Topluluk Önündeyken Özgüvenli Olma İpuçları

Şahane bir fikriniz, anlatacak çok güzel düşünceleriniz olabilir…

Ancak bunları özgüvenli bir biçimde anlatmazsanız, insanlar söylediklerinize pek de kulak asmayabilir…

Topluluk önünde konuşurken özgüven düzeyiniz insanlar tarafından çabucak algılanır. Söyledikleriniz kadar nasıl söylediğiniz de bu bağlamda önem taşır.

CEO’lar üzerine yapılan bir araştırmada, yatırımcıların CEO’ların özgüven ve güvenilirlik düzeyini sunumun daha ilk 30 saniyesinde fark ettikleri bulunmuş durumda. Bu araştırmaya göre özgüven düzeyi en yüksek olan CEO’lar şirketlerinin halka arz aşamasında daha başarılı bir sonuç elde etmişler.

Bu açıdan topluluk önünde konuşurken daha özgüvenli olma ve muhataplarınızın gözünde daha olumlu bir intiba bırakmak için bazı ipuçları sunmak istiyoruz sizlere şimdi…

 

1. İyi Giyinin

Bir toplantıda 10 kişi varsa bu kişilerin en az 3’ünden daha iyi giyinin. İnsanlar daha siz odaya girer girmez, sizi bir süzer ve değerlendirir. Tabii ilk fark edilen şey de kıyafettir.

Durumu ve ortama uygun şekilde giyinmeye özen gösterin. Yani bir iş görüşmesine gidiyorsanız şirketin kıyafet uygulamasından %25 oranında daha resmi giyinin.

Gardrobunuzu yenilemeyi unutmayın, kilo alıp verme gibi durumlara karşı yeni kıyafetler satın alın. Vücudunuza oturan elbiseler giymeye çalışın. Kirli ve yırtık şeyler giymeyin.

Mutlaka okuyun: İyi Bir İlk İzlenim Bırakmak İçin İpuçları

 

2. Konuşma Hızınızı Kontrol Edin

Ses kalitemizi, kapsamlı bir ses eğitimi almadan ve nefes alıp vermeyi doğru bir biçimde öğrenmeden değiştiremeyiz.

Ancak konuşma hızımızı kontrol etmek bizim elimizdedir. Sunum yaparken sesiniz en önemli unsurlardan biri olduğu için hızınızı kontrol etmeniz gerek. Dakikada 150 kelime konuşmak bu bağlamda idealdir.

Aşırı hızlı konuşmak anlaşılmanızı ve takip edilmenizi kötü etkileyecektir. Eğer grup halinde bir konuşma ortamı varsa da yine yanınızdaki kişilerin konuşma hızını gözeterek konuşmanız daha doğru olur.

 

3. Kısa Cümleler Kullanın

Eğer zeki ve akıllı görünmek istiyorsanız kısa cümleler kullanın. Uzun ve karmaşık cümleler sizi zeki yapmaz, bilakis “ukala” olarak görülmenize neden olabilir.

Kısa cümleler kurmak, basit konuştuğunuz anlamına da gelmez. Karmaşık konuları sade cümlelerle anlatabilir olmak, insanların gözünde saygı kazanmanızı sağlar.

 

4. Strese Hazır Olun

Nörologlar, profesyonel sporcuların ve alanında uzman kişilerin en çok orta karar stres ortamında başarılı olduklarını tespit etmiş durumda.

Diğer bir deyişle, eğer stres altında başarılı olmak istiyorsanız strese karşı antremanlı olmanızda fayda var.

Önemli bir sunum veya konuşma öncesinde arkadaş ortamınızda sunumun antremanını yapmanız bu noktada size faydalı olabilir. Bu şekilde giyim, konuşma hızı gibi konularda arkadaşlarınızdan feedback alabilir, gereke düzeltmeleri gerçek sunum öncesinde yapabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Endişelenmenizin Aslında Sağlığınız İçin İyi Olduğunun 15 Bilimsel Kanıtı

 

5. Açık Bir Beden Dili Kullanın

Araştırmalar, karmaşık konulara kafa yoran kişilerin karmaşık bir beden diline sahip olduğunu gösteriyor.

Siz de konuşmalarınızda doğal ve otantik jest ve mimikler kullanmaya çalışın. Açık beden dili bu noktada size faydalı olacaktır.

İki elinde yukarı doğru, bileklerden itibaren görünür olması açık bir beden dili olarak kabul edilir. Kapalı bir beden diline ise kolları göğsün üzerine çapraz bir şekilde bağlamak örnek verilebilir.

Mutlaka okuyun: Vücut Diliniz Kim Olduğunuzu Belirliyor!

 

İlginizi çekebilir

Topluluk Önünde Konuşma Teknikleri
Topluluk Önünde Konuşma Korkusu Nasıl Yenilir?
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir