Warren Buffett’in Okumanızı Tavsiye Ettiği 19 Kitap

Warren Buffett yatırımcı olarak iş dünyasına atıldığında günde 600, 750 ya da 1.000 sayfa kitap okuyordu.

Şimdi bile gününün %80’ini kitap okuyarak geçirdiğini söylüyor.

Bir röportajında, “İşim bir sürü bilgi ve veriyi değerlendirmek ve bunlardan hangisinin eyleme geçmeye değecek olduğunu anlayabilmek.” demişti.

“Başkalarının aklını okumuyoruz.” “Verilere ulaşmak ve daha sonra düşünmek istiyoruz.”

Milyarder yatırımcının zihnine girebilmek için verdiği röportajlardan ve hissedarlara yazdığı mektuplardan 19 favori kitabını sizler için derledik.

 

1. “Akıllı Yatırımcı”, Benjamin Graham

Buffett, Wall Street efsanesi Benjamin Graham’ın kitabını okuduğunda 19 yaşındaydı.

Bunu hayatının en şanslı zamanlarından biri olarak tanımlıyor çünkü kitap sayesinde yatırımcılığın entelektüel çerçevesini çizebilmiş.

“Başarılı yatırımlar yapmak için çok yüksek IQ’ya, geleneksel iş modellerini yıkmaya ya da içeriden bilgiye ihtiyacınız yok.” diyor Buffett. “İhtiyacınız olan şey karar vermek için entelektüel birikim ve duygularınızın bu birikimi zedelemesini engellemektir. Bu kitap, bu birikime ulaşmanın yollarını kesin ve net bir dille anlatıyor. Duygusal açıdan disiplinli hareket etmelisiniz.”

 

2. “Security Analysis”, Benjamin Graham ve David L. Dodd

Buffett, Graham’ın bir başka çığır açan kitabı “Security Analysis”in 57 yıldır takip ettiği yatırım anlayışının oluşmasını sağladığını söylüyor.

Kitaptan çıkarabileceğiniz temel ders: Analiziniz yeterince ayrıntılıysa bir şirketin değerini ölçebilirsiniz.

Buffett, babasından sonra hayatını en çok etkileyen ikinci ismin Graham olduğunu söylüyor.

“Ben benim için inanılmaz bir öğretmendi.”

 

3. “Uncommon Stocks and Uncommon Profits”, Philip Fisher

Yenilikçi şirketlere yatırım yapma konusunda uzman olan yatırımcı Philip Fisher, Buffett’i Graham kadar etkilemesi bile Buffett ona çok önem veriyor.

“Phil ne yazarsa yazsın okumaya çalışıyorum ve sizin de okumanızı kesinlikle tavsiye ederim.” diyor Buffett.

Fisher kitapta sadece mali bilançoyla ilgilenmenin yetmeyeceğini aynı zamnda bir şirketin yönetim tarzını da değerlendirmeniz gerektiğini anlatıyor.

 

4. “Stress Test: Reflections on Financial Crises”, Tim Geithner

Buffett, eski hazine bakanının finansal krizle ilgili yazdığı bu kitabın her yöneticinin kesinlikle okuması gerektiğini söylüyor.

Zor günler geçirirken bir şirketi yönetmekle ilgili pek çok kitap yazıldı. Ama neredeyse hiçbiri ekonomik felaket karşısında hükümetin neler yaptığını ilk elden anlatmıyordu.

“Bu, sadece Amerikan ipotek piyasasının bir kısmında görülen küçük bir kriz değildi.” diyor Geithner. “Karnıma ağrılar girmişti. Ekonomik krizlerin ne olduğunu biliyordum ve bu kriz de tam öyle hissettirmişti.”

 

5. “Jack: Straight from the Gut”, Jack Welch

2001 yılında hissedarlara yazdığı mektupta Buffett, bu kitabı büyük bir zevk alarak anlatıyor. Welch, uzun yıllar General Electric şirketini yöneten bir isim ve Buffett, onu “zeki, enerjik, çok çalışkan.” biri olarak tanımlıyor.

Bloomberg Businessweek dergisi kitapla ilgili, Welch’in günümüz iş dünyasını şekillendiren bir isim olduğunu ve kendi yaşam öyküsünün bütün yöneticilere değerli bilgiler sunduğunu söylüyor.

Buffett’in tavsiyesi: “Hemen alın!”

 

6. ” Aykırılar (The Outsiders )” , William Thorndike Jr.

2012 yılında hissedarlara yazdığı mektupta Buffett bu kitabı, “sermaye paylaşımında uzmanlaşmış CEO’lar hakkında inanılmaz bir kaynak” olarak anlatıyor ve övgüler yağdırıyor.

Berkshire Hathaway kitapta önemli bir rol üstleniyor. Kitabın bir bölümü Buffett’in “tanıştığım en iyi yönetici” olarak tanımladığı direktör Tom Murphy’ye ayrılmış.

The Washington Post, Ralston Purine ve diğer şirketlerin başındaki yöneticilerin başarı öykülerine yer veren kitap Forbes tarafından “Amerika’da işletme üzerine yazılmış en önemli kitaplardan biri” olarak değerlendirilmiş.

 

7. “The Clash of the Cultures”, John Bogle

Bogle’nın bu kitabı da Buffett’in 2012 yılında hissedarlara yazdığı mektupta önerdiği bir başka kitap.

İndeksli yatırım fonu ve Vanguard Group’un kurucusu ve şu anda 3 trilyon $’lık varlığı yöneten Bogle, uzun vadeli yatırımların kısa vadeli tahminler tarafından önünün kesildiğini iddia ediyor.

Sadece bu tür tartışmalarla sınırlı olmayan kitabın sonunda yazar, bazı pratik tavsiyelerde de bulunuyor:

  1. Bugün trend olabilen bir şeyin yarın modasının geçebileceğini unutmayın. Borsa uzun vadede getiri sağlayabilir. Sürüyü takip etmeyin.
  2. Zaman sizin dostunuz, ani istekler ise düşmanınızdır. Birleşik faizden yararlanın ve piyasada çalan tehlike çanlarından etkilenmemeye çalışın. Bu sadece sizi hisseler artıktan sonra hisse satın almaya ve düştükten sonra da satmaya teşvik eder.

 

8. ” İş Dünyası Maceraları “, John Brooks

1991yılında Bill Gates, Buffett’e favori kitabını sormuştu.

Buffett de cevap olarak Microsoft’un kurucusuna John Brooks tarafından derlenen ve içinde New York hikayelerinin olduğu “Business Adventures” adlı kitabı göndemişti.

Gates, bu kitabın kendisine başarılı bir şirket kurabilmek için en önemli ilkenin sabit kalmamak olduğunu hatırlattığını söylüyor. Gates’in düşünceleri şöyle:

Her girişimde göz ardı edilmemesi gereken bir insan faktörü vardır. İstediğiniz kadar mükemmel ürüne, üretim planına ve pazarlama stratejinize sahip olun, yine de bu planları yönetecek ve uygulayacak doğru insanlara ihtiyacınız olur.

Kitap, medyada oldukça tutuldu ve Slate de “pazarlamacılar için muazzam bir kaynak” olarak niteledi.

 

9. “Where Are the Customers’ Yachts?”, Fred Schwed

Warren Buffett, 2006 yılında hissedarlara yazdığı mektupta bu kitabı “yatırım hakkında yazılmış en komik” kitap olarak anlatıyor ve ekliyor, ” konu hakkında çok önemli konuları herkesin anlayacağı şekilde anlatıyor.”

İlk olarak 1940 yılında yayınlanan bu kitap, başlığını New York’a geldiğinde bankacı ve komisyoncuların yatlarını görüp müşterilerin yatlarının nerede olduğunu soran bir ziyaretçi hakkındaki hikayeden alıyor. Elbette müşterilerin yat alacak parası yoktu. Finansal tavsiye veren kişiler, tavsiyeye uyan kişilerden savurganlık yapacak daha çok parası vardı.

Kitap, Wall Street hakkında komik ve renkli hikayeler anlatıyor ve bugün bile hala insanların ilgisini çekiyor.

 

10. “Essays in Persuasion”, John Maynard

Efsanevi ekonomistin bu makaleleri yaklaşık yüz yıl önce yayınlandığından beri finansal literatürün temel dayanağı olmaya devam ediyor.

Buffett bu kitabın kesinlikle okunması gerektiğini düşünüyor.

“Keynes’in yazdıklarını okumak senetler ve piyasalar hakkında daha çok bilgi sahibi olmanızı sağlayacak.” diyor Buffett Outstanding Investor Digest dergisine 1989 yılında verdiği bir röportajda. “Diğer ekonomistlerin yazdıklarını okurken aynı hissi yaşayacağınızı düşünmüyorum.”

Derlemenin için Keynes’in bugünkü kuşağın haftada sadece 15 saat çalışacağını ön gördüğü ünlü makalesi de yer alıyor.

 

11. “The Little Book of Common Sense Investing”, Jack Bogle

2014 yılında hissedarlara yazdığı mektupta Buffett, finansal danışmanların tavsiyelerini dinlemektense bu kitabı okumayı önermişti.

Vanguard müşterileriyle çalışırken yaşadıklarından hareketle Bogle, okuyuculara indeksli yatırım yaparak servet elde etmenin yollarını anlatıyor.

Okuyucular kitabın hiç de sıkıcı olmadığını, istatistikler ve tabloların anekdotlar ve tavsiylerle birleştirildiğini söylüyor.

 

12. Peter Kaufman tarafından düzenlenen “Poor Charlie’s Almanack”

Berkshire Hathaway’in yönetim kurulu başkan yardımcısı Charlie Munger’in tavsiyelerini içeren bu kitap, Buffett’in 2004 yılında hissedarlara yazdığı mektupta yer alıyor.

“Bilim insanları uzun zamandır Charlie’nin Ben Franklin’in reenkarna olmuş hali olup olmadığını tartışıyor.” diyor Buffett. “Bu kitap bu soruyu açıklığa kavuşturuyor.”

Kitabın içinde Munger’in biyografisinin yanı sıra yatırım konusundaki düşüncelerinin bir özetini ve Munger’in Berkshire Hathaway toplantılarında ve başka yerlerde verdiği konuşmalar da yer alıyor.

Bu konuşmalardan bir tanesinde Munger, yatırımcıları tuzağa düşüren bilişsel tuzaklardan bahsediyor.

 

13. “The Most Important Thing Illuminated”, Howard Marks

Oak Tree Capital şirketinin kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanı olan Marks bu kitabı yazmak için emekli olana kadar beklemiş. Ama Buffett Mark’ın müşteriye yaklaşımını o kadar çok beğeniyormuş ki Marks kitabı daha çabuk yazmaya ikna etmiş.

Sonuçta Buffett’in söylediğine göre “nadir rastlanan ve faydalı” bir kitap ortaya çıkmış.

Marks yatırımcıların karar alırken daha fazla düşünmesini sağlayarak, kendi hatalarını ayrıntılı bir şekilde anlatarak ve buradan çıkardığı dersleri anlatarak onların başarılı olmasını sağlamaya çalışıyor.

 

14. “Dream Big”, Christiane Correa

Correa, 2013 yılında Buffett’in HJ Heinz adlı şirketi satın almasına yardım eden yatırım şirketi 3G Capital’i kuran üç Brezilyalının hikayesini anlatıyor.

Buffett kitabı Berkshire Hathaway’in 2014 yılındaki hissedarlar toplantısında önermiş.

The New York Times gazetesine verdiği bir röportajda Correa, 3G’nin yönetim tarzının liyakat ve maliyet azaltmaktan oluştuğunu ve bu ana ilkelerin mevcut başarıyı getirdiğini söyledi.

“İnsanlara güveniyorlar ve ekiplerini çalışmakta özgür bırakıyorlar.”

 

15.”First a Dream” , Jim Clayton ve Bill Retherford

İşçi bir babanın oğlu olarak Tennessee’de doğup büyüyen Jim Clayton, şu anda Amerika’nın en büyük prefabrik ev üreticisi olan Clayton Homes şirketini kurdu.

Buffett, 2003 yılında hissedarlara yazdığı mektupta kitabın Tennessee Üniversitesinde okuyan gençler tarafından kendisine hediye edildiğini yazmış. Buffett öğrencilere kitabı çok sevdiğini söyleyince onlar da hemen Buffett’in Jim’in oğlu ve şirketin CEO’su Kevin Clayton’u arayıp kitabı beğendiğini ona şahsen iletmesini söylediler.

“Kitabı okuduktan sonra tamamen Jim’in kitabı, Kevin hakkındaki gözlemlerim ve Clayton’un mali bilançosuna dayanarak iş yapmayı teklif ettim.” diyor Buffet ve iflas ettikten sonra satın aldığı prefabrik ev üreticisi Oakwod Homes şirketinden “enkaz” devraldığını anlatıyor.

Berkshire Hathaway ve Clayton Homes arasındaki şirketin daha karmaşık olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Clayton bu kitabında gelecek vaat eden girişimciler için işe ve liderlik konularında değerli bilgiler paylaşıyor.

 

16. “Take on the Street”, Arthur Levitt

Buffett, 2002 yılında hissedarlara yazdığı mektubunda “muhasebe standartlarının ve denetim kalitesinin son yıllarda nasıl yozlaştığını” anlatıyor. Özellikle Arthur Andersen tarzı muhasebeciliğin çöküşüne değiniyor.

“Bu pis ilişkinin ayrıntılarını Levitt’in muazzam kitabı Take on the Street’te okuyabilirsiniz.” diyor Buffett.

ABD Sermaya Piyasası Kurumunun eski başkanı Levitt, sadece gerçek hikayelerle anlatmakla kalmıyor aynı zamanda da yatırımcılarla kendilerini Wall Street’ten korumanın yollarını paylaşıyor.

 

17. ” Nükleer Terörizm – Önlenebilir Nihai Felaket “, Graham Allison

Harvard Üniversitesine bağlı John F. Kennedy Kamu Okulunun kurucu dekanı Allison’a göre siyasi stratejimizi değiştirmediği sürece Amerika’nın nükleer saldırıya uğrama ihtimali çok yüksek.

Uluslar arası güvenliğin yeniden yapılandırılması ve üç ana temele dayanması gerekiyor: denetimsiz nükleer silahların olmaması, yeni nükleer silahların üretilmemesi ve nükleer devletlerin yaratılmaması.

2004 yılında hissedarlara yazdığı mektubunda Buffett, bu kitabın “ülkelerin güvenliğiyle ilgilenen herkesin mutlaka okuması” gerektiğini söylüyor.

 

18. “The Making of the President”, Theodore White

2016 yılında Politico Playbook dergisine verdiği röportajda Buffett, siyasi kitapları okumaktan hoşlandığını, özellikle 1961 yılında yayınlanan ve Pulitzer Ödülü kazanan bu klasiğin favorisi olduğunu anlatıyor.

White, John F. Kennedy’nin galibiyetiyle sonuçlanan başkanlık yarışını ön seçimlerden başlayarak genel seçime kadar sırasıyla anlatıyor. Ayrıntılara ve adayların yaşadığı zorluklara odaklanan ve daha çok roman havasında yazılmış bu kitap, yayınlandığı zaman siyasi bir olayı bu şekilde anlatan ilk kitap olmuştu.

The Wall Street Journal dergisinde yazan muhabir David M. Shribman, kitabın “20. yüzyılın, hatta belki de tüm zamanların siyasi bir olayı kronolojik olarak anlatan en etkili kitabı” olarak tanımlıyor.

 

19. “Limping on Water”, Phil Beuth ve K. C. Schulberg

Buffett’in 2015 yılında hissedarlara yazdığı mektubun önerdiği bu kitap Phil Beuth’un Capital Cities ve ABC kanalında çalıştığı 40 yılı anlatıyor. Serebral palsi teşhisi konan bir çocuk olarak yaşadıklarını, ailesinin geçimini sağlayabilmek için yaşadığı zorlukları, medyada üst düzey yöneticiliğe yükseliş hikayesini Beuth’un kendi ağzından dinliyorsunuz.

 

İlginizi çekebilir

Başarılı Girişimcilerin Okuma Alışkanlıkları
İş Hayatına Yönelik Kitap Tavsiyeleri
Avatar

Yazar : Sinem AYAN

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir