Sevdiğiniz İşi Yaparak Para Kazanmanın 5 Yolu

Kurumsal bir şirketteki işimi bırakıp aşçılık yapmaya karar verdiğimde günlük olarak yaptığım işler içinde yemek pişirmekten başka bir şey düşünemedim. Ancak sonradan fark ettim ki güvenli bir işi bırakıp başka bir kariyere geçiş yapmak o kadar da kolay değil.

Sevdiğiniz işi yapmak, o işi daha sıkı yapmanızı sağlar, ancak sadece bu iyi bir işiniz olacağına anlamına gelmez. Sıkı çalışma, doğru fırsatlarla buluştuğunda ve işin içine sizin tutku dolu girişimci ruhunuz dahil olduğunda gerçek bir iş atmosferi ortaya çıkar.

Mutfaktaki yolculuğum bana zaman ve ısı ayarlama dışında birçok şey öğretti. Siz de kariyer değişikliği düşünüyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazıda süreçte edindiğim tecrübeleri sizlerle paylaşacağım:

 

1. Hedeflere tarif gibi yaklaşın. Bir seferde tek bir adım ilerlemeniz gerekir.

Sevdiğiniz işi yapıyor olsanız bile bazı günler kendinizi umutsuzluğa kapılmış olarak görebilirsiniz. Hedeflerimi basamaklara ayırmak ve sağlam bir vizyona sahip olmak sakin kalmamı ve işime odaklanmamı sağladı. Nihai hedeflerinizi aklınızda tutun, ancak bugün olduğunuz yerden geriye doğru bakmamaya çalışın, bugünkü durumunuzun kıymetini bilin. Sürekli gelişme kaydettiğimi ve hedefime her gün biraz daha yaklaştığımı düşünürüm.

 

2. Tecrübeli insanlarla tanışın.

Kariyerimi değiştirdiğimde dünyaca ünlü şeflerin hayatını vebaşarılı insanların yemek ve yaşam tarzlarını araştırdım. Bu insanların başarılarını ve hatalarını görerek bu disiplini daha iyi anlamak istedim. Onları birebir taklit etmek gibi bir niyetim yoktu, ancak onların başarıya giden yolda ne tür şeylerle karşılaştığını anlamak istedim.

 

3. Her zaman sunacak bir şeyiniz olsun.

Dünyadaki profesyonel ve amatör aşçılardan yeni şeyler öğrenme şansına sahip oldum. Yeni bir yere gittiğimde bu kişilerin tekniklerini ve tariflerini öğrenmekten çok hoşlanırım. Bir kadın ve yabancı olarak bu biraz zorlu olabiliyor, ancak genelde nazikçe yaklaşıp onları izlemek için izin isterim. Buna karşılık olarak da o şeflerin bilmeme ihtimali yüksek olan bir yemeğin yapılışını öğretirim onlara. Zaman ayırıp güven bağı oluşturunca ve yeni bir şeyler sunduğunuzda insanların size karşı daha açık ve içten olduğunu göreceksiniz.

 

4. İşin ehlinden yardım isteyin.

Çevrenizi ve kaynaklarınızı doğru kullanın. Belirli bir konuda beceriniz yoksa muhtemelen o konuda iyi birilerini tanıyorsunuzdur. Örneğin kitabımda yer alan yemek tariflerinin fotoğrafını çekmek istemiştim, ancak ben profesyonel bir yemek fotoğrafçısı değilim. Şahane bir kamera aldım ve yetenekli bir fotoğrafçı arkadaşımla iletişime geçtim. Hem arkadaşımdan yemek fotoğrafçılığıyla ilgili faydalı bilgiler öğrendim hem de deneme-yanılma yoluyla fotoğrafçılıkta gelişme kaydettim.

 

5. Fiziksel ve zihinsel olarak rahatsız olmaya hazır olun.

Muhteşem derslerin ve harika tecrübelerin bir kısmını yaptığım işten tamamıyla memnun olmadığım zamanlarda öğrendim. Mutfaktaki 50 kiloluk un çuvalını kaldırmaktan bahsetmiyorum. İlk yemek tarifi kitabımı yazmak için yayınevi ile sözleşme imzaladığımda hamileydim ve tam zamanlı olarak çalışıyordum. Aynı anda hem yazmak hem yemek pişirmek hem de yemek kitabı için fotoğraf çekmek zorundaydım. Bu fikir beni ürküttü. O kadar yoruluyordum ki oturduğum yerde uyuyakalıyordum. Ancak şu an kitap hazır ve bu yıl içinde piyasaya çıkacak.

Etkiye tepki gösterin ve ne gerekiyorsa onu yapın. Başarı köşebaşında sizi bekliyor olabilir.

 

İlginizi çekebilir

İşten Ayrılıp Kendi İşini Kurmak İsteyenlere
Tutkunuzu Kara Dönüştürmenin 5 Yolu
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir