Salı, Aralık 10, 2024
Ana SayfaGirişimcilikAcı yoksa kazanç da yoktur: Kazanç için acı çekmek gerekir!

Acı yoksa kazanç da yoktur: Kazanç için acı çekmek gerekir!

Yeni iş kurmak söz konusu olduğunda birçok kişinin aklına risk gelir. Ancak girişimciliğin gerektirdiği riski almak yaşamanızı ve kariyerinizi tümden değiştirebilir. Bu sebeple şansınızı denememeniz daha büyük bir risktir.

Aslında iş kurmak sandığınız kadar da riskli değildir. Ancak uzun vadeli kazanç içinde kısa vadeli sıkıntılar çekmeniz gerekir.

 

Girişimcilik serüveninde kısa vadede çekilecek sıkıntılar

1 – Az veya sıfır kazanç

İlk başladığınızda aylarca hiç maaş alamayabilir ve para kazanamayabilirsiniz. Yeni kurulan girişimler için bu tip özveriler normaldir. Kurucular finanse edilmesi gereken şeyler için sık sık kendi kazançlarını feda ederler. Ve ilk zamanlarda zorunluluktan dolayı çalışanlarına değer artışına odaklanmalarını söylerler ve düşük maaş verirler.

 

2 – Uzun çalışma saatleri

Yeni iş kuranlar ve yeni kurulan bir şirkette çalışmaya başlayanlar herkesten daha çok çalışırlar. Örneğin başlangıç aşamasında XYZ şirketinin bütün operasyonunu iki veya üç kişi üstlenecektir. Çalışan başına daha çok iş düşecektir. XYZ şirketinin finansmanı ve talebi arttıkça, ekip altı kişiye çıkacaktır, daha sonra 10 kişi olacaktır ve daha sonra da 20 kişi olacaktır.

Sorun şu ki, XYZ şirketinin çalışan sayısı kaç olursa olsun iş asla azalmaz. Şirketi ayakta tutmak ve istikrar sağlamak için ciddi anlamda zaman ve enerji gerekir.

 

3 – Başarısızlık korkusu

Kurucu ekip biraz para kazanabilmek için aylar boyunca uzun saatler çalışır ve zar zor geçinir. Üstün gayretlerine rağmen şirketin başarılı olma garantisi yoktur. Herkesin aklında sahip oldukları her şeyi feda ettikleri şeyin bir gün başarısız olabileceği korkusu olur.

Bu stresin üstüne bir de sabahın körü, uykusuz geceler ve finansman eksikliği eklenir. Ancak bu sadece korkudur.  Gerçek değildir. Sonuçta başarı garantisi olmadığı gibi, başarısızlık garantisi de yoktur.

Sonuç ne olursa olsun, kazanç için bu acılara katlanmak gerekir.

 

Uzun vadede elde edilecek kazançlar

1 – Büyüme ve öz kaynak

Kurucular ve ilk çalışanlar başlangıç aşamasında piyasanın altında kazansalar bile, şirket büyüdükçe daha çok para kazanmaya başlarlar. Kurucular otomatik olarak üst yönetim rollerini üstlenirler. Şirket büyüdükçe, ilk çalışanlar daha yüksek yönetim pozisyonlarına terfi ederler. Şirketin büyümesine yardımcı oldukları için yeni çalışanların ihtiyaç duydukları kıdeme sahip olurlar.

Buna ek olarak, başarılı bir girişimin öz sermaye değeri başlangıç aşamasındaki kısa vadeli ücret düşüşünü dengeleyebilir. Girişimin değeri arttıkça sermaye değeri de büyür.

 

2 – Hızlı öğrenme

Bir girişimi yönetmek kurucuları ve çalışanları daha fazla şey öğrenmeye zorlar. Herkes daha fazlasını yapmaya çalışır, daha hızlı yapmaya çalışır ve maaş derecelerinin ve deneyimlerinin üstünde bir performans gösterir. Sonuçta kısa sürede daha fazla deneyim ve beceri kazanılır. Şirket başarılı olmasa bile çalışanlar kazandıkları deneyimler ve beceriler sayesinde iş piyasasında daha değerli olurlar.

 

3 – Sağlam network oluşturma

İş kurarken, kurucular ve çalışanlar işletmelerini veya kariyerlerini etkileyebilecek önemli insanlarla bir araya gelirler ve temas kurarlar. Sektör etkinliklerine katılırlar ve sektör liderleriyle, yatırımcılarla, kurucularla ve girişimlerinin başarılı olmasına yardımcı olabilecek diğer kişilerle bir araya gelirler. Bu bağlantılar kişisel kariyerlerini de destekleyebilir. Artı, etraflarında başarılı yatırımcıların olmasının hiç bir zararı yoktur.

Bir girişim kurmanın veya başlangıç aşamasındaki bir girişimde çalışmanın dezavantajları olsa bile tünelin sonunda her zaman ışık vardır. Sonuç olarak kazanılan deneyimler, kurulan bağlantılar ve alınan dersler kısa vadeli zararlardan daha değerlidir.

Ve bunları yapanlar? Dünyayı bir şekilde değiştirirler, başarı duygusunu deneyimlerler ve riske girmeye değdiğini görürler.

 

İlginizi çekebilir

Başarılı bir girişimci olmak için tavsiyeler
Doğuştan girişimci olduğunuzu gösteren 50 işaret
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar