Salı, Eylül 17, 2024
Ana SayfaGirişimcilikMarka Nasıl Yaratılır?  

Marka Nasıl Yaratılır?  

Başarılı bir markalama rakipleri yenmenin ve müşteri sadakati oluşturmanın anahtarıdır. Bu süreçte misyonunuzu doğru bir şekilde tanımlamanız, yaratıcı düşünmeniz ve şirketinizin başarılı olmasını sağlayacak insanlarla temas kurmanız gerekiyor. Şirketinizi özel yapan şeyleri ve ürününüzü satın almaya değer kılan şeyleri düşünmekle başlayın. Buradan yola çıkarak şirketinizin eşsiz ruhunu temsil eden bir logo ve slogan tasarlayın ve markanızı tanıtın.

 

1 – Özgün bir görüntü ve mesaj yaratmak

Misyonunuzu belirleyin. Müşterilerinize hangi nitelikleri, değerleri ve deneyimleri sunacaksınız? Markanızın özgün ve etkin görünmesi için şirketinizin sunmaya çalıştığı imajı planlamanız gerekiyor. Ancak bunu yapmadan önce, şirketinizin misyonunu açıkça söylemeniz çok önemlidir. Aşağıda yer alan soruları düşünün:

Neden bu işi kurdunuz?

Hangi hedefleri başarmak istiyorsunuz?

Yardım etmek istediğiniz insanlar kimler?

Şirketinizi diğerlerinden farklılaştıran şeyler neler?

Nasıl görünmek istediğinize karar verin. Müşteriler markanızı yaşayan ve nefes alan bir insan gibi görmelidirler. Ürününüzün veya hizmetinizin bir numara olduğunu bilmeleri gerekiyor. Misyonunuzu hesaba katın ve ne tür bir tavır sergileyeceğinize karar verin.

Ürününüzün bir macera bileti veya ikinci bir şans olarak görülmesini istiyor olabilirsiniz. Bu yaklaşımı genellikle goji berry suyu veya filizlenmiş tahıl granola barları gibi ürünler satan lüks gıda şirketleri kullanıyorlar.

Markanızı akıllı ve ileri teknoloji olarak sunmak isteyebilirsiniz. Ürününüzün müşterilerinizi havalı göstermesini isteyebilirsiniz.  Urban Outfitters ve Apple gibi markalar bu yaklaşımı kullanıyorlar.

Bir diğer yaklaşımda müşterilere güvenilir ve sağlam seçenekler sunmaktır. Tekerlekler gibi asla arızalanmaması gereken ürünler satıyorsanız, bu yaklaşımı benimseyebilirsiniz.

Ayrıca nostaljiden de faydalanabilirsiniz. İnsanlar çocukluklarını hatırlatan şeyleri severler.

Müşteri gibi düşünün. Bir ürünü alırken, neden o ürünü alıyorsunuz? Neden o markayı seçiyorsunuz? Müşterilerinizin markanızla karşılaştıklarında ne hissetmesini istiyorsunuz? Güçlü mü hissetsinler?  Sorumlu? Vicdanlı? Akıllı? Eşsiz? Bu duyguyu bütün tasarımlarınıza, pazarlama ve reklam malzemelerinize aktarmanız gerekiyor. Bu duyguları sadece kullandığınız dille değil, aynı zamanda renklerle ve ürün tasarımıyla da aktarmalısınız.

Marka dilinizi gözden geçirin. Markanızla ilişkilendirmek için dikkat çekici sözler veya slogan ve bazı anahtar kelimeler bulun. Bu kelimeler hedef tanımınızla paralel olsun ve insanların tekrar edebilecekleri ve hatırlayacakları kadar akılda kalıcı olsun. Marka dilinizi sadece ürün metinlerinde ve reklam faaliyetlerinde değil, aynı zamanda işinizden bahsederken ve etkileşim kurarken de kullanın.

Akılda kalıcı olması için metin mümkün olduğunca modern ve basit olsun. Apple’ın reklam sloganı en iyi örneklerden biridir: “Farklı düşünün”. Bu reklam sloganı markayı akıllı ve eşsiz gösteriyor ve konsept tartışma ve diğer markalama platformlarında kolayca yer alıyor. İki kelime: etkili markalama.

Ürün etiketlerinde, internet sitesinde ve reklam malzemelerinde yer alan metin, tasarlamaya çalıştığınız tonla uyuşmalıdır. Örneğin şirketinizin güvenilir ve geleneksel olarak algılanmasını istiyorsanız, resmi bir dil kullanmalısınız.

Bir tasarım şeması seçin. Markanızın misyonuyla markanızın dilinin uyumlu olması gerekiyor. Modern ve şık mısınız? Geleneksel ve klasik misiniz? Bu görüntüyü bütün medya araçlarınıza ( broşür, internet sitesi, ürünler, ofisler, vb. ) aktarmanız gerekiyor.

İyi bir logo tasarlayın. Logonuzun müşterilerin zihninde yer etmesi gerekiyor. Örneğin birisi onay işareti gördüğünde, hemen aklına Nike gelir. Logonuzu iyi tasarlamanız ve sık sık kullanmanız gerekiyor.

Markanızı temsil edecek renkleri seçin. Markanızı anımsatmak için bu renkleri mümkün olan her promosyon malzemenizde kullanın. Örneğin McDonald’s altın ve kırmızı, Google’s kırmızı, yeşil, sarı ve mavi veya wikiHow yeşil ve beyaz kullanıyor.

Sade olmaya özen gösterin. Markanızın kolay bir şekilde tanınmasını ve hızlı bir şekilde hatırlanmasını istersiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu eşsiz ancak sade olmaktır.

Çalışanlarınızı dahil edin. Çalışanlarınıza markanızın önemini anlatın ve marka kimliğinizi neden ve nasıl tanıttığınızı açıklayın. Yeni markalama çalışmanızın etkili olabilmesi için çalışanlarınızın desteğine ihtiyacınız olacak.

Çalışanlarınızın da kendine ait fikirleri vardır ve değerli fikirler verebilirler. Çalışanlarınıza ürününüz hakkında ne düşündüklerini sorun ve fikirlerini görmezden gelmeyin.

Mutlaka okuyun: 10 Muhteşem Marka Hikayesi

 

2 – Müşteri sadakati oluşturmak

Mesajınızı iyi bir ürünle destekleyin. Mesajınız iyi ama vaatleriniz kötüyse müşterileriniz başka yöne kayarlar ve markanızı fark etmezler. Bununla birlikte, işinizle marka vaatleriniz uyum içinde olursa, müşterilerinizin güvenini kazanırsınız. Hizmetinizin kalitesiyle ilgili konuşmaya başlarlar ve kısa sürede markanızın itibarı kendi kendine oluşmaya başlar.

Vaadinizle sunduklarınızın aynı olduğundan emin olun. Örneğin margarita lezzetindeki limonatanız pazardaki en canlandırıcı içecekse ancak müşterileriniz bir yudum aldıklarını ve içinde tekila olmadığını anladıklarında şaşırdıklarından şikayet ediyorlarsa vaatlerinizde bir sorun var demektir. İçeceği yeniden adlandırabilirsiniz. Bu sayede müşteriler ürünü denediklerinde kendilerini kandırılmış gibi hissetmezler.

İş uygulamalarınız hakkında şeffaf olmanız da önemlidir. Güven, marka bilinirliğinin en önemli parçasıdır. Müşterinizin markanızı eski bir arkadaşı gibi görmesini sağlamalısınız. Müşterilerinizin nasıl çalıştığınızı, paralarının nereye gittiğini ve gerçek önceliklerinizin neler olduğunu anlamalarını sağlayın.

Kimlere hizmet ettiğinizi anlamak için pazar araştırması yapın. Ana müşteri tabanınızın yaş aralığı ve demografik özellikleri neler? Cevapları görünce şaşırabilirsiniz. Bu nedenle sunduğunuz ürünle kimlerin ilgilendiğini ve markanıza nasıl tepki verdiklerini araştırmanız önemlidir.

Farklı demografik özelliklere sahip insanların ürününüzü nasıl algıladığını test etmek içi odak grup araştırması yapın. Ürünü kullanmadan önceki ve ürünü kullandıktan sonraki fikirlerini sorun.

Belirli bir kitleyi hedeflemek her zaman daha etkilidir. Ürününüzü kimlerin aldığını öğrendikten sonra odağınızı daraltabilirsiniz. Örneğin, genç erkeklerin atıştırmalık karışımlarınızı daha çok aldığını fark ettiyseniz, marka stratejinizi genç erkeklere uygun hale getirebilirsiniz.

Rekabet analizi yapın. Diğer şirketlerin ne sunduğunu bulmak ve şirketinizin ne kadar farklı olduğuna karar vermek için araştırma yapın. Markalamanız farklılığa ve ürününüzün diğerlerinden farklı olan özelliklerine odaklanmalıdır. Müşterilerin bir sürü seçeneği olduğundan bu farklılığı bulmak sizi rakiplerinizden farklılaştıracaktır.

Başka bir şirketin pazarın belli bir segmentini ele geçirdiğini fark edebilirsiniz. Ancak bu ürününüz biraz daha farklı bir hedef kitleye hitap etmeyecek anlamına gelmiyor.

Pazarın harika ürünlere doyduğunu fark ederseniz, farklı bir yöne kayabilirsiniz. Markalama yaklaşımınızı değiştirebilirsiniz veya ürününüzde ufak değişiklikler yapabilirsiniz.

Müşterilerinizle konuşun. Ürününüzü alan insanlarla etkileşim kurmanız önemlidir. Bu kişiler markanızı nasıl geliştireceğinize dair geribildirimler verirler. Konuşmanızla ve davranışınızla markanızın değerlerini en doğru şekilde yansıtın ve müşterilerinize geribildirim verme ve sorular sorma fırsatı verin.

Geribildirimler aldığınızda hızlı bir şekilde cevap verin. Birisi şikayet ediyorsa, bu kişiyi duyduğunuzdan ve bu kişinin endişelerini gidererek sorununu çözdüğünüzden emin olun.

E-postaları cevaplarken otomatik yanıtları kullanmayın. Mümkün olduğunca cana yakın ve dost canlısı olun. Müşterilerin coşkunuzu ve heyecanınızı görmesini sağlayın.

Mutlaka okuyun: Müşteri Sadakati ve Memnuniyeti Nasıl Sağlanır?

 

3 – Markanızı tanıtmak

Pazarlama stratejisi geliştirin. Markanızın mağazalarda yer alması ve mümkün olduğunca çok insanın önüne çıkması için plan yapın. Sunduğunuz ürüne veya hizmete bağlı olarak online, gazete veya dergi reklamları verebilirsiniz.

Markanızı, görsel marka ve marka mesajları dahil olmak üzere bütün reklam malzemelerinize ( ambalajlamadan tabelaya ve kurumsal kimliğe, internet sitesinden pazarlama malzemelerine kadar ) uygulayın. Ürünlerinizi markalamaktan ve mümkün olan her yerde sergilemekten utanmayın.

Beklenmeyen yerlerde markanızın reklamını yapın. Radyo reklamları, çalışan üniformaları ve logolu eşantiyonlar ( kalemler veya mendiller gibi ) markanızı tanıtmanın ucuz yollarındandır.

Sosyal medyada yer alın. Bugünlerde sosyal medya marka yaratmanın en iyi yollarından biridir. Sosyal medya hesaplarınız olsun ve hesaplarınızı düzenli olarak resimlerle, tekliflerle ve şirketiniz hakkındaki diğer bilgilerle güncelleyin. Müşterilerinizi ilgilendiren şeyler bulun ve onlara etkileşim kurma şansı verin.

Örneğin seyahat şirketiniz varsa, müşterilerinize “Yaza sayılı günler kaldı. Bu sene nerede tatil yapmak istiyorsunuz?” gibi yazılı bir mesajla güzel bir tatil yerinin resmi gönderin.

E-postalarla müşterilerinizi boğmayın. Markanızı rahatsız edici bir şekilde müşterilerin gözüne sokmayın. Müşterilerinizin çöp kutusunun dışında kalın. Gerçek ve etkileşimli olun.

Muhteşem bir internet siteniz olsun. İnternet ve sosyal medya çağında olduğumuzdan, internet sitesi markaların merkezi olarak kabul ediliyor. Markanızın geleneksel medyada yer almasında bir sorun yok ancak en azından bir internet sitenizin olmaması markanızın demode ve ulaşılamaz olarak algılanmasına neden olur. En azından markanızdan, ofislerinizin yerlerinden, çalışma saatlerinizden ve iletişim bilgilerinizden bahsettiğiniz bir internet siteniz olsun.

Hikayenizi gururlu bir şekilde anlatmak için sitenizi kullanın. İnsanlar hikayeleştirilen bir şeyleri daha kolay anlarlar ve kendilerini hikayenin bir parçası olarak görürler. Markanızı büyük bir isme dönüştürmek istiyorsanız, insanlara kendilerini bir parçası gibi hissedebilecekleri bir hikaye verin. Hikayenizi internet sitenizin “hakkında” bölümünde yayınlayın veya hikayenizi tanıtım malzemeleriyle dağıtın.

Toplumla iç içe olun. Toplumla iç içe olmanız güven oluşturmanıza ve markanızla ilgili haberlerin yayılmasına yardımcı olur. Etkinlikler düzenleyin, diğerlerinin düzenlediği etkinliklere katılın, gönüllülük faaliyetlerinde yer alın ve aktif olun.

Kermesler ve diğer etkinlikler stand açmak ve bilgiler vermek için harika fırsatlardır. Potansiyel olarak müşteriniz olabilecek insanlarla iletişim kurmak için bu fırsatların avantajından faydalanın.

Bağışlar ve sponsorluklar aracılığıyla topluma katkıda bulunmanız markanızı tanıtmanın en iyi yollarından biridir.

Mutlaka okuyun: Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

 

İlginizi çekebilir

Sektörünüzde Lider Olmanın Yolları
Kişisel Marka Nasıl Yaratılır?
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar