Aynı zamanda sivrisinek tuzağı olan enerji tasarruflu sokak lambaları

İnsanların başı sivrisineklerle belada. Daha önce sizlere ” sivrisineklere karşı koruyan ağ tulumu” ve ” sivrisinekleri kovan gazete ” gibi iş fikirlerinden bahsetmiştik. Bu yazımızda sizlere yeni bir iş fikrinden bahsedeceğiz. Malaya Üniversitesi’nden araştırmacılar, rüzgâr ve güneş enerjisi ile çalışan ve “insan” kokusu yayarak sivrisinekleri kendilerine çekip yakalayan sokak lambaları geliştirdiler.

Sivrisinek popülasyonunun büyümesini kontrol altına almak bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için etkili yollardan biridir. Kuala Lumpur şehrindeki enerji tasarruflu sokak lambaları, bir çeşit “insan” kokusu yayarak sivrisinekleri kendine çekip yakalıyor.

Malaya Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen akıllı dış mekân LED lambaları, rüzgâr ve güneş enerjisi ile çalışıyor ve hatta sel riski yüksek alanlarda bile kapalı bir ızgara işlevi görebiliyor. Lambalar, titanyum dioksit bir yüzey üzerine UV ışığı üretiyor ve bu da küçük miktarlarda CO2 salınımına neden oluyor. Sivrisineklerin ise insanları veya CO2 yayan herhangi bir objeyi hedef aldığı daha önceden bilinmektedir. Sivrisinekler lambaların yakınına geldikten sonra rüzgâr türbininin fanı devreye giriyor ve sivrisinekleri bir tuzak ağına doğru çekiliyor.

enerji-tasarruflu-sokak-lambasi

Malezya’daki dang hastalığı ile mücadele için geliştirilen bu sokak lambası, alt yapı eksikliği olan bölgelere enerji tasarruflu aydınlatma sistemi olarak kolayca kurulabilmektedir. Sizce şehirlere biyolojik kontrol sistemleri başka ne gibi şekillerde uygulabilinir?

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir