Altın Değerindeki Beyaz Japon Çileği: Shiroi Houseki

Tatmayı bir kenara bırakalım, eminiz ki birçok kişi hayatında hiç beyaz çilek görmemiştir bile. Fakat bu meyve, yıllardır Japonya’nın lüks pazarlarında satılıyor. Ülkede değişik beyaz çilek çeşitleri bulunsa da içlerinde en nadir bulunanı ve dolayısıyla en pahalıya satılanı Beyaz Cevher, ya da orijinal ismiyle Shiroi Houseki.

Beyaz Cevher çilekleri dört yıl önce Yasuhito Teshima tarafından bir çiftlikte üretildi. Japonya’nın Saga vilayetinde yer alan çiftlik, bu benzersiz meyveyi üretebilen tek arazi olma unvanını korumaya devam ediyor. Teshima-san, hem içi hem de dışı beyaz olan bu büyük çileği geliştirmek için yıllarca çalışıp farklı çilek çeşitleri üzerinde melezleme yaptığını söylüyor.

Beyaz Cevher çileklerini yetiştirebilmenin önemli noktalarından biri de meyveleri olabildiğince az güneş ışığına maruz bırakmak. Meyve güneş ışığına fazla maruz kalmayınca meyve ve sebzelere rengini veren doğal kimyasal antosiyanin seviyesi düşüyor. Oysa Yasuhito Teshima yıllardır süren deneme/yanılma yöntemine rağmen tekniğinin hâlâ kusursuz olmadığını ve daha yapılacak çok şey olduğunu söylüyor.

Yetiştirdiği çileklerin sadece %10’u beyaz olurken bunların da bir kısmı soluk beyaz görünüyor; diğerlerinin üzerinde kırmızı lekeler ya da pembe tonunda izler bulunuyor. Beyaz Cevher çilekleri tamamen olgunluğa eriştikten sonra doğrudan güneş ışığına maruz kalsa da kırmızı renk almıyor.

Teshima, Beyaz Cevherlerin Japonya’da yetiştirilen diğer çileklerden daha büyük ve daha beyaz olduğunu ifade ediyor. Tahmin edebileceğiniz gibi böylesine nadir bulunan ve üretmesi zor bir meyvenin fiyatı da son derece yüksek, nitekim Beyaz Cevher çileği bunun harika bir örneği. Tanesi 10 dolar eden çilek, küçük paketler halinde 40 dolara satılıyor.

Teshima verdiği bir röportajda şöyle diyor: “Çileğin tadı biraz derin, sizi bir anda etkilemiyor fakat zamanla ağzınızda gizemli bir his oluşmaya başlıyor ve nihayetinde çileğin çok ama çok lezzetli olduğunu anlıyorsunuz.”

Japonya’da yaşayan gurbetçi John Daub, Teshima’nın çiftliğini ziyaret ederek Beyaz Cevher’i deneme fırsatı bulmuş, ardından şunları söylemiş: “Shiroi Houseki’nin oldukça tatlı bir tadı var, dışı da son derece yumuşak. İlk ısırıkta taze bir ananas yiyormuş hissine kapılıyorsunuz ancak bu his birkaç saniye içinde kayboluyor ve bir anda tatlılaşıyor ama bu yoğun bir tatlılık değil. Meyvede bulunan doğal şekerler ağzınızda kalmıyor ve kendinizi ferahlamış gibi hissediyorsunuz.”

Daub, Beyaz Cevher gibi nadir ve pahalı bir meyvenin Japon kültüründe sadece atıştırmalık olarak değil, ayrıca özel hediye amaçlı da kullanıldığını söylüyor.

Belki bu size garip gelebilir ama en pahalı Japon çileği Beyaz Cevher değil. Bu unvan, “iyi ekşiliği ve zengin tatlılığı” olan, devasa, kırmızı, nadir bulunan Kokota çileklerine ait. Çileğin tanesinin 22 dolara satıldığını da söylemeden geçmeyelim.

 

İlginizi çekebilir

Dünyanın En Pahalı 10 Yiyeceği
Dünyanın En Pahalı Çikolatası: To’ak
Berkay BABAOĞLU

Yazar : Berkay BABAOĞLU

Boğaziçi Üniversitesi " Çeviri Bilimi " bölümünden mezun olduktan sonra iş hayatına atıldı. Silverline, Coca Cola gibi birçok firmada üst düzey pozisyonda çalıştı. Şimdi ise Simfer firmasında uluslararası satış müdürü olarak görev yapmakta. Sizler için iş hayatında başarı yakalamakla ilgili rehber niteliğinde yazılar kaleme alıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir