Kendinizi Nasıl Motive Edersiniz?

Motivasyon korku veya yoğun arzu da dahil birçok duygunun kombinasyonudur. Motive olmak, “yapabileceğimi düşünüyorum”, “vazgeçemeyeceğim” ve “yaptım” diyebilmektir. Bu nedenden dolayı üç şeye odaklanmalıyız: kendimize olan güvenimizi arttırmak, konsantrasyonumuzu bozmamak ve ilerlemeye devam etmek.

Bu yazımızda sizlere kendinizi motive etmenin yollarını anlattık. Kendinizi motive etmek istiyorsanız bu yazıyı sonuna kadar dikkatlice okumanız yararınıza olacaktır. Hatta bunu başardığınız takdirde kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Böylece kendinizi motive etmeye şimdiden başlamış olursunuz.

 

Odaklanın

konsantre-olmakla-ilgili-tavsiyeler

1 – Korkularınızı düşünmeyi bırakın

Olumlu düşünmek olmak yerine sürekli negatif düşünürüz. Bir şeyler istemek için meşgulüzdür. Bu doğru ancak bir şey istememeniz için hiçbir neden yoktur. Başka bir şey istemediğiniz için bir şeyi yapmaya karar veremezsiniz. İşler böyle yürümez. Bu sadece kanepede uzanmak ve hiçbir şey yapmamaktır.

Korku iki nedenden dolayı zararlıdır: Birincisi, motive olmanızı engeller. Negatif hedef gerçekleştirebileceğiz bir şey değildir. İkincisi, bunaltıcı ve yorucudur. Korkuyla yaşamak berbat bir şeydir. Harekete geçmek yerine sürekli olarak endişe duymanıza neden olur. Bitkin,yorgun ve endişeli olduğunuz zaman kendinizi motive edemezsiniz.

2 – Hedefinizi tanımlayın ve başarmak için plan yapın

Şimdi yapmanız gereken pozitif düşünmek. “Evsiz kalmak, fakir olmak ve hayatımı çaresizlik içinde geçirmek istemiyorum” diye düşünmek yerine “Finansal olarak güvence altında olmak istiyorum” diye düşünün. Müthiş. Sıra geldi bunu başarmak için plan yapmaya.

Örneğin bir çeşit gelir planı yapmakla başlayabilirsiniz. Bu bütçe yapmayı, okula geri dönmeyi veya işleri büyütmeyi kapsayabilir.  Hedefiniz doğrultusunda sağlam adımlar atmalısınız. Ancak hedefiniz ne olursa olsun – kilo vermek, okulda iyi olmak veya hayalin peşinden gitmek- ne istediğinizi ve istediğiniz şeye ulaşmak için neler yapmanız gerektiğini hesaplamalısınız. Bir şeyi gerçekten isterseniz ne yapmanız gerektiğini belirlemeniz o kadar da zor olmaz.

3 – Tek bir şeye odaklanın

Yapılacaklar listenizde tonlarca şey olursa gözünüz korkar, listeyi bir kenara bırakırsınız ve sonra ilgilenirim dersiniz. Ancak listenizde tek bir şey olursa sadece ona odaklanırsınız ve başarı şansınızı arttırırsınız.

Belirli bir hedefe odaklanmazsanız kendinize odaklanamazsınız. Hedefinizi küçük parçalara ayırın. Hedefiniz beş sene içinde dış görünüşünüzü değiştirmekse ağır ağır ilerleyin. Yeni bir antrenman rutinine başlayın ve şevkinizi kırmayın. Daha sonra yeni bir rejim programına başlayın. Daha sonra gardırobunuzu elden geçirin. Hedefinizi küçük parçalara ayırmazsanız nereye gitmeniz veya ne yapmanız gerektiği ile hiçbir fikriniz olmaz.

4 – Eğlenceli hale getirin

Şu bir gerçek ki nefret ettiğiniz bir şeyi yapmanız başa çıkabileceğiniz bir şey değildir. Bu nedenle ne yaparsanız yapın – yeni bir araba almak için para biriktirmek veya altı kilo vermek – eğlenceli getirin. Yaptığınız şeyden ne kadar çok keyif alırsanız o kadar çok uğraşırsınız.  Ve ne kadar çok uğraşırsanız sonuca da o kadar çabuk ulaşırsınız.

İstenirseniz mutlaka bir yol bulursunuz. Koşmaktan nefret mi ediyorsunuz? Problem değil. Kickbox kurslarına katılın. Kilolarınızı bu şekilde de verebilirsiniz. Yazı konusunda iyi değil misiniz?  Sizi harekete geçirecek bir konu bulun. Hayatınızı kurmak için para biriktiremiyor musunuz? Ortamınızı değiştirin. Dünyanızı her yöne çekebilirsiniz. Bunu yapabilmek içinde motivasyonunuzu değiştirmelisiniz.

5 – Okuyun

Kulağa aptalca geliyor olabilir. Okumak motive olmanıza nasıl yardımcı olabilir ki? Olur. Diğer insanların başarı hikayelerini okumanız düşünmenizi sağlayacaktır ve “Hey! Bunu yapamamam için hiçbir neden yok” demenize neden olacaktır. Birdenbire mantıklı olmaya başlayacaksınız. Lise arkadaşlarınızı Facebook üzerinden sinsice izlemeyi bırakın ve faydalı bir şeyler yapmaya başlayın.

Kilo vermiş insanların başarı hikayelerini okumanız kendinizi aşırı kilolu hissetmenize neden olabilir. Ancak aksine azimli ve güçlü hissetmelisiniz ve harekete geçmelisiniz. Bu insanlardan bir şeyler öğrenmelisiniz!

6 – Ödüller koyun

Hadi dürüst olalım: sonuçlara ulaşmak zaman alır. Yeni bir işten para kazanmak yıllar alır veya kilo verme hedefinize ulaşmanız aylar alır. Bunlar anlık tatminlerin tam tersidir. Hayatın bu talihsiz gerçeğiyle mücadele edebilmek için kendinize ödüller vermelisiniz.

Ödülleri sadece büyük hedefler için kullanmayın. Kendiniz için kontrol noktaları belirleyin ve daha küçük başarılarınız içinde kendinizi ödüllendirin. 2 kilo mu verdiniz? Müthiş! Kendinizi masajla ödüllendirin. Son üç sınavınızdan müthiş puanlar mı aldınız? Süper! Arkadaşlarınızla birlikte gece dışarı çıkın. Kitabınızın ilk yarısını mı bitirdiniz? Güzel! Alışverişe çıkın.

 

Kendinize olan güveninizi arttırın

basarili-insanlar

1 – Bardağın boş tarafına değil dolu tarafına bakın

İstediğimiz bir şeyi düşünürken sahip olamadığımızı fark ettiğimiz an mutsuz oluruz. Bu daha sonra negatiflik kasırgasına dönüşür. Kendimize acımaya ve sızlanmaya başlarız. Bunu yapmayın! Sahip olduğunuz ve memnuniyet duyduğunuz şeyleri düşünün.  Ancak o zaman kazanırsınız.

Sahip olmaktan mutlu olduğunuz 10 şeyin listesini yapın. Her gün bu listeye bakın. Ne yapmanız gerektiğine odaklanın ve kendinize yavaş yavaş güven duygusu aşılamaya başlayın. Tutumunuz “evet, ben bunu yapabilirim” şeklinde ( geçmiş başarılarınız bunu yapabileceğinizin göstergesidir ) olursa hedefinize ulaşmanız da kolaylaşır.

2 – Ne yapmanız gerektiğini bulun

Diyelim ki oyuncu olmak istiyorsunuz. Ancak nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsunuz. Yapmanız gereken ilk şeyi bilmemeniz gözünüzün korkmasına ve olduğunuz yerde saymanıza neden olur. Hayalinizi otomatik olarak bastırırsınız. Ancak izlemeniz gereken yolu bilirseniz harekete geçmeniz kolaylaşır.

Kaynaklarınızdan faydalanın. Teknoloji sayesinde aradığınız her şeyi parmak uçlarınızla bulabilirsiniz. Yani bahaneler bulmanızın hiçbir anlamı yok. Arkadaşlarınıza, eşinize dostunuza ve yapmak istediğinizi şeyi başarmış gibi görünen herkesle konuşun. Araştırmanızı online olarak yapın ve yapmanız gereken şeyi en etkili şekilde nasıl yapabileceğinizi öğrenin. Bir süre sonra kendinizi uzman gibi hissedeceksiniz ve bilgi birikiminiz zihninizi rahatlatacak.  Endişelerinizden ve olumsuz içsel konuşmalarınızdan kurtulacaksınız, kendinize olan güveniniz artacak ve girişken olacaksınız.

3 – Etrafınızda pozitif insanlar olsun

Dünya karşıt fikirlilerle doludur. “Yarın bütün gün nefes alacağım” dediğinizde “20 lirasına iddiaya girerim ki bunu yapamazsın!” diyen insanlar olacaktır. En iyisi bu insanlardan uzak durmaktır. Sefil durumdadırlar ve nezaketinizi hak etmiyorlar.

Ancak bu insanlar az da olsa size yardımcı olabilirler. Etrafınızda olumsuz bir insan varsa ve bu insandan kaçamıyorsanız bu insanın ateşinizi körüklemesine izin verin. Başka seçeneğiniz kalmayana kadar sizi içten içe kızdırmasına izin verin. Kabiliyetinize saygısızlık etmesi adrenalinizi ve kararlılığınızı arttırsın. Belki bir gün bu kişiye teşekkür bile edebilirsiniz.

4 – Küçük başlayın

Bütün dünya beni tanıyacak” veya “bu kış 35 kilo vereceğim” ve hatta “klarnette ustalaşacağım” gibi hedeflere ulaşmanız sandığınız kadar kolay değildir. Verdiğimiz örnekler biraz uç olsa da ne demek istediğimizi anlamışsınızdır. Olmayacak bir hedefe odaklanmanız keyfinizin kaçmasına ve başarısız olmanıza neden olur.

Dünya çapında bilinmek, tonlarca kilo vermek veya klarnette ustalaşmak yerine başarılı bir YouTube kanalına sahip olmak, bu ay 3 kilo vermek veya klarnetle klasik bir parça çalmak gibi hedefleriniz olsun. Saydıklarımız başarılabilir hedeflerdir. Başarılabilir olmaları da motivasyonunuzu arttırır.

Görevler listeniz varsa en küçük olan görevle başlamanız faydalı olacaktır. İyi bir başlangıç yapmanızı ve günün en zor kısımlarını kolaylaştırmanızı sağlar. Bunu yaparak işin zor olan kısımlarını halledebilirsiniz.

5 – Görselleştirmeden faydalanın

Her gün birkaç dakika oturun ve hedefinize ulaştığınızı hayal edin. Başardığınızı gözünüzde canlandırın. O olduğunuzu, yaptığınızı veya başardığınızı düşünün. Nasıl bir his? Birkaç dakika geçtikten sonra kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

Bütün duyularınızı kullanın. Nasıl kokuyor, ne görüyorsunuz, ne hissediyorsunuz, tadı nasıl ve ne duyuyorsunuz? Hayat tam olarak neye benziyor? Yeni hayatınızı tanımlamak için hangi sıfatları kullanırsınız? Neredesiniz? Ne yapıyorsunuz? Ne giyiyorsunuz? Nasıl görünüyorsunuz? Yanınızda kim var?

 

İlerlemeye devam edin

basari-hikayeleri

1 – Heyecanlı olmaya devam edin

Bir şeyler onları kullanmaya devam ettikçe orijinalliklerini kaybederler. Bir şeyin önünden sürekli geçerseniz önceden fark ettiğiniz şeyler dikkatinizi çekmemeye başlar. Belirli bir hedef doğrultusunda bir süre ilerledikten sonra sıkılmaya başlayabilirsiniz. Hayır! Buna izin vermemelisiniz. Kendinizi kamçılamaya devam edin.

Yeni deneyimler yaşamanız hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olur. Kilo vermek istiyorsanız sağlıklı alışkanlıklar edinin. Para kazanmak istiyorsanız yeni bir strateji geliştirin veya yeni bir bütçeleme sistemi deneyin. Bütün enerjinizi ve dikkatinizi yapmak istediğiniz şeye verin.

Etrafınızı görüntülerle çevreleyin. Oyunda kalmak için neler yapmanız gerektiğini kendinize sürekli hatırlatın. Masaüstünüzde motivasyonunuzu arttıracak görseller olsun. Olmadık yerlerde kendinize küçük notlar yazın. “Bunu yapacağım ve başarılı olacağım” deyin. Bunları yapmanız heyecanınızı kaybetmenizi önleyecektir.

2- Planınızı düzeltin

Belirlediğiniz bir hedefiniz var ve bu hedefi nasıl gerçekleştireceğinizi biliyorsunuz. Ancak bu yola girdiğinizde sizi hedefinize ulaştıracağını düşündüğünüz birkaç şeyin işe yaramadığını fark edeceksiniz.  Bu noktada yapmanız gereken sonuçlarınızı analiz etmek ve ufak değişiklikler yapmaktır.

Hedefinize ulaşmak için yaptığınız faaliyetlerin listesini çıkarın. Şimdi en yüksek verimi hangilerinden aldığınızı belirleyin. Hangileri doğru amaçlıydı ancak işe yaramadı? İşe yarayanları ve işe yaramayanları belirledikten sonra kazancı yüksek olan eylemlere odaklanın ve daha da iyi hale getirmek için ufak değişiklikler yapın. Göz korkutucu bir görevdense artık gerçekleştirilebilir bir sürü göreviniz var.

3 – Yaptığınız şeyi diğerleriyle paylaşın

Pazartesi sabahı ve kahveyi bırakmaya karar verdiniz. Bu kararı 7:30’da verdiniz ve 9:00’da ofise girdiniz. Ne yapmanız gerekiyor? Yapmanız gereken bütün iş arkadaşlarınıza kahveyi bıraktığınızı söylemektir.

Bütün dünyaya “Hey, ben bunu yapıyorum!” dediğiniz zaman otomatik olarak baskı hissetmeye başlayacaksınız. Umarız ki etrafınızda işinizi kolaylaştıracak insanlar vardır ve başarılı olmanızı kolaylaştırırlar. İş arkadaşlarınız kahveyi bıraktığınızı bilirlerse kahve kupanızı patronunuzun tuvaletine saklayabilirler.

İnternet diye bir şey var. İnternet sayesinde bir sürü insanla etkileşime girebilirsiniz. Yapmaya çalıştığınız şeyi Facebook’da paylaşın, blogunuzda yazın ve tweet atın. Belki de bunu yaparken birilerine ilham verirsiniz.

4 – Pireyi deve yapmayın

Aksaklıkların sizi engellemesine izin vermeyin. Zorluklar kaçınılmazdırlar ve her zaman olacaklardır. En başarılı insanlar bile zorluklarla karşılaşırlar. İşe yaramayan 10,000 tane yol bulduğu halde Edison başarısız olmadı. Bunu aklınızdan çıkarmayın.

Geçici bir başarısızlık yaşadığınız zaman bunun geçici olduğunun farkında olun. 15 dakika somurtun ve sonra kendinize gelin. Yarın yeni bir gün. Bugünün başarısızlığının yarınınızı etkilemesine izin vermeyin.

5 – Etrafınızda sizin gibi düşünen arkadaşlarınız olsun

Hayatta tek başınıza yapabileceğiniz çok az şey vardır. Etrafınızda sizi anlayacak arkadaşlarınızın olması omuzlarınızdaki yükün azaldığını hissetmenizi sağlayacaktır.

İhtiyacınız olduğunda yardım istemeniz önemlidir. Yardım istemek zayıflık veya saflık değildir. Yardım istemek insan olmakla alakalıdır. Etrafınızda güvendiğiniz ve sizi destekleyecek insanların olması hem faydalıdır hem de iyi bir histir. Düşüşe geçtiğinizi düşündüğünüz zamanlarda size destek olacaklardır, kaynaklar sunacaklardır, fikirler vereceklerdir ve motivasyonunuzu arttıracaklardır.  Yani online topluluklar, kulüpler veya organizasyonlar aracığıyla arkadaşlar bulun ve motivasyonel network oluşturun.

6 – İlerleme çizelgesi yapın

İnsanlar somut kavramlara ihtiyaç duyarlar. Soyut sanattan nefret eden kaç tane insan olduğunu biliyor musunuz? Bunu anlamak oldukça zor. Başarıya giden yolda ilerlerken bir şeyleri mümkün olduğunca somutlaştırmaya çalışın. İlerlemenizi takip edin ki ne kadar güzel şeyler yaptığınızı görebilesiniz. İşte bu sizi motive eder.

Bu görevle alakalı bir günlük tutun. Her gün görevlerinizi yazın  ( tamamlasanız da tamamlamasanız da ) ve küçük hedeflerinize ulaşıp ulaşmadığınızı kontrol edin. Günlüğünüzü gittiğiniz her yere götürün.

 

İpuçları

  • Sabahları interneti kullanmayın. Bunu yapmanız bir internet sayfasından diğerine geçmenize neden olur. İnternet motivasyonunuzu düşürür. Sabahları kalktıktan sonra öncelikle önemli şeyleri yapın. Online çalışıyorsanız internette gezinmek veya haberleri okumak yerine en önemli görevinize odaklanın. Bir an önce harekete geçin.
  • Rutininiz olsun. Sabahları kalktığınız zaman yapmanız gerekenleri görebileceğiniz bir listeniz olsun. Düzene girmek ve motive olmak için bu planı en az birkaç hafta takip edin.
  • Kendinizi motive etmenizi engelleyecek bütün zihin oyalayıcı şeylerden uzak durun.
  • Nedenlerinizi bilin. Belirlediğiniz hedefi neden başarmak istediğinizi yazın. Bunu yapmanız ilerlemenize yardımcı olacaktır.
  • Kendinize ve müsaitliğinize odaklanın: zaman ve alan yönetiminiz. Zamanınızı organize edebilirseniz ve motive olmanızı sağlayacak ve hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak çözümler bulursanız istediğiniz noktaya ulaşırsınız.
  • Problemlerinize ilişkin çözümler bulmak için interneti kullanın. Ana kelimeyi Google’da aratın ve mümkün olduğunca çok şey okuyun. Makaleler okumanız problemi çözmenize yardımcı olacak fikirler verir.

 

Uyarılar

Motivasyon eksikliği depresyon, yalnızlık, ağlama krizleri, kendinize veya başkalarına zarar vermek gibi duygulara neden oluyorsa bir doktora danışın. Depresyon ciddi bir rahatsızlıktır ve beyindeki kimyasalların dengesizliklerinden kaynaklanır. Endişeleriniz olduğu için doktora gitmeniz biraz maliyetli olabilir ancak profesyonel biriyle konuşmak ve yardım almak paha biçilemez.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir