Büyük paralar olmadan iş kurulamayacağı düşünülür ancak bu doğru değildir.
Evet, başarılı şirketlerin birçoğu kayda değer meblağlarla kurulmuştur ancak işletme başarısının doğrudan sermaye miktarıyla ilgili olmadığını anlamak önemlidir. Emin olun ki düşündüğünüzden az paraya ihtiyacınız olacaktır.
Yeterli sermayeniz olmadığı için cesaretiniz kırılmasın. Mantıksızmış gibi görünse de birçok durumda az sermayeyle başlamak büyük meblağlarla başlamaktan daha iyidir.
Sınırlı kaynaklarla yola çıktığınız zaman paranızı daha dikkatli harcamak zorunda kalırsınız. Ben ilk şirketimi babamdan ödünç olarak aldığım 3,000 dolarla kurdum. Bu benim için çok önemli bir başlangıç noktasıydı. Çok büyük bir para değildi ancak ihtiyacım olan miktardı ve ben o parayı yerinde harcadım.
Siz de kendi işinizi kurmayı düşünüyorsanız az miktarda parayla da büyük işler başarabilirsiniz. İşte büyük fikirleri olan ancak az sermayesi olan girişimciler için ipuçları:
1 – Elinizdeki kaynakları kullanın
Elinizdeki kaynakları kullanmanız şirketinizin değerli öz sermayesinden vazgeçmenizi engeller. Başlamak için dış kaynaklı finansmana ihtiyacınız yoksa almayın.
Yeni girişimlerin birçoğu dış kaynaklı finansman arayışına girerler. Ancak zamanında önce yardım almak hatadır. Erkenden finansman arayışına girmek öz sermayenin zayıflamasına neden olur ve bu durumu erken aşamada yaşamanız öz kaynaklarınızın azalmasına neden olur.
Mutlaka okuyun: Yoğurt Sektörünün Bill Gates’i Hamdi Ulukaya’nın Dışarıdan Borç Almadan Chobani’yi Büyütme Hikayesi
2 – Borçtan kaçının
Yeni ofis mobilyaları harikadır ancak başlangıç aşamasında gereklimidir? Başlangıç aşamasında pazarlama bütçesi için kırk bin lira ayırmanıza gerek var mıdır?
Fabrika kuracaksanız veya perakende işine gireceksiniz o ayrı bir şey ancak yeni girişimlerin büyük bir çoğunluğu düşünülenden az sermaye gerektirir. Hızlı hareket etmek ve kredi kartlarına yüklenmek çekici gelebilir ancak birçok durumda bu oldukça kötü bir fikirdir.
Unutmayın ki işletmeler mevcut fırsatların doğru değerlendirilmesiyle başarılı olur.
3 – Emek ve zaman harcamaya hazırlıklı olun
Sıkı çalışma bütün küçük ölçekli işletmeler için hayati önem taşır. Ekstra kaynaklar almak veya fazladan insan çalıştırmak gibi lüksleriniz yoktur. Yeterli sermayeniz olmadığı için her şeyi kendiniz yapmak zorunda kalırsınız.
Kendi işinizi kurmayı planlıyorsanız uzun günlere ve uykusuz gecelere karşı hazırlıklı olmalısınız çünkü başlangıç aşamasında aynı anda birçok işi yapmanız gerekecektir. İlk başlarda hem danışma görevlisi hem muhasebeci hem pazarlama müdürü hem de finans müdürü olacaksınız.
Mutlaka okuyun: Adım Adım Başarılı Bir Girişimci Olmak
4 – Karşınıza çıkan fırsatları değerlendirin
İş hayatındaki başarının en önemli anahtarlarından biri karşınıza çıkan fırsatları değerlendirmeyi öğrenmenizdir. Bu noktada ne kadar sermayeyle yola çıktığınızın bir önemi yoktur. Pazardaki boşlukları tespit edin. Bir ihtiyaç olduğunu fark ederseniz ve bu ihtiyacı nasıl karşılayacağınızı bulursanız başarı şansınızı arttırırsınız.
Phoenix‘de faaliyet gösteren Renters Warehouse bayilikleri pazarı ölçmek ve fırsatları yakalamakla ilgili en mükemmel örneklerden biridir. Bu bayilik üç yıldır faaliyette ve bu yıl 2.5 milyon dolar kazanç sağladı.
Sahibi de benim gibi sadece 3,000 dolarla başladı ve şu anda dört tane emlak yönetimi bayiliği var. Bir tane aldı, yaptığı işi çok sevdi ve işini başarılı bir şekilde büyüttü. Daha sonra da karşına çıkan bir fırsatı değerlendirdi ve üç tane daha aldı. O günden sonra da büyük pazarlara girerek değişik alanlara yöneldi.
Mutlaka okuyun: Krizi Fırsata Çevirmenin Yolları
5 – Harekete geçin
Üst yönetimde sık sık kullanılan bir söz vardır: “Konuşma, yap”. İyi fikirler işe yaramaz. Önemli olan onları değerli hale getirmenizdir. İşinize ne kadar yatırım yaptığınızın bir önemi yoktur.
Fikirlerinizi hayata geçirmek için harekete geçmeniz gerekir. Hedeflerinizi belirleyin, eylem planınızı ana hatlarıyla çizin ve daha sonra harekete geçin. Bir şey yapın! Mükemmel olmak zorunda mı? Hayır. Unutmayın ki bir şey yapmak mükemmelden daha iyidir. Bu nedenle takviminizi doldurun ve bir şeylerin olmasını sağlayın.
Mutlaka okuyun: Girişimcilikte Hızlı Hareket Etmenin Önemi
6 – Tutkulu olun
Tuktu eksikliğini parayla telafi edemezsiniz. Fikrinize gerçekten inanıyorsanız risk alın ve fikrinize dört elle sarılın. Neden bunu yaptığınızı hatırlayın ve hedeflerinize ulaşmanızı engelleyecek her şeyi durdurun. Bu dürtüye ve tutkuya her zaman ihtiyacınız olacaktır. Bütün fedakarlıklarınıza değecektir ve her şeyin yolunda gitmesine yardımcı olacaktır.
Harika bir iş fikriniz varsa sermaye eksikliğinin sizi durdurmasına izin vermeyin. Bugünlerde iş kurmak önceki yıllara göre daha kolaydır ve daha az sermaye gerektirir. Günümüzde şirketlerin birçoğu sadece bir dizüstü bilgisayar, basit bir internet sitesi ve domain adıyla kurulmaktadır.
Diğer taraftan, yüz binlerce girişim sermayesi olan şirketlerin birçoğu başarısız olmakta ve iflas etmektedir. Mesele şu ki sermaye, kayda değer bir meblağ olsa bile, kötü bir fikri veya kötü uygulanan iyi bir fikri telafi edemez.
Gelecek önüne çıkan fırsatları değerlendirenlerin elindedir. Fedakarlıklar yapanlar ve hedefleri doğrultusunda sıkı çalışanlar başarıyı her zaman yakalayacaklardır.
Mutlaka okuyun: Steve Jobs’ın dediği gibi: “Tutkusu Olan İnsanlar Dünyayı Değiştirebilir!”