Reklam Nasıl Oluşturulur?

Potansiyel müşterilerin aklını çelecek bir reklam oluşturmak zor görünebilir ancak düşündüğünüzden kolaydır. Aslına bakacak olursanız reklam ne kadar sade olursa, o kadar iyi olur. Günümüz ekonomisinin olmazsa olmazı olan reklam, markanızın akıllı, inovatif ve seçkin özelliklerini bir araya getirir. Reklam yazmak, tasarlamak ve test etmek için aşağıda yer alan adımları takip edin.

 

1 – Reklam yazmak

Akılda kalıcı, çekici ve enerjik bir reklam sloganı bulun. Reklam sloganı kısa ve öz olsun; ortalama bir ürünün altı veya yedi kelimeden fazlasına ihtiyacı yoktur.  Yüksek sesle söylediğinizde söylemesi zor oluyorsa, tekrar gözden geçirin. Reklam sloganı tüketicinin dikkatini çekmeli ve tüketiciyi ürününüzün diğerlerininkinden farklı olduğuna ikna etmelidir. Kafiye, mizah, metafor, kelime oyunları, yaratıcı imgelemeler ve aliterasyon kullanabilirsiniz.

Aynı olmayın. İyi reklamın anahtarı hatırlanmaya değer olmasıdır. Reklamınız tanıdık reklam ifadeleri taşımalıdır ( örneğin, “yeni ve geliştirilmiş”, “garantili” veya “hediye” ). Bu sayede tüketiciler daha önce hiç duymadıkları bir reklam klişesi duymamış olurlar.

Söyleyecek çok şeyiniz varsa okuyucuyu ürküterek dikkat çekebilirsiniz. Örneğin uzun, çevrenin korunmasına yönelik olan ilanlar alışılmamış ve agresif sloganları olmadan insanların dikkatini çekemezler.

Tartışmalı ve eğlenceli arasındaki çizgiyi aşmayın. Reklamın dikkat çekmesini sağlamak için beğeni sınırlarını zorlamak genel bir uygulamadır ancak çok da ileri gitmeyin – ürününüzün kendi doğrularıyla bilinmesini istersiniz.

İkna tekniğini kullanın. Reklamcıların kendi reklamlarında kullandıkları denenmiş ve gerçek yöntemler vardır. Bunlardan bazıları:

Sağduyu: Tüketiciye bir ürünü veya hizmeti almaması konusunda iyi bir sebep verin.

Mizah: Tüketicinin gülmesini sağlayın, bu sayede ürününüzün veya hizmetinizin daha sempatik ve unutulmaz olmasını sağlarsınız.

Tekrar: Ana unsurları tekrarlayarak ürününüzü destekleyin. Jinglelar bunun yapmanın en iyi yollarından biridir ancak iyi olmazlarsa, sinir bozucu olurlar. Bu rotayı takip edeceksiniz, Budweiser reklamlarındaki (“bud-weis-er-bud-weis-er-bud-weis-er”) gibi daha yaratıcı ve daha az aşikar olan tekrarlama tekniğini kullanın.

Zorunluluk: Müşterilerin acele etmesini sağlayın. Kısıtlı süre teklifleri, son dakika indirimleri ve benzeri uygulamalar bunu yapmanın en yaygın yollarındandır ancak müşterinin radarına girmeyecek anlamsız ifadeler kullanmaktan kaçının.

Müşterinizi tanıyın. Hedef kitleye hitap etmezseniz, en akıllıca reklamlar bile işe yaramazlar. Belli bir yaş grubunu mu hedefliyorsunuz? Belli bir gelir seviyesini mi hedefliyorsunuz? Veya belirli bir şeye ilgisi olan bir grubu mu hedefliyorsunuz? . Her ne ise, hedef kitlenizin kim olduğunu ve reklamını yaptığınız ürünle veya hizmetle neden ilgilendiklerini anlamaya çalışın.

Tavrınızı geliştirirken ve reklamın görüntüsüne karar verirken hedef kitlenizi göz önünde bulundurun. Unutmayın: reklamın hedef kitlenize hitap etmesi ve hedef kitlenizi aşağılamaması veya rahatsız etmemesi gerekiyor. Çocuklar aşırı uyarılma eğilimindedirler. Yani çocukların dikkatini birden fazla şekilde çekmeniz gerekiyor ( renk, ses, imgelem ). Genç yetişkinler mizahtan hoşlanıyorlar ve arkadaşlarından etkileniyorlar. Yetişkinler daha sezgili oluyorlar ve kaliteye ve sofistike mizaha önem veriyorlar.

Tüketicilerin arzularıyla temas kurmanın yollarını bulun. Şu şekilde düşünün: reklam, hedef kitlenizin istekleri veya ihtiyaçları ile ürününüz arasındaki köprü olmalıdır.

Hedef kitlenizin neler istediğini veya nelere ihtiyaç duyduğunu bulmak için beyin fırtınası yapın. Fikirlerinizi hemen düzenlemeyin, sadece yazın. Ayıklamak için daha sonra bolca zamanınız olacak.

Ürününüzün veya hizmetinizin istek uyandırıp uyandırmadığını değerlendirin. İnsanların sosyal veya ekonomik statülerini iyileştirecek bir ürün mü satıyorsunuz? Örneğin insanların kendilerini lüks ve şık hissetmelerini sağlamak için organize edilmiş bir galanın biletlerini satıyor olabilirsiniz. Bilet ücreti yüksek olsa bile, bir sürü insan bilet almak isteyecektir.

Ürününüzün kullanışlı olup olmadığına karar verin. Elektrik süpürgesi gibi bir ürün satıyorsanız, elektrik süpürgesini tüketicinin hayatını kolaylaştıracak şekilde tasarlayın. Lüksü vurgulamak yerine ürünün veya hizmetin rahatlığına ve kullanım kolaylığına odaklanın.

Ürününüzün en çekici özelliklerine odaklanın. Neden insanları baştan çıkarmalı? Benzer ürünlerden farkı ne? En çok hangi özelliğini seviyorsunuz? Bunlar reklam için iyi başlangıç noktalarıdır.

Karşılanmamış bir istek veya ihtiyaç var mı? Bu boşlukları ürününüz veya hizmetinizle doldurun.

Reklamınızın her zaman güncel kalacağından emin olun. İnsanların 10 yıl sonra reklamınıza baktıklarında, içeriğinden dolayı şok olmasını istemezsiniz. Yaygın sosyal kinayeler eski reklamlarda korkunç görünürler. 1950’li ve 1960’lı yıllardaki sigara veya diyet hapı reklamlarını araştırın.

Gerekli bütün bilgileri eklediğinizden emin olun. Ürüne ulaşmak için tüketicinin yerinizi, telefon numaranızı veya internet sitenizi ( veya üçünün birden ) bilmesi gerekiyorsa, bu bilgileri reklamın bir yerine ekleyin.

Ne zaman ve nerede reklam yapacağınıza karar verin. Bir etkinliğin reklamını yapıyorsanız ve 100’den fazla insan ağırlayacaksanız en az altı ila sekiz hafta öncesinden tanıtımlara başlayın. Sayı daha azsa, üç ila dört hafta önceden başlayın. Ürün reklamı yapıyorsanız, insanların sattığınız ürünü hangi zamanlarda alacağını düşünün.

 

2 – Reklam tasarlamak

Hatırlanmaya değer bir imaj seçin. Basit ancak beklenmedik bir şey olsun.

Kendinizi rakiplerinizden farklılaştırın. Burger burgerdir ancak bu şekilde düşünürseniz asla satış yapamazsınız. Reklamınızı ürününüzün avantajlarını vurgulamak için kullanın. Davaları engellemek için, ürününüzle ilgili kullandığınız ifadelere dikkat edin.

Logo tasarlayın ( isteğe bağlı ). Bir resim binlerce kelime anlatır ve logo da yeterince etkili olursa kelimelere gerek kalmaz ( Nike tik işareti, Apple ısırılmış elma ). Yazılı reklam veya televizyon reklamı yapacaksanız, izleyicilerin dikkatini çekecek basit ve çekici bir imaj geliştirmeye çalışın. Şu noktaları dikkate alın:

Logonuz var mı? Varsa logonuzu yeniden tasarlamanın yaratıcı yollarını düşünün.

Sık sık kullandığınız bir renk şemanız var mı? Markanız reklamdaki veya logodaki bu renklerle hatırlanıyorsa, bu renkleri avantajınıza kullanın. McDonald’s, Google ve Coca-Cola iyi örneklerdir.

Reklamınızı yaratmak için yazılım veya teknik bulun. Reklamı nasıl yaratacağınız, reklam için kullanacağınız mecraya bağlıdır. İşte birkaç öneri:

Küçük ölçekli bir yazılı reklam ( eli ilanları veya dergi reklamı gibi ) yapacaksanız Adobe InDesign veya Photoshop gibi programları kullanmayı deneyin. Veya ücretsiz seçeneklerden faydalanmak istiyorsanız GIMP veya Pixlr kullanabilirsiniz.

Video reklamı yapacaksanız iMovie, Picasa veya Windows Media Player kullanın.

Sesli reklamlar için Audacity veya iTunes kullanın.

Büyük ölçekli yazılı reklamlar ( banner veya billboard gibi ) için bir matbaa ile görüşün ve kullanacağınız yazılımla ilgili tavsiye isteyin.

 

3 – Reklamı test etmek

Müşterileri sayfanızdaki farklı URL’lere yönlendirin. Test ettiğiniz her reklam için internet sitenizde farklı hedef sayfalar olsun. Daha sonra kaç kişinin hangisini tercih ettiğini kontrol edin. Bu yöntem hangi stratejilerin daha çok insan çektiğini anlamanın en basit ve dikkat çekmeyen yollarından biridir.

Reklam sonrası tepkileri değerlendirin. Reklam sonrası satışlar arttı mı veya düştü mü? İlk çabanızın ne kadar iyi olduğunu değerlendirin ve bir sonraki reklam çalışmanız için dersler çıkarın.

 

İpuçları

Reklam metnini kontrol edin, tekrar kontrol edin ve tekrar kontrol edin.

Mat renklerden veya kötü baskıdan uzak durun. Unutmayın ki insan gözü parlak renklerden hoşlanır ve reklamınızda keskin renkler olmazsa reklamınız fazla dikkat çekmez.

Az ama öz her zaman iyidir.

Eğer mümkünse ve nasıl yapacağınızı biliyorsanız reklam tasarımında altın oranı kullanın.

“Hemen alın” gibi zorunlu fiiller kullanın.

Reklam çalışmaları maliyetlidir ancak iyi hazırlanmış reklamlar satışları katlar. Güzel bir reklam hazırlaması için profesyonel bir reklam yazarına para ödemeye değecektir.

Reklamı doğru yerlere koyduğunuzdan emin olun. Hedef kitleniz reklamı görsün.

 

İlginizi çekebilir

Girişimciler İçin 25 Yaratıcı Pazarlama Fikri
Marka Nasıl Yaratılır?
Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir