Elon Musk Gizlice Kurduğu Okulda Çocuklarını Nasıl Eğitiyor?

2014 yılında Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk 5 çocuğunu da gittikleri özel okuldan aldı ve kendi özel okulunu kurdu.

İsmi “Ad Astra” (Yıldızlara doğru) olan ve Güney Kaliforniya’da bulunan bu okul hakkında çok az bilgi var.

Kaliforniya eyaletinde özel okul danışmanı olarak çalışan Christina Simon bu okul hakkında şöyle diyor:

“Bu okulu bir arkadaşım sayesinde öğrendim. Pek çok arkadaşım çocuklarını bu okula göndermek istiyor. Bunun dışında her gün 20’ye yakın e-mail alıyorum. Veliler çocuklarını bu okula kaydettirmek için can atıyorlar ancak ben bile bu okul hakkında bilgi sahibi değilim.”

Peki Elon Musk bu okul hakkında ne tür ipuçları veriyor?

2015 yılında Çin Devlet Televizyonu’na verdiği bir röportajda Elon Musk ilk kez bu okul hakkında bir şeyler söylemiş durumda ancak bu video daha sonra internetten kaldırıldı. O zamandan beri de Musk bu okul hakkında hiçbir şey söylemedi.

Söylentilere göre Elon Musk‘ın kurduğu bu okulda not sistemi yok. Öğrenciler, eğilimleri ve becerilerine uygun dersler alıyor.

Haber sitesi Quartz’ın haberine göre ise 2015 yılında bu okula sadece 14 öğrenci kabul edildi.

Bir habere göre, X Prize Vakfı başkanı Peter Diamandis bu okulu gezip görme fırsatı bulmuş. Diamandis okul hakkında şöyl diyor:

“Benim gezdiğim dönemde okulda 31 öğrenci vardı. Okulda öğrencilerle yaptığım konuşmalarda etik ve ahlak konularına sıkça yer verildiğini gördüm. Ad Astra’da öğrencilere gerçek hayatta uygulayabilecekleri etik modeller öğretiliyor. Göl kenarında küçük bir kasaba olduğunuzu düşünün. Bu kasaba yaşayan kişilerin çoğu kasabaya yakın bir fabrikada çalışıyor. Ancak bu fabrika gölü kirletiyor ve doğal hayata zarar veriyor. Siz olsanız ne yapardınız? Fabrika kapanırsa kasabadaki herkes işsiz kalır. Ancak fabrika çalışmaya devam ederse göl ve doğal hayat zarar görür; kasaba yaşanmaz bir hale gelir. Çocuklar bu tür senaryolar sayesinde dünyayı eleştirel ve ciddi bir gözle anlama fırsatı yakalıyor bu okulda.”

 

Elon Musk’ın Eğitim Hakkındaki Görüşleri

Elon Musk, ABD’deki eğitim sisteminin yanlış olduğunu birçok yerde dile getirdi. Muhtemelen Ad Astra adlı bu okulun kuruluşunda bunun etkisi yadsınamaz.

“Kesinlikle çok iyi okullar var. Ancak öğretmenler öğrencilere neden bir konu hakkında eğitim verdiğini açıklayamıyor. ‘Niçin’ diye düşünmek son derece önemli çünkü insan beyni anlamlı ve alakalı olmayan bilgileri unutmak üzere gelişmiştir.”

Elon Musk’a göre iki temel mesele var: Öğrencilerden ezber yapmalarının beklenmesi ve öğrencilerin bir formülü neden önemli olduğunu anlamadan öğrenmeleri.

Yine bir röportajında Musk ABD eğitim sisteminde not sisteminin kalkması gerektiğini , öğrencilere problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerinin kazandırılmasının önemini vurguluyor.

“Öğrencilere motorun nasıl çalıştığını öğretmek istiyorsanız onlara tornavida ya da İngiliz anahtarının ne işe yaradığını öğreterek işe başlamalısnız. Öğrencilere ilk önce motoru göstermeli ve sonra bu motoru en ince parçalarına kadar ayırmalısınız. İşte bu noktada İngiliz anahtarı veya tornavidanın ne işe yaradığı apaçık belli olur.”

 

Bonus:

 

İlginizi çekebilir

Montessori Eğitim Sistemi ve Büyük Başarılara İmza Atmış Mezunları
Bill Gates ve Steve Jobs Neden Çocuklarını Teknolojiden Uzak Büyüttü?
Girişimci Çocuk Nasıl Yetiştirilir?
Elon Musk’ın Hayatından Çıkarabileceğiniz Dersler
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir