Pazartesi, Ekim 14, 2024
Ana SayfaGirişimcilikWhatsApp’in İlham Dolu Hikayesinden Öğrenebileceğiniz 5 Şey

WhatsApp’in İlham Dolu Hikayesinden Öğrenebileceğiniz 5 Şey

Bu yazımızda, WhatsApp’in kurucuları Jan Koum ve Brian Acton’ın nasıl tanıştıklarına ve mesajlaşma dünyasını nasıl değiştirdiklerine göz atacağız. Koum ve Acton ikilisi, dünyanın en büyük mobil mesajlaşma platformunu kurarak telekomünikasyon işletmelerini adeta bozguna uğrattı. Başka mesajlaşma uygulamalarının da yolunu açan WhatsApp, anında mesajlaşmayı ucuz kılarak standart iletişim yöntemi haline getirdi. Bu muazzam başarıya imza atan iki girişimcinin yaşları ise Silikon Vadisi için oldukça yüksek: Koum 41, Acton da 45 yaşında.


Jan Koum ve Brian Acton kimdir?

Ukrayna’da doğup büyüyen Jan Koum, 16 yaşındayken ailesiyle beraber Mountain View, Kaliforniya’ya taşındı. Ekonomik açıdan zorluklar yaşayan aile, yemek fişleriyle yaşıyordu. İlk bilgisayarını 19 yaşındayken alan Koum, ünlü teknoloji girişimcileri Sean Parker ve Shawn Fanning’in de üyesi olduğu woowoo isimli meşhur hacker ağının bir parçasıydı.

Ünlü girişimci, San Jose Devlet Üniversitesi’nde matematik ve bilgisayar bilimi okurken Yahoo!’nun kurucularından David File’ın iş teklifi üzerine eğitimini yarıda bırakarak üniversiteden ayrıldı. Koum, üniversiteden ayrılmadan önce Ernst and Young’ın güvenlik denetimcisi olarak çalışıyordu.

Brian Acton ise Florida’nın merkezinde büyüdü ve 1994 yılında Stanford Üniversitesi’nden bilgisayar bilimi diploması almadan önce iki farklı üniversiteyi terk etti. Mezun olduktan sonra yazılım mühendisi olarak Apple’a girdi. 1996 yılındaysa Yahoo!’nun 44. çalışanı olarak işe başladı. Kariyerine yazılım mühendisi olarak başlayan Acton, daha çok Reklamcılık ve Veri İşleme alanlarına yoğunlaştı.


İkilinin tanışma hikayesi

Koum, Yahoo!’nun reklam sistemi denetmenliğine başlamadan önce Ernst & Young için güvenlik denetimciliği yaparken Acton’la tanıştı. Acton, Koum’un Ernst and Young’da çalışan diğer insanlardan çok daha farklı, çok daha dolaysız, açık sözlü bir insan olduğunu fark etti.

Koum’un da benzer şekilde Acton’ın saçma şeyler söylemeyen tarzını sevdiği ortaya çıktı. “İkimiz de hiçbir şekilde saçmalayamıyoruz” diyor Koum. Tanışmalarından altı ay sonra Koum Yahoo!’ya mülakata gitti ve orada yazılım mühendisi olarak çalışmaya başladı. Beraber Yahoo’da çalışırken arkadaşlıkları ilerledi ve 2007 yılında işten ayrılarak Güney Amerika’ya, ultimate frizbi oynamaya gittiler.


WhatsApp

Koum, WhatsApp fikrini 2009 yılında bir arkadaşının evinde film seyrederken buldu. İlk aşamada arkadaşlara bildirim gönderme programı olarak tasarlanan uygulama, kısa sürede anında mesajlaşma uygulamasına evrildi. Bir frizbi maçından sonra Acton da işe dahil oldu. Koum, Acton’a fikrinden vazgeçip kalıcı bir iş bakmaya başlayacağını söylediğinde Acton arkadaşına şöyle cevap verdi: “Eğer şimdi vazgeçersen salaklık etmiş olursun. Fikrine birkaç ay daha şans tanı.”

WhatsApp, 2009 sonbaharına kadar hiçbir gelişme gösterememiş olmasına rağmen Koum Acton’ı kendisine katılmaya ikna etti. Hem Koum’un hem de Acton’ın Facebook’a gönderdikleri iş başvuruları reddedildi. Bu yetmezmiş gibi Acton bir de Twitter’dan olumsuz yanıt aldı. 2009’un Ekim’inde Yahoo’daki birkaç eski meslektaşıyla irtibata geçen Acton 250 bin dolarlık fon bulmayı başardı. Böylece WhatsApp’ın kurucu ortağı haline gelerek hisse sahibi oldu.

Ekim 2009 – Haziran 2015 arasında birçok şey yaşandı. WhatsApp, risk sermayesi şirketi Sequoia’dan aldığı yatırımlardan ve Facebook tarafından satın alındıktan sonra hızla büyümeye devam etti.



Başarının anahtarı

Peki bu işbirliğini ne başarılı kıldı dersiniz? WhatsApp’in dünyanın en büyük mesajlaşma platformu haline gelmesine yardımcı olan gizli bileşen ne olabilir?

Acton, Wired UK’e yaptığı açıklamada şunları söylüyor: “Silikon Vadisi’ndeki en alışılmadık cinsten şirket bizimkisi. Şirketi otuzlu yaşlarımızda kurduk; hızlıca büyümek yerine öncelikle iş devamlılığı ve hasılat üzerine yoğunlaştık; çoğu zaman odak noktasının dışında yaşadık; mobil olup da küreselleşen ilk şirket olduk.”

Silikon Vadisi’nde yer alan Sequoia Capital’ın risk sermayedarlarından Goetz şöyle yazıyor: “WhatsApp basit, güvenli ve hızlı bir uygulama. Jan ve Brian, ilişkilerinizi yürütmek için yeni yollar bulmak yerine klasik bir yöntemi kolaylaştırıyor. İkilinin en büyük arzusu, insanların hiçbir müdahale olmadan birbirleriyle irtibat halinde olabilmelerini sağlamak.”

İkiliyi Yin Yang’a benzeten Acton, kendisinin daha iyimser, Koum’un ise biraz daha şüpheci olduğunu söylüyor. Acton işin mali tarafıyla ilgilenirken Koum ürün üzerine çalışıyor. Koum şirketin CEO’su, Acton ise işlerin halledilip halledilmediğini kontrol eden kişi.

Koum ve Acton WhatsApp’in farklı olmasını istediler. İlgi odağından uzakta olmayı tercih eden ikilinin başlarda ofis levhaları bile yoktu. İki adam da reklamdan ölesiye nefret ediyor. Hatta Jan’ın çalışma masasında Brian’ın şunları yazdığı bir not duruyor: “Reklam Yok! Oyun Yok! Hile Yok!” İkilinin tek amacı, WhatsApp’i esas amacına, yani mesajlaşmaya yönelik bir program olarak devam ettirmek.


Jan ve Brian’dan öğrenebileceğimiz 5 şey

1. Teknoloji işi dahil olmak üzere, bir işe başlamak için asla çok yaşlı sayılmazsınız.

Aslına bakarsanız Acton bunun bir avantaj olduğunu öne sürüyor. Yaşlarının nispeten geçkin olmasının onlara havalı şeyler yapma dürtüsünden uzak, pratik bir şey üretme vizyonu verdiğini söylüyor.

Mutlaka okuyun: Girişimci Olmak İçin Asla Geç Değildir!


2. Sabretmeden başarıya ulaşamazsınız.

Koum çok zor ve sıkıntılı zamanlardan geçti. Brian ise internet balonunda bir servet kaybetti ve birçok şirket tarafından reddedildi. Fakat ikili çalışkanlıkları ve sabırlarıyla zirveye ulaşmayı başardı.

Mutlaka okuyun: Girişimciler Ne Zaman Vazgeçmeli ya da Mücadeleye Devam Etmeli?


3. Ortağınızla aynı ilgi alanlarını paylaşmanız başarının anahtarı olabilir.

Ultimate frizbi olmasaydı WhatsApp de olmazdı diyebiliriz. İş ortamında tanışan bu iki insan, ortak ilgi alanları sayesinde birbirleriyle irtibat halinde kaldı. Hatırlayacağınız üzere Acton, Koum’a fikrinden vazgeçmemesi gerektiğini bu maçlardan biri esnasında söylemişti.


4. Kurucu ortağınızla yin-yang oluşturmalısınız.

WhatsApp örneğinden çıkarabileceğimiz güzel bir ders daha var: Sizde olmayan özelliklere sahip biriyle çalışmak son derece önemli. Kurucu ortağınız sizde olmayan meziyetlere sahip olmalı.


5. Birlikte uzun vadeli planlar yapın.

Acton ve Koum’un kafalarındaki ürün oldukça açıktı. İkisi de aynı şeyi istiyor, ürünlerinin tam olarak neye hizmet edeceğini biliyordu. Daha da önemlisi, ürünlerinin nasıl bir şey olacağı konusunda hemfikirlerdi.

Mutlaka okuyun: Ortak İş Kurmak İsteyenlere Tavsiyeler

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar