Rusya’da çalışmak mı istiyorsunuz?

rusyada çalışmak

Rusya’da çalışmak istiyorsunuz ancak nereden ve nasıl başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Öyleyse bu yazımız tam size göre. Rusya’da çalışmak isteyenlere özel bir rehber niteliğinde olan bu yazımızı sonuna kadar okumanızı şiddetle tavsiye ediyoruz:

 

1- Rusya’da İş piyasası

İş bulma şansınız nedir?

Uluslararası bir şirkete veya devlete ait olmayan bir kuruma (NGO) girerek Rusya’da çalışmaya başlayabilirsiniz.

Rusya’da Türkler için finans, inşaat ve enerji sektörleri gibi birçok alanda iş fırsatları bulunmaktadır.

 

 Nerede çalışabilirsiniz?

  • Başlıca sektörler:Petrol, doğal gaz, inşaat, metal ve kereste. Diğer büyük sektörlerden bazıları ise fabikalar, savunma, eletronik, IT dış kaynak kullanımları, mobil teknoloji, bankalar ve hizmet sektörüdür.
  • İstihdam bulunmayan sektörler:Geleneksel tarım ve tekstil.
  • Fazlaca işgal edilmemiş sektörler: Ulaşım, inşaat, IT, mühendislik ve öğretmenlik.
  • Başlıca şirketler:Gazprom, Rosneft, LukOil, Surgutneftegas, Novatek (petrol ve gaz), Sberbank and VTB Banks (bölgesel bankalar), Transneft (yakıt hizmetleri ve teçhizat), Sistema (telekomunikasyon), Norilsk Nickel (madencilik ve çeşitli metaller).

 

Rusya’da çalışma koşulları nasıl?

  • Ortalama mesai saatleri:Haftada 40 saat
  • Tatiller:Genel olarak yılda 28 gün. Ayrıca geleneksel olarak tatil günleri de var. Yılbaşı, Rus-Ortodoks Noeli (7 Ocak), ve Ulusal Birlik Günü (4 Kasım) bu tatiller arasındadır.
  • Vergi oranları:Rusya’da yaşayanlar için sabit vergi oranı %13, geçici olarak Rusya’da oturanlar için %30’dur.
  • Daimi yerleşikler ( Rusyada en az 183 gün kalan herkes olan için geçerli) Rusya’da ve Rusya dışındaki kazançları üzerinden vergilendirilirken, Rusya’da geçici olarak oturanlar yalnızca Rusya’da öalışarak elde ettikleri kazanç üzerinden vergilendirilirler. Gelirler ve Gümrük Genel Müdürlüğü’nden durmunuzu kontrol ettirmeyi unutmayın ki Türkiye’deki emeklilik haklarınızda kayıp olmasın.

 

İşe başvurmak

Rusya’da faaliyet gösteren Türk firmalarına başvurmanız iş bulmanın en kolay yöntemidir.

Bu şirketlere bir CV ile ön yazı yollayarak başvurmak en geçerli yöntemdir. Ön yazı, işverenleri ikna etmede CV’den çok daha önemli bi araçtır. Ön yazı şu an ve gelecekteki planlarınıza yer veren gerçekçi ve resmi bir üslup taşımalı, aşırı ısrarcı görünmemelidir. Becerilerinizi ve kendinizi bu yazı ile göstermelisiniz.

Mülakatların sayısı ve tarzı ise şirketlere göre değişmektedir.

Rusya’da iş ararken çevre edinme ve bağlantı kurma becerileri çok gereklidir. Kişisel bağlantılarınızı kullanmak veya geliştirmek üzerine bir strateji oluşturmalısınız.

 

Ülkenizde sahip olduğunuz nitelikleriniz Rusya’da geçerli midir?

Bununla ilgili kesin bilgi edinmek için iş başvurusu yaptığınız şirketin ilgili bölümleri ile görüşün.

 

2- İş deneyimi kazanmak

İşe yerleştirilme ve stajyerlik

İş tecrübesi edinmek isteyen yabancılar için Rusya’da fazla fırsat bulunmuyor. Neredeyse bütün düzen İngilizce öğretmen üzerine kurulu ve yerel cemiyetlerdeki maaşlı veya gönüllü iş fırsatları da çok az. Eğer gazetecilik, hukuk, tıp, turizm, sivil toplum kuruluşları gibi alanlarda iş deneyimi kazanmak istiyorsanız ilk önce kendi ülkenizde de şubesi bulunan kurumlarda kısa dönem iş fırsatlarına bir bakın.

 

Öğrenciler için değişim programları

  • AIESEC , işletme, eğitim, mühendislik ve IT alanlarıyla ilgilenen yeni mezunlar ve öğrenciler için değişim programları sağlıyor.
  • IAESTE ise teknoloji, mühendislik, bilim dallarında okuyanlar için maaşlı ve karşılıklı değişim programlarını ufak bir ücret karşılığında organize ediyor.

 

Öğretmenlik

Rusya’da İngilizce öğretmenlerine çok fazla talep var. Öğretmenlik pozisyonlarının birçoğu büyük şehirlerde bulunuyor ve TEFL sertifikası istiyor. Bunların birçoğu yarı zamanlı işler ve ödemeler doğru düzgün yapılmıyor, bu yüzden hocalar aynı anda birçok farklı okulda ders veriyor. Tam zamanlı ve oturarak öğretmenlik fırsatları GeoVisions tarafından sağlanıyor. İngilizce konuşan yabancılar 2-3 ay boyunca bir ailenin yanına yerleşiyor ve bunun karşılığında haftada 15 saat İngilizce öğretiyor. Language Link Russia, Rusya’da öğretmenlik yapmak isteyen ama TEFL sertifikası bulunmayanlara stajyerlik fırsatları sunuyor. Ayrıca EF: English First de Rusya’da öğretmen atamaları yapıyor.

 

3- Vize bilgileri

Çalışma  izni nasıl alınır?

Rusya’da faaliyet gösteren firmalar belli sayıda Türk işçi çalıştırma iznine sahiptirler. Bu firmalar vasıtasıyla Rusya’ya giderseniz çalışma izni almanız gerekmez. Diğer yandan bireysel olarak da çalışma izni alabilirsiniz. İzin koşulları birçok farklı amaca göre  değişmektedir. Türkiye’deki Rusya konsolosluğuna başvurarak çalışma vizesi alabilirsiniz. Vizenin işlem süreleri dönemsel yoğunluğa göre değişir.

Çalışma vizesi 90 gün ile üç yıl arası bir süreyi kapsar ve çok girişlidir. Vize başvururken teslim edeceğiniz belgeler arasında HIV testi ve işe giriş sözleşmenizin bir kopyası bulunmalıdır.

Rusya’da çalışma izni ve vize alabilmek için gerekenleri, bulunduğunuz yerdeki Rus Konsolosluğu’na başvurarak öğrenin.

 

Daimi oturma izni nasıl alınır?

Geçici oturma izni alarak Rusya’da 1 yıl yaşadıktan sonra daimi oturma izni için başvurabilirsiniz. İzin 5 yıl süreyle geçerlidir ve beşer yıllık aralıklarla yenilenebilir. Bu izin sayesinde vize almadan istediğiniz kadar Rusya’ya girip çıkabilirsiniz.

Bilindiği gibi her iki tür oturma iznini de alabilmek zordur. Başvurunuzda, kendi ülkenizdeki emniyet müdürlüğünce onaylı bir HIV testinin de bulunduğu 15 kadar farklı belge bulundurmanız gerekir.

 

4- Rusya’da yaşamak

  • Yaşam masrafları:Son yıllarda Rusya’da yaşam masrafları artmış olsa da, gündelik giderler hala düşük sayılır. Evlerin fiyatları uygun, ulaşım ucuz ve kamu hizmetleri makuldür.
  • Internet alanı:.ru
  • Para birimi:Ruble (RUB)
  • Sağlık:Yalnızca İngiliz vatandaşlarının faydalabildiği bedava sağlık hizmetleri sunuluyor. Diğer ülke vatandaşları seyahat sağlık sigortalarının kapsamına göre ücretlendiriliyor.
  • Yönetim şekli:Federal Cumhuriyet
  • Vergiler ve yasalar:Yanında az miktarda ilaç bulundurmak bile uzun hapis cezalarına çarptırılmaya yetebilir. Pasaportunuzu daima yanınızda bulundurmalısız. Herhangi bir arama sırasında hiçbir kopya kabul edilmez, pasaportun aslını göstermediğiniz takdirde ceza kesilebilir. Rusya’da artık eşcinsellik yasalara aykırı değil ama Avrupa ülkelerine kıyaslarsak hiç de hoş karşılanmıyor. 2013 Temmuz’da Eşcinsel ilişkinin özendirilmesini yasaklayan bir yasa yürürlüğe girdiyse de yüksek para cezaları, tutuklama ve sınır dışı edilme cezaları içeren bu yasanın nasıl uygulanacağı açıklık kazanmış değil. Askeri kuruluşlar ve hava alanlarında fotoğraf çekmek yasak.
  • Acil durum numaraları:112 Rusya’nın acil hizmet numarasıdır. Ayrıca diğer ülke vatandaşları kendi konsolosluklarından yardım isteyebilir.
  • Beşeriyet:78% Rus, 4% Tatar ve çok sayıda farklı azınlık
  • Geçerli Din:Rus Ortodoks. Ayrıca Müslümanlar da hatrı sayılır bir yer kaplıyor.

 

İlginizi çekebilir

Rusya’da iş kurmak isteyenlere
Rusya’da nasıl iş bulunur?
Irmak Sueri CORA

Yazar : Irmak Sueri CORA

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema&TV bölümünden mezun olduktan sonra yönetmenlik koltuğunu oturdu ve birçok kısa metrajlı fime imza attı. Katıldığı festivallerden sayısız ödül topladı ve toplamaya devam ediyor. Başarı ve girimcilk konularında kendi hayatında edindiği tecrübeleri sizler için paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir