tepki veren bakterileri tespit etmek için lazer kullanıyor. Bakteriler, gerçek bir mayın tarlası üzerinde uygulanan testten başarıyla geçmiş fakat bu teknolojinin dünya çapında yaygınlaşması için biraz daha zaman gerekli.

Proje lideri Profesör Shimshon Belkin yaptığı açıklamada: “Henüz bakteri üzerindeki çalışmalarımız bitmedi. Sensör görevi gören bakterinin, duyarlılığı ve stabilitesi üzerindeki çalışmalarımız sürüyor. Böylelikle geniş alanlarda yapılacak taramalarda hız kazanacağız. Aynı zamanda, tarama cihazımızı daha kompakt hale getiriyoruz ki, insansız uçak veya dronlar da kullanılabilsin.” demektedir.

Belkin’in ekibi bir süredir, modifiye bakteriler üzerinde çalışmaktaydı. Üç yıl önce aynı konsepti kullanarak sudaki kirleticileri ayrıştırdıklarını açıklamışlardı. Bakterilerin daha önce de birçok alanda insanlığa hizmet ettiğini görmüştük. Glowee adlı sürdürülebilir ışık projesi ve Row-bot isimli su temizleyici bunlara örnek olarak gösterilebilir. Probiyotik yoğurtlardan bu yana, bakterilerin günlük hayatımıza uygulanışı büyük aşamalar kaydetmiştir.

Sizce bakteriler hayatımızın daha başka hangi alanlarında bize yardımcı olabilir?

 

İlginizi çekebilir

Mayın Temizleme Drone’u Dünyayı Değiştirebilir!
Bu Yıl Görücüye Çıkan 18 Harika Buluş

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir