Pazartesi, Aralık 9, 2024

Sanat Galerisi Açmak

Sanat galerisi açmak, sanatseverler ve sanat dünyasını içine alan zorlu bir süreçtir. Birçok sanat galerisi, sadık koleksiyoncular ve arkadaş çevrelerine sürekli olarak sattıkları kaliteli sanatsal malzemeler ile ayakta kalır. Bu piyasada yeni müşteriler kazanmanız için mevcut koleksiyoncularınızın referansları çok önemlidir. Galeri satışları hisse usulü olur. Hissenin bir kısmı galeriye diğer kısmı ise sanatçıya verilir. Galeri sahipleri yatırımcılar, sanatçılar, koleksiyoncular ve medya ile iyi ilişkiler kurmak zorundadır. Sanat galerisi işletmeciliği; sosyal, bağımsız ve ticari akla sahip bir insanın çok hareketli olan bu piyasada kendine yer edinebilmesi için girişeceği zorlu bir kariyer planlamasıdır. Eğer bu özelliklere sahipseniz bir iş planı yapın ve galeriniz kar etmeye başlayana kadar çok sıkı çalışmaya hazır olun. Sanat galerisi işletmeciliğiyle ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki yazımızı okuyun.

 

Sanat Galerisi Nasıl Açılır?

1. Sanat dünyası ile iletişim kurun. Bu iletişim; galerinizin bulunduğu yerdeki koleksiyoncular, sanatçılar ve medya üzerinden başlayıp genişlemelidir. Bunu yapmanız yıllarca dahi sürebilir. Sanat okullarında, sanat içerikli mesleklerde ve galericilik ya da müzecilikte kendinizi kabul ettirmeniz uzun bir sürectir.

2. Sanata ve galeri açma konusundaki arzunuza bağlı kalın. Modern sanat dünyasındaki genel inanış; ” bu işte başarılı olabilmek için bu işi sevmelisiniz ” yönündedir. Sanatsal ürünlerin satışları çok dengesizdir. Bazı aylar hiç gelir elde edemeyip, bazı aylar çok fazla kazanabilirsiniz.

3. Ne tür sanatsal ürünler satacağınıza ve müşterilerinizin kimler olacağına karar verin. Örnek olarak; çağdaş, soyut, heykel, baskılar, mobilya ya da farklı türlerin karışımı. Sanat galerileri çeşitli olabilir ama sanatsal kararlarınızın arkasında bir ana temanızın olması ve bu temayı muhafaza etmeniz size sadık müşteriler kazandırır.

Ticari kazanç gütmeyen bir galeri tipi seçebilir ve hayır kurumlarına bağış toplayabilirsiniz. Kendiniz sanatçıysanız, kendi özel galerinizi açabilirsiniz. Ya da ticari bir galeri açıp düşük, orta ve yüksek fiyatlı sanat ürünlerini satabilirsiniz. Yatırım bütçenizi belirlemeden ve sanatçılarla görüşmeden önce hangi tür galeri açacağınıza karar vermelisiniz.

4. Detaylı bir iş planı hazırlayın. Bir iş planı; 1 ile 5 yıl arasında başarılı ve karlı bir işletme yaratmak üzerine inşa edilir. Her basamağın detaylı değerlendirmesi gerekir. Sanatçıların planı, tanıtım planı ve yatırım bütçenizin planını yapmalısınız.

5. Bütçenizi oluşturun.  Başarılı bir iş planı, sanatçılarla olan anlaşmalarınızı, bankaları ya da ortaklarınızı karlı bir iş yaptığınıza ikna etmenizi sağlayabilir. Eğer bir ortak alacaksanız, sanat dünyasından birini seçmeniz size büyük fayda sağlayacaktır.

6. Sanatçılarla sözleşmeler yapın. Sanatçılarınızı seçerken, koleksiyoncular ve müze yöneticilerinden tavsiyeler alabilir ya da başvuruları yüz yüze görüşerek kendiniz değerlendirebilirsiniz. Satışlardan alacağınız komisyonu yazılı olarak sözleşmenizde belirtin. Sanat dünyasına yeni girmiş sanatçılardan en yüksek komisyonu alabileceğinizi unutmayın.

7. Merkezi veya kolay ulaşılabilir bir yerde galerinizi açın. Sanat galerisi açmak için yüksek kira bedeli ödemeye hazır olun. Konumuzun kolay ulaşılabilir olması özellikle şehir dışından gelecek koleksiyoncuların ve ziyaretçilerin size ulaşabilmesi için önemlidir. İyi seçilmiş bir mekan gösteri ve açılışlarınızın daha karlı olmasını sağlayacaktır.

8. Güvenilir personel çalıştırın. Sanat galerisi personelinin sanat eğitimi almış olması, sanat dünyasını bilmesi ve satış ve pazarlama tecrübesi olması gerekir. İdeal personel; bu işte tecrübeli olanlar ya da güzel sanatlar okulu mezunlarıdır. Personelinizin, özellikle başlangıçta çoklu görev yapabilme yeteneğine sahip olması gerekir.

9. Galerinizi sigorta yaptırın ve güvenlik sistemleri kurun. Hırsızlığa ve hasar durumlarına karşı korunuyor olmanız başlıca önceliğiniz olmalıdır. Sanatçılarınız da galerinizde çalışmak için sizden sigorta kanıtı isteyecektir.

sanat-galerisi

Sanat galerisi işletmeciliğinde başarılı olmak için

1. Mevcut işinizi hemen bırakmayın. Özellikle büyük şehirlerdeki birçok galerici, galerileri kar edene kadar mevcut işlerinin yanında ek iş olarak yaparlar. Bilgili, güvenilir ve siz yokken işleri idare edebilecek bir personel alın ve galerinize tüm zamanınızı ayıracak duruma gelene kadar çok sıkı çalışın.

2. Online mevcudiyetinizi yaratın. Günümüzdeki galerilerin başarılı olabilmeleri ve yeni müşteriler kazanabilmeleri için mutlaka web sitesi, sosyal medya hesapları, blogları, ve e- mail hesapları olmalıdır. Sanatçılarınızın listesini, bazı ürünlerinizi, lokasyonunuzu ve iletişim bilgilerinizi içeren etkileyici bir web sitesi yatırımı yapın.

3. Düzenli olarak gösteriler organize edin ve promosyonlu açılışlar yapın. Sanat dünyasındaki bağlantılarınızı kullanarak müşterilerinizin katılacağı gösteriler düzenleyin. Bu gösterileri, e-mail, sanat dergileri, gazeteler ve yazılı davetiyelerle insanlara duyurun.

4. Satış izleme, satın alma ve sanatçı yüzdelerini kayıt altına alacak bir yazılım kullanın. Eğer küçük ölçekli bir galeriyseniz bunu kendiniz de yapabilirsiniz. Yapmak istemiyosanız yarı zamanlı bir muhasebeci tutmanızda fayda var..

5. Sanat dergilerine tanıtım reklamı verin ve sanat fuarlarında stand satın alın. Tanıtım reklamları ve sanat fuarlarında açacağınız standlar, sanat dünyası ile olan ilişkinizi geliştirecek ve size yeni müşteriler kazandıracaktır. Sanat dergilerine reklam vermek pahalıdır fakat galerinizin aylık ve yıllık gösterilerinde bu dergileri tanıtma fırsatı vererek indirim isteyebilirsiniz.

6. En az 2 ya da daha fazla müşteri tipine hitap edin. Yeni sanat ürünleri almayı seven ve özel komisyon veren koleksiyoncuların listesini yapın. Ayrıca, ucuz sanat ürünleri ile ziyaretçileri veya genç koleksiyoncuları etkileyebilirsiniz.

7. Cana yakın olun. Kapınızından giren kişilerin koleksiyoncu olup olmadıklarını asla bilemezsiniz. Kibirli ve kendini beğenmiş gözükmeyin. Tüm potansiyel müşterilerinize karşı iyi bir izlenim bıraktığınızdan emin olun.

Merve Tulum
Merve Tulum
ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar