Cumartesi, Eylül 7, 2024
Ana Sayfaİnovasyon6 Adet Yaratıcı Teknoloji Fikri

6 Adet Yaratıcı Teknoloji Fikri

Anti Ordinary A1: Yumuşak Kask

Bere ve yün kasketler, sert kayak kasklarına göre çok daha sıcak ve rahattır. Kayak yaptığınız zamanın çoğunda, bu rahat ve sıcak seçenek sizin için yeterli olsa da, geriye kalan zamanlarda yani kaska ihtiyacınız olan kazalarda pek de işlevsel değillerdir.Avustralya’nın Queensland Teknoloji Üniversitesi’nden biri biyomedikal mühendisi diğeri ise ürün tasarımcısı olan iki araştırmacı tarafından yaratılan bu yeni ürün, iki dünyanın da en iyi taraflarını sunuyor. Geliştirdikleri bere, yumuşak bir yapıya sahip olup size istediğiniz rahatlığı verirken olası bir kaza anında da sertleşerek gerekli korumayı sağlıyor.“Ortaya çıkardığımız şey, kask kadar güvenli olan bir bere.” diyen tasarımcılardan Rob Joseph, Anti Ordinary A1’i şu sözlerle anlatıyor: “Üstteki yün katmanın altında Newton’un viskozite kanununa uymayan ve non Newtonian denilen sıvılar bulunuyor. Bu malzeme aynen kauçuk gibi yumuşak ve şekil verilebilirken, çarpma anında aniden sertleşiyor. Bu moleküler yapıya sahip malzemeler bisikletçilerin kullandığı dizlik ve dirsekliklerde yaygın olarak tercik edilse de, tek başlarına bir kasktan beklenen darbe emme becerisine sahip değildir. Biz ise, patentini aldığımız yeni katmanlı sistem sayesinde, dağcılıkta kullanılan kaskların standartlarını dahi aşan bir kask geliştirmeyi başardık. Üstelik bu kask her şeye rağmen fazlasıyla rahat.”

 

Obsbot Tail: Yapay Zekaya Sahip Otomatik Kamera

Kendi videonuzu çekmek istediğinizde kamera karşısında kalmakta zorlanıyorsanız, bu yapay zekaya sahip kamera size yardımcı olabilir. Tüketici Elektroniği Fuarı’nda Remo Teknolojileri firması tarafından tanıtımı yapılan Obsbot Tail, firmaya göre ilk yapay zekaya sahip otomatik yönetmen kamerası. Obsbot Tail 4K ve 60 fps çekim yapabilen, üç eksenli hareket kabiliyetine sahip ve 3,5X optik yakınlaştırma özellikli bir kamera. Hareket mekanizması ve kamera kullandığı yapay zeka sayesinde, önceden belirlenmiş nesneyi takip ediyor. Obsbot Tail, bütün ve sadece nesnenin üst kısmı gibi farklı çekim yöntemleri kullanabiliyor.Yapay zeka ayrıca, fotoğraf karesi yakalama gibi görevleri jestlerle yaptırabilmenize imkan veriyor. Uygulaması aracılığı ile, kameranın hangi nesneyi takip edeceğine ve hangi nesneleri görmezden geleceğine siz karar veriyorsunuz. HiSilicon Hi3559A çipini kullanan kameranın, düşük güç ile yüksek işlem gücü sunduğu iddia ediliyor. Kamera ayrıca HDR 10 video ve renk düzenleme için 3D arama tabloları kullanıyor.

Mutlaka okuyun: Yapay Zeka Uygulamaları

 

 Accessport Air: Telefonlar İçin Kablosuz Kulaklık Adaptörü

Sizin de fark etmiş olabileceğiniz gibi, birçok akıllı telefon firması, piyasaya sürdüğü yeni telefonlarına kulaklık girişi koymayı bıraktı. Bu sinir bozucu gelişme, size ya kullandığınız kulaklığı bir kenara atıp yenisini alma ya da sevdiğiniz kulaklığı kullanabilmek adına adaptör satın alma seçeneklerini bırakıyor. Fakat bir adaptör almış olsanız bile, yinede bazı problemlerle karşılaşma ihtimaliniz var. Telefonunuzda halen sadece tek bir giriş olduğu için, hem telefonu şarj edip hem de müzik dinlemenize imkan yok. Tabi her zaman paraya kıyıp kablosuz bir kulaklık alabilirsiniz ama bu seçenek size cazip gelmiyorsa ve kablosuz şarj ünitesine servet vermek istemiyorsanız, Accessport Air ile eski kulaklığınızı kablosuz hale getirebilirsiniz.Tam olarak yukarıda anlattığımız sebepler neticesinde ortaya çıkan Accessport Air, Bluetooth sayesinde cihazınıza kablosuz olarak bağlanıyor ve kablolu kulaklığınıza ses aktarımı sağlayarak müzik dinlemenize imkan veriyor. Ürünün yaratıcısı, Kickstarter’daki proje sayfasında Accessport Air’i şöyle tanıtıyor: “Telefonunuzdan sarkan bir dönüştürücüye artık ihtiyacınız yok. Accessport Air tepeden tırnağa paranızın karşılığını verecek bir bluetooth alıcı olarak tasarlandı. Her parçası ve her özelliği en ileri teknoloji, en iyi enerji kullanımı ve en başarılı ses iletimi için tek tek el ile seçildi, böylece fiyat performans oranı mükemmelleştirildi. 2 yıldan uzun süren ürün geliştirme safhası, Bluetooth 5 teknolojisinin kullanılabilir hale gelmesi ile de birden fazla kez elden geçirilerek en iyi hale getirildi.”

 

Cambuddy Plus: Kablosuz Kamera Yedekleme Sistemi

Hafıza kartınızın bozulmasından ve fotoğraflarınızı kaybetmekten korkuyor musunuz? Cambuddy Plus, 4G ve Wi Fi teknolojilerini kullanarak siz fotoğraf çekerken otomatik olarak çektiklerinizi bulut teknolojisinde saklıyor. Bunun yanında bağdaştırıcı, GPS ve uzaktan kumanda görevleri de yapabilen Cambuddy Plus, kullandığı 4G LTE ile, nerede çekim yaptığınıza bakmaksızın fotoğraflarınızı yedekleyebiliyor. Kullanılan 4G ayrıca 2.4G/5G dual bant 802.11 ac Wi Fi ile birlikte çalışarak saniyede 10 MB’a kadar veri gönderebiliyor.Kameranın üzerine monte edilen Cambuddy Plus, micro USB girişi aracılığı ile makine ile bağlantı kuruyor. Dört çekirdekli ARM işlemci kullanan Cambuddy Plus, 1,5 inçlik dokunmatik ekranı sayesinde ayarlara kolayca erişim imkanı veriyor. İçerisinde bulunan GPS sayesinde fotoğraflarınıza konum bilgisi ekleyebildiğiniz Cambuddy Plus, Dropbox, Google Drive ve üretici firmanın kendi bulut sistemi olan Joopic Cloud ile uyumlu bir şekilde çalışıyor.

 

Hexbot: Çok Amaçlı Robot Kol

Eğer Iron Man filmlerindeki Tony Stark’ın Jarvis’i gibi, otomatik bir yardımcıya sahip olmayı hayal ediyorsanız, size tavsiyemiz Kickstarter’da projesi sunulan Hexbot’a göz atmanız olacaktır. Üretici ve tasarımcılarının istekleri doğrultusunda görev yapan robot kolların aksine Hexbot, sanatsal çalışmalardan 3 boyutlu yazdırmaya ve hatta size kahve servisi yapmaya kadar hemen her işte kullanılabilir. Bilgisayar becerisine ve görsel işleme teknolojisine sahip Hexbot, geniş bir yelpazede kullanım alanına sahip.3 boyutlu yazdırma, lazer baskı, boyama ve çizim gibi görevlerin yanı sıra Hexbot, hassas lehimleme ve küçük nesneleri sınıflandırma gibi işleri de yerine getirebiliyor. Dahası, raylı sistem seçeneği de bulunan robot kol, sabit bir yerde durmak yerine etrafta da gezinebiliyor. Programlama arayüzünü öğrendikten sonra tek ihtiyacınız, robot kolun istediğiniz görevi yerine getirmesi için gerekli programlamayı yapmanız. Yapabilecekleriniz ise sadece sizin hayal gücünüz ile sınırlı.

 

Vabroom: Hibrit Süpürge

Vabroom adı verilen bu alet aslen hem süpürge hem de elektrik süpürgesi görevi gören, ikisi bir arada bir araç. Fakat Vabroom şüphesiz, daha çok süpürgeye benziyor.Fikir oldukça basit; yerleri normal bir şekilde süpür, fakat sonunda faraşı kullanmak yerine süpürgeyi yan çevirip biraz baskı uygula. Bu baskı sayesinde çalışmaya başlayan cihaz vakumlama yaparak temizliği tamamlasın. Teoride, bu sayede gerekli olan tüm temizliği yapabilir ve faraşa hiçbir zaman gerek duymazsınız.Vabroom, haznesinin boşaltılması gerekene kadar yaklaşık bir bardak dolusu pisliği emebiliyor. Arka tarafta konumlandırılmış açma tuşu ile kolayca haznesi boşaltılabilen Vabroom, 850 gramlık ağırlığı sayesinde de herkes tarafından kolayca kullanılabiliyor. Dört adet AA kalem pil ile çalışan vakum motoru, 14,000 RPM güç üretiyor. Vabroom’un yaratıcısına göre bu piller ile ortalama 500 kullanım sağlanabiliyor.

Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜhttps://www.linkedin.com/in/refik-%C3%B6zs%C3%BCll%C3%BC-3862b8b9/?locale=en_US
ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar