Steve Jobs’ın Hastalığı ve Ölüm Nedeni

Steve Jobs pankreas kanseri sebebiyle öldü.

Apple’ın kurucusu Steve Jobs, pankreas kanseri nedeniyle 5 Ekim 2011’de hayata veda etti.

Ölümün gerçekleştiği gün Apple CEO’su Tim Cook, şirketin web sitesinde şöyle bir ifadede bulundu.

“Steve’in ölümü pankreas kanseri olan kişilere umut aşılamıştır. O kanserle savaştı. Hastalığına rağmen yapmak istediği şeyleri yapmaya devam etti.”

Peki Steve Jobs’ın hastalığı nasıl bir seyir izledi. Şimdi zaman çizelgesi şeklinde bu durumu inceleyelim ve daha sonra pankreas kanseri hakkında kısaca bilgi verelim:

Ağustos 2004: Apple CEO’su Steve Jobs, adacık hücrelerinde nadir görülen nöroendokrin tümöre, yani pankreas kanserine yakalandığını açıkladı. Bu tümörün cerrahi operasyonla alındığını ifade etti. Bu süreçte Tim Cook, şirketin CEO’luğuna geçti.

14 Ekim 2004: Ameliyattan sonra Steve Jobs ilk kez kameraların karşısına geçti. Palo Alto, Kaliforniya’daki yeni Apple Store’un açılışına katıldı.

12 Haziran 2005: Steve Jobs, Stanford Üniversitesi mezuniyet töreninde meşhur bir konuşma yaptı ve mezun öğrencilere hayatı dolu dolu yaşamaları konusunda tavsiye verdi.

Temmuz 2008: Steve Jobs’un ani kilo kaybı nedeniyle hastalığının yeniden nüksettiği haberleri arttı. Apple finans departmanı müdürü Peter Oppenheimer, Jobs’ın şirketten ayrılmasının söz konusu olmadığını, sağlık durumunun ise onun özel meselesi olduğunu ifade etti.

9 Eylül 2008: Bir Apple etkinliğine katılan Steve Jobs, “ölüm haberlerim yapılıyor, bu konu gerçekten çok abartıldı” yazılı bir projeksiyonu ekrana yansıttı. Zira Bloomberg web sitesi onun ölüm haberini çoktan hazırlamış ve yanlışlıkla web sitesinde yayınlamıştı.

16 Aralık 2008: Her yıl Ocak ayında Macworld fuarında Steve Jobs’ın yaptığı açılış konuşmasının yapılmayacağı açıklandı.

5 Ocak 2009: Jobs, ani kilo kaybının hormonlarındaki dengesizlik nedeniyle olduğunu, bu dengesizliğin tedavi edilebilir bir şey olduğunu ve şirketten ayrılmayı planlamadığını açıkladı.

14 Ocak 2009: Haziran ayına kadar tedavi görmek amacıyla şirketten ayrıldığını açıklayan Jobs, sağlık problemlerinin tahmin ettiğinden daha karmaşık olduğunu söyledi. Onun işlerini ise Tim Cook devraldı.

23 Haziran 2009: Methodist University’den yapılan açıklamaya göre Steve Jobs’a karaciğer nakli yapıldı ve durumunun çok iyi olduğu açıklandı. Apple organ nakli konusunda hiçbir resmi açıklama yapmadı.

30 Haziran 2009: Steve Jobs, Apple’daki görevine geri döndü.

9 Eylül 2009: 6 aylık izinden sonra Jobs ilk kez Apple etkinliğine katıldı ve ayakta alkışlandı. Zayıflamış görünen ve zorlukla konuşan Jobs, bir trafik kazasında hayatını kaybeden genç bir erkeğin akciğerinin kendisine nakledildiğini açıkladı ve herkesi organ nakline davet etti.

Ocak-Ekim 2010: Steve Jobs bu dönemde Apple’ın çeşitli ürün tanıtımlarını gerçekleştirdi. iPad ilk kez bu dönemde tanıtıldı. Yine halsiz görünmesine rağmen yeni çıkan ürünler, bir süreliğine de olsa onun hastalık haberlerinin önüne geçti.

12 Mart 2010: Apple, Tim Cook’a üstün performansı nedeniyle 5 milyon değerinde hisse senedi hediye etti.

17 Ocak 2011: Şirket içi gönderilen bir e-maile göre Steve Jobs, ikinci kez izne ayrıldı. Jobs’ın günlük işlerine Tim Cook devam ederken Steve Jobs CEO’luğa devam etti ve alınacak kararlara dahil olacağını açıkladı.

24 Ağustos 2011: Steve Jobs, Apple CEO’luğundan istifa etti zira günlük işlerini yapamayacak durumda olduğunu ifade etti. Apple’dan bu durum hakkında resmi bir açıklama yapılmadı ve Jobs yönetim kurulu üyesi olmaya devam etti.

5 Ekim 2011: Steve Jobs, 56 yaşında hayatını kaybetti.

 

Steve Jobs ve Pankreas Kanseri

Pancreatic Cancer Action Network adlı ABD merkezli kanser araştırma kuruluşunun başkanı Julie Flesman, pankreas kanseri ve Steve Jobs bağlamında şöyle diyor:

“Bu kadar büyük imkanlara sahip bir insanın bile bu hastalıkla mücadele edememesi, bu kanserin ne kadar ölümcül olduğunu ortaya koyuyor. Pankreas kanserinde yaşama ihtimali çok düşüktür. Hastaların %75’i teşhisten en geç bir yıl sonra hayatını kaybeder. Hastaların %94’ü ise maksimum 5 yıl daha hayatta kalabilir.”

Peki bu hastalık neden bu kadar ölümcül?

Flesman şöyle diyor:

“Pankreas kanserini erken tespit etme yöntemi bulunmuyor. Yani kanser vücuda yerleştikten sonra teşhis edilebiliyor ancak. Hastalık ileri evrelere gelene kadar hiçbir belirti gözlenmiyor. Bu dönemdeki iştah kaybı, karı kası ağrısı, kilo kaybı gibi semptomlar başka hastalıklarla ilişkilendirilebiliyor. Yani pankreas kanseri kendini çok iyi kamufle ediyor.”

Pankreas kanseri söz konusu olduğunda vakaların sadece %8’i, kanser pankreas dışına tesir etmeden tespit edilebiliyor. Bu hastaların ise 5 yıl yaşama oranları %21.5 düzeyinde. Pankreas karın boşluğunda yer aldığı için tomografik görüntüleme teknikleri organ içindeki tümörü tespit edemeyebiliyor.

Tümörü pankreas dışında tesir etmemiş hastaların sadece %15’i için ameliyat bir opsiyon. Keza kemoterapi de pankreas kanserini tedavi etmede oldukça yararsız.

Steve Jobs’un sahip olduğu türde tümöre sahip insanların, diğer pankreas kanseri kişilere oranla yaşama ihtimali daha yüksek. Bu kişilerin ilk teşhisten sonra 5 yıl daha yaşama oranları %42.

 

İlginizi çekebilir

Steve Jobs’ın Hayatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Steve Jobs’ın Hayatı Hakkında 53 Şaşırtıcı Gerçek
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir