Spor eşyalarının satılacağı bir mağaza açmaya karar verdiyseniz göz önünde bulundurmanız gereken bir sürü faktör olacaktır. Sektörü biliyor olsanız bile iş kurmakla ilgili her detayı bilmeniz gerekir. Spor ürünleri satışına başlayabileceğiniz bir mağaza açmayı düşünüyorsunuz makalemizi okumaya devam edin.
Spor mağazası nasıl açılır?
1 – İşletmeniz için benzersiz ancak hatırlanması kolay bir isim bulun. Bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sayfasına girerek başvuru formlarına ulaşın. Gerekli belgeleri ilgili kurumlardan aldıktan sonra belediyeye başvuru formunuzla müracaat edin. İşletmenizi başarılı bir şekilde yönetmek istiyorsanız gerekli olan ruhsat ve izinleri almanız gerekir.
2 – Vergiyle ilgili yapmanız gerekenleri net bir şekilde anladığınızdan emin olun. Muhasebecinizle görüşerek ne tür belgelere ihtiyacınızın olduğunu öğrenin. Vergi dairesine başvurarak vergi işlemlerinizi halledin.
3 – Mağazanız için yer bulun. Spor mağazanız için uygun bir yer bulmanız gerekir. Trafiğin yoğun olduğu noktaları araştırın. Unutmayın ki trafik ne kadar yoğun olursa kira bedelleri de o kadar yüksek olur.
4 – Sigorta acentenizle görüşün. Mağazanızın, envanterinizin ve ekipmanlarınızın her türlü riske karşı korunduğundan emin olun.
5 – Kredi almak için bir kredi kuruluşu veya bankaya başvurun. Mağazanızı kurmanız, envanterinizi almanız, çalışanlarınızın maaşlarını ödemeniz, mağazanızı pazarlamanız ve faturaları ödemeniz için paraya ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle mağazanız kara geçene kadar elinizin altında para olması gerekir.
6 – Ne tür ürünler satacağınıza ve elinizin altında ne kadar envanter olacağına karar verin. Tedarikçilerinizi seçin ve hesaplar açın. Ürünleri tanıtmak için faydalanabileceğiniz ne tür pazarlama malzemeleri olduğunu öğrenin.
7 – Mağazanızın reklam ve pazarlama faaliyetleri için bütçe oluşturun. Mağaza da konuyla ilgili uzman olmayacaksa bir reklam şirketiyle anlaşabilirsiniz. Sektör dergileri, gazeteler, radyo veya televizyon gibi hangi araçlardan faydalanacağınıza karar verin. Eli ilanları veya broşürler dağıtabilirsiniz. Aynı zamanda yerli spor kulüplerine sponsor olmayı da düşünebilirsiniz. Bu sayede hem reklamınızı yapmış olursunuz hem de yerel halkın ve işletmelerin dikkatini çekmiş olursunuz.
8 – Bütün ürünlerinizin yer aldığı bir internet sitesi açın. Müşterilerin online alışveriş yapabileceği bir sistem kurun. İnternet sitenizi kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi bir web tasarımcı ile de anlaşabilirsiniz. E-ticaret sitesi oluşturmak zor bir işlemdir ve müşteriler için güvenli bir alışveriş ortamının yaratılması gerekir. Bu nedenle web tasarımında uzmanlaşmış biriyle çalışmanızı tavsiye ederiz.
İpuçları
Müşterilere etkili biçimde hizmet verebilmek için spor ürünleri sektöründeki trendleri yakından takip edin.
Bilgili çalışanlar alın. İdeal olan spor tutkusu olan kişilerle çalışmaktır. Müşteriler spor meraklısı çalışanlara daha çok güvenirler.