Çarşamba, Aralık 11, 2024
Ana Sayfaİnternetten Para Kazanma YollarıYarışmalardan Para Kazanmak

Yarışmalardan Para Kazanmak

Yarışmalardan para kazanmaya ne dersiniz?

Hayır, dalga geçmiyoruz. Yalnızca yarışmalara katılarak kayda değer miktarlarda bir gelir elde etmeniz mümkün, öyle ki bazı insanlar bu işi profesyonelliğe dökmüş durumdalar. Yanlış duymadınız, “profesyonel yarışma katılımcısı” olarak adlandırabileceğimiz bir meslek dalı dahi var artık.

Günümüzde-özellikle de çevrim içi platformlarda- spor araba kazandıranlardan tutun da paketlerce tuvalet kağıdına, yurt dışı veya yurt içi tatillere ve nakit paraya kadar çeşitli pek çok ödül vaat eden yarışmalar düzenleniyor. Bedavadan elde edeceğiniz ne çok şey var bir bilseniz!

Sizleri yarışmalara katılım konusunda bir nebze de olsa heveslendirebildiğimize göre yarışmaların büyülü ve bol karlı dünyasına adım atmanıza yardımcı olacak tavsiyelerden oluşan yazımıza başlayabiliriz.

 

“Profesyonel Yarışmacı” Kimdir?

Daha önce herhangi bir yarışmaya katıldıysanız, yarışmalara katılmanın ne denli kolay olduğunu siz de bilirsiniz. Çoğu zaman büyük paralar kazanma şansını yalnızca kişisel bilgilerinizi girip çoktan seçmeli birkaç soruyu cevaplandıracağınız basit bir formu doldurmak suretiyle elde edersiniz.

‘Profesyonel yarışmacılar’ ise bu işi bir üst seviyeye taşıyarak haftada düzinelerce hatta bazen yüzlerce yarışmaya katılırlar. Yarışma işini kimi zaman bir gelir kapısı olarak görür, kimi zaman ise bir nevi hobiye dönüştürürler. Günün büyük çoğunluğunu bu işe harcayarak yıllık kayda değer miktarlarda bir gelir elde edenler dahi mevcuttur.

Zaten kim bedavadan bir şeyler kazanmayı sevmez ki?

Ancak, bu işi üstelik bu ölçekte yapabilmek ciddi bir özveri gerektirir – yarışmalardan nasıl para kazanılacağını öğrenmek istiyorsanız, yazımızı okumaya devam etmenizi öneririz.

 

Nasıl Profesyonel Bir Yarışmacı Olunur?

Profesyonel yarışmacılardan bazıları günde ortalama 100 yarışmaya katıldıklarını söylüyor, inanabiliyor musunuz? Böylesi bir katılım için tam bir inziva hayatı sürmeniz şart. Öyle ki kendinizi hayattan soyutlamanız, bu uğurda tüm arkadaşlarınızı kaybetmeyi ya da eğitim hayatınızı riske atmayı dahi göze almanız gerekiyor.

Haftada yaklaşık 30 yarışmaya katılmak kulağa çok daha makul geliyor. (ama yine de zor!) Yarışmalardan para kazanmayı kafanıza koyduysanız, bu uğurda değerli zamanınızın kayda değer bir miktarını harcamanız gerekeceğini unutmamalısınız.

Ayrıca, girdiğiniz tüm yarışmaları ve kazandığınız ödülleri takip edebileceğiniz bir elektronik tablo oluşturmanızda da yarar var. Katıldığınız yarışmaları sistemli bir şekilde listelemeniz aynı yarışmaya birden fazla kez katılmanızı engelleyeceği gibi sizi böyle bir sebepten ötürü diskalifiye olma riskinden de kurtaracaktır.

 

‘Yarışmacı’ Olmak Bir Meslektir.

Yarışmalardan para kazanmaya başlamanın ilk adımını bunu bir meslek olarak algılamak oluşturur.  Sonrasında ise aşağıda listeleyeceğimiz şu adımları sırasıyla uygulamalısınız:

  • Bu iş için günün belirli bir zamanını ayırın.
  • Katıldığınız yarışmaları takip edebileceğiniz kişisel bir dosyalama sistemi oluşturun. (örneğin, e-tablolar)
  • Yarışmalar için kullanacağınız ayrı bir e-posta hesabı açın. (Mümkünse kişisel hesabınızdan farklı bir e-posta sağlayıcısı kullanın).
  • Kendinize özgü hedefler belirleyin (örneğin, X adet nakit para yarışması veya Y adet bedava ürün yarışmasına katılacağım vb. hedefler)

Evet, yarışmacı olmayı bir meslek olarak algılamak çok daha iyi sonuçlar-iyi bir gelir- elde etmenizi sağlayabilir, ancak bu işte başarılı olmak için şansa da ihtiyacınız olacağını unutmayın.

Kazancınızın büyük bir kısmının fiziksel ürünlerden oluşacağını düşünürsek bunların tek başına faturalarınızı ödemeye yetmeyeceğini de tahmin edersiniz.

Yani çok daha güvenilir bir gelir kapısı arayışındaysanız, çevrim içi ürün satışı yapmayı veya yarı zamanlı bir iş bulmayı denemelisiniz.

Not:  Her yeni girişim gibi yarışmacı olma girişiminizin başlarında da işler epey bir yavaş ilerler, herhangi bir şey kazanmadan önce üç ila altı ay gibi bir zaman dilimi boyunca beklemeyi göze almalısınız. Bu tarz uygulamalardan hızlı bir dönüş alıp bir anda paraya kavuşmak nadiren gerçekleşecek bir durumdur. Anlayacağınız, bu işin kilit noktasında sabır vardır.

 

Yarışmalar Nasıl Kazanılır?

Katıldığınız her yarışmadan zaferle çıkmanıza yardımcı olacak en kullanışlı yöntemler şunlardır:

 

1)Dijital formları hızlı bir şekilde tamamlamak için ‘otomatik doldur’ seçeneğinden yararlanın.

Bunun için tek yapmanız gereken form bilgilerinizi bir kereliğine doldurmaktır, sonrasında bilgisayarınız bu bilgileri hatırlayacak ve bir dahaki sefer işiniz kayda değer miktarda kolaylaşacaktır. Ayrıca, katılımların e-posta üzerinden alındığı tüm yarışmalarda başvuru aşamasında kullanacağınız ayrıntıları içeren bir e-posta taslağı oluşturmanız da faydalı olacaktır.

 

2)Bilgisayarınızı optimize edin.

Örneğin, Google Chrome’un eklentilerinden bir olan Linkclump, tek bir hareketle tüm bağlantıları aynı anda açmanıza olanak tanır. Linkclump, yarışmaya ilişkin veritabanlarına ulaşabilmeniz açısından kullanışlı bir yöntem olacaktır. Bunun yanı sıra, aynı anda birden fazla web sayfasını açmanıza izin veren Split Tabs’de yarışmalar arası geçişe ilişkin çoklu görevler açısından mükemmeldir.

 

3)Çaba sarf edin.

Bu, özellikle sosyal medyadaki yaratıcı yarışmalar için geçerli bir kuraldır. Markalar iyi fikirlerden de reklamlarının yapılmasından da hoşlanırlar. Bu yüzden onlara istediklerini sunmak adına  yeterli bir miktarda zamanı harcamalı, yarışmayı kazanmak için emeğinizi ortaya koymalısınız- bu, katılacağınız yarışma sayısını azaltsa dahi kalitenizden ödün vermeyin.

 

4)Girdiğiniz veya kazandığınız tüm yarışmaları kayıt altına alın.

Bu sayede hangi yarışmalarda başarılı olduğunuzu görecek, dahası aynı yarışmaya iki kere katılıp diskalifiye olma riskinden kurtulacaksınız.  Ayrıca, alacağınız ödülleri de takip edebileceksiniz-bu da herhangi bir ödül elinize ulaşmadığında hak talep edebilmenizi sağlayacaktır.

 

5)Yarışma sonuçlarını e-posta üzerinden takip edin.

Kazananlar genellikle e-posta üzerinden duyurulur. Bu e-postalara hızlı bir şekilde yanıt vermezseniz, ödül fırsatını bir sonraki yarışmacıya kaptırabilirsiniz. Bu e-postaları gözden kaçırmamak adına gelen kutunuzda ‘tebrikler’ ve ‘kazanan’ vb. kelimelerden oluşan bir filtreleme yöntemi deneyebilirsiniz. Ancak yine de gelen e-postaları dikkatlice okumalısınız, çünkü konu kısmında kazandığınızın net bir biçimde dillendirilmediği e-postalarla da karşılaşabilirsiniz. Son olarak önemsiz(junk mail) posta klasörünü kontrol etmeyi ihmal etmemeniz gerektiğini de hatırlatalım.

 

6)Pazarlama spam’lerinden kurtulun.

Eskiden yarışmalara kaydolurken pazarlama materyallerinin gönderilmesine de onay veriyordunuz. Artık bu düzen değişti. Spam’leri engelle kutusunu işaretlediğinizde gereksiz e-postalardan da kurtulmuş oluyorsunuz.

 

7)Temel ihtiyaçlarınızı stoklayın.

Diyelim ki son teslim tarihi oldukça yakın olan rüya gibi bir yarışmayla karşılaştınız ve yarışma katılım başvuruları posta yoluyla alınıyor. Böylesi bir durumda yarışmaya katılma hakkından mahrum olmamak adına evinizde her daim düzenli bir kartpostal, zarf veya pul stoku bulundurduğunuzdan olduğundan emin olun.

 

8)Yarışmalara özel bir SIM kart edinin.

Telefon numaranızı yabancılara vermek istemiyorsanız, telefon operatörlerinden bir SIM kart daha satın alın.

 

9)Yarışma kurallarını iyice anladığınızdan emin olun.

Dip notları iyi okuyun. Şaşırtmalı sorulara karşı dikkatli olun. Hele hele yarışmanın bitiş tarihlerine özellikle dikkat edin! Ayrıca, ödülü gerçekten alabileceğiniz konusunda da emin olmalısınız. Diyelim ki bir tatil ödülü için yarışmaya katıldınız, ancak ödül hafta ortası günlerdeki bir seyahati kapsıyor ve siz işiniz veya okulunuzdan dolayı bu günlerde müsait değilsiniz. Bu durumda bu yarışmaya katılmamalısınız.

 

10)Yarışma forumlarına katılın.

Yarışma sektörü her geçen gün daha da büyüyüp gelişiyor, bu nedenle birbirine sıkı sıkıya kenetlenmiş çevrim içi yarışma platformlarında kendinize bir yer edinmeniz şart.  Yani, yarışmalara ilişkin tüyolar alabileceğiniz forumları takip etmelisiniz. Yarışma sektörünün dev isimleri konuya ilişkin aydınlatıcı yazılar yazıyorlar, okumalısınız. İddiamızı daha da güçlendirmek adına sözü hevesli yarışma tutkunlarından birine bırakalım. Bakın profesyonel yarışmacımız bu işe yeni atılacaklara ne gibi tavsiyelerde bulunuyor:

“Ambalaj ve paket sektörüne ilişkin yarışmalar en iyisidir, çünkü birçok insan söz konusu ürünü satın alsa bile yarışmaya katılmak için uğraşmaz, bu yüzden kazanma şansınız yüksektir! Bunun dışında Facebook yarışmalarına sıklıkla katılıyor ve kazanıyorum. Üstelik yapmam gereken tek şey yorum kısmına birilerini etiketlemek.Süpermarket dergileri de tam yarışmacılara göre. Çoğu, içeriklerine yarışmaları da dahil ediyor. Normal dergiler için de aynı durum söz konusu.”

Özetle, yarışmalar, minimum çabayla büyük bir kazanç elde etmenizi sağlayacaktır. Bu konuda hemfikir olduğumuza göre, biraz da ne tür yarışmalara katılıp hangilerinden uzak durmanız gerektiğine değinelim.

 

Katılabileceğiniz En İyi Yarışmalar Hangileridir?

Çevrim içi platformlarda hemen her köşede bir yarışmaya rastlayabilmek mümkün. Ve olasılık kurallarına bakılırsa ne kadar çok yarışmaya girerseniz, o kadar para kazanıyorsunuz. Ancak, bir yarışmacı olarak rakiplerinizin arasından sıyrılıp gerçekten başarılı olmanın tek yolu hangi yarışmayı seçeceğinize ilişkin bir dizi işlevsel taktik geliştirmenizdir.

Örneğin, para ödüllü yarışmalar nadiren ortaya çıksa da herkesin en sevdiği ve en çok tercih edeceği yarışma türüdür.

Yarışma seçiminde gerçekten istediğiniz ödülleri sunan yarışmalara odaklanmalı ve kişisel olarak ilgilenmediğiniz hiçbir şey uğruna boşa zaman kaybetmemelisiniz.

Kimi zaman istemediğiniz bir ödülü belirli bir kar payı ile başkalarına devretmeniz de mümkün olur, ancak en iyisi ödülü istemiyor veya  bu ödül için uğraşmaya değmeyeceğini düşünüyorsanız, yarışmaya katılmamayı seçip zamanınızı boşa harcamamak olacaktır.

Unutmayın, sizin uğraşmaya değmez diyeceğiniz bir ödül herhangi birini havalara uçurabilir. Dolayısıyla işe biraz da etik açıdan bakıp yarışmaya katılma kararınızı buna göre vermelisiniz.

Belirtmeden geçmeyelim, ücretsiz yaz tatilleri veya günlük gezi yarışmalarından kazandığınız ödülleri başka birine satmanız veya devretmeniz mümkün değildir. Bu tarz yarışmalar adınıza rezervasyon yapılmasını gerektirir ve değiştirilemezler.

 

Hangi Yarışmalardan Uzak Durulmalıdır?

Sanal ortamın suistimale ne denli açık olduğu düşünülürse bu platformda spam niteliğinde pek çok yarışma olacağını tahmin edersiniz.  Bu sahte yarışmaların amacı sizin kişisel bilgilerinizi almaktır, bu sayede alınan bilgiler ilgili şirketlere satılır ve alıcı şirketler çok geçmeden size kendi spam’lerini göndermeye başlarlar. Bu, içinde çıkılmaz bir kısır döngüdür adeta.

Bol miktarda spam üreten bu tarz yarışma sitelerinin dahi verecek gerçek ödülleri vardır, ancak bu yarışmalara olan katılım öylesine fazladır ki kazanma şansınız bir hayli düşük olur. Anlayacağınız harcayacağınız zamana da çabaya da değmez. Bu durumda tek kazancınız-ona da kazanç denebilirse- alacağınız spam mailleri olacaktır.

Peki, spam içerikli yarışmalarından nasıl kaçınacaksınız?

Size yasal bir yarışmaya girdiğinizi kanıtlayacak bir dizi ipucu verelim ki bu şartları sağlamadığını düşündüğünüz yarışmalardan uzak durun:

  • Bildiğiniz ve güvendiğiniz markalar tarafından yürütülen yarışmalardan şaşmayın.
  • Bilgisayarınızı korumak adına anti virüs yazılımları edinin. Her gün daha önce hiç bulunmadığınız pek çok yeni siteye göz atmanız gerekecek, bu sitelerin ne kadar güvenli olduğunu ancak bu şekilde anlayabilirsiniz.
  • Bir yarışmaya katılmak için asla ödeme yapmak zorunda kalmamalısınız.
  • Özel tarifeli bir telefonu aramanızı gerektirecek her türden yarışmadan uzak durun; siz hatta beklerken onlar beklediğiniz dakika başına para kazanacak, bunun faturası ise sizden kesilecektir.
  • Özellikle de profesyonel yarışmacılara yönelik ‘özel’ yarışma listeleri sunan sitelere karşı uyanık olun. Bu tür listeleri görüntülemek için para ödemeye asla ama asla razı olmayın- bu listeler çoğu zaman yalnızca en popüler yarışmaların bir listesini içerir, sundukları bilgi zaten bu işin içinde olan ve her gün araştırma yapan biri için faydasızdır.

Not: Katıldığınız ve kazandığınız yarışmalardan biri sizden depozito olarak belirli bir ücret ödemenizi talep ediyorsa oradan koşar adımlarla uzaklaşmalı ve durumu yetkili mercilere bildirmelisiniz..Bir yarışma hakkında herhangi bir şikayetiniz varsa veya rızanız olmadan bilgilerinizin alındığından şüpheleniyorsanız, bu sorunla nasıl başa çıkılacağı konusunda tavsiye almak adına da yetkilerle iletişime geçmelisiniz.

 

Yarışmalar Nasıl Bulunur?

Yarışma dünyası piyangodan çok daha fazlasını vaat eder. (piyangoyu tutturma şansınız yarışma kazanmaya kıyasla çok daha düşüktür). Sizin de bu avantajlardan haberdar olmanızı istediğimizden yazımızın bu bölümünde en iyi yarışmaları bulabileceğiniz kaynaklara yer vereceğiz.

 

1) Newsletter(Bülten)Yarışmaları

Beğendiğiniz markaların haber bültenlerine kaydolun. Sıklıkla bu tarz yarışmalar düzenleyen markalara odaklanmanız yerinde bir tavır olacaktır..

 

2)Yarışmalara İlişkin Veritabanı Hizmeti Sunan Siteler

Farklı pek çok yarışmayı tek bir içerikte birleştiren siteler mevcuttur. Bu sayede yarışma arama zahmetinden kurtulabilirsiniz.

Ancak, daha öncede belirttiğimiz gibi, herhangi bir veri tabanına erişmek için ödeme yapmaktan kaçının – emin olun vereceğiniz paraya değmeyecektir.

 

3) Yarışma Uygulamaları

Hadi, Oyna Kazan vb. bilgi yarışması temalı mobil uygulamalar sayesinde hatırı sayılır paralar kazanabilirsiniz. Ancak bunun için sorulan soruların tamamına yakınının bilmeniz gerektiğini belirtmekte fayda var. Bilginize ve kendinize güveniyorsanız bu yarışmalarda şansınızı deneyebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Para Kazandıran Mobil Uygulamalar

 

4)Twitter Yarışmaları

İlginizi çeken bir şey olup olmadığın kontrol etmek için her gün Twitter’da #yarışma (daha geniş kapsamlı bir sonuç için #competition da yazılabilir) etiketi üzerinden arama yapın.

Twitter yarışmalarında çoğu zaman bir markanın yayınladığı bir şeyi yeniden tweetlemeniz(retweet yapmak)gerekir; bu nedenle, takipçilerinizin akış sayfalarının sizin yarışma çabalarınızla dolmasını istemiyorsanız, ayrı bir Twitter hesabı açmayı düşünebilirsiniz.

Vereceğimiz bir diğer ipucu ise yarışma tutkunu diğer insanları takibe alıp hangi yarışmalara katıldıklarını gözlemlemeniz yönünde olacaktır. Dolandırıcılık girişimlerine karşı uyanık olun ve yarışmaların Türkiye girişinin olup olmadığı konusuna azami bir dikkat gösterin.

 

5)Facebook Yarışmaları

Facebook üzerinden yarışma bulmak zor olsa da katılmak son derece kolaydır. Çoğu zaman yarışmaya katılmak için bir gönderiyi veya sayfayı ‘beğenmeniz’ yeterli olur.

Yarışmanın sonucunu takip etmek de bir o kadar önemlidir. Facebook Messenger’daki filtrelenmiş mesajlar klasörünüze sık sık göz atmanız gerekir, şayet katıldığınız yarışmayı kazandıysanız tebrik mesajınız gelen kutunuz yerine filtrelenmiş mesaj kısmına gönderilmiş olabilir.

Twitter’dan farklı olarak Facebook’un iki ayrı hesap oluşturmanıza izin vermeyeceğini unutmayın. Yani katıldığınız yarışmalara ilişkin tüm gönderiler ana sayfanızda yayımlanacaktır.

 

6)Instagram Yarışmaları

Instagram üzerinden harika pek çok yarışmaya katılma imkanı bulmanız mümkündür.

En sevdiğiniz markaları takibe alın veya tıpkı Twitter’daki gibi arama çubuğuna #yarisma yazın ve karşınıza ne gibi fırsatların çıkacağına bakın.

Bir gönderiyi beğenmeniz ya da yorum yapmanız çoğu zaman yarışmalara katılmanız için yeterlidir. Ancak, bazı markalar çok daha yaratıcı bir bakış açısı ararlar. Yarışmaya katılmak için bir gönderi oluşturmanız gerekiyorsa neyle karşılaşacağınızı daha iyi anlamak ve rakiplerinizin arasından sıyrılmak adına diğer gönderiler üzerinde ufak çaplı bir araştırmaya girişmelisiniz.

Instagram yarışmalarından herhangi birine katılmak için gönderi paylaşmanız gerekiyorsa markaların gönderinizi görebilmesi adına hesabınızı herkese açık hale getirmeyi unutmayın.

 

7)Pinterest Yarışmaları

Pinterest de tıpkı Instagram gibi moda ve hazır giyim yarışmalarına ev sahipliği yapar. Pinterest’teki yarışmaların çoğu belirli ürünler kazanmaya yöneliktir, bu yüzden nakit para ödüllerinin peşinde olanlarınız için uygun bir platform olacağı söylenemez.

 

8)TV ve Radyo Yarışmaları

TV ve radyo şovları da yarışmalara katılmak için iyi bir seçenektir, ancak bu tarz yarışmalar kimi zaman bir telefon hattında dakikalarca bekletilip fahiş miktarlarda bir fatura ödemenizi de gerektirebilir. Denemeden önce bu gerçeği aklınızda bulundurmalısınız.

Kazanma şansınızı arttırmak için yerel kanalları tercih edin, buralarda katılım oranı çok daha düşük olacağından yarışmadan zaferle çıkma ihtimaliniz yüksektir(tabi ödüllerin ulusal kanallarınki kadar göz alıcı olmayabileceği gerçeğini de kabul etmelisiniz).

 

9)Dergi Yarışmaları

Dergiler de iyi bir yarışma kaynağı olabilirler, ancak bu işin her şeyi eski usulde yapmak zorunda olmak (sizden talep edilenleri posta yoluyla göndermek gibi)bir olumsuz tarafı vardır. Bu nedenle, çok daha fazla çaba gerektirirler. Yine de denemeye değer bir seçenek oldukları kesindir.

 

10)Ürün Yarışmaları

Bunlar genellikle içecek şişelerinde veya şekerleme ürünü ambalajlarında göreceğiniz türden yarışmalardır. Markete gidip çikolata ambalajlarına veya gazlı içeceklere bakarsanız, kazanılacak ödüller vaat eden pek çok yarışma ile karşılaşacağınıza eminiz.

Bu noktada asıl önemli olan sırf ödül kazanacağım diye normalde asla tüketmeyeceğiniz bir ürünü satın alıp paranızı boşa harcamamaya özen göstermektir. Tabi ödül kaçırılamayacak denli iyi bir şeyse söyleyecek hiçbir sözümüz yok.

 

İlginizi çekebilir

İnternetten Para Kazanmak
Hızlı Para Kazanma Yolları
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar