Stratejik Kişisel Plan Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Stratejik kişisel plan hazırlamak, hedeflerinizi gerçekleştirmek için elzemdir. Pek çok şirket stratejik plan yapar ancak kişisel olarak stratejik plan yapmayı çoğu zaman gözardı ederiz.

Bu yazıda size stratejik kişisel plan hazırlamanın yöntemlerini ve önemini detaylı bir biçimde izah edeceğiz.

 

Stratejik Kişisel Plan Nedir?

Bir örnek üzerinden gidelim.

Ahmet diye biri olsun.

Ahmet çocukken futbol oynadı, basketbol oynadı, voleybol oynadı ancak hiçbirinde de pek yetenekli değildi. 15 yaşına geldiğinde lisenin basketbol takımına girmeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Boyu kısaydı ve hızlı koşamıyordu. Lakin Ahmet tam bir sene boyunca her gün düzenli olarak antreman yaptı ve bir senenin ardından takıma girmeye başardı; takımın yıldızlarından biri oldu.

Daha sıkı antreman yapmaya başladı ve her gün kendini bir adım daha geliştirdi.

Esasında bu Ahmet’in değil, Michael Jordan’ın hikayesi… Gerçekten!

İşte bu nedenle kişisel stratejinizi belirlemek ve bu yolda elinizden gelenin en iyisini yapmak büyük önem arz ediyor. Belki Michael Jordan düzeyinde üst seviye bir profesyonel olamayacaksınız, ancak hedefinize elinizde çok farklı yeteneklerle birlikte yaklaşacak, ulaşacaksınız.

Journal of Management Research dergisinde çıkan bir makaleye göre, “etkili bir kişisel strateji, farklı zaman dilimlerinde düşünebilmek, hedefe ulaşmak için neler yapılması gerektiğini tespit etmek ve kısa vadede bu yola çıkmak için lazım olan adımları atmak” olarak tanımlanıyor. Diğer bir ifadeyle stratejik plan, bir vizyon ve irade ortaya koymak, bir plan çerçevesinde harekete geçmektir.

Harvard Business Review dergisindeki bir başka yazıda, “yeteneklerine inanan bireylerin büyüme ve gelişme odaklı bir düşünce yapısını daha kolay geliştirebildikleri” ortaya konuyor. Yani kendine inanan kişiler, yeteneklerini geliştirebileceğini düşünen kişiler; yeteneklerin sabit ve doğuştan geldiğine inanan kişilere göre daha başarılı oluyor.

Bir konuda başarılı olmak istiyorsanız ilk olarak mutlak surette bir plan yapmanız şart. Bazı durumlarda planlama, yetenekten bile önce gelmektedir.

Stratejik kişisel plan hazırlamak için bazı yöntemler bulunmaktadır. Şimdi bu yöntemlere biraz dah yakından bakalım.

 

Stratejik Kişisel Plan Hazırlama Yöntemleri

David Allen, zaman yönetimi konusunda uzman bir isim. “İş Bitirici – Stressiz Üretkenlik Sanatı” adlı kitabında David Allen 5 temel meseleyi işaret ediyor.

 

1. Amaç Tespiti

Hayatınıza dair nasıl bir vizyonunuz var?

Sizi ne mutlu edecek? Hayatınızın geri kalanına neler başarmak istiyorsunuz?

Amaç edinmek için kendinize beş adet “niçin” sorusu sormanız lazım. Kendinize bu soruları sorarak vizyonunuzu neye göre belirlediğinizi anlayabilirsiniz.

Örneğin…

Başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız kendinize bunun nedenini sorun. Neden girişimci olmak istiyorum?

Eğer dünyaya ve insanlığa bir katkı sağlamak bazlı bir cevap veriyorsanız ek sorular sormaya devam edin… Dünyaya ve insanlığa hizmet etmemin en iyi yolu girişimcilik mi?

Şayet girişimci olmayı gerçekten istiyorsanız neden bir katkı sağlamak istediğinizi düşünün. Cidden önem verdiğiniz konuları ve değerleri düşünün.

Kendinizi vizyon belirlerken salt mesleki olarak düşünmek zorunda da değilsiniz. Ayrıca “dünyanın en iyi girişimcisi olmak istiyorum.” gibi bir ifade de yeterince spesifik ve özgün değildir. Sizin içsel arzularınızı ve isteklerinizi yansıtmaz böyle bir ifade.

Kendinize uzun vadeli spesifik bir hedef belirleyerek sonraki 5 yılınızı nasıl geçireceğinizi düşünmeye başlayabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: 10 Dakikada Hayat Amacınızı Bulun!

 

2. Beş Yıllık Vizyon

Hayattaki esas amacınızı tespit ettikten sonra gelecek 3 ila 5 yılın planını yapmalısınız. Büyük ve anlamlı hedefleri gerçekleştirmek zaman alır. Bu yüzden önünüzdeki beş yılın planını yaparken esneme payı bırakmalısınız ve gerçekleşecek değişimlere hazırlıklı olmalısınız.

Örneğin yazar olmak istiyor ve roman yazmak istiyorsunuz diyelim. Amacınız büyük bir yayınevinden kitap çıkarmak olmalı. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz?

Ya da hedefiniz başarılı bir mobil oyun şirketi kurmak… Sizi başarılı bir mobil oyun girişimcisi yapmak için gerekli olan şeyleri nasıl edinebilirsiniz?

Hayatta planlarınızı uygularken her adımda işi bilen, deneyimli kişilerden (mentorlardan) yardım almanız çok iyi olur. Hayata sizin gibi bakan, sizden daha deneyimli, önemli başarıları olan, sektörü çok iyi bilen bir akıl hocanız olursa size süreç boyunca gereken psikolojik desteği ondan alabilirsiniz mesela.

Hayata dair en büyük hayalinizi gerçekleştirmek için bir sonraki adım ne olmalı? Bu kolay bir soru değil. Ancak önemli olan yol uzun ve sisli olsa bile, doğru yöne doğru hareket etmektir.

 

3. İki Yıllık Hedef ve Amaçlar

Spesifik bir kariyer yolu tercih ettiniz diyelim. O halde şimdiden sizi hedefinize yaklaştıracak esas konulara odaklanmanız gerekir.

5 yıl içinde başarılı bir mobil oyun şirketi kurmak istiyorsanız ve mobil oyun alanında bilgi ve deneyiminiz yoksa, işe öncelikle bir mobil oyun şirketinde maaşlı çalışan olarak başlayabilirsiniz. Burada edineceğiniz deneyim, size kendi işinizi kurma konusunda pek çok şey öğretecektir.

 

4. Sorumluluklar

5 yıl içinde esas hedefinize ulaşmak için neler yapmanız, neler bilmeniz gerektiğini tespit ettikten sonra günlük sorumluluklarınızı güzel bir şekilde yerine getirmeniz gerekir.

İşinizde gün içinde yapmanız gereken şeyleri nasıl en iyi ve en pratik şekilde yapabileceğinizi öğrenmeye çalışın. Kendinizi her gün, her hafta, her ay hedefinizi yaklaşacak şekilde eğitmelisiniz. Yani bu süre içinde sürekli beceri ve bilginizi genişletmeye özen göstermelisiniz.

Sizi hedefinize taşıyacak adımları bilirseniz odaklanmanız daha kolay olur, amaçsızlıktan ve can sıkıntısından kurtulursunuz. Zira hem mevcut işinize hem de hedefinize dair bir sorumluluk bilinci geliştirmiş olursunuz.

 

5. Projeler

Hedefinize adım adım yaklaşmak için yapmanız gereken onlarca iş olacaktır. O raporu tamamlamak, şu sunumu yapmak, öbür kişiyle tanışmak… Buna benzer onlarca, yüzlerce irili ufaklı görevi tamamlamanız gerekir. Ancak tüm bu bileşenler bir noktada sizi hedefinize ulaşma konusunda donanımlı ve deneyimli kılar.

 

Sonuç

  • Neyi başarmak istiyorsunuz?
  • Bu şey sizin için neden önemli?
  • Nasıl bir yol izleyeceksiniz?
  • Sizi başarılı olmaktan alıkoyan şeyler ne?
  • Hedefinizi gerçekleştirdiğinizi nasıl anlayacaksınız?

Kişisel eylem planı hazırlarken bu soruları mutlaka dikkatle cevaplamanız, sorulara samimi ve gerçek yanıtlar vermeniz gerekir.

Şu an nerede olduğunuzu ve nereye gitmek istediğinizi bilmeniz başarıyı yakalama konusunda çok iyi bir başlangıç noktasıdır.

Çoğumuz çalıştığımız kurum ya da şirket adına stratejik eylem planları hazırlarız ancak zaman ayırıp kendi geleceğimiz, kendi hayallerimiz, kendi hedeflerimiz için de bir yol haritası hazırlamamız son derece mühimdir…

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir