8 Adımda Yeni Bir Alışkanlık Kazanmak

Kendinize hedefler belirleyip o hedeflere ulaşamamaktan sıkıldınız mı?

İşin püf noktası, hedefinize ufak fakat etkili adımlarla gitmenizdir.

Başka bir deyişle, nasıl yeni bir alışkanlık (koyduğunuz hedefiniz ile alakalı) edineceğinizi  bilirseniz o zaman başarıyı günlük işlerinizin sıradan bir parçası haline dönüştürebilirsiniz.

Bugün paylaşacağımız gönderi bu konuda size yardımcı olacaktır.

Alışkanlık kazanma sürecini ele aldık ve bu süreci kolay bir şekilde uygulayabileceğiniz 8 adıma dönüştürdük.

Yavaştan başlayalım…

 

Adım 1: Sadece Bir Yeni Alışkanlığa Odaklanın

Yeni bir alışkanlık kazanmak istiyorsanız kavramanız gereken en büyük konu ego tükenmesi ve ego tükenmesinin sizi nasıl durdurduğudur.

Ego tükenmesi “bir kişinin düşüncelerini, duygularını ve eylemlerini düzene sokma kapasitesinin azalması”dır.

Ego tükenmesi yeni alışkanlıklar kazanma yeteneğimizi etkiler çünkü irademiz hayatımızın her alanında yaygın şekilde kullanılır.

Bu nedenle sadece bir alışkanlığa dikkatinizi vermeniz çok önemlidir. Bu şekilde irade kaynağınız sadece bir alışkanlığı elde etme üzerine kurulur ve böylece bu alışkanlığı edinme şansınız artar.

Yani sormanız gereken soru şu olmalı:

“Tek başına odaklanmak istediğim alışkanlık hangisi?”

Tek başına odaklanmak istediğiniz alışkanlığınızı belirleyin ve bu alışkanlığı kazanmak için doğru şekilde yapmanız gereken her şeyi öğrenin. Bu etkinlik üzerinde uzman olun ve işe koyulmanız ile alakalı olan bütün içeriğe derinlemesine göz atın.

Örneğin benim ana alışkanlıklarımdan birisi yazı yazmaktır.  Yazı yazmak her gün yaptığım bir şeydir ve günlük olarak daha iyi yazılar yazmak için her zaman elimden geleni denerim.

Buradaki en önemli nokta her zaman yapabileceğiniz bir alışkanlık belirlemektir. Bu belirlediğiniz alışkanlık, hayatınıza uyacak ve bu alışkanlığı yapmayı canınız istemese bile gün içerisinde kolaylıkla tamamlayabileceğiniz bir alışkanlık olmalıdır.

Mutlaka okuyun: Öz Disiplin Kazanma Yolları

 

Adım 2: Yeni bir alışkanlık mı edindiniz? EN AZINDAN 30 gün aksatmadan devam ettirin.

Bazı insanlar bir eylemi alışkanlığa dönüştürmek için 21 gün gerektiğini söylerken bazı insanlar bu sürenin 66 güne kadar çıktığını söyler. Gerçek olan şey ise bir eylemi alışkanlık olarak edinme süresi insandan insana ve alışkanlıktan alışkanlığa değişir. Bazı alışkanlıkları edinmesi kolay bulurken bazı alışkanlıkları edinmesi zor bulabilirsiniz. Benim size tavsiyem belirli bir alışkanlığı kazanabilmek için o alışkanlığı 30 gün süreyle (kısaca 1 ay da denilebilir) devamlı olarak yapmanızdır.

Bu süre zarfında bütün hayatınız bu alışkanlığı sürekli şekilde yapmak üzerine kurulmalıdır.

 

Adım 3: Yeni Edindiğiniz Alışkanlığı Sabit Bir Alışkanlığınız Haline Getirin

Alışkanlık motivasyona, hevese ve geçici isteğe bağlı olmamalıdır. Aksine, bu alışkanlık, daimi olana kadar hayatınıza yavaş yavaş sokulmalıdır.

Bu duruma güzel bir örnek olarak B.J. Fogg ve onun “Küçük Alışkanlıklar”ı örnek verilebilir. Tek yapmanız gereken alışkanlıklarınızı değiştirmek ve bu alışkanlıklarınızı geliştirirken küçük adımlar atmanızdır. B.J. Fogg’dan alabileceğiniz en önemli ders yeni edindiğiniz bir alışkanlığı günlük olarak halihazırda yaptığınız bir şeye “dönüştürmeniz”dir.

  • “İş yerinden çıkıp arabama geldikten sonra eşofmanlarımı giyip 10 dakika yürüyeceğim.”
  • Gece dişlerimi fırçaladıktan sonra gün içerisinde yediğim her şeyi yazacağım.”
  • “Çocukları bebek bakıcısına bıraktıktan sonra yoga dersi için spor salonuna gideceğim.”

Neyse anladınız siz. Halihazırda sürekli olarak yaptığınız bir alışkanlık bulun ve bunu başka bir davranışla birleştirin.

 

Adım 4: Küçük Adımlar Atın

Yeni alışkanlık kazanmanın kilit noktası küçük sorumluluklar üstlenmek ve ufak zaferlere odaklanmaktır.

Yeni bir alışkanlık kazanmak için sadece motivasyona bel bağlamanın tehlikeli yanı kendinizi havanızda hissetmediğiniz zaman yedek bir planınızın olmayışıdır. Gerçekten, bir alışkanlığın kalıcı olmasını sağlamanın tek yolu bu alışkanlığı otomatik bir davranışa dönüştürmektir. Siz bunu küçük adımlar atarak ve düşük seviyede sorumluluklar alarak başarabilirsiniz.

Buradaki ana fikir kendinize başaramamanızın imkansız olduğu küçük sorumluluklar yaratmaktır. Belirli bir aşama kaydetmektense tutarlı olup hiçbir günü kaçırmamak daha önemlidir. Bunu yaparken öğreneceğiniz asıl şey kendinize küçük sorumluluklar alırsanız işe koyulmanızın o kadar olası olacağıdır.

Küçük sorumluluklara örnek olarak şunlar verilebilir:

  • Günde beş dakika yürümek.
  • Kitabınızın bir sayfasını yazmak.
  • Her gün bir porsiyon sebze yemek.
  • Potansiyel bir müşteriyle telefonda satış görüşmesi yapmak.
  • Her sabah on dakika daha erken kalkmak.

Eminim bu etkinlikler size çok basit gözüküyordur. İşte bu yüzden adımlar çok güçlüdür.

Mutlaka okuyun: Yüzde 10 Kuralı: Küçük Adımlarla Büyük İlerleme Kaydetmek

 

Adım 5: Engeller İçin Bir Plan Yapın

Her yeni alışkanlık beraberinde yeni bir engel doğuracaktır. Engelinizin ne olacağını önceden bilirseniz bu engellerin üstesinden gelebilmek için önlemler alabilirsiniz.

Alışılagelmiş engellere örnek olarak şunlar verilebilir:

  1. Zaman
  2. Acı
  3. Hava Durumu
  4. Alan
  5. Maliyet
  6. Bireysel farkındalık

Hazırlanın ve bu engellerin ortaya çıkacağını umun. O zaman bu engeller tarafından gafil avlanmamış olursunuz. Bu durum “Eğer-ise planlamasına” kadar gider. Bu güçlü “Eğer-ise” ifadelerine verilebilecek örnekler şunlardır:

  • “Eğer havayı durumunu kontrol ettiğimde yağmur yağıyorsa dışarıda değil spor salonunda çalışacağım.”
  • “Eğer günün sonunda projem için vaktim olmazsa yarın 30 dakika erken kalkacağım ve diğer her şeyden önce projeme başlayacağım.”
  • “Eğer iş yerinde kötü bir gün geçiriyorsam ve kendimi iyi hissetmiyorsam en azından 15 dakika hızlı bir yürüyüşe çıkacağım.”

 

Adım 6: Alışkanlığınızın İzlenebilir Olmasını Sağlayın

Çabalarınızı takip edin ve yeni alışkanlığınız ile ilgili yakınlarınıza bilgiler verin. Hawthorne etkisinden çıkarılan derslere göre başkaları tarafından izlenirseniz kendinizi bir işe adayarak çalışma ihtimaliniz artmaktadır. Yeni alışkanlığınızın kalıcı olması için diğer insanların çabalarınızı ve hedeflerinizi bilmesine izin verin.

İlerlemenizi takip edebilmek için Chains ve Coach.me gibi uygulamaları kullanarak sosyal medya hesaplarınızda gönderiler paylaşın. Yeni alışkanlığınız için başka insanların desteğini alabilmek adına ne gerekiyorsa yapın.

Sosyal onaylanmanın gücünü asla hafife almayın.

 

Adım 7: Önemli Dönüm Noktalarında Kendinizi Ödüllendirin

Yeni bir alışkanlık sıkıcı olmak zorunda değil. Hedeflerinizi başarılı şekilde tamamladığınızda kutlayacak zaman bulabilmek için alışkanlık kazanma sürecinize ödül sistemi oluşturmaya odaklanın. Ödül seçiminiz size kalmış fakat bu önemli dönüm noktalarını kutlamak da çok önemli sayılır.

Unutmayın, ödül çok pahalı bir şey olmak zorunda değil. Yeni bir filme gidebilirsiniz, sevgilinizle dışarıda güzel bir gece geçirebilirsiniz ya da basit bir şekilde sevdiğiniz bir şeyi yapabilirsiniz.

Alışkanlıklar kazanırken “eğlenmenin” önemini küçümseme eğilimindeyiz. Fakat çoğu zaman basit eylemi alışkanlık haline getirebilmek için koyacağınız basit fakat önemli ödüller size yardımcı olacaktır.

Mutlaka okuyun: Motivasyon Nedir? Nasıl Motive Olunur?

 

Adım 8: Yeni Bir Kişilik Yaratın

Küçük bir eyleme kendinizi adayarak, o eylemi aksatmadan her gün yaparak, zamanla ortaya koyduğunuz çabayı arttırarak ve engellerin aşarak pek çok şey başarabilirsiniz. Fakat bir yerde bu eylemi her gün yapmak yerine onu kişiliğinizin bir parçası haline getirmeniz gerekmektedir. İşte bunu başardıktan sonra herhangi bir desteğe gerek duymadan kendiniz o eylemi sürekli olarak yapmaya başlayacaksınız.

James Clear, bazen “Kişilik Bazlı Alışkanlıklar” dediği şey hakkında konuşur. Buradaki asıl fikir, kendinizi nasıl birisi olarak hissediyorsanız bu alışkanlıkları kendinizin bir yansıması gibi görerek alışkanlıklarınızı kalıcı hale getirmenizdir. Basitçe söylemek gerekirse, bu alışkanlıkların SİZİ eşi benzeri olmayan bir insan yapan şeyin bir parçası olduğuna inanmanız gerekmektedir.

James Clear, çoğu amacın (ve alışkanlığın) belirli bir sonucun çevresinde döndüğünü (belirli bir seviyede gelir elde etmek gibi) vurgular.

Alışkanlıkların kişiliğinizin bir parçası olduğuna inanmalı ve daha sonra her bir “ufak başarıyı” gerçekte kim olduğunuzu gösteren bir yol olarak görmeye başlamalısınız.

Gerçekten her şey bakış açınızı değiştirmeyle başlıyor.

Yeni bir alışkanlık ile bakış açınızı değiştirmeyi şu gibi sözler söyleyerek güçlendirin: “Ben ___ tür egzersizden hoşlanan bir insanım.”

Daha sonra bu boşluğu gördüğünüzde aklınıza gelen ilk egzersizi her gün düzenli olarak yapın.

Er ya da geç, iç kişiliğiniz bu günlük rutininizle uyuşacaktır.

 

Sonuç

Sizin de gördüğünüz gibi yeni bir alışkanlık edinmek o kadar da zor değil.  İşin sırrı alakalı ve önemli bir amaç belirlemek, alışkanlığınızı kalıcı hale getirmek için günlük  olarak gerekli olan çabayı sarf etmek ve başarı şansını arttırmak için küçük sorumluluklar belirlemenizdir.

Şimdi sıra sizde.

 

İlginizi çekebilir

Hayatta Sahip Olmanız Gereken En İyi Alışkanlıklar
Girişimcilerin Sahip Olması Gereken 26 Alışkanlık
Tuğçe

Yazar : Tuğçe

Henüz daha lisedeyken Avrupa Birliği Öğrenci Değişim Programı olan AFS'ye kabul edildi ve 1 yıl Hollanda'ya okumaya gitti. Dereceyle girdiği Yeditepe Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra birçok firmada içerik üreticisi ve yerelleştirme hizmeti verdi. Şu anda ise Sony şirketinin Avrupa pazarına yönelik geliştirdiği projelerde "Proje Müdürü" olarak çalışmakta.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir