9 Adet Teknolojik İş Fikri

İş Fikri 1: Otomatik Ayarlanan Yastık

Yastıklar, yüzyıllar önce icat edilip o zamandan bu yana tasarımında herhangi bir değişim ya da gelişim olmayan ürünlerden birisidir. Bu basit nesnelerin yeniden ele alınması ile ilgili sizin ne düşündüğünüzü bilmiyoruz ama yeni bir Japon girişimi, kendini yastık üzerinde durmaya adadı. Çabalarının karşılığı ise, Podoon adlı bu yeni yastık olarak karşımıza çıktı. Sırt üstü yatarken gece yan yatma pozisyonuna geçtiğinizde, başınızın konumu yükselecektir. Bu sırada kullandığınız yastık oluşan boşluğu doldurmazsa, kafanız aşağıda kalacak ve boynunuz eğri bir şekilde durmaya zorlanacaktır. Boynunuzun omurganızın geri kalanı gibi ideal pozisyonunu koruyabilmesi için Podoon, uyku pozisyonuna göre şekillenecek şekilde tasarlandı. Otomatik yastık gerektiğinde şişerek gerektiğinde ise inerek size en uygun hali alıyor.

 

İş Fikri 2: Gelişmiş Elektrikli Scooter

Daha önce de söylediğimiz gibi, insanoğlu sürülebilir teknolijinin altın çağını yaşıyor. Elektrikli motorların her geçen gün daha küçük ve daha güçlü olmasıyla bataryaların daha uzun süreler dayanmaya başlaması, bu iki gücü birleştirerek kişisel ulaşım araçları için rönesans döneminin başlatılmasını sağladı. Artık sayamayacağımız kadar çok sürülebilir teknoloji ile karşı karşıyayız ve her ay bu yığını yeni ve daha gelişmiş seçenekler eklenmeye devam ediyor.Bu haftanın öznesi ise, Unagi isimli yeni ve etkileyici elektrikli scooter. Unagi baştan sona en ileri teknolojiler ile tasarlandı. Örneğin gövdesi uçaklarda kullanılan güçlü ve hafif alüminyum ile üretilirken tekerlekleri de patlamaya dayanıklı olarak geliştirildi. Direksiyonunda ışıklandırması da bulunan Unagi, alanındaki en lüks ve iyi model olarak görülebilir.

 

İş Fikri 3: Üç Boyutlu Seramik Yazıcı

Geçtiğimiz birkaç yılda, 3 boyutlu yazıcılarda kullanılabilecek malzeme çeşitliliği patlama yaratarak arttı. Sadece PLA ve ABS kullanılan eski günlerden sonra, artık aralarında cam, plastik, ahşap ve hatta çikolatanın da bulunduğu onlarca çeşit yazıcı malzemesi hayatımıza girdi. Öte yandan kil, bu listede kendine pek de yer bulabilmiş sayılmaz. Fakat bu durum Cerembot’un fikir babaları bu gidişatı değiştirebilir.Cerembot, özellikle ıslak kil ile çalışması için tasarlanmış bir 3 boyutlu yazıcı. Ürünün ortaya çıkışında, istediğiniz malzemeyi yazdırdıktan sonra fırınlayarak sertleştirebilme fikri önemli rol oynadı. Dahası, ürün yazıcıdan çıktıktan sonra hala ıslak ve şekillendirilebilir olduğundan, istediğiniz düzeltmeleri yaparak fırınlama imkanınız da bulunuyor. Cerembot’un en güzel tarafı ise, diğer yazıcılar gibi gereksinimleri olmadığı için, oldukça makul bir fiyata sahip olunabilecek olması. Şu anda Kickstarter’da ön sipariş verilebilen yazıcı için belirlenen fiyat 200 dolar.

Mutlaka okuyun: En İyi 3d Yazıcılar

 

İş Fikri 4: 3 Boyutlu Yazıcı İle Yazdırılabilen Pikap Çalar

İsviçreli ses sistemleri üreticisi Lenco ile Hollandalı 3 boyutlu yazıcı firması RepRap Universe ortaklığında yaratılan Lenco MD, dünyanın ilk 3 boyutlu yazıcı ile üretilmiş pikap çaları olarak karşımıza çıkıyor. Plak severler ile teknoloji düşkünlerini bir araya getirerek yeni şeyler yaratmalarına imkan vermeyi uman Lenco MD tasarımcıları, ilk işlevsel prototipi Berlin’de tanıttı ve tanıtımın olduğu etkinlikte en iyi üç icattan biri olarak onurlandırıldı.Yenilikçi ve modüler tasarıma sahip Lenco MD’nin üzerinde boş iki adet kullanıma hazır giriş bulunuyor. Bu girişler, tak kullan özelliğe sahip ve mikrofon ya da kablosuz hoparlör gibi geliştirmeler yapmanıza olanak sağlıyor. Ürün henüz geliştirme safhasında olsa da, ileride kullanıcılar tarafından istenildiği gibi şekillendirilebilen ve paylaşılabilen pikap çalarlar olması umuluyor. Oldukça etkileyici olan bu fikir, işlevsel olacağının da garantisini veriyor.

 

İş Fikri 5:Artırılmış Gerçeklik Teknolojisine Sahip Motorcu Kaskı

Hayatınızda birazcık da olsa “Iron Man” teknolojisi katmak isteyen bir motorcu iseniz, akıllı kask sistemleri geliştiren Jarvish firması arzunuzu gerçeğe dönüştürebilir. Kickstarter’da kampanyası başlatılan Jarvish X ve X-AR kaskları, sesli kontrol, dahili hoparlör, ses önleyici teknoloji ve sadece daha pahalı olan Z-AR ile sunulan navigasyon bilgileri gibi birçok özelliği hayatınıza sokacak. Tüm bu özellikler, koruyucu, karbon fiber malzeme ile üretilen bir kaskın içerisinde sizi bekliyor.Geliştirilen en yüksek teknolojili bu kasklar, Amazon’un Alexa’sı, Apple’nı Siri’si ve Google Assistan’ı gibi var olan yapay zekalara da sesli komut ile bağlanabiliyor. Adım adım navigasyon sistemi de sesli kontrol ile kullanılabildiği gibi, trafik ve hava durumu da ister sesli isterseniz de hem sesli hem de görüntülü olarak size hizmet veriyor. Dahası, 2K çözünürlüğe sahip kamerası, isterseniz yolculuğunuzu kaydetmenize, isterseniz de canlı olarak sosyal medyada yayınlamanıza izin veriyor.

Mutlaka okuyun: Artırılmış Gerçeklik Nedir? Nerelerde Kullanılır?

 

İş Fikri 6: 4 Eksenli Robotik Kamera Asistanı

Eğer daha iyiyi hedefleyen bir fotoğrafçıysanız ya da video çekmek hobiniz ise, aradığınız yeniliği bulmuş olabilirsiniz. Rhino’nun ARC 2 adını verdiği bu yeni cihazı, otomatik olarak odaklayan, yön veren, kameranın zoom yapmasını ve gerektiğinde hareket etmesini sağlayan robotik bir kutu olarak tanımlanabilir. Zekice tasarlanan yazılımı sayesinde, cihaz istediğiniz hareketleri ardı ardına yaparak tam anlamıyla otomatik bir şekilde çalışıyor.Kickstarter’daki proje sayfasında “Film yapımcıları olarak yaptığımız işi incelediğimizde, onlarca farklı şeyle uğraştığımızı farkettik.” diyen Rhino’nun yaratıcısı, belgesel, mülakat, düğün ya da YouTube videoları için birçok farklı teknik kullandıklarını dile getiriyor. Rhino ARC 2’nin yaratılma amacı ise, yapımcıların kamera hareketlerini bir kenara bırakıp anlattıkları hikayeye odaklanmalarını sağlamak.

 

İş Fikri 7: Astronomik Masa Süsü

2016 yılında Clemens Steffin “Küredeki Evren” adlı projesini Kickstarter’da başlatarak lazer ile mükemmel şekilde konumlandırılan noktalar aracılığıyla ve her bir noktanın bir galaksiyi temsil ettiği küreyi tanıttı. Steffin’in sonraki projesi ise, evimiz olan Samanyolu galaksisi ve galaksideki her bir güneş’i simgeleyen noktaları barındıran küresi oldu. Steffin şimdi ise, gökyüzünün dünyamızdan göründüğü halini masamıza taşımak için kolları sıvadı. Bu yeni proje ile yaratıcısı insanlara 88 takımyıldızını öğretmeyi de amaçlıyor.Çocukken öğrenmeye çalıştığımız bu takımyıldızlarından en iyi ihtimalle 3 ya da 4 tanesini hatırlayabildiğimizi belirten Steffin, hemen herkesin bu bilgiye sahip olmak isteyeceğini iddia ediyor. Steffin: “Eşimle gökevi gezimiz sırasında Dr. Susanne Hoffmann ile tanıştık. Gökbilimci olan Hoffmann, takımyıldızları üzerine uzmanlaşmış. Hayata geçirmek istediğimiz bu fikirden oldukça etkilenen Dr. Susanne Hoffmann, bizim için tasarımı yapmayı kabul etti.” sözleriyle projenin temellerini anlattı.

 

İş Fikri 8: Hafif Taşınabilir Sandalye

Kamp sandalyeleri ikiye ayrılır. Büyük, hantal fakat kolay kurulanlar ve küçük, hafif ve kurulumu insanı çileden çıkaranlar. İki tür sandalyenin de kendine has avantajları olsa da, iki tarafın en iyi özelliklerini barındıran bir seçenek olmaması üzücü bir durum. Yani, ya küçük ve her açıp kapattığınızda sizi uğraştıran bir sandalye kullanmalısınız ya da kolayca kurabileceğiniz ama sırtınızda yük olacak bir sandalye seçmelisiniz.Eğer bugüne kadar hem hafif hem de kolay kuruluma sahip bir seçenek beklediyseniz, sonunda isteğinize kavuşabileceksiniz. Tabi eğer BIP’nin yaratıcaları projelerini hayata geçirebilirlerse. Bu ürün, birkaç saniye içerisinde kurulabilen akıllı tasarıma sahip bir kamp sandalyesi. 2,5 kilogramın altında ağırlığa sahip BIP, 130 kilogramdan fazlasını da taşıyabiliyor.

 

İş Fikri 9: Otomatik Göz Testi

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Amerikan Optometri Akademisi tarafından yayımlanan Optometri ve Vizyon Bilimi dergisindeki makaleye göre; her 90 kişiden birinde, gözlük yardımı ile ortadan kaldırılabilecek bir görme bozukluğu bulunuyor. Bu durumdaki birçok insan için ise teşhis konulmamış vaziyette. Neyse ki EyeQue Visioncheck, bu soruna el attı. Cihaz, basit bir aparat, akıllı telefon ve telefon için geliştirilen uygulama ile, kullanıcıların göz sağlıklarını kontrol edebiliyor. EyeQue’nun teknoloji sorumlusu John Serri, “Yakın zaman önce, dünyada birçok insanın gözlük kullanmaya ihtiyacı olduğunu fakat gerek maddi durumları, gerekse yaşadıkları yer itibari ile göz muayenesi olamadıklarını farkettik.” sözleriyle, cihazlarına olan ihtiyacı belirtti. Akıllı telefonların gelişmesi ve hemen herkes tarafından kullanılabilir hale gelmesi sayesinde, yaratıcı ekip uygun fiyatlı bir göz testi için yol bulabileceklerini gördü. EyeQue ile göz sağlığınızı test etmek için, küçük bir mikroskobu telefona bağlayıp kırmızı ve yeşil çizgileri dizmek için dokunmatik ekranı kullanmanız yeterli. Bu sayede uygulama sapmaları değerlendirerek görüşünüzde miyop yada hipermetrop gibi sorunlar olup olmadığını belirleyebiliyor. Her testin ardından görüşünüzü derecelendiren uygulama, önceki test sonuçları ile karşılaştırmanıza da imkan veriyor.

 

İlginizi çekebilir

Yeni İş Fikirleri
İnovasyon Ürünleri
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

Yazar : Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir