Apple’dan Öğrenebileceğiniz Etkili Sunum Teknikleri

Apple’ın her sene düzenlediği konferanslarda yöneticilerin yaptığı açılış konuşmalarını dört gözle bekliyorum çünkü bir iletişim uzmanı olarak benim için sunum oluşturmak ve sunmak için yararlanabileceğim daha iyi bir örnek yok. Apple’ın her sene yazılım geliştiricileri için düzenlediği konferansta 2013 yılında yapılan açılış konuşması yararlanabileceğiniz pek çok sunum tekniğini içeriyor.

İşte sizlere etikili sunumlar oluşturmak için yararlanabileceğiniz 10 teknik:

 

1- Her konu hakkında bir slayt hazırlayın.

Apple her konu hakkında bir slayt hazırlıyor. Slaytı bir sürü bilgi ve resimle doldurmayın. Tabii ki bunların arasında istatistikler de var. Örneğin, şu fikir hakkında bir sunum yapıyor olsaydınız kaç tane slayt hazırlayacağınızı bir düşünün: “Geliştirici programı oldukça fazla talep görüyor. Programa kaydolan geliştirici sayısı 6 milyonu geçti. Bu programa olan talep hiç bu kadar yoğun olmamıştı. Sadece 71 saniyedebütün stoklarımız tükendi.” Birçok kişi iki istatistiği, yani 6 milyonu ve 71 saniyeyi bir slayta sığdırırdı. Apple’ın CEO’su Tim Cook’un ise iki slaytı vardı. İlkinde şu yazıyordu: 6 milyon. İkinci slaytta da şu vardı: 71 saniye. İkinci slaytta ayrıca kırmızı renkle “Stoklarımız Tükendi” yazıyordu. Eğer istatistikler sizin için önemliyse ve dinleyicilerin bu veriyi hatırlamasını istiyorsanız bunu tek başına bir slaytta gösterebilirsiniz.

 

2- Verilerinizi görselleştirin.

Sunumun başında Cook, Apple müşterilerinin App Store’dan 50 milyar uygulama indirdiğini söyledi. Ekrana sadece sayıyı yansıtmaktansa pek çok konuşmacının yapacağı gibi Apple’daki tasarımcılar veriyi görsel hale getirmişti. İstatistiğin içinde bir sürü sıfır rakamı geçtiği için bütün ekranı sıfırla doldurmaya karar vermişler: 50. 000. 000. 000. Ama burada bırakmamışlar. Slayta yakından baktığınızda sıfırların aslında indirilen uygulamaların resimlerinden oluştuğunu görebiliyorsunuz. Veri göresel hale getirildiğinde hatırlaması kolaylaşır.

 

3- Maddelerden her zaman kaçının.

Apple slaytlarında hiç madde yoktu. Resimler ve yazılar (bazen aynı slaytta ikisi birden) vardı ama madde yoktu. Bilgiyi maddeler halinde anlatmak en sönük sunum yöntemidir. Slaytın karışmasına ve konuşmacı konuşurken dinleyicilerin aynı anda bir sürü yazı okumaya çalışmasına yol açar. Birçok insan konuşmacıları dinlerken aynı zamanda metinleri okuyamaz ve akıllarında hiçbir şey kalmaz.

 

4- Sahneyi paylaşın.

Tim Cook sahnede yalnız değildi. Yanında yönetici kadro, tasarımcılar, ortaklar ve geliştiriciler vardı. İki saat süren konuşmada Tim Cook 5 konuşmacıyı daha sahneye davet etti ve bu konuşmacıların arasında Apple yazılım mühendisliğinin kıdemli başkan yardımcısı Craig Federighi de vardı ve kendisi sahneye iki kez çıktı. Tasarımcı Jony Ive sahnede Tim Cook’la beraber değildi ama bir video aracılığıyla yeni iOS 7’nin tasarım hikayesini anlattı. Pek çok CEO ve başkan sunumu tek başlarına sürdürmesi gerektiğini düşünür. Sunumunuzu dekorlar (slaytlar), sahne malzemeleri (demolar) ve karakterlerden oluşan bir müzikal gibi düşünün.

 

5- 10 dakika kuralına bağlı kalın.

Cook, sunumuna başladıktan tam 10 dakika sonra ilk konuşmayı yapmak üzere “Anki” şirketinin kurucu ortağı Boris Sofman’ı sahneye davet etti. 10 dakika kuralını ben sunum yapacak herkese tavsiye ediyorum ama bu kavramı kimin ortaya attığını da söylemeden geçemeyeceğim; Washington Üniversitesinden araştırmacı John Medina. Medina, ne kadar karşınızdaki insanlarda  merak uyandırıyor olsanız da dinleyicilerin 10 dakika sonra olaydan kopacağını söylemektedir.

Apple sunumlarında dinleyicilerin dikkatini toparlayabilmek için araya sunumdan bağımsız bir konu sıkıştırıyor. Cook sunumlarda 10 dakikadan fazla konuşmuyor. 10 dakika geçtikten sonra ya başka bir konuşmacıyı sahneye davet ediyor ya da başka bir video gösteriyor. Bütün Apple konuşmacıları bu kurala bağlı kalıyor. Yeni işletim sistemi OS X Mavericks’i tanıtan Federighi, ikisi de 10 dakikadan az süren ve arasında yine 10 dakika  olan iki sunum yaptı. Federighi sahnede 10 dakikadan fazla kalsa da arada başka şeylerden bahsedip akıcı bir sunum yaptı: Sunum-demo-sunum-demo-sunum.

 

6- Ara sıra iddialı konuşmaktan korkmayın.

Apple’ın pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Phil Schiller, profesyonel kullanıcılar için Apple bilgisayarı Mac Pro’da yapılan değişikliklerden bahsettiğinde en çok alkışlanan konuşmacı oldu. Apple’ın yenilikçi özelliğini kaybettiğini söyleyen eleştirmenlere şu cevabı verdi Schiller: “Yenilikçi ruhumuzu kaybetmişiz, külahıma anlatın siz onu!” İzleyicileriniz tutkulu ve duygusal davranışlarınızdan etkilenir.

 

7- Twitter’da paylaşılabilecek cümleler kullanın ve iki kere tekrarlayın.

Benim en sevdiğim iletişim tekniği Twitter’da paylaşılabilecek cümleler kullanmak. Piyasaya yeni bir ürün ya da hizmet sürdüğünüzde özellikleri kısa bir cümleyle özetleyin, hatta cümlenizi olabildiğince kısa tutun ki insanlar Twitter’da paylaşabilsin. Apple yöneticileri bunu her ürün tanıtımında kullanıyor. Yeni iOS 7 lansmanını da es geçmediler. Sunumu sırasında Tim Cook iki kere,” iOS 7, iPhone’dan beri iOS’ta yaptığımız en büyük değişiklik.” cümlesini kullandı. Şimdi gelin popüler medya kuruluşlarının tweet’lerine bakalım:

@Mashable: Apple, ‘orijinal iPhone’dan beri en büyük değişikliği olan’ iOS 7’yi tanıttı.

@HuffPostTech: iPhone’un piyasaya çıkışından beri en farklı iOS 7’ye yakından bakın.

@USATODAY: Tim Cook, iOS 7’nin iPhone’dan beri iOS’ta yapılan en büyük değişiklik olduğunu söylüyor.

Twitter’da paylaşılabilecek cümleler kullanmak her zaman işe yarar. Siz de etkileyici bir cümle kullanın.

 

8- Sürekli Prova Yapın.

20 dakikalık bir demo sunumu ve ürün tanıtımı için Apple’da insanlar yaklaşık 250 saat harcıyor. Buna içeriği hazırlamak, slaytları oluşturmak, demoyu test etmek ve sahnede prova yapmaya harcanan zaman da dahil. Apple’ın slaytları mükemmeldir ve sunucuları da sakin davranıyor çünkü her şeyin eksiksiz olması için tasarımcılarla birlikte saatlerce çaba sarf ediyorlar.

 

9- Ekibinize teşekkür edin.

Bu şekilde ekibinizin ne kadar önemli olduğunu onlara göstermiş olursunuz. Cook, ne zaman toplum önünde bir konuşma yapsa ekibini övmekten çekinmiyor. Bu seneki konferansın açılış konuşmasını da,” Yeni ürünleri ortaya koyabilmek için Apple’da canla başla çalışan herkese teşekkür ederim. Dünyanın en yetenekli ve yaratıcı insanlarıyla beraber çalışıyorum ve onlarla çalışmak bana zevk veriyor.” diyerek bitirdi. Ekibinize duyduğunuz sevgiyi mümkün olduğunca dile getirin.

Mutlaka okuyun: Çalışanlarınıza Teşekkür Etme Yöntemleri

 

10-Sunumunuzu herkesle paylaşın.

Açılış konuşmasından sonraki iki saat içinde Apple, iki saatlik sunumun tamamını internet sitesinde paylaştı. Üstelik bu sunumu sitenin en görülmeyecek yerine de yüklemedi. Sunum sitenin açılış sayfasında sizi karşılıyor. Sunumlar artık markanızın ve pazarlama stratejinizin bir parçası haline geldi. Slaytlarınızı internet sitenizde ya da Slideshare.net gibi platformlarda paylaşın. Slaytlar sizin markanızın hikayesini herkese duyurmanızı sağlayacaktır.

Sırf yeterli bir şekilde paylaşamadınız diye fikirlerinizin hayata geçmeden yok olmasına izin vermeyin. Apple sunumunu harfi harfine kopyalayın demiyorum. Tam tersine, Apple’ın açılış konuşmasında kullandığı, kanıtlanmış ve etkili sunum yöntemlerine dayanan tekniklerden yararlanın diyorum.

Avatar

Yazar : Sinem AYAN

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir