Cumartesi, Eylül 14, 2024
Ana SayfaReklam ve PazarlamaPokemon Go Bize Pazarlama Konusunda Neler Öğretebilir?

Pokemon Go Bize Pazarlama Konusunda Neler Öğretebilir?

Pokemon Go, lokasyon bazlı oyun kategorisini geniş kitlelerin ilgisine sunarak bu oyun türünü popüler hale getirdi. Peki Pokemon Go’nun öncülük ettiği bu teknoloji pazarlama alanında bizlere neler öğretebilir?

2016 yılında piyasaya sürülen Pokemon Go, akıllı telefonlar sayesinde kişiselleştirilmiş zengin bir oyun deneyimi sunuyor. Yaşadığımız şehirle etkileşime girmemizi sağlıyor. Pokemon Go’nun gerçek ile sanal arasında kurduğu bağ, diğer bir ifadeyle artırılmış gerçeklik (augmented reality) bağlamsal pazarlama ve yeni nesil müşteri etkileşimi konusunda çok iyi bir örnek.

 

Pokemon Go Nedir?

Pokemon Go, Nintendo ve Niantic firmaları tarafından Ingress adlı başka bir oyunun altyapısı kullanılarak tasarlandı. 2014 yılında Google işbirliğiyle 1 Nisan şakası olarak tanıtılmıştı aslında. 2016 yılında ise piyasaya uygulama formatında sunuldu.

Pokemon Go, hareket etmeyi ödüllendiren bir oyun temel olarak. Telefonunuza Pokemon Go uygulamasını yüklüyorsunuz. Bu uygulamada size Pokemon toplarının bulunduğu konumlar gösteriliyor. Siz de ister yürüyerek ister bisikletle ister arabayla bu lokasyona gidip Pokemonları yakalıyorsunuz ve eğitiyorsunuz.

Pokemon Go’nun nasıl oynanacağı hakkında pek çok faydalı video ve yazı bulabilirsiniz. Bizim buradaki derdimiz oyunun yarattığı sosyal etki.

Pokemon Go, teknoloji severleri ve pazarlama çalışanlarını değil, sağlık çalışanlarını da mutlu eden bir oyun aynı zamanda. Her yaştan insanın hareket etmesini, yürüyüş yapmasını teşvik ettiği için sağlık dünyasında da sempati duyulan bir fenomen.

Her sosyal olguda olduğu gibi Pokemon Go’nun da olumsuz bazı sonuçları olmakta. Hızlı araba sürmek, Pokemon yakalamak için insanların özel alanlarına girmek, nadir bulunan Pokemonları yakalamak için yaratılan izdiham gibi şeyler…

Ancak biz burada pazarlama bağlamında oyundan neler öğrenebileceğimize odaklanacağız.

 

Pokemon Go Bize Pazarlama Konusunda Neler Öğretebilir?

1. Gençler Gerçek Deneyimlere Önem Veriyor

Z Kuşağı, millenial ya da günümüz gençleri… Adına ne derseniz deyin, bu kişiler gerçek deneyim yaşamaya çok önem veriyor. Yapılan araştırmalar arkadaşlığın ve arkadaşlarla birlikte yapılan şeylerin, paylaşılan deneyimlerin Z kuşağı tarafından çok önemsendiğini ortaya koyuyor.

Bu gençlerin teknoloji ve sokağı bir araya getiren Pokemon Go gibi bir oyuna çok ilgi göstermesinin nedeni bu yani. Şu sıralar pandemi nedeniyle sokakta vakit geçirmek eskisi kadar mümkün olmasa da dışarı çıkıp dolaşmak, turlamak ve bunu yaparken de teknolojik bir cihazı kullanmak hakikaten Pokemon Go yapımcılarının gençlerin isteklerini çok iyi analiz ettiğini ortaya koymakta.

Pokemon Go, sosyalleşmek için harika bir fırsat sunuyor. Bu bağlamda yeni kurulan şirketlerin, ürünlerin, mobil uygulamaların ve oyunların sanal dünya ile gerçeklik arasında bir denge kurması, süreci bir miktar oyunlaştırması çok etkili olacaktır diye düşünebiliriz.

 

2. Bir Reklam Aracı Olarak Pokemon Go

Pek çok işletme, Pokemon Go’yu bir reklam aracı olarak kullanmakta. Pokemon durağı (Pokestop) adı verilen lokasyonlarda yer alan işletmeler bunun reklamını yaparak işletmelerine (dükkan, kafe, bar, mağaza) daha çok ayak trafiği çekiyor.

İtalya’daki bir pizzacı, dükkan sınırları dahilinde Pokestop olduğunu duyurduktan sonra pizza satışlarında %75’lik bir artış olmuş örneğin.

Ya da McDonalds (oyunun ilk sponsorlarından biri) Japonya’daki McDonalds şubelerine (3000 adet!) Pokestop koyarak satışlarını ciddi şekilde artırmış durumda.

Bu örnekler bize Pokemon Go’nun veya bu oyun mantığı ile çalışan uygulamaların kısa süreli de olsa satışları ciddi şekilde artırabileceğini, buna ek olarak yeni müşteri kazanmayı da kolaylaştıraleceğini gösteriyor.

 

3. Oyun Önemli Bir Meseledir

Konum ve lokasyon uygulamalarını akıllı telefonlardan ilk çıktığından beri kullanıyoruz aslında: Google Maps, Yandex, Apple Maps vs.

Bu tür navigasyon uygulamaların zenginleştirilmiş gerçeklik ve lokasyon bazlı teknolojilerin faydalı verileri (fiyat, kalkış saati vs.) sunduğunu ve navigasyon deneyimini zenginleştirdiğini biliyoruz.

Pokemon Go, bu özelliklere bir de oyun ve ödül unsuru ilave ediyor.

 

4. “Catch ’em all”  Marka Sadakati Demektir

Pokemon dizisinin temel sloganı neydi?

“Catch ’em all” (Hepsini yakala!)

Pokemon Go oyunun temelinde de bu felsefe var.

Bir tür hazine avı… Karşılığında ödül kazanıyorsunuz ve dilerseniz yakaladığınız unsurları satıp-takas edebiliyor, oyunda seviye atlıyorsunuz.

Markaların ve işletmelerin aynı oyun mantığını kullanmaması için hiçbir neden yok.

Müşterilerinize işletmenizde bulunan Pokemon’ları yakalama fırsatı sunmak için onlara belli bir miktarda alışveriş yapma şartı bile sunabilirsiniz. Bu yöntem biraz agresif gelirse de dükkanınıza Pokemon yakalamak için gelen kişilere özel indirim vs sunabilirsiniz. Böylece durduk yere bir sürü yeni müşteri kazanırsınız. Pokemon Go meraklısı insanlarla aynı dili konuşmanız onların size karşı sempati ve sadakat beslemesine neden olabilir!

Önemli olan şey bunu olabildiğince eğlenceli yapmanız.

 

5. Bağlam Kritik Bir Konu

Bağlamsal pazarlama (contextual marketing) diye bir mesele var.

Bağlamsal pazarlama kısaca söylemek gerekirse, bulundukları konumu, kim olduklarını, ne yaptıklarını baz alarak insanlara özel indirim, bilgi, kampanya sunmaktır.  Örneğin bir AVM’nin yanından arabayla geçtiğinizde telefonunuza Boyner, Mediamarkt gibi markalardan SMS gelmesi tesadüf değildir!

Müşterilerinizin nerede alışveriş yaptığını ve nerede oyun oynadığını tespit ederek onlara uygun fırsatlar sunabilirsiniz.

Alışveriş konusunda yapılan araştırmalar da bağlamsal pazarlamanın günümüzde ciddi derecede önem kazandığını gösteriyor. Tüketicilerin %90’ı alışveriş yaptıkları esnada akıllı telefonlarını aktif olarak kullanıyor ve bu kişiler akıllı telefon kullanmayan kişilere nazaran %20 oranında daha çok alışveriş yapıyor…

 

Sonuç

2016’da piyasaya sunulan ve 2021 yılında tekrar popülerleşen Pokemon Go, markalar ve işletmeler açısından ciddi bir örnek vaka teşkil ediyor. Siz de teknoloji ve oyun arasında, oyunlaştırılmış teknoloji ve pazarlama arasında ilişki kurarak özellikle gençlerin çok seveceği yöntemler bulabilir, satışlarınızı artırabilir, markanızı büyütebilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir

Pazarlamanın Geleceği Nasıl Olacak?
Reklam ve Pazarlama Stratejileri
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar