Yayaların Kırmızı Işıkta Geçmelerini Önleyen Otomatik Kapılar

Son zamanlarda Çin’in Wuhan şehrindeki yetkililer, yoğun kavşaklara sadece yayalar için yeşil ışık yandığında geçişe izin veren otomatik kapılar kuruyor. Bu önlem, Çin’in birçok şehir merkezinde büyük bir sorun olan kırmızı ışıkta geçişi önlemeyi amaçlıyor.

Çinli yetkililer yıllardır bu türdeki yayalar ile başa çıkmaya çalışıyor. Asyalı ülkelerdeki kırmızı ışıkta geçme alışkanlığı genellikle “Çin tarzı karşıya geçmek” olarak adlandırılıyor ve yayaların, yoğun trafik olan yollarda trafik işaretlerini tamamen göz ardı etmesiyle gerçekleştiriliyor. Bu durum, Çinli şehirlerde trafiğin daha da yoğunlaşmasına neden oluyor. Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde kırmızı ışıkta geçişi engellemek için birçok yöntem denenmiş ve bunlar yayalar için yeterince caydırıcı olamamıştır.

Bunlardan biri, yayaların geçiş yapmadan önce iki kez düşünmelerini sağlamak için yol yeşil ve kırmızı ışıklarla ışıklandırılmışıtır. Bunun yanı sıra, bu şekilde geçenlerin kendilerini nasıl bir tehlikeye attıklarını göstermek için kaza geçirmiş yayaların fotoğrafları da paylaşılmıştır ve bunların hiçbiri beklendiği gibi işe yaramamıştır.

Günümüzde ise Çin’in Hubei eyaletindeki Wuhan şehrindeki trafik yetkilileri farklı bir yöntem deniyorlar. Metro istasyonlarında gördüklerimize benzer otomatik geçiş kapıları kullanarak yoğun trafik olan kavşaklarda kırmızı ışıkta geçişe müsaade etmiyorlar. Şimdilik sadece bir yere kurulan sistemin etkili olduğu gözlenirse tüm şehirde uygulanması düşünülüyor.

Kapılar, sadece yeşil ışık yandığında yayaların geçişine izin veriyor ve kırmızı ışık yandığında kendilerini otomatik olarak tekrar kapatıyorlar. Peki ya yayalar bu kapıların etrafından dolaşır veya metrolarda yapıldığı gibi üstünden atlamak isterlerse? Aslında yetkililer bu ihtimali de değerlendirmiş ve kapıların üzerindeki kameralarının sürekli olarak kayıt ettiğini duyurmuş. Kapıları atlatan kişilerin fotoğrafları utanmaları için dijital reklam panolarında yayınlanacağı bildiriliyor.

Kırmızı ışıkta karşıya geçmek genellikle Çin’in kültürel bir sorunu olarak değerlendiriliyor. Kimileri ise yetkilileri ve bu sistemi eleştiriyor. Çinli yazar Yuan Xiaobin, Almanya’da trafik ışıklarının 60 saniyeyi geçmeyecek şekilde programlandığını ve bu sürenin ise beklenilebilecek bir süre olduğunu ancak Çin’deki trafik ışıklarının bekleme sürelerinin 90 saniyeyi bulduğuna dikkat çekiyor.

Ne dersiniz, böyle bir uygulama ülkemizde de hayata geçirilebilir mi?

 

İlginizi çekebilir

Telefon zombilerine özel trafik ışıkları
Trafikte telefon kullanmadığınızda kahve kazandıran uygulama

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir