Yüzünü Göstermeden Nasıl YouTuber Olunur?

Bugün hemen herkes Youtube’a girip içerik üretmek ve bundan para kazanmak istiyor. Fakat pek çok kişi kamera karşısına çıkma fikrine sıcak bakmıyor. Bazıları meslek icabı videoda görünmek istemiyor, bazıları kendini fotojenik bulmuyor…

Fakat Youtuber olmak için illa videolarda görünmek zorunda değilsiniz. Anonimliğinizi koruyarak da pekala başarılı ve bol takipçili bir Youtube kanalına sahip olabilirsiniz.

Bu yazımızda size yüzünüzü göstermeden Youtuber olabilmeniz için bazı kanal fikirleri sunuyoruz.


1. Ürün İnceleme ve Kutu Açılımı

Bu tür bir kanal açarsanız kamera karşısına geçmek zorunda kalmazsınız. Örneğin telefon incelemesi yaptığınız bir kanalda telefonun özelliklerini, hissiyatını yüzünüzü göstermeden, sadece ürüne odaklanarak anlatabilirsiniz.

Üstelik ürün inceleme çok geniş bir alan. Dilediğiniz her türlü ürünü inceleyebilirsiniz.

Oje, kamera, telefon, ayakkabı gibi binlerce farklı ürün.


2. Yemek Tarifleri

Youtube’u biraz incelerseniz ev hanımlarının 500.000 takipçili kanallara sahip olduğunu göreceksiniz. Bu kişilerin birçoğunun yüzünü görmüyoruz, sadece seslerini duyuyoruz.

Eğer yemek pişirme konusunda iddialıysanız Youtube’da yemek tarifleri alanının her daim yeni içeriğe aç olduğunu bilmelisiniz.

Yine kendinize göre kanala yön verebilirsiniz.

Örneğin bazı kanallarda sadece tavuk ürünleri pişiriliyor.

Bazı kanallarda sadece vegan yemek tarifleri paylaşılıyor.

Bazı kanallarda kokteyl tarifleri paylaşılıyor.

Siz de yüzünüzü göstermeden, sadece tarife ve pişirmeye odaklanarak bol takipçili bir Youtube kanalı açabilirsiniz.


3. Oyun

Oyun kanallarında da yüzünüzü göstermek durumunda değilsiniz. Kim olduğunu bilmediğimiz milyon takipçili pek çok Youtuber gamer var.

Eğer oyun oynamayı seviyor ve yeni çıkan oyunları alıp denerim diyorsanız oyun kanalı da yine kimliğinizi ifşa etmeden yönelebileceğiniz bir opsiyon.


4. Kripto Para

Kripto para piyasası son birkaç yılda acayip revaçta. Pek çok insan sürekli internette kripto para piyasasını anlamak için araştırma yapıyor.

Eğer bu konuda bilginiz ve deneyiminiz varsa, kripto para analizleri yapabiliyorsanız bu işi Youtube üzerinde de yapabilirsiniz.

Görsellerin, grafiklerin üstüne sesli yorum yaparak Youtube dünyasına adım atabilirsiniz.  Kaldı ki bugün pek çok kripto para kanalı da bu yöntemi benimsiyor. Pek çok kripto fenomenin yüzünü görmüş değiliz.


5. Ev Turu

Ev turu, ofis turu gibi video türleri Youtube’da bu aralar epey popüler. İnsanların evlerini, iş yerlerini gezerek ve videoya çekerek Youtube’da bir kanal açmanız mümkün.

Arkadaşlarınızın evlerini gezebilirsiniz.

Lüks evleri gezebilirsiniz.

Örnek daireleri gezebilirsiniz.

Öğrenci evlerini gezebilirsiniz.

Evlerdeki detayları, o evi şık ve ilginç kılan detayları çekebilir; ev sahibiyle röportaj yapabilirsiniz.

Tüm bu içerikleri yüzünüzü göstermeden, hatta sesinizi duyurmadan bile yapmanız mümkün.


6. Kendin-Yap

Kendin-yap, yani DIY (do it yourself) videolarına da ilgi asla bitmez.

Örneğin ahşap konusunda hünerli olabilirsiniz.

Deri işleme, deriden çanta yapma konusunda hünerli olabilirsiniz.

Tamirat, tadilat, takı tasarımı, temizlik vs… Binlerce konu bulabiliriz size.

Örneğin pek çok oto yıkamacı Youtube işine girdi son birkaç yılda. Çünkü kirli bir arabanın temizlenmesini izlemek feci keyifli. Siz de kendi mesleğinize ve becerinize uygun bir kanal açabilir, yüzünüzü değil ama ellerinizi göstererek Youtube’dan para kazanmaya başlayabilirsiniz.


7. Podcast

Evet, Youtube da aslında çok iyi bir podcast platformu. Podcast’te olay ses olsa bile bu ses dosyalarını video formatında da Youtube’dan paylaşmanız mümkün.

Dilediğiniz her konuda, gerek tek başınıza, gerek bir arkadaşınızla, gerek işin uzmanıyla yarım saat, bir saat sohbet edebilir ve bunu Youtube’a yükleyebilirsiniz.


8. “En” Videoları

  • Şampiyonlar Ligi’nde Atılmış En İyi 50 gol
  • En hızlı 20 araba
  • En büyük iş makineleri
  • Dünyanın en büyük uçakları

Youtube’da bu konsepte sahip sayısız kanal var. Bazılarının 10 milyon takipçisi var.

Dolayısıyla siz de kendinize spesifik bir alan bularak o konuda TOP 10 videoları hazırlayabilirsiniz. Bunun için yine Youtube’daki videolardan kolaj yapabilirsiniz.


9. Ev Dekorasyonu

“Dekorasyon fikirleri” de yine Youtube’da en çok izlenen video türleri arasında yer alıyor. Eğer evinizi seviyor, evinizi dekore etmekten keyif alıyorsanız bu konuda bir Youtube kanalı açabilirsiniz.

Kolay ve şık dekorasyon fikirleri her zaman insanların ilgisini çekmiştir. Özellikle yaz, kış, sonbahar, yılbaşı gibi dönemlere uygun konsept videolar hazırlayabilirsiniz. Yine kendin-yap videoları kapsamında düşünülebilir dekorasyon videoları da.


10. Yazılım – Bilgisayar

  • Bilgisayara virüs girince nasıl yapılır?
  • A programı nasıl yüklenir?
  • Macbook’a nasıl format atılır?
  • Photoshop’ta fotoğrafın arka planı nasıl silinir?
  • Instagram’a yüklemek için fotoğraf nasıl 3’e bölünür?

Bu ve benzeri sorulara cevap niteliğinde milyonlarca video fikri bulabilirsiniz.

Özellikle bilgisayarla aranız iyiyse ve insanlara fayda sağlayabileceğinizi düşünüyorsanız, sadece sesli anlatım ve ekran kaydı paylaşarak da bu tür bir kanal açabilirsiniz.


11. Gündem Değerlendirme

Özellikle politik ve güncel konularda yorum yapabileceğiniz bir Youtube kanalı da düşünebilirsiniz. Yüzünüzü göstermekten çekiniyorsanız ancak sesinizi duyurmaktan o kadar da çekinmiyorsanız gündem değerlendirmesi ve medya eleştirisi vs. gibi konularda Youtube kanalı açabilirsiniz.

Kullanacağınız videoları da haber sitelerinden, sosyal medyadan alabilirsiniz.

Erlik, bu konuda örnek alabileceğiniz bir kanal.


12. Film ve Kitap Analizi

Film ve kitap analizi, son yıllarda Youtube Türkiye’de de epey popüler hale gelmiş bir video formatı.

İzlediğiniz film hakkındaki düşüncelerinizi, yönetmenin çalışmasını, sinematografiyi, oyunculuğu eleştirebilir ve filmden ilgili sahneleri paylaşabilirsiniz.

Aynı şeyi kitaplar için de yapabilirsiniz. Kitap ve yazar hakkında anektod bilgiler ve kitabı sizin için özel kılan şeyleri sesli olarak anlatabilirsiniz.

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir